Výběr první zbraně - zkušenosti, dotazy, doporučení

Všechno níže jsou subjektivní informace založené na vlastním postupu pokus/omyl.
Vždycky se řiďte zákonem a bezpečnostními pravidly :wink:

Jaký máš hlavní účel?

Tohle je vlastně to nejdůležitější, co by si člověk měl ujasnit před výběrem. Je sice super, že se mě líbí ten Shadow 2, ale pokud chci zbraň na každodenní nošení, není to to pravé ořechové.

Základní varianty:

1. Každodenní skryté nošení - EDC (IWB - inside waistband /AIWB - appendix inside waistband)
  2. Domácí obrana / hobby střelba
  3. Sport (IPSC, LOS atd.)

Žádná pistole není plně univerzální, pistole pro více účelů bude vždy do určité míry kompromis.

:one: EDC (everyday carry - každodenní nošení) = dnes téměř vždy subcompact (G43x , Sig P365 atp.)

Proč subcompact?

Menší rozměry = reálně nosíš každý den, ne jen „až v zimě“, když mám volný hadry.

• Hmotnost nabito ≤ 600 g , menší rozměry, je to prostě pohodlnější.
  • Moderní dvojřadé zásobníky dávají 10–15 ran, takže kapacita není problém, samozřejmě se s tím ale střílí o něco hůř, než s většími kvéry.

:two: Kdy raději kompakty (G19, P‑10 C)?

• Potřebuješ jednu pistoli „na vše“ (tréninky, kurzy, home defense).
  • Skryté nošení není už stoprocentně pohodlné a skryté, musíš kolem toho trochu pracovat (volnější oblečení, robustnější postava).
  • Plánuješ svítilnu a nechceš přijít o délku railu. (osobní preference, já upřednostňuji nosit zvlášť malou baterku, nechci mířit na všechno, na co chci svítit)
  • Větší střelecký komfort, větší kapacita (15–17 ran).
  • Už jsme ale u jisté míry kompromisu, kdy se to nenosí tak dobře jako malá, a nestřílí se s tím tak dobře jako s fullsize.

:three: Kdy Full-size pistole? (Sport, Range Toy, trénink) - typicky u nás CZ Shadow 2

• Není to pistole na nošení, je to velký, je to těžký. Jde to nosit, ale s komfortem při nošení subcompactu nemůže být vůbec řeč
  • Střelecky je to mnohem pohodlnější a z logiky konstrukce i přesnější, ikdyž přesnost bývá o rukách, ne o zbrani :slight_smile:
  • Pokud je cílem naučit se dobře střílet, líp se naučíš na velké pistoli, a pak umíš i s malou. Opačně to tak dobře nefunguje, člověk se s malou pistolí bude déle trápit na stejný increase skillu.

:four: Check‑list před nákupem

1. Vyzkoušej min. 50–100 ran z každého kandidáta na střelnici, ať nekupuješ něco, co ti vyloženě nesedí.
  2. Investuj do kvalitního pouzdra (kydex IWB, OWB), různé plátěné a jiné měkké varianty jsou sice někdy pohodlnější, nicméně bezpečnostně do mínusu.
  3. Kurz bezpečné manipulace – první investice hned po koupi, je zbytečné učit se sám a najet na nějaké špatné návyky.
  4. Náboje - připrav se, že za náboje dáš víc, než za zbraň samotnou, protože pokud s ní chceš umět, musíš kombinovat sušení s ostrou střelbou.

Shrnutí: Začni od účelu. Pro čisté EDC (každodenní nošení) dnes vede typově subcompact 9 mm s kapacitou 10 + ran. Kompakty dávají větší univerzálnost, ale hůř se skrývají, je to kompromis. Vyzkoušej, počítej s tréninkem a investuj do něj čas. Bez tréninku je i Glock jen těžký přívěsek.

Přidejte svoje zkušenosti, k čemu jste si došli v průběhu let se zbraní?
A nebojte se mít jakýkoli dotaz, je lepší si to ujasnit, než složitě tápat.

4 Líbí se

Připomínka k první zbrani čerstvého držitele ZP: Určitě nejsi zkušený střelec a tedy se Tvoje úvahy neřídí ve všem realitou. Na začátku je dobré cvičit a trénovat a na to se hodí spíše normální rozměr zbraně s kapacitou zásobníku okolo 15ti nábojů a s normálním úchopem na celou ruku. S takovou zbraní se dá dobře absolvovat nějaký základní kurz pro čerstvé držitele ZP a zbraně.
Čerstvý držitel ZP by raději neměl začínat tím, že bude první zbraň hned nosit.

