Výběr první zbraně - zkušenosti, dotazy, doporučení

Takže tedy tritium jsou vyhozené peníze a radši koupit kvalitní baterku? Moc se mi nechce na lištu, zvětší to zbraň, stačí nějaká “ala FBI”, taková ta malá kovová, dříve na dvě tužkovky, dnes nabíjecí přes USB? A nebo radši na lištu?

nosim fenixe na jednu tužkovou, vydržela už šílený věci a i na střelbu na závodech ve tmě stačila.
Tritia vypadají cool, ale z mé zkušenosti nic moc, měl jsem trugla, a dvakrát se mi stalo že kapsle s tritiem po pár měsících prostě ušla a jeden bod ze tří přestal svítit…
beztak bych doporučil kolimátor, Holosun EPS je super cena/výkon, a není velkej, aby nějak snižoval nositelnost. g19 s ním pak vypadá asi takhle :smiley:

1 Líbí se

Přemýšlím tak, že kolimátor možná v budoucnu budu chtít, proto mám vybranou MOS verzi (když kolimátor nikdy neosadím, pořád tu ta možnost bude, ale kdybych měla non-MOS verzi, tak při rozhodnutí, že kolimátor chci, bych měla smůlu). Ale pro začátek by asi bylo vhodné se naučit pořádně střílet přes mířidla. Nebo se pletu?

Baterku si tedy pořídím něco jako píšeš, malou, kovovou. A na ten kolimátor se taky podívám, dá se koupit v CZE nebo jen e-shop?

Holosun koupíš skoro všude.
A na miřídla vs kolimátor je tisíc názorů. Já se kloním k tomu, že kolimátor je hned od začátku lepší, ale je to můj názor :slight_smile:
Miřidla přeberou roli “záložních” miřidel. A člověk se naučí nečučet na mušku, ale na cíl. Dost to človeka zrychlí a potom i s miřidly střílí takzvaně “target focused”.
Zároveň kolimátor třeba i při sušení hodně pomáhá, protože neodpouští chyby, hned vidíš, zdali a jak moc si strhla, hned vidíš jestli při stisku spouště jsi byla na cíli. U miřidel si to často lidi jen myslí, nebo tomu prostě věří :slight_smile:
Sám jsem začínal na miřidlech, přešel na kolimátor, a těď díky střelbě s kolimátorem střílím o dost líp a rychleji i s miřidly.
Ale na toto se skutečně názory často liší.

Chápu a děkuji za názor :slight_smile: Ještě budu mít nějaký čas o tom přemýšlet, než si pro to (snad) půjdu :slight_smile:

Ahoj,
baterku nosim taky klasickou na tuzky. Kdy poridis na AAA nejakou tenkou, ale tak dlouhou, aby byla delsi, nez Tvoje dlan, muzes ji v pripade nouze pouzit nejen ke sviceni, ale i k uderum (levackou). A pritom bude jen o malo tlustsi, nez propiska.

Co se tyce noseni na tele vs. v kabelce - nechtel bych quer mit v necem, co mi nekdo muze vyrvat z ruky, nebo co mohu nekde zapomenout.

Velikost - Sam jsem sel cestou miniaturizace a koupil jsem Kevina. To neni neco, s cim chces moc strilet, strelci to ublizuje jen o trochu mene, nez cili. Na noseni ovsem idealni velikost.

Takze na noseni bych spis doporucoval spis tu mensi 43X. Cim mensi (jeste pouzitelna a strilitelna) zbran, tim spis ji budes opravdu nosit a ne nechavat jako zbytecne tezitko doma.
Jestli ani 43X neskryjes na tele, zvaz neco mensiho, treba i v 9x17, ne jen 9x19.

