Ano pokud máš B tak můžeš střelivo i jiné ráže než máš zbraň. § 28 zákona č. 119/2002 Sb. uvádí, že držitel ZP skupiny B je oprávněn nabývat do vlastnictví střelivo do zbraní kategorie B nebo C. Pokud máš pouze E platí : Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn … nabývat do vlastnictví střelivo pouze do zbraně, kterou je oprávněn držet, a to po předložení průkazu zbraně
Prave proto jsem zminoval, ze puvodne nechteli, tedy by Sandre naboje neprodali.
@Jarda Ty podminky jsou kumulativni. Musis mit zbrojni prukaz, vejit se do podmnek, ktere zakon pro nabyvani streliva stanovi, a jednou z nich je (u A-1) streliva vyjimka. Samotna vyjimka nestaci.
Ale bezna praxe je opravdu jina. Tezko rict, nakolik je to u konkretnich prodejce proto, ze podminky nezna a nakolik, ze zna ale nedba, ale ono k tomu nepochybne prispiva to, ze CRZ pri zapisu opravnenost nekontroluje a neobsahuej ani zadny analyticky nastroj, ktery by ulozena data alespon dodatecne prochazel a upozornoval na mozna poruseni zakona. Takze prodejce to parkrat udela omylem, ono se nic nestane - tak v tom pokracuje, protoze to asi je v poradku.
Sam jsem si kdysi kratce myslel „kdyz to jde do CRZ zapsat, tak to musi byt v poradku“. Ale takhle to nefunguje. CRZ me necha na kohokoliv napsat cokoliv.
Ne že bych po té restriktivnosti volal, ale může to být buď proto, že to nikdo nechtěl a programátor to proto neudělal, prostě nedotaženost, anebo věděli, že čas od času budou případy, kdy to budou chtít udělat a nechtěli si komplikovat práci.
Já dělám v podobném oboru a tam je docela klíčové mít různé kontroly konsistence dat a na uživatelské úrovni co nejvíc zamezit chybě. Takže ideálně nechat zobrazovat a vybírat jen ty povolené možnosti a na závěr to prohnat nějakou validací.
Akorát to předpokládá, že zadavatel ví, co chce.
Já to nedělám, že bych ten první, opakovaně nabíjený, náboj dával dospod na “konec fronty”. Střelivo A1 je to, které máš na ochranu života. V tomhle zásobníku mám vždy všechny náboje jenom nové a nepoškozené. Ten první, když se časem už trochu obouchá, zatlačí do nábojnice, uzavře dutina… vezmu při nejbližší příležitosti na střelnici a vystřelím ho spolu s těmi FMJ. Na jeho místo doplním nový, nepoškozený.