Za a to postrádá smysl, za b máš najednou nataženo ikdyž nemáš v komoře nic.
Striker s blokací je prakticky spolehlivý jako vypuštěný kohout, bez spuštění se prostě nestane nic a takeup u glocka je velkej jak tejden před výplatou.
Doporučuji koupit kvalitní pouzdro, do pouzdra uklízet pomalu a doprovázet to pohledem.
Výhodou je, že máš pokaždé stejný stisk spouště narozdíl od DA/SA.
To s tou sušilkou mi přijde jako to nejhorší z obou světů.
Radši budu mít nasušený natažení (který ale jednou rukou když třeba musíš držet osobu blízkou nebo máš pořezanou ruku budeš dělat blbě), nebo budu nosit s reálným nábojem v komoře a budu se chovat bezpečně při ukládání do pouzdra.
Rozdily v odporu spouste u SA a DA bych neprecenoval.
Behem jedne hodiny na strelnici vystridam DAO Kevina, DAO KLCR od Rugera a striker Deltu od Arexe. KLCR a Delta s tasenim z OWB, Kevin z kapsy.
Rozdilne casy mam a zasahy taky, ale neni to zpusobene spousti, ale tvarem gripu a slozitosti taseni.
Ani pri pokusu o mirenku mi prave spoust nijak zasadne nevadi. S Kevinem mam porad hodne podobne vysledky, jako s Deltou.
A striker, zejmena ten plne natazeny, jako treba Canik, to bych nerad. Blokace muze selhat, kdyz je olitana nebo zapatlana. (Jarda by mohl upresnit.)
Jak už jsem napsal, od začátku nosit v komoře a při vkládání zbraně do pouzdra to dělat vždy v časové pohodě, pomalu, bez stressu a obzvláště pečlive, s vizuální i hmatovou kontrolou.
Pak se ti NEMŮŽE stát, že by ti jakákoliv moderní zbraň při zaholstrování “vystřelila“. A vypěstuješ si díky tomu perfektní bezpečnostní návyky, které pak zůročíš, až se budeš zdokonalovat a např. absolvuješ nějaký kurz s pistolí.
EDIT - A ještě dodám - sušit, sušit, sušit! A to právě i vkládání do pouzdra, což mnoho lidí opomíjí!
Pokud si nejsi sám sebou jistý, suš předtím než začneš nosit vkládání do pouzdra s prázdnou zbraní. Ale na EDC nošení - až se zbraň rozhodneš opravdu nosit, pak s nábojem v komoře.
Zdravím po krátké odmlce. Mám úspěšně hotovo a aktuálně čekám na vystavení ZP a pak hned jak to půjde si zajdu pro toho Glocka 19 Akorát pořád přemýšlím, jestli budu někdy chtít kolimátor a vzít MOS verzi a nebo ušetřit a radši vzít víc nábojů, budu mít o čem přemýšlet, než mi to vystaví
Všechny pistole, co mám, a měly verzi na kolimátor, mám v té verzi - protože - co kdyby. Pak jsem si jednou zkusil kolim na jiné a zjistil, že mám takový astigmatismus, že je mi to naprd.
Druhý pohled je, že pistole s přípravou na kolim se bude líp prodávat, kdyby náhodou byla potřeba jiná .
Jako matematika me zamena nepravdepodobneho za nemuze drazdi, ale az na tenhle detail souhlasim. Pokud jde o noseni, tak s nabojem v komore. Znam jednoho straznika, ktereho konvertovala az nozem probodena ruka, kdy mu pistole slouzila ciste jako uderovy prostredek, protoze tou zdravou se mu ji nepodarilo natahnout (ackoliv v klidu to udelat umel).
Ja jeste nezapomel jak moc jsem se sam na zacatku citil nesvuj. Ale je potreba si racionalne rozmyslet ceho se to clovek vlastne boji. Jestlize toho, ze si to pri ukladani odmacknete - tak je treba si uvedomit, ze bezni lide za normalnich podminek zbran mezi lidmi netasi - a tedy ani neukladaji. Manipulaci, ktere se obavate, nebudete delat jindy, nez v klidu, nekde zalezli. Stejne, jako kdyz to cvicite.
