Výběr první zbraně - zkušenosti, dotazy, doporučení

tritia neber, zbytecnost to je lepsi svitilna. potrebujes videt na co kdyz tak strilis a ne “svitici “miridla. a jak pises radsi za usetrenen penize kup naboje a nejlepse nejaky kurz at se po case nemusis preucovate nejaky blby navyk.

2 Líbí se

S tim, ze jsou zbytecny bych se obecne neztotoznil, me by to v nekterych situacich docela chybelo, ale muzu souhlasit s tim, ze jsou zbytecny v tyhle fazi vycviku. A az Sandra casem dojde k takovym vecem jako je Low Light, nebude uz rady tohoto druhu potrebovat.

2 Líbí se

Ahoj. Jestli chceš něco, co se opravdu dobře drží, vejde se do kabelky a je spolehlivé, zkus si někde vzít do rukly Sprinfield Armory Hellcat H11. Je to za 14,5k, nerezové zásobníky, 11 a 13 ran, perfektně sedí v ruce i přesto, že je to mikrokompakt. Za tu cenu je to bomba.

1 Líbí se

No, koukám, že je zde spousta rozumných i pro začátečníky užitečných názorů, ale s jedním bych tak úplně nesouhlasil- co se týče přechodu z velké na malou a opačně. Ono je to v reálu úplně jedno. Vždy ten přechod bude nutností znovu si zvyknout, ale jde to v obou případech. Já na vojně vyfasoval českýho “pouštního orla” (těžká jaksviňa a průraznost neskutečná) CZ52 v ráži 7.62x25 Tokarev (pro pancéřovníka to byla osobní znraň), ale vůbec mi neseděla v ruce a vzhledem k tomu, nám, záklaďákům měli strech dát ostrý do pistole, ani jednou jsem si z ní nevystřelil. Pak jsem nastoupil k policii a vyfasoval CZ50 v ráži 7.65 Br. Byla malá, neseděla mi do ruky, ale naučil jsem se z ní fakt obstojně střílet. Po přechodu k jiné složce jsem vyfasoval CZ82 v ráži 9x18 Makarov, což mi sedělo v ruce jak pr*el na hrnci, a střílelo se mi z ní tak dobře, že mě ukecávali, abych za “firmu” závodil ve střelbě. Pak spousta vlastních, až jsem skončil v současnosti u dvou- na EDC je to mikrokompakt Taurus G3C (12 ran 9x19 Luger) a na střílení mám Arex Delta2 L (největší velikost z Delt2- ráže 9x19 Luger, 17 a 19 ran) a nemám problém je střídat. Já prostě v začátcích neměl volbu a musel jsem se naučit s tím, co jsem dostal do pazour :frowning: a tak mi nedělá problém vzít do ruky cokoliv (nemám problém ani v vařečkou :-)))

To je dobry postreh - kdyz clovek na vyber nema, je to co ma, ta nejlepsi zbran na svete. I kdyz, v pripade, ze ti k ni nedali naboje si tim tak uplne jisty nejsem. :wink:
A neni nejmensich pochyb, ze mala ale v ruce sedici je lepsi nez velka ale nesedici.
Ale pokud se omezime na zbrane, ktere v ruce sedi (a clovek k nim ma strelivo) pak bych preci jen zacatecnikovi doporucoval zbran spis vetsi. Samozrejme, ne tak velkou, ze ji nebude schopen pohodlne nosit, ale v ramci tech co nosit muze radeji tu vetsi. Lepe se s tim strili, nekope to tolik, pri treninku jsou driv videt vysledky (tedy, ze se tredi, idealne opakovane) - a tahle psychicka slozka treninku je taky dulezita.

Moje prvni zbran byl Kevin. Malinkata vec, kterou lze schovat mezi dve dlane, takze skryte noseni naprosto bez problemu, i v ty ruce to celkem sedelo, coz bylo pri jeho velikosti dost neuveritelny. Dokonce jsem z nej vystrelil ve skutecne NO situaci. Ale dorazil jsem na prvni kurz, vystrelil 250 ran a vedel jsem, ze jsme spolu skoncili - strelba natolik boli, ze bych s nim proste dostatecne netrenoval. A poridil s G19, ktery opravdu nosim - mam ho vzdycky, kdyz mam na sobe kalhoty. Ten uz moc malej neni. Ale trochu jsme si zvyknul, trochu prizpusobil obleceni, trochu rezignoval na to aby noseni bylo opravdu stoprocentne utajene - prevazilo, ze se s tim proste dobre strili.

