Jiz zmineny DP1 nijak akcni neni. Chodi tam i lide co jeste zbrojak nemaji. A probiraji se tam prave typecke zacatecnicke veci - jake pouzdro, jakou zbran …
Ohledne svitilny …
Svetlo na zbran mam - a nakonec ho na ni nenosim. Misto toho nosim baterku do ruky. A ze vsech EDC veci co nosim je to prave ta baterka, kterou pouzivam nejcasteji. Navic je to zarizeni viceucelove, krome zdroje svetla to je i uderovy prostredek. Vec kterou si clovek vezme do ruky, kdyz se necejti uplne bezpecne, ale na to aby uz v ruce drzel pistoli to neni.
Existuje možnost, že se světlo rozsvítí po namáčknutí spouště případně po uchopení do ruky? Ono myslet u toho všeho ještě na rozsvícení svítilny, teď si to nedokážu vůbec představit, už takhle je nutnost se bránit stresující a čím míň toho člověk musí dělat, tím je větší šance, že se ubrání případně nezpůsobí nějaký jiný průser. Nebo se pletu?
Tohle si právě myslím. Mimochodem asi není nejrozumnější nosit sebou plastovou baterku, co? Radši kovovou, i když je těžší. Nebo i ten plast je v pohodě?
Svítilna má tlačítko tak udělené, že je přesně tam, kde máš ukazovák když držíš prst mimo spoušť. Pak už prstem jen o tlačítko “zavadíš” když ho dáváš na spouš. Je to u většiny svítilen zcela intuitivní.
Ještě se chci zeptat, je bezpečné koupit zbraň z druhé ruky? Chci si jako druhou zbraň koupit “buldoka”, nejspíš .38 special (jen proto, že se mi líbí) a dají se koupit kolem 5k czk na bazaru. Na co si případně musím dát pozor a jak se postupuje v tomto případě? Jistě musím mít nákupní povolení a předpokládám, že je asi vhodné podepsat smlouvu o prodeji/koupi.
A kromě toho, je bezpečné případně koupit na bazaru i Glocka? Nebo radši nový? U revolveru mi to ohledně technického stavu přijde bezpečnější než u pistole a asi se to lépe kontroluje, není tam tolik věcí, co by mohly selhat.
Je to přesně naopak. Koupě revolveru a posouzení jeho technického stavu je daleko náročnější, jak koupě Glocka, kdy prostě koupíš …no…, Glocka.
U bazarového revolveru je potřeba zkontrolovat časování všech komor, dotáčení válce při pomalém SA (a nepřetáčení! při rychlém DA), cylinder gap, uzamykání válce a jeho podélnou i příčnou vůli, odskok kohoutu a pár dalších fičurií. U Glocku prostě jen mrkneš, jak moc má výrazný “Glock smile“ a jestli to ± odpovídá uváděnému nástřelu.
No panejo tak to by mě opravdu nenapadlo. Takže v případě bazarového nákupu abych si sebou vzala zkušeného kamaráda. No a svoji první zbraň si koupím novou
Odpoved „rozhodne kovovou“ mi radi rict intuice, ale racionalne to tak jasne neni. Dneska uz existuji kompozitni plasty, ktere nabizeji totez co kovy a pri nizsi vaze. Ohledne zapinani - mam baterku co ma v sobe i laser a ten lze nastavit tak, ze se zapne sam po vyjmuti zbrane z pouzdra. Pouzdro ma v sobe zalisovany magnet, a laser ma v sobe magneticky ovladany spinac. Technologicky nic nebrani tomu, aby se stejny mechanismus pouzil i pro spinani svetla, ale jestli to nekdo opravdu vyrabi netusim.
Nakup obnosene veci vzdy znamena zvysene riziko nejakych problemu. A to i takovych, ktere lze pri nakupu jen tezko odhalit. Proto se to takove zvysene riziko kompenzuje nizsi cenou a je otazka osobnich preferenci, zda zkusis vsadit mene na rizikovejsi investici, nebo vice na mene rizikovou.
Sam mam SA58 na ktere ori bezne prohlidce nenajdete nic spatneho, ale ja dobre vim, proc bych ji nejradeji prodal. Idealne nekomu, s kym se pak uz nikdy nepotkam. Coz je pri tom co delam trochu problem …
Tak to se asi přidám k Danovi, selhání blokace je fakt spíš statistická chyba. Ojet se dá a potom při pádu z více jak 2m může spustit. To je ovšem mimo požadavek jakékoliv normy, ty řeší pádovou bezpečnost z nižších výšek nebo na dubové dřevo, ne na beton. Ovšem těch ran na ojetí je potřeba fakt hodně. Kdo se k takovému nájezdu dostane, bude vědět, že každý stroj se nějak opotřebí a potřebuje nějaký servis. Domněnka, že pistole střílí furt bez péče a oprav by byla dost naivní.
Jo, a sušilku fakt nenosit. Její vyhazování bude zdroj dalších problémů, které by s prázdnou komorou nenastaly.
A já mnoho let nosil téměř výhradně obleky právě proto, že se pod nimi dobře schovala ne úplně malá pistole. Jak na opasku, tak v podpaží.
