Novinky na fóru

Ahoj,

v tomto vlákně bych vás rád informoval o veškerých novinkách na fóru.

Jednou z novinek je inzertní systém.

Důvody tam byly vysvětleny, prodiskutovány, pokud k tomu něco ještě máte, prosím do příslušného vlákna.

Další novinkou je možnost podpořit chod fóra zakoupením Patreon členství

Zakoupení Patreon členství nezajišťuje žádné speciální zacházení ze strany moderátorů nebo admina, slouží jako finanční podpora chodu fóra. Myslím, že jsem již vše vysvětlil ve vláknu o inzerci. Za členství v Patreonu získává uživatel přístup na fórum bez reklam. Prosím, ideálně používejte na fóru stejný e-mail jako máte na Patreonu aby došlo k automatické synchronizaci. Pokud to z nějakého důvodu není možné, napište mi, abych provedl ruční propojení.

Další novinkou je Voting systém. Vlákna s aktivním hlasováním se vytvářejí přes plus u nápisu Vytvořit nové téma - Toggle post voting. Jestli pro to najdeme využití nechám zatím na vás, umím si představit třeba fotografickou soutěž atd atp.

Výsledné téma s aktivním hlasováním vypadá takto

A poslední novinkou je kalendář. Konkrétně v kategorii https://streleckeforum.cz/c/strelnice-akce-a-sport/strelecke-akce-a-souteze/37 je nyní aktivován kalendář jako header celé sekce. V tomto kalendáři se budou zobrazovat události které přidáte jako příspěvek.

Událost v kalendáři můžou zakládat administrátoři, moderátoři a všichni uživatelé s úrovní 2 a vyšší. Tzn. víceméně všichni co mají Founding 50.

Událost se zakládá přes malé imagev dialogu nového příspěvku, konkrétně zde:

Pokud pořádáte nějakou akci a nebo víte o akci kterou by bylo dobré zpropagovat, můžete toho využít.

Funkce si klidně vyzkoušejte, pokud budou nějaké dotazy můžete mi napsat.

A.

`

Ve svetle poslednich udalosti se zda, ze je nutne probrat fungovani wiki prispevku ktere se zrejme staly jablkem svaru mezi uzivateli, kteri si svou nevrazivost prenasi z jinych platforem.

Aktualne to funguje tak, ze wiki prispevek muze editovat kazdy, kdo dosahne urovne 2 a vyssi na foru. Zrejme naivne jsem predpokladal urcitou sebedisciplinu od uzivatelu a zda se, musim tedy uznat svou chybu, ze jsem se prepocital.

Puvodni myslenka wiki prispevku spociva v tom, ze uvodni prispevek je editovatelny komunitou, prave aby se takovy post mohl stat zdrojem informaci jak ziskat zbrojni prukaz nebo na podobna temata, mel tedy jaksi prirozene koncentrovat obsah diskuze pod sebou.

Vzhledem k tomu, ze toto reseni zda se dela vic zle krve nez dobroty a zrejme vyzaduje nadstandardni disciplinu od uzivatelu tedy vyvstava otazka jak se spravou wiki prispevku nalozit.

Nize muzete vyslovit svuj nazor. Konecny vysledek hlasovani neni pro finalni rozhodnuti zavazny, ale bude k nemu z velke miry prihlednuto.

Pouze pamatujte na to, ze pokud zvolite, ze to mohou editovat pouze admin a moderatori jednoduse na to nemusime mit dostatecnou kapacitu.

Jak naložit s Wiki příspěvky

• Vypnout
  • Muze editovat rucne pridelena role Editor wiki
  • Pouze admin, moderatori
  • Admin, moderatori a uzivatele v nejvyssim, rucne pridelovanem tieru
0 hlasujících

V hlasování chybí možnost aby příspěvek mohl editovat i jeho tvůrce - to je asi ale defaultní a doufám, že to bude možné i nadále (např. abych se mohl starat o CZ/EN slovník ap.).

Možná by nebylo od věci zavést oprávnění “Editor Wiki“ a to případně ručně přidělovat nehorkokrevným zodpovědným uživatelům - to, společně s třetím bodem, by bylo asi ideální.

Editor wiki nebo podobna role je mozna a technicky proveditelna. Vyzaduje to ale aby se podobne role nekdo aktivne sam ujal a pote ji uvadel v prax. Pridam to mezi moznosti

Wiki posty jsou nově vizuálně odlišené od ostatních příspěvků. Je u nich napsáno, že jde o Wiki post, text je možné ještě změnit jestli vymyslíte něco návodnějšího nebo jasnějšího.

Wiki posty aktuálně může upravovat jen admin a moderátoři a uživatelé ve skupině Wiki editoři kde momentálně nikdo není. Pokud byste někdo měl zájem o přidání do skupiny wiki editorů tak mi prosím napište.