2 Líbí se

Jasně, ale to je prostě na úhlu pohledu. Když se člověk naučí zvládat malou, která víc kope, zvládá pak daleko snáze cokoliv jiného. Ale jak říkám, je to o úhlu pohledu, každý si musí vybrat, jen musí mít dostatek relevantních informací, a pak může zvolit, jakému postupu dá přednost.

Já si vzpomínám na takový (dnes už humorný) zážitek, kdy se mě před cca 30 lety kolega na střelnici zeptal, jestli si nechci vystřelit z pořádnýho revolveru, a já souhlasil. Dal mi do ruky 2,5” revolver, a já jak byl v té době zvyklý, jednou rukou zamířil a…. (byl to 454 Casul- tehdy jsem nevěděl, co to je za bestii). 14 dní jsem vše dělal levou rukou, protože pravé zápěstí mimo provoz :rofl: :rofl: :rofl:

Tritia. Když jsem koupil druhého Suba z druhé ruky za půl ceny prakticky nového, byl vybaven tritii. Jasně, ve tmě podle nich najdu u milenky kalhoty, když manžel odemyká dveře od bytu a je třeba zmizet po anglicku francouzským oknem. Normálně jsem ale na nich viděl kulový. Takže nedávno šly dolů a vrátil jsem tam původní bílé tečky. Není nad matný bílý lak na nehty. Tečky jsou vidět i ve tmě, stačí si posvítit baterkou vpřed. Při reálné obraně se mířidla prakticky nepoužijí, ať jsou jakákoliv.

Takže tritiiová sada truglo pro canik (a pasují i na něco jiného, jen teď nevím, na co) je na prodej.

Baterka - ta je hodně fajn. A rozhodně je lepší na pistoli než jen tak volně v druhé ruce. Tam ovšem může být baterka druhá. Ale zase jak kde. V lese se hodí, v Praze není tma venku nikde.

Kterou pistoli nosit? Největší co uneseš. Pokud uneseš železnou nebo aspoň hliníkovou, dej jí přednost před plasťákem.

Kohout nebo stiker? Kohout. Funkčně mnohem lepší konstrukce.

A jestli glock nebo neglock? Jsem posedlý chodem spouště, má to na zásahy docela velký vliv, takže kvůli spoušti určitě neglock. I když jinak mu dnes už nemám co dalšího vyčítat.

A to říká nosič plastového strikeru.

O tom by se dalo vasnive a bezvysledne diskutovat.

A slozitejsi manipulace. I o tom by se dalo vasnive a bezvysledne diskutovat.

Kdyz uz jsi Kevina zminil - ja skoncil na noseni u hinikoveho Kevina s kohoutem.
Zasahy s ni nemam spatne a slozitejsi manipulace to urcite neni. Spis daleko jednodussi.

To je prave ta vasniva a bezvysledna diskuse.
Jestli na jedne zbrani musim vypoustet kohout, zatimco na jine nikoli (protoze ona zadny nema), tak manipulace s tou prvni je o ten jeden ukon slozitejsi.

U Kevina kohout je, ale vypoustet nejde. Je s kohoutem, je jednoduchy. :sunglasses:

Ale nema zachyt zaveru, takze je slozitejsi kontrola u vybijeni.

1 Líbí se

Bylo docela dlouhé období, kdy Kevin byl největší pistole, co jsem unesl. Předtím jsem nosil větší a těžší a potom zrovnatak. Ale vždy platilo, že jsem měl tu největší a nejtěžší, co jsem v tu chvíli unesl.

Téměř skrytý kohout DAO pistolky není nic, s čím by se dalo manipulovat. Taková pistolka má jen dva ovládací prvky a každý z nich jde jen zmáčknout. K tomu (někdo by řekl jako třetí) závěr, který jde jen natáhnout. Nikde žádná aretace. Složitost pro ovládání menší než strikery.

Pokud se budeme bavit o DA vnějších kohoutech s palečníkem, ovládání je možná složitější, ale uživatel má větší možnosti lepší kontrolu nad stavem zbraně.

Je to jako diskutovat jestli manuál nebo automat v autě. Někdo je líný a neschopný, jen chce jet dopředu. Jiný rád řeže zatáčky na okreskách a chce mít zařazeno včas, přičemž nemá problém současně zatáčet, brzdit, a řadit.