Doporučuji nosit zbraň raději na těle v oblečení než v taštičkách, snadno se vám taštička zaplandá nebo vzdálí. A to i ve chvíli, kdy byste ji raději měli přesně tam, kde ji míváte obvykle.
Plastová mířidla. Jsou vždycky měkčí než ocel. Podstatně méně odolná otěru. Jejich důvod je prostý, odlitek plastu ve velkých množstvích nestojí skoro nic narozdíl od obráběného malého kousku ocele s povrchovou úpravou. Následně lze zákazníkovi prodat ocelová mířidla samostatně za ctyřnásobek, místo toho, aby je dostal v ceně.
Vždy se lze rozhodovat emotivně nebo racionálně. I při nákupu zbraně. Při druhém způsobu rozhodování u mě nikdy Glock neobstál. Samozřejmě, každý máme jiná kritéria a jinak je hodnotíme. Nakonec nejlepší pistole je ta, kterou mám v ruce, když je potřeba vystřelit. I kdyby to měl být Glock.
No vidíš. A u mě jsem se právě racionálností dopracoval ke Glocku. A to jsem za těch třicet let, co mám zbroják (a střílím ještě déle, i když dříve to bylo jen závodně z malorážky) vyskoušel fakt širokou plejádu krátkých zbraní. Na mazlení mám 1911, na velkou ránu 1911 v 10 mm Auto, a revolver v 357 Mag, Na ještě větší ránu revolvery v 44 Mag. Ale na EDC prostě nedám dopustit na Glocka v 9 Luger, u kterého VÍM, že vždy, když zmáčknu spoušť, udělá to BUM. Bez vyjímky. A taky vím, že nevystřelí, když nemá, neb blokace zápalníku se při normálním střílení u Glocka fakt nemůže (z principu její funkce) jakkoliv “ožvejkat” a pojistka spoušťového táhla je také chytře vymyšlená (protože blokace zápalníku by u Glocka přišla na řadu až po zlomení ozubu zápalníku - jinak bez pohybu spouště dozadu nemá jak ozub zápalníku přeskočit spoušťové táhlo. Glock je opravdu VELMI chytře vymyšlen a pokud vím, tak v celé historii není zdokumentován jediný případ samovolného výstřelu Glocku po jeho pádu.
Já jsem si taky Glocka vybrala racionálně, i když ne z vlastní zkušenosti ale jen z toho, co jsem vyčetla z knížek a zkušeností dalších lidí. A dost mi imponuje ta jeho spolehlivost. Kdybych se měla rozhodovat emocionálně, tak bych bez váhání koupila Walthera PPK resp. trochu rozumu by tam zapracovalo, tak PPK/S. Ta zbraň je prostě nádherná. Ale vím, že Glock mě nikdy nenechá ve štychu, zvláště když dostane aspoň trochu péče. Takže Walthera PPK/S si možná časem koupím jako hračku a sbírkovou věc, ale určitě ne na nošení. A prosím, neříkejte mi, že je na nošení super a podobně, už takhle to mám těžké
Moje racionalni cesta ke Glocku vedla pres pomerne jednoduche kriterium. Na EDC jsem chtel zbran, ktera je nejrozsirenejsi. Protoze to znamena nejlepsi dostupnost prislusenstvi a nahradnich dilu v kratkodobem horizontu. A nejvetsi pravdepodobnost, ze nahradni dily sezenu i za hodne dlouho. A kdyby nahodou nastala apokalypsa a ja musel nahradni dily (nebo celou zbran) shanet prohledavanim lezicich tel na ulicich, tak at jich nemusim prohledavat moc. A proto mam Glocka …
Já nenosím, takže moje cesta vedla opačně, než u vás, jak to čtu. Od Glocka (moje první pistole) přes P10C a další až k velké 1911. A vlastně nikdy jsem asi nevybíral úplně raionálně a vždycky jen pocitem.
Ale chtít nosit, koupim znovu tu P10C, jen dneska už variantu OR. A asi bych hodně zvažoval, zda ne ten model “ported”.
@Sandra A nákupu staršího revolveru bych se až tak nebál. Podle mě tam nějaké riziko, že naletíš bude v podstatě obdobné jak u pistole. Zvlášť, když nedokážeš s nějakou jistotou posoudit co je a co není při daném nástřelu běžné opotřebení a co je už špatně.
Na ty olitany zbrani pistole vs revolver vidim zasadni rozdil.
Kdyz mi prestala vyhazovat nabojnice staricka cz75 pokoupil jsem dil za desitky az stovky korun, vetsinou slo o pruzinky, koliky, vytahovac a dalsi drobne dily ktere byly na vymenu “drop-in”.
Kdyz blbe zacal casovat revolver byl z toho neskutecny “pain in the ass” s road tripem po puskarich ktery stal nasobne vice protoze se slozite shanel dil a jeste dopasovaval.
Revolvery miluju, ale jsou imho slozitejsi na udrzbu
Z malych revolveru jsou imho skvele s&w 36, 60 nebo colt detective je imho se svou cenou kolem deseti tisic maly nedoceneny skvost.