• Ruger EC9s
  • SCCY CPX-2
  • Taurus PT-738 TCP
  • Ruger LCP MAX
  • ZVI Kevin
  • Ruger LCR
  • a dalsi…

A to jsem jeste neuvazoval, jak rychle se da tasit z kabelky vs. z neceho na opasku nebo v kapse. Kdyz ta situace bude opravdu prekvapko, z kabelky to bude asi pomalejsi, ne-li nemozne.

Takhle bych to uplne nerekl, me ve spatnych svetelnych podminkach (nemluvim o naprosty tme) s mirenim pomahaji, proste proto, ze s ocima zaostrenejma na (spatne viditelnej) cil jsou miridla kontrastnejsi.
A pak taky, v uplny tme, mi pomahaji v noci najit kalhoty co mam vedle postele na zemi :wink:

K dilematu “miridla versus kolimator” podotknu jen tolik, ze kolimator neodpousti chyby pri zapichnuti. Dokud strelec nedokaze zbran zapichnout natolik spolehlive aby po zapichnuti tecku videl, tak kolimator proste zdrzuje a navic vytvari nevhodny navyk “po zapichnuti zakrouzit dokud tecku nenajdu”. Takze se po taseni prodluzuje cas, kdy nelze vystrelit ani pudove.

Taseni z kabelky bude vzdycky trochu problem. Je treba pocitat s tim, ze na to clovek nejspis bude mit jen jednu ruku. Nevim jak spolehlive a rychle pujde jednou vytasit z kabelkoveho pouzdra, kdyz bude kabelka volne plandat podel tela. Je potreba pocitat s tim, ze druha ruka uz se brani utocnikovi. Na rozdil od treba pepraku, pistoli si nejde tak jednoduse vzit do ruky “preventivne”.

Nerikam, ze kabelka je pro tyhle ucely zcela nepouzitelna, ale je to kompromis, ktery si vybere svoji ne uplne malou cenu.

Tritium - podel velikosti.
Na velke pistoli mam mrnave cca 1mm tecky, ktere jsou videt jen za opravdu skoro uplne tmy. To je pro mne skoro nepouzitelne.
Na revolveru mam tritiovou jen musku, ale je to 3mm kolo, ktere krasne sviti a je videt i za jen trosku snizene viditelnosti.

Mit prventivne ruku v kabelce a v ni zbran, mirne vysunutou z pouzdra, to by asi slo, jen bude na dalku videt, ze mas v ruce nejakou zbran, byt si asi vetsina predstavi peprak.
Kdyz se pouzije kydexove IWB pouzdro, palcem o sweat guard pujde shodit.
Ale neumim si predstavit taseni, kdy utok prijde prekvapive a zblizka a kabelka se rozhoupe, pripadne za behu.

Nejsem fanda ledvinek a tašek, ale moje manželka tak nosí, tak jsem to dost řešil. Je potřeba aby to mělo nějakej trhací udělátor na rozepínání, a aby se to z oho dobře tahalo.
Naštěstí je takových produktů už dost, jediný, co na nich není uplně ideál, je že prostě vypadají jako tašky na pistoli :smiley:

1 Líbí se

U nás v práci občas vidím někoho, kdo má na pasu kapsičku, která přímo křičí, že uvnitř je pistole. Ale chápu to, protože ne každý má možnost reálně celý den mít zbraň v kydexu na opasku.

Většina konfliktů (ale ne všechny) se seběhne velmi rychle a když už se u toho bude střílet, jedná se prakticky vždy o pudovou střelbu, kdy mířidla jsou nepodstatná.

Já sám používám dvě “slepé“ cvičení. Při sušení si prostě vybrat hypotetický terč cca 2-3m daleko a místo zásahu (kam se chci trefit), pak prostě zavřít oči a poté tasit, zapíchnout a namáčknout. A potom oči otevřít. Zbraň by měla mít srovnané mířidla a mířit max ± 5cm od bodu předpokládaného zásahu. Toto drilovat do zblbnutí, dokud nebude svalová paměť taková, že se mi to bude dařit vždy. Poté je možné přistoupit k fázi 2.