Rád bych take rozšířil moderátorský tým. Pokud máte někdo ambice, zájem o tuhle roli dejte mi vědět. Preferoval bych někoho kdo se správnou nebo moderováním má zkušenosti, uvítám když budete mít vlastní střelecký projekt který si zde můžete prezentovat.

Tak jsem se díval, že na toto zřejmě bohužel nebyl brán zřetel a nyní NEMŮŽU editovat svůj vlastní Wiki příspěvek (konkrétně třeba CZ/EN slovník). Tím ovšem pro mě pozbývá možnost vkládat Wiki příspěvky jakékoliv smysluplnosti a funkčnosti, pokud se o něj, jakožto jeho autor, nemohu starat. :frowning:

Autor Wiki příspěvku by měl mít vždy možnost svůj vlastní (tedy jím vytvořený) příspěvek editovat!

Možná do toho hodím vidle, ale wiki příspěvky mi svým konceptem (tak je popsán v tomhle vlákně) přijdou docela nešikovné. Jak ukázal nechtěný test, každý “wiki editor” může mít o tématu jinou představu, a vlastně, pokud se wiki editoři neshodnou přesně, co by v příspěvku mělo být, může vždycky nastat, že tam někdo přidá něco, s čím ten druhý nebude souhlasit.

Navíc, vzhledem k tomu, že i wiki příspěvek má svého autora a naopak, nemá jasně označeno, kdo je autorem dalších částí. Může to evokovat i autorství, se kterým třeba autor nemusí souhlasit.

Takže bych kacířsky navrhl wiki příspěvky vypnout. Garantem obsahu prvního příspěvku bude autor prvního příspěvku (a vlákna), který do něj může dle svého uvážení “integrovat” náměty a doplnění ostatních, které se mohou objevit, jak v diskusi pod příspěvkem, tak i třeba formou soukromých zpráv autorovi prvního příspěvku. Nebo naopak navrhnout založení separátního tématu.

Ve vláknu může probíhat i diskuse o tom, jestli to do tématu patří, nebo ne, ale bude vždy jasné, kdo má poslední slovo.

Ještě k wiki příspěvkům - slyším vaše výtky, že nechcete mít pod svým nickem komunitně spravované příspěvky cizími lidmi. Rozumím výtce a pokouším se vám vyjít vstříc tím, že jsem nově vytvořil systémového uživatele @Wiki_Bot .

Nyní pokud bude nějaké vlákno vyhodnoceno jako kandidát na přepnutí na wiki příspěvek bude jeho autor kontaktován přes Soukromou zprávu a o přepnutí na Wiki informován. Vlastnictví úvodního příspěvku bude přepnuto na majitele @Wiki_Bot . Dále je příspěvek označen pomocí jiného grafického zobrazení aby se Wiki příspěvek odlišil od ostatních.

Jak to bude vypadá si můžete prohlédnout zde - Základní videa pro začátečníky

Stále platí, že pokud budete mít zájem o převedení svého příspěvku na Wiki, nebo budete mít zájem o zařazení mezi Wiki editory napište mě @CrocodilusCZ nebo @moderatori

3 Líbí se

Já zatím nehlasuju, protože nevím, co se stalo, tím pádem nevím, jak to řešit.

Jen připomínka - i velká Wikipedie zažila revertovací války a boj do hrdel a statků. Funguje to dobře u témat, na kterých je shoda buď konsensuální (třeba že Muhammad je největší prorok) anebo faktická (třeba že Země je kulatá, i když i tohle dnes může být pro řadu lidí nepřijatelná protasmánská desinformace).
Tam, kde jsou různé pohledy, je možné buď nechat lidi si to vyříkat, jestli nedojdou k něčemu společnému, nebo to vynechat, anebo zmínit obě varianty. Jestli toho nejsou schopni uživatelé, tak to nechat moderátorovi. Ale tohle je asi nejhorší řešení, protože i on bude mít nějaký pohled a nezavděčí se všem, postupně ho utahají ty boje a nakonec se na to …. víte co.

Je zajímavé, jak rychle a z jak nicotných příčin vznikají takové krize mezi dospělými lidmi. Dokonce v dospělé pánské společnosti. Je to spíš typické než výjimečné, aspoň poslední dobou.

Právě proto by to měli dělat relativně psychicky vyrovnaní jedinci, kteří nebudou hned sprostě vykřikovat a mlátit kolem sebe, když někdo změní něco tak, že se jim to nebude líbit, ale naopak dovedou o problému s chladnou hlavou a rozumem diskutovat a dojít k nějakému společně souhlasnému konsenzu. Samozřejmě, ne vždy je to lehké, ne vždy to jde snadno a ne vždy se to povede ke spokojenosti všech. Ale tak je to v životě s většinou věcí a každé fórum je ve svém principu obrazem celé společnosti a lidí v ní.