I za me tedy jednoznacne - od pocatku s nabojem v komore.
Dokud ostych nezmizi, vyhybejte se taseni a ukladani v neidealnich polohach. Proste si najdete misto, kde to lze udelat ve stoje. Nedelejte to sedic v autu nebo v kresle v kancelari. Umeni nabit nebo vybit zbran v prakticky jakekoliv situaci, i v mistnosti plne lidi, tak, ze je to bezpecne a nikdo si ani nevsimne prijde casem. To umet hned na zacatku neni potreba. Ale na naboj v komore je potreba si zvyknout od prvnich vterin.
Mit vzdy naboj v komore je otazka i vasi bezpecnosti. Ke spouste nehod dochazi protoze „ja myslel, ze to mam prazdny“. Pokud to u sebe nikdy prazdny nemate, nemuze se vam tenhle omyl stat.
Zbraň musí mít v kabelce rozhodně svoji samostatnou kapsu. Rozhodně se vedle nabité zbraně nesmí válet jiné předměty. Velcro insert samozřejmě takový, co kdyje lučík.
Já když jdu do divadla nebo někam, kde musím být v obleku, nosím tuhle, která vypadá celkem civilně a nenápadně:
Já se přikláním k názoru, že nosit by se měla ta větší zbraň, zbraň, co ještě dokážu dobře skrýt. Než bych se o tom sám vypisoval, dovolím si odkázat na článek se kterým velmi souhlasím. Jedná se o překlad bývalého US policisty a jeho názor na civilní nošení.
Pokud budeš kupovat Glock, tovární mířidla budou nejspíš plastová. Nevím jak dalece se chceš v obranné střelbě pocvičit. Ale pokud uvažuješ o kurzech dynamické střelby (rozhodně doporučuji každému kdo chce nosit; podle mě se tam má jít hned s mokrým razítkem na průkazu první zbraně, aby si člověk nevypěstoval špatné návyky), budeš v pokročilých kurzech trénovat natažení zbraně jednoruč o pouzdro nebo o opasek zachycením za mířidla. Na to nejsou plastová vhodná, můžeš si je ulomit. Doporučoval bych už od první zbraně mířidla kovové konstrukce.
Děkuji. Jako je pravda, že je určitě lepší mít a nepotřebovat než nemít a potřebovat. Druhým faktem je, že když jsem zkoušela Sig P365 Macro s kolimátorem, že jsem střílela o něco přesněji, ale pro změnu jsem tu tečku hrozně dlouho hledala. A nakonec, dost výrazně to tu zbraň zvětší a musela bych si naučit svalovou paměť na správné okamžité zamíření, což mám teď na mířidla. A určitě chci nevím jak dlouho střílet a trénovat s mechanickými mířidly, abych je ovládla co nejlépe dokážu a vlastně vůbec nevím, jestli kolim reálně budu chtít. A cenový rozdíl mezi obyč a MOS je docela velký, to bych natrénovala docela dost za ty peníze Asi na střelnici požádám o zapůjčení s kolim i bez a budu porovnávat, jak mi to s čím jde a vyhovuje. K čemu jsem ale dospěla, že nechci baterku na zbraň, tím jsem si jistá.
Vzhledem k tomu, že 80% násilných trestných činů se děje za tmy nebo jinak snížené viditelnosti, jsem zase já dospěl k úplně opačnému závěru. Svítilnu mám na každé zbrani. Když jsem k tomu závěru došel, tak jsem na každou pistoli nechal udělat nový vnitřní a nový vnější kydex. Tak mám doma dvě série po dvou kydexech ke každé pistoli
Dedukcí by mělo tedy platit, že pistole bez světla se hodí pro 20% případů nutného použití zbraně.