Za mě tu Wiki příspěvky nechte. Ať na to má roli klidně jen někdo + autor příspěvku. ZK ukazují, jak neštastné jsou vlákna, které mají desítku stránek, kde na začátku je už dávno neplatná informace a na konci jsou dohady a komentáře k variantě, která se nedá nijak lehce dohledat. Já bych u takových příspěvků klidně komentáře vypl. Můžou tam být třeba legislativní věci, odkazy na formuláře nebo seznam střelnic podle krajů a podobně.
To ze bych uvital kdyz bude mit vlastni strelecky projekt bylo mysleno pouze tak, ze jedinou protihodnotu za moderatorske pusobeni mohu nabidnout prostor pro nejakou vlastni sebeprezentaci. Rozhodne to neni podminkou.
Myslim si, ze moje predstava o fungovani fora je uplne prosta, chtel jsem proste poskytnout prostor kde budou mit moznost se schazet lide se stejnymi zajmy a resit realne problemy, sdilet zazitky atp. To je cele. Jak se k tomu kdo postavi a nadale vyuzije moznosti pouzite platformy nechavam na uzivatelich. Vlakna vznikaji a ty o ktere je prirozeny zajem budou automaticky topovana, o ty ktere zajem neni prirozene propadnou do hlubin fora.
Jen si myslim, ze by bylo vhodne, aby tu na provoz dohlizelo vice lidi. Treba se mezi moderatory casem najde i nekdo, kdo by to chtel prevzit az mi dojdou sily.
Já se aktivně nehlásím z toho důvodu, že hodlám taky diskutovat. Z moderací mám zkušenosti, i trochu neblahé a v zásadě jsem i dost splachovací na tu roli. Jenže když je diskutér zároveň moderátorem, tak to někteří hodně špatně nesou, když se začne něco rozebírat.
Takže tak - kdyby bylo potřeba, nemám problém pomoct, ale pokud se najdou lidi, co nemají vyhraněné názory nebo je nemají ve zvyku otevřeně psát, budou oni lepší volbou než já.
JInak moje pojetí moderace fora by bylo v podstatě minimalistické, založené na eliminaci vandalů, botů a akcentu na to, aby si lidi vzájemně vysvětlovali polopatě svoje stanoviska a nezačali hned hysterčit.
U těch odborných textů si zase myslím, že by měly být odborné, jsme přece jen odborné forum a neplašit se nebo jeden druhého tím, že by to mohlo být pro nedouky složité nebo nudné. Pokud se podaří nastavit přirozeně kolaborativní mod, tak ty články můžou být jak fakticky bezvadné, tak i stravitelné. Ono to není tak jednoduché a jeden člověk to málokdy napíše napoprve. Chce to ale trochu nadhledu.
Vzpomínám si na knihu od Feynmanna o kvantové fyzice, kterou začal psát proto, že se ho uklizečka zeptala, na čem dělá a on pocítil profesní povinnost to napsat tak, aby nepsal kraviny, ale zároveň to bylo v principu přístupné úplně každému… no každému ne, jen tomu, kdo má zájem.
To ale nevysvětluje, jak si tu moderátorskou činnost představuješ. Já jsem výše popsal jednu možnost jak to uchopit. Jsou fóra, kde to funguje jinak - kde moderátoři jsou daleko aktivnější a třeba mění i obsah.
Tím nechci říct, že by to tady mělo fungovat tak nebo onak, ale jen, že mi není jasné, co vlastně od těch modů čekáš.
Funkce moderátora v diskusních fórech:
- Hlídá dodržování pravidel a zasahuje proti nevhodnému obsahu.
- Odstraňuje spam a urážlivé či nevhodné příspěvky.
- Udržuje diskusi věcnou a v mezích tématu.
- Přesouvá, slučuje a upravuje vlákna pro přehlednost.
- Varuje a blokuje uživatele, kteří opakovaně porušují pravidla.
- Vysvětluje moderátorské zásahy a komunikuje s komunitou.
- Pomáhá členům s orientací na fóru.
- Spolupracuje s ostatními moderátory na řešení problémů.
Měnit obsah příspěvků podle mě není úkolem moderátora …
Jediné co bych rád od moderátorů je aby mi pomohli to tady udržet v rámci nějaké slušnosti a normální lidské diskuze. “Pravidla” jsou popsána v https://streleckeforum.cz/faq
Pokud by pak někdo z modů měl další nápady jak to tu vylepšit tak iniciativě se meze nekladou.
Až teď jsem si je přečetl a dostal za to pochvalu. A píšou tam, že nás je jen 15 ![]()
Ještě jedna věc ke zvážení, i když to možná bude někomu znít absurdně ve světle posledního dění.
Jsou lidi, co se radši baví než píšou. Obojí má svoje, ale je fakt, že pokecat je jiné než to psát.