1 Líbí se

Zde trochu narážíme na problém, kdy někdo si prostě kupuje jen tu jednu na nošení. Jinak souhlasím a v příspěvku i píšu:

Problém je hlavně v tom, že ty nevíš a prodejce Ti prodává co má nebo co potřebuje prodat :slight_smile:
Takže časem zjistíš, že ten výběr nebyl úplně ideální. Já, naštěstí, neměl pocit, že tu zbraň musím nosit všude sebou a tak mám, jako první ČZ P-07.

No podle mě výběr, jak píšu, má probíhat před nákupem. Ne že si jdu do obchodu nechat prodat pistoli.

Můžu bejt výjimka, ale to často doporučované “Vyzkoušej si 50-100 ran z každé pistole na střelnici před koupí” třeba u mne nefunguje. Někdy mi nestačí ani stovky ran než si s pistolí nebo revolverem sednu a zažiju ten “aha moment”.

Za mne, první pistole by měla hlavně bavit a líbit se majiteli a stejne bude malokdy vybrana napoprve dobre. Stejne jako neexistuje univerzalni pistole.

2 Líbí se

To vyzkoušení beru spíš z druhé strany spektra. Ne jakože “aha” tohle je dobrý. Ale spíš “aha” tohle je fakt shit :smiley:

Tohle (podle mne) začátečník neřeší, a ani nemá řešit (co chceš střílet, chceš nosit, pokoušet se na to přijít na střelnici, apod.) protože toho není schopen. Resp. začátečník, který nemá nikoho v okolí, kdo by ho vedl, a ptá se proto na fóru.
I když si myslí, že chce nosit, pak třeba zjistí, že nechce, nebo ne tak, jak si původně myslel.
I když se mu první zbraň dobře drží v obchodě, tak z toho stejně nepozná, jestli se mu bude dobře držet i při střelbě. Jestli se mu bude líp střílet z takové nebo makové, atd.

Moje rada je, ať si jako první zbraň koupí takovou, která se mu líbí (a když se mu bude dobře držet, tak to bude výhoda), aby ho bavilo s ní začít střílet. A až vystřílí pár tisíc nábojů, může se nad tím zamyslet znova.

1 Líbí se

Zajímavý názor. Jako nesdílím ho, ale je to taky přístup :slight_smile:

@DPS Nikdy jsem nešel do obchodu si něco nechat prodat. Vždy jsem šel do obchodu s jasný cílem se podívat na něco konkrétního a to si prohlédnout a v maximální možné míře si to vyzkoušet. Dle mého názoru by se měla první zbraň líbit a především by měla perfektně fungovat. Není nic horšího než když se jako začátečník trápíš se zbraní, která není stoprocentní.

3 Líbí se

Myslím, že je v podstatě jedno, jakou první koupíš,pokud to není fakt šunt.
Stejně si většinou vybíráš z několika značek, něco koupíš, začneš střílet, moc Ti to nejde a přemýšlíš, jestli sis neměl radši koupit tu nějakou jinou..:grinning_face:
No a když seš srdcař a baví Tě to,tak u toho zůstaneš, poctivě trenuješ,něco si někde přečteš a pak stejně kupuješ a zkoušíš další a další a další..

Jo a ještě k tomu "jestli se Ti to dobře drží "
Já když kupoval první pistoli, tak jsem teda vůbec nevěděl, jak poznám, jestli se mi dobře drží, páč nějak držet se daly všechny a zásadní rozdíl jsem v tom teda rozhodně neviděl..
Až když jsem přišel na kurz,tak mi bylo vysvětleno, v čem je hund zakopanej a začal jsem se soustředit na úchop mnohem víc.
Nevím, jestli třeba na YT jsou o tom nějaký videa,kde se fakt podrobné vysvětluje, jak má pažbička sednout do ruky, ale pro mě to teda byla velká neznámá..

Začátečníkovi bych řekl, že je třeba hlavně dosáhnout na ovládací prvky, zvládnout vyhodit zásobník a otevřít závěr. Dokázat závěr zavřít tlakem na záchyt závěru a udržet chvilku závěr otevřený jen rukama. Gryfy se naučí časem, prsty naposiluje taky, ale delší prsty mu nenarostou a hubenější dlaně asi taky už mít nebude.

To, že mu nová pistole v ruce nebude chodit ideálně, nebude pistolí, ale střelcem. To taky málokdo chce slyšet a přijmout.

Obecně bych doporučil velkou těžkou kohoutovku s železným rámem, protože ta odpustí nejvíc chyb a míří sama. A klidně ji koupit z druhé ruky náležitě jetou, za zlomek ceny i s výbavou, strávit s ní nějakou dobu, než začátečníkovi dojde, co vlastně chce a potřebuje, jako i než se trochu něco naučí.

Pak už bude vědět, co a proč si koupit dál. Nakonec při prodeji té první nebude skoro nic tratit.

To pro případ samouka.