V posledních letech přesto u mě přibývají strikery rychleji než kohoutovky a už jich mám stejně. Asi budu muset pořídit další kohoutovku, aby měly aspoň početně zase maličko navrch…

Moje první zbraň bude AK-47, což je úplně mimo tuhle diskuzi. :slightly_smiling_face:

Co se však koupě první pistole týče, dumám nad tím už déle než měsíc a stále nemám vítěze. Snažím se vybrat něco v ráži 9x19 Luger pro každodenní nošení a pro trénink obranné střelby.

Kategorii subkompaktů jsem zcela zavrhl. Střílel jsem z Glocka 43 a zjistil, že je to pro mě z hlediska ergonomie utrpení. O trochu větší S&W M&P Shield M2.0 mi padl do ruky lépe, ale i tak pro mě byla střelba nekomfortní. Navíc kapacita zásobníku 6, respektive 7 nábojů mi přišla jako nedostatečná. Chci aspoň dvojnásobek.

Naštěstí jsem vysoké postavy a zvládnu nosit i něco většího.

Z možností, jak nosit skrytě zbraň, preferuji AIWB, přičemž ze začátku bych nosil bez náboje v komoře a později, až získám správné návyky, přejdu na nošení s plně nabitou zbraní.

Čímž se dostávám k tématu bezpečnosti. Největší riziko nechtěného vystřelu vidím při zasouvání pistole do pouzdra, například z důvodu zachycení za nějaký kus oděvu. Nechci skončit s průstřelem nohy nebo hůře, s poraněním svého mužství. :slightly_smiling_face: Tomu u pistole s vnějším kohoutem dokážu poměrně dobře předcházet. Stačí jednoduše při zasouvání držet palcem kohout. A DA/SA spoušť mi přijde bezpečnější (bez natažení kohoutu je potřeba překonat mnohem větší odpor spouště) a na stisk příjemnější než ostatní řešení.

Samozřejmě budu muset vzít v úvahu i další parametry, jako spolehlivost, cena a dostupnost servisu, náhradních dílů a příslušenství (zejména vhodného pouzdra), což mi výběr zrovna neulehčuje.

Takže si vlastně ty správné návyky díky tomuto naopak nevytvoříš. Nosím v komoře odjakživa (tj. už více jak 30 let) a právě díky tomu jsem si ze začátku dával extra pozor, aby se mi při zosouvání zbraně do pouzdra (tenkrát vše kožené) nezachytla spoušť o oděv. či o pouzdro samotné. A dnes to už mám naprosto zautomatizované, i když nosím v kydexu - vždy si před zasunutím zbraně zkontroluji pohledem a pohmatem, zda je cesta “volná“ a ještě to při zasouvání kontroluji palcem.

Navíc zasouvání zbraně do pouzdra NENÍ časově jakkoliv kritické! Takže hezky v klídku, pomalu a pečlivě.

3 Líbí se

Kdyz to nebude mit sidecar, tak solo pouzdro muzes vytahnout, vlozit zbran mimo rizikovou oblast a za opasek vratit uz jako bezpecny komplet. Casu na to je dost, jak jiz nekdo modry nade mnou zminil. A ve chvili, kdyz zbran zaholstrovavas, uz neresis ani tu skrytost pred okolim.
Ja to tak s kapesnim pouzdrem vetsinou delam.

1 Líbí se

Díky za doporučení. V tom případě by bylo možné jako kompromisní řešení ze začátku nosit v komoře sušilku a považovat ji za ostrou. :slightly_smiling_face: S vytvářením správných návyků souhlasím, ale já sám sobě zatím nevěřím a je pro mě prioritou předejít nechtěným vystřelům.

1 Líbí se

promiň ale to je absolutní nesmysl. To poslední co chceš je nosit si 100% selhač v komoře.

1 Líbí se

Rozdil od prazdne komory uz tak velky neni. :sunglasses:
Ja mam taky neduveru v plne natazene, dokonce i v castecne natazene strikery.
Porid si DAO nebo SA/DA a uplne vypoustej a mas vyreseno.
Na kursy beru plastovy striker a nemam pocit, ze by mi DAO v kapse pokazilo navyky.

jestli chceš nosit tak hlavně začni. Klidně bez náboje v komoře pokud se na to necejtíš, ale nevymýšlej komplikace tam kde nejsou.

2 Líbí se