Výběr první zbraně - zkušenosti, dotazy, doporučení

Tak jo, mockrát díky. A to protočení, ty tři měsíce jsou ok? Někde jsem to tak četla.

Ok. Jen prodejce porušil zákon , ale to je jeho problém. Nemůžeš nakoupit střelivo se zbrojním průkazem na E pokud nemáš registrovanou zbraň. Respektive s E můžeš koupit střelivo pouze do registrované zbraně. Jen mě zajímalo, už sem se s tím setkal několikrát.

Kdo si chtěl udělat jen E, tak jsem mu doporučoval i B, právě z důvodu nákupu střeliva jiného, než bylo do jeho registrované zbraně.

Já se naopak setkal s tím, že ani skupina B nepomohla a prodejce náboje se zbraní prodat nejprve nechtěl. Říkám OK, tak jen ty .22LR, no a on že teda i ty .38, ale na účtenku zvlášť. Netuším, jaká byla právní úprava dříve, jestli jen nepřetrval zvyk…

On prodej nábojů zadává do registru a tam by mohla nesrovnalost vadit.

Vem si, jak jsou namáhané třeba ventilové pružiny ve spalovacím motoru auta. Při provozním režimu motoru (v průměru 3000 ot/min) je výfuková (nebo sací) ventilová pružina zmáčknuta a uvolněna 1500 x za jedinou minutu! Za hodinu jízdy (tedy třeba ujetých 60 km) je to pak 90 000 cyklů zmáčknutí a uvolnění.

Pokud uvažujeme, že auto za svoji životnost udete třeba 300 000 km, pak ty ventilové pružiny absolvují za tu dobu zhruba 450 000 000 cyklů. Ano, skolo půl miliardy cyklů. A nepraskají, ani se nějak extrémně neunavují.

O pružiny v zásobníku bych se fakt nebál. Po úvodním “usazení“ (zaběhnutí), kdy se mírně sníží jejich předpětí, zůstávají jejich vlastnosti dlouhodobě stálé.

Chápu, uklidnil jsi mě, děkuji :slightly_smiling_face:

To já asi úplně řešit nebudu, ale co jsem koukala, tak se to děje běžně, že se s novou zbraní prodává i střelivo a přijde mi to i logické. Opravdu bych nechtěla jet jeden den koupit zbraň a další den po registraci se vracet pro střelivo, zvláště když mám jednu cestu 80 km (bydlení na vesnici je prima, ale všude je hrozně daleko). Takže mi prodejce ušetřil čas i peníze za benzin a já mu za to jsem vděčná. A i jiný prodejce, kde jsem chtěla koupit původně (akorát jim to hrozně dlouho trvalo) by mi k tomu střelivo normálně vydal, akorát byl problém v tom, že neměli těch mých požadovaných 10 krabiček na prodejně a mě se nechtělo čekat.

Chápu, ale na druhou stranu, jde o to že máš v držení střelivo na které nemáš oprávnění . Tedy pokud by Tě někdo po cestě zastavil a kontroloval je to dle mého nedovolené ozbrojování ( přestupek) který může samozřejně vést k odebrání ZP….. nic víc nic míň, já osobně bych si to při nákupu další zbraně např na jinou ráži kterou teď nevlastním netroufl.

Přestupek to nutně být nemusí, protože tam absentuje materiální znak. I morálně to je za mě v pořádku, chybí tam oběť. A od nového roku to bude v pořádku i formálně.

Zákon to zakazuje, je vyslovně uvedeno že smíš nakupovat střelivo po předložení průkazu zbraně. Je to, to samé jako že si nemůžeš koupit zbraň a jít s ní střílet dokud ji nemáš registrovanou a vydán průkaz zbraně. Ale to je už mimo téma této diskuze….

Ono je ozkoušené, že pružina se opotřebuje opakovaným stlačením a natahováním, takže když je necháš nabité, nestane se s pružinou nic moc :slight_smile: Ale zase jsi ready!!

No já nevím, kdyby to měl být přestupek, tak by to podle mě neprodávali obojí najednou. Ale schválně se na to zeptám, majitelka střelnice a obchodu, kde jsem to kupovala, je současně komisařka, tak jistě bude vědět. Navíc jsem si to rezervovala přímo u ní, takže kdyby to měl být přestupek, tak by mi jistě řekla, že pro střelivo si mám zajet až po registraci zbraně. Ale nevím. Zeptám se a dám vědět, co se dozvím.

Mimochodem podle mě by to byl přestupek, kdyby byla zbraň nabitá, jenže v jedné tašce jsem měla kufřík se zbraní a v druhé tašce byly krabičky s nábojema a žádná nebyla načnutá. A PČR jsou inteligentní lidi, určitě by to nehrotili. A na registraci jsem to vezla bez nábojů, ty zůstaly všechny doma. Každopádně nezlob se, já už to řešit nebudu, mám hotovo, akorát se v sobotu zeptám, jak to tedy je a napíšu.

A vyndavání a vracení jednoho náboje s tím nic neudělá?

Kamarád který má jen E byl schopen koupit pouze 9 mm Luger, protože to žrala zbraň, na kterou měl průkaz zbraně. Já mohl koupit jakékoliv střelivo, protože mám všechny skupiny, tudíž i B, a průkaz zbraně jsem nikdy ukazovat nemusel.

Od 1.1.26 to bude už jedno

Ano, je to naprosto bezny postup. A je to protizakonne. S dovolenim ocituji (stavajici) zakon:

Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn … nabývat do vlastnictví střelivo pouze do zbraně, kterou je oprávněn držet, a to po předložení průkazu zbraně

Prukaz zbrane jsi urcite nemela, tudiz prodejce predal strelivo osobe, ktera ho neni opravnena drzet, ty ses dopustila nedovoleneho ozbrojovani. A je o tom zaznam v CRZ. Ale neni treba se obavat. CRZ neni naprogramovan aby na protipravni jednani aktivne upozornoval. A kde neni zalobce, neni soudce.

A kdyby to ted nahodou chteli zacit resit, uz to dokonce roku nestihnou a po Novem roce uz to protipravni neni. Coz efektivne amnestuje i starsi ciny - aby bylo protipravni jednani prestupkem, musi porušovat nebo ohrožovat zájem společnosti. Zmena zakona ovsem ukazuje, ze toto omezeni v zajmu spolecnosti neni. Správní orgán řízení o přestupku zastaví, jestliže se v něm zjistí, že skutek, o němž se vede řízení, … není přestupkem.
Takze se uz opravdu neni ceho bat.

3 Líbí se

Nosim Kevina (6+1), takze toho nosim plneho.
Arexe napaskovavam o jeden min. 1) se tam ten posledni spatne cpe i s uplulou, 2)mam 17, 17 a 19 r. zasobniky. Kdyz mezi ne rozdelim krabicku, vyjde to presne do kazdeho o jeden naboj mene.

Jestli ona to střelivo nenabyla spíš na výjimku místo na průkaz zbraně?

Zákon je jasný…. na průkaz zbraně . Tedy ráži střeliva řeší průkaz. Druh střeliva v tomto případě vyjímka. Ne obráceně…..

Nevim, jestli by ty XRG prosly na vyjimku, kdyz neni PZ, ale ty normalni naboje tak uplne koser asi nebyly.
Mne naboje zaroven s prvni zbrani prodat nejdriv nechteli, nez se podivali, ze mam i Becko.