Prostě neměla by vzniknout wikiválka (tak jak proběhla na Wikipedii, jak zmínil již @Ampuja nade mnou). Výběr těch co budou moci být “wiki editoři” bude celkem zásadní a dost zodpovědný. A chtě nechtě, i tak to vždy bude vzbuzovat nechtěné vášně - “Proč tamten může být wiki editor a já ne?“ atp. Ale jak už jsem napsal na konci minulého odstavce, takoví prostě lidé jsou - neexistuje (a bohužel ani existovat nikdy nebude) žádná ideální utopie, kde je vše sluníčkové a bezproblémové.

Zapomnel jsem zminit, ze wiki prispevky by se jiz nemely nikde zakladat automaticky. Tedy i v sekci pro zacatecniky je to az na vyzadani.

Výhoda wiki je právě v tom, že přispívá skoro každý. Předpokládá to ale soudnost jak v tom, jestli mám čím přispět, tak v tom, že lidi dovedou rozlišit faktickou a osobní stránku.
Jsou samozřejmě notoricky známá témata, kde je konflikt zaručen.
Ale zažil jsem i velkou válku na foru, která skončila oběťmi, kde se předmětem sporu stal motorový olej. Předtím bych si netipl, že mazání motoru bude tak výbušné téma - a samozřejmě spor nebyl hluboce odborný, člověk se nedozvěděl žádné pikantní detaily o mechanismech v motoru, ani o tribotechnice jako oboru. Jen si hysterici vjeli do zbytků vlasů. A je zajímavé, že někdy ti hysterici pracují v oborech, kde by to člověk vůbec nečekal, kde by očekával přirozený výběr na lidi, co tímhle trpět nebudou. Nečekáme, že chirurg má fobii z krve, že….

Jen se zeptám, protože jsem to na první pohled nezjistil a nechce se mi studovat celé forum. Došlo k nějakému faktickému sporu o text nebo se jen přehnala vlna emocí a resentimentů z minulých střetů z jiných for?

Situace vznikla tim, ze jsem zrejme nedostatecne komunikoval jak funguji wiki prispevky a ze v sekci pro zacatecniky bylo kazde zalozene vlakno zalozeno automaticky jako wiki prispevek. Nasledne doslo ke zmateni, ze u prispevku ktere nekdo zalozil se menil obsah prispevku.

tahali se o hračku :slight_smile:

Nemyslím, že by problém s wiki editory nebo obecně s více lidmi editujícímu jedno téma měla být nějaká “přestižní řevnivost”, ale že se fakt prostě jen neshodnou, ať už v tom, jestli něco patří do tématu nebo ne, nebo jak je to důležité, atd.

Na “běžných fórech”, kde podobný mechanismus není, vznikl tento typ příspěvků spontánně právě tak, že někdo “kdo k tomu má co říct” založil téma a posléze ho upravoval a doplňoval na popud ostatních.

Zásadní na tom je z mého pohledu právě ta autorská odpovědnost - je tam jen to, co si tam dá autor a ten je pod tím podepsaný. Tím se jednoduše vyřeší všechny pochybnosti o tom, co by tam mělo být.

Měl jsem pár podobných příspěvků na jiném odborném fóru (kde jsem “měl co říct”), a mám docela jasnou představu, co může způsobit, byť i dobře míněný záměr, do takového tématu zasahovat, nebo jen upravovat, někým, kdo věci úplně nerozumí (a to nemluvím o tématech, které jsou věcí názoru).

Druhá zkušenost je, že tahle témata vznikají spontánně když někdo, “kdo má co říci”, se rozhodne to napsat. Tihle lidé vychází “z lidu” a nikdo je dopředu nejmenuje, nebo nedefinuje. Vykrystalizují na fóru časem sami.

Na druhou stranu, sepsat něco tak, aby to bylo formálně i obsahově správně a navíc to mělo hlavu a patu je ale pekelná práce, a když vidím s jakou vervou se do toho tady pustil @Erix tak, kromě toho, že má můj obdiv, je mi jasné, že s tím nejspíš bude chtít, nebo potřebovat pomoct.

Pokud by tedy měla vzniknout nějaká skupina wiki editorů, pořád bych se přimlouval za to, aby každý wiki článek měl jasně definovaného garanta, nebo max. dva, kteří by byli “pověřeni” článek editovat a i ostatní editoři by to dělali přes ně. A ten jeden, nebo dva by byli napsaní u tématu. A pokud by původní autor (a wiki editor) téma nebo fórum opustil, předal by to sám, nebo by to po něm převzal nějaký jiný.

Admini a moderátoři by každopádně z titulu své funkce neměli zasahovat do obsahové části.