Takže ke zvážení, jestli by byl zájem o nějaké hlasové kecátko. V zásadě jsou dva způsoby - píšu přímo platformy, ale berte je jako příklad.
- ZOOM (teams,… ) Tady organizátor založí nějaké setkání, rozešle pozvání a lidi se připojí
- Discord tady to funguje jako hospoda, kam přijdete a buď někoho potkáte, nebo ne.
Někdy tyhle kecárny vztahy utuží, někdy rozklíží, nic není dokonalé a jde vždycky nakonec o lidi samotné.
Fakt je, že podle mých zkušeností bývají lidé při osobním setkání méně konfliktní pokud jde o názory, Zase z druhé strany nastupuje vizuál a vnímání hlasu.
Online kecárna je něco mezi. Podumejte.
Osobně jsem si nikdy na discord nezvykl ale vím, že je to využívané.
Máme tu chat a trochu se bojím, že bychom zbytečně tříštili pozornost mezi příliš mnoho kanálů které už jsou mimo doménu streleckeforum.cz
Nicméně pokud by o to byl zájem, založit to můžeme. Já dávám přednost psané komunikaci, protože mrknu a odpovím kdy mám čas a nemusím řešit že mi něco vyřčeného uteklo.
Máte zájem o Discord?
- Ano
- Ne
To potom nemusí být Forum a může být jen Discord. To mě nedává smysl. Na komunikaci tady jsou ideální právě ty chaty.
Jen jsem to dal k zamyšlení. Jedno nenahrazuje druhé, jen jsou lidi, co nepíšou a radši kecají. A naopak. A někdy to může být i užitečné při řešení nějakých věcí, dá se přenášet i obraz a můžete si třeba online ukazovat, jak puška nepodává ze zásobníku náboj.
Nic neprosazuju, jen dávám k zamyšlení.
Tady souhlasím s tím, co píše @Sedmej. Discord je na toto postavený, ale forma komunikace na discordu není vhodná na odborná témata, kde je potřeba udržet strukturu.
V podstatě asi může kdokoliv nezávisle rozjet Discord a dát sem třeba odkaz. Osobně mám s Discordem, a stejně tak s místní hospodou u Generála ten problém, že to je průjem příspěvků bez ladu a skladu, a najít v tom nějakou informaci nebo téma v podstatě nejde. Na pokec dobrý, ale pro mne příliš velká ztráta času.
to nebylo míněno jako náhrada. Jen jako doplněk (a třeba i jen hlasový) k foru. V chatu se sice maže, ale i tak je to proud textu s historií. Když si budou lidi potřebovat něco vyjasnit, tak někdy je to lepší říkat, než psát.
Jasně, že si každý může udělat forum, blog, účet kdekoliv a používat to, že mu tady nikdo bránit nebude.
Šlo mi o audio/video komunikaci jako doplněk k textové zde.
“s místní hospodou u Generála ten problém, že to je průjem příspěvků bez ladu a skladu, a najít v tom nějakou informaci nebo téma v podstatě nejde. Na pokec dobrý, ale pro mne příliš velká ztráta času.“
o to jde.. lidi mají u chatu pocit, že by to měli zpětně číst. U hlasové komunikace nic takového není.
Tak to byla původní myšlenka, že Chat bude zachytávat náhodné random myšlenky které si nezaslouží větší prostor, prostě místo pro pokec a výměnu myšlenek.
Chaty obecně nejsou na to, aby se v tom hledali nějaké informace zpětně. Na to tady je fórum. Chat je opravdu na takové obecnější domlouvání nebo na debatu nad nějakým tématem v daný okamžik.
Já třeba osobně využívám i soukromé chaty, ta domluva je podstatně lepší než posílání si SZ jak to třeba je na ZK.
jasně, různé nástroje se hodí k různým účelům.
Je dobre, ze myslis i na takove veci, ale protihodnotu tu, troufam si hadat, nikdo z nas neceka. A zatimco @Ampuja mluvi o tom, z emoderovat nechce protoze soubeh moderatora a diskutujiciho je urcitym stretem zajmu, soubeh moderatorstvi a propagace nejakeho streleckeho projektu je jeste kontroverznejsi.
Koncepcni dotaz “jak si to predstavujes” mel jednoduchou motivaci. Jakmile moderuje vice lidi, je treba omezit riziko vzniku “moderatorskych valek” (ne nutne umyslnych) kdy ma kazdy z moderatoru odlisnou predstavu a mohou si vzajemne “lezt do zeli” zasahy nekdy az protichudnymi.
Tak právě proto aby byl souběh moderátorství a propagace nějakého vlastního projektu tak nějak únosný jsem založil sekci https://streleckeforum.cz/c/projekty-obchody-a-prezentace/43 kde právě máme možnost prezentovat tyhle věci bez toho aniž by rušili zbytek chodu fóra.