Začátečníka v dosahu vedu jinak. Ale ten dopředu ví, že to zezačátku nebude jen procházka růžovým sadem.

2 Líbí se

Za mě se první pistole musí člověku líbit, musí ho víc bavit než být třeba zrovna nejideálnější na EDC nebo sport. Aby měl chuť chodit s ní střílet a zatáhla ho do celé té bubliny kolem toho.

2 Líbí se

Přesně tak, musí Tě to bavit, protože jen tak se budeš rozvíjet. Sám jsem si první vybral jen podle toho co strašně moc nutně teď hned potřebuji :smiley: a to bylo PDP FS 4" No teď nosím G19X a uvažuji o H11 PRO RDR COMP. :smiley: První zbraň není nikdy jediná. Postupem člověk zjistí co mu vyhovuje a co fakt opravdu chce. Jinak popravdě, málokdo z nás zůstal u první holky! :rofl::joy::rofl: To je vlastně stejné :joy::rofl::joy:

2 Líbí se

Jestli to připodobnění není už moc přehnané.

Pistole je nářadí, jako nůž, lopata, sekyrka, krumpáč. Není to člověk.

I když, někdo zůstal u první holky celý život a byl spokojen, jiný měnil co dva měsíce a spokojen nebyl nikdy… Tak v tomhle to stejné být může.

Nakonec, každý si koupí to, co chce, a je jedno, proč to chce. Na fórech je zbytečné se ptát, ale je dobré si v podobných vláknech přečíst, na co si dát bacha a co vzít v úvahu. Ovšem, jak co kdo vyhodnotí, se nedá dopředu určit.

Tatáž volba může někdy být napořád a jindy se ukáže být slepou uličkou.

Ahoj lidi :slight_smile: Za necelé dva týdny budu dělat zkoušky a když to dobře dopadne :folded_hands: tak si chci jako první pořídit Glock 19 MOS. Zkusila jsem si na střelnici Glock 19 a 43X, ten druhý je moc malý a ještě jsem dostala doporučení na Sig P365 Macro, ale mě se líbí Glocky, nejlíp mi sedí 17, ale pro nošení a trénink jsem si vybrala tu 19. A nosit budu vlastně pouze v kabelce, takže si myslím, že nevadí, že to není subcompact. S 19 se mi střílí dobře, musím se odnaučit strhávání, všechno mi jde do jednoho cca 5 cm kruhu, ale doleva a dolů cca 3-5 cm od středu… :slight_smile:
Nošení na těle mi není moc pohodlné a obvykle ani nemám oblečení, které by to dokonale zakrylo, snad jen přes zimu…

Co myslíte, rozhodla jsem se dobře? Díky.

3 Líbí se

Držím palce, určitě to dopadne :wink:
Stopro. 19ka je fajn zbraň, na nošení je samozřejmě 43x pohodlnější, ale 19 se v pohodě taky dá.
Moje žena nosí 43x, na závodech střílí 19. Logicky je větší zbraň pohodlnější. Ale vždycky je to o tom, co od té zbraně očekáváš.
Z těch co jsi zmínila, není žádná varianta špatnou volbou.
Co se nošení v kabelce týče, určitě doporučuju aspoň nějakou, kde se dá relativně rychle tasit. Ať nemáš zbraň jen jako závaží v tašce :slight_smile:
A nošení na těle nezatracuj, podívej se třeba na Lenu Miculek, ukazuje spoustu variant nošení s různými outfity, a dá se toho vymyslet fakt mnoho :slight_smile:

2 Líbí se

Děkuju :slight_smile: Hlavně za to doporučení, najdu si ji na Yt.

Do kabelky jsem zjistila, že existují pouzdra, která se chytnou na sucháč a aspoň se dá zbraň najít i v tom našem bordelu :smiley:

Je možné, že si časem taky pořídím na nošení menší, ostatně 43x taky nebyla vysloveně nepříjemná a výsledky jsem měla jen o málo horší (prý bych při zkouškách prošla i s tím mým nejhorším výsledkem) ale ta 19 mi přijde jako takový rozumný kompromis velikosti a taky že se mi s ní dobře manipuluje a myslím si, že se s ní naučím rychleji střílet “dobře”.

Mimochodem má smysl si při nákupu hned nechat vyměnit mířidla za tritiová (nebo světlovodná, stačila by případně?) nebo i ta základní jsou dostačující? Spíš mi jde o to, abych to viděla i potmě.

Světlovodná v úplné tmě neuvidíš vůbec, úplně stejně jak standardní. Nicméně pro střelbu za snížených světelných podmínek je rozhodující baterka a nikoliv mířidla. Protože potřebuješ hodně dobře vidět a vědet NA CO vlastně střílíš. No, a když máš dobře osvětlený cíl, můžeš už mířit i klasickými mířidly.

3 Líbí se