Zacnu tim, ze o tom, ze v tomhle vlakne probiha nejaka diskuse jsem se dozvedel nahodou, ted. Zrejme jsem se mylil v domence, ze kdyz koukam na “neprectene” i “nove” tak se dozvim o kazdem novem prispevku kdekoliv. Ze stejneho duvodu jsem vubec nezaznamenal diskusi, ktera skoncila “velkym emocionalnim vybuchem”.

No, ale aspon mam moznost zareagovat s odstupem. Platfoema je urcena na provoz diskusniho fora. A to je ze sameho principu neoptimalni jako zdroj vstupnich informaci osobam nepoucenym. Protoze v nem nelze vytvorit a udrzet jednoduchou strukturu, ve ktere by se zacatecnik dokaza orientovat. Ale tuto platformu tu mame a s jejimi vlastnostmi se budeme muset zzit. WiKi prispevky jsou pokus jak tento problem aspon castecne resit, ale je to jen nouzovka, ktera problem resi “jak to jde”, ale nemuze ho vyresit optimalne a zcela.

Soucasny vybuch vzniknul v souvislosti s tim, ze WiKi prispevek vypadal jako autorsky prispevek od A, ale obsahoval text dodany B - a navic text venovany necemu o cem se A pozdeji vyjadril jako “o tomhle jsem tady diskusi vubec vest nechtel”. Je treba si uvedomit, ze forum nenavstevuji jen zkuseni uzivatele teto platformy, ale i nahodni zajemci o informace, od kterych nelze ocekavat nic vic nez “vidim tam jmeno, tak je to jeho text”. Takze to je realny a vazny problem. Taky by me netesilo, kdyby v textu oznacenym mym jmenem byly veci, ktere se svym jmenem spojovat nechci.

OK, shledavam to byt porodni bolesti rodicoho se projektu. A povazuju ji za uspokojive vyresenou tim, ze napriste bude u takovych prispevku uveden “genericky autor”. A graficke odliseni take pomaha. Ano, jeste je potreba rozmyslet komu dat editacni prava, to ale spovisi s celkovou predstavou o smyslu a zamereni tohoto diskusniho fora a to bych probiral v samostatnem vlakne.

V soucasne dobe je nasim nejvaznejsim problemem “nizka frustracni odolnost”. OK, tak nam vybouchnul Sobi. Jasne, mohl to, obzvlaste pri jeho zkusenostech se zvladanim krizovych situaci zvladnout lepe, ale kazdy mame obcas slabsi dny. No tak bouchnul a v ramci toho pozurazel kde koho. To se obcas stane i v tech nejlepsich spolecnostech, takze by kazdy, a obzvlaste kazdy “stary pardal” mel byt schopen tvari v tvar bource udrzet nadhled, odstup a pockat tech par vterin nez se to prezene. Nostalgie za “starymi dobrymi casy” je pochopitelna, ale pro budoucnost bezvyznamna. Pokud muzu vyjadrit svuj pohled - nikomu se nestalo nic co by stalo za zminku, natoz dlouhodobejsi trauma.

2 Líbí se

Jen dodam, ze pres veskere “drama” nebyl nikdo zabanovan ani jinak omezen krome smazani urazliveho prispevku. Veskere administracni kroky byly ucineny na vlastni zadost autora.

2 Líbí se

Ochotu pomoct jsem vyjadril opakovane, ale zatim se nam pri vzajemnych diskusich nejak nedari naladit se na spolecnou notu a je to spis historie vzajemnych nepochopeni. Zacalo to uz kdyz jsme rekl, ze kvuli tomu abych se dostal na “duveru moderovat” nezacnu rozdavat lajky. Takze chapu, ze radeji sahnes po komkoliv jinem s kym si rozumis lepe. Ale nebude-li takoveho, lze to pojmout i jako “dokud te nezabijou nebo si nenajdu nekoho lepsiho”. Je to tvoje kralovstvi, tohle je fakt na tobe. Moderatorske zkusenosti by byly, soucasti velkeho streleckeho projektu bych byl, ale nemyslim, ze by bylo vhodne spojovat moderatorskou roli s marketingovou. Nebylo by to zdaleka prvne co bych zastaval role, ktere jsou ve stretu zajmu. To umim.

Za nejvetsi prekazku z me strany tak povazuju to, ze si vubec nejsem jisty tvoji predstavou jak to tu ma vypadat.

1 Líbí se

Napiš, co si pod tím moderováním představuješ.
Já mám třeba zkušenosti takové, že moderování je každodenní administrace - slučování, nebo štěpení vláken, udržování tématu v tématu, “čištění” off-topiců, napomínání provinilců atd. Cílem moderátora (tak jak to znám já) není vytvářet, nebo měnit obsah fóra (nad rámec činností vyjmenovaných výše).