Fáze 2 - No a na střelnici toto (se zachováním všech bezpečnostních pravidel) si zkusit naostro i s výstřelem. Samozřejmě až poté, co budu mít při sušení tu stoprocentní úspěšnost. Střílet třeba na pistolák na 5-7m - shlédnout terč, pak zavřít oči, tasit, zapíchnout vystřelit - a po otevření očí to musí být v černém. Nejdřív drilovat pomalu ale člověk by se měl dostat pod 1,5 sec.

No, a když toto budete umět, nepotřebujete na 90% sebeobranných situací mířidla. :wink:

Doporučuji též ke shlédnutí a studiu toto video:

2 Líbí se

Dve kratke - 1. nejenze vetsinou pujde o pudovku, ale dost casto navic jednou rukou, 2. kdo ma dobre natrenovanou pudovku, ten nebude mit problem pouzit kolimator pro mirenou.

2 Líbí se

Ahoj, co se týče kabelky, tak já ji nosím na pravém boku a přes hlavu, takže by tasení z pouzdra dost bránila, pouzdro na boku překrývá. A ohledně zapomenutí, to se fakt nebojím, jsem na ni tak zvyklá, že zapomenout prostě nejde :slightly_smiling_face:

S tou baterkou to zní zajímavě. Jen fakt doufám, že k něčemu takovému nikdy nedojde…

Já na těle při vhodném oblečení skryju nejen 43x, ale i 19, ale třeba v létě opravdu nechci nosit něco jiného, než třeba kraťasy nebo sukni a tílko a v tom neskryju ani zapalovač :joy:

A s tím tasením, kamarádka mi půjčila její 43x a kabelku upravenou na nošení a ukázala mi, jak se dá rychle tasit. Má pouzdro sucháčem připnuté na zadní stěnu v zadní části, takže jen vsune ruku dovnitř a během sekundy má zbraň venku. Mě to trvalo déle, ale kratší dobu, než z pouzdra u pasu, o vnitřním nemluvě.

Rozhodně ale díky za odpověď a za rady :+1:t2:

Takže jít do nich nebo ne? Toť otázka :slightly_smiling_face:

Když jsem zkoušela na střelnici zbraň z kolimátorem, tak jsem právě měla problém tu tečku najít zatímco mířidla dám do roviny velice rychle, no, mnohem rychleji než tu tečku. Ale to asi obojí vyřeší trénink, ne? Svalová paměť, kdy při tasení si ruce prostě zapamatují, kde a jak mají být, aby bylo zamířeno. Jen se asi už teď trochu děsím toho trénování :joy: Byla jsem na střelnici hodinu, vyzkoušela jsem si tři zbraně a stovku nábojů a po té hodině mě slušně bolely ruce :joy:

Chápu, ale asi pořád lepší mít u sebe v kabelce, než mít doma, protože na to nemám vhodné oblečení. Jaro, podzim a zima asi vcelku ok, i když nevím jak bych tasila třeba přes dlouhý zapnutý kabát, ale v létě na to oblečení prostě nemám a zbraň by viděl i slepý… A tu kabelku mám u sebe prakticky pořád případně menší příruční, kam se ale zbraň vejde taky. Navíc jsem koukala, že existuje od firmy Falco slušný výběr vysloveně střeleckých kabelek a různých bagů. Ale už jsem si našla na Youtube tu doporučovanou paní a nechám se inspirovat :slightly_smiling_face:

Z toho mi vychází nejdřív pořídit zbraň a používat mířidla a učit se a po naučení teprve dokoupit kolimátor? Dost se bojím, aby mi kolimátor hned ze začátku nezkazil návyky (které ještě ani nemám :slightly_smiling_face: ).

1 Líbí se

Především je třeba sušit a sušit. A ta střelnice - to se taky poddá, já chodím na střelnici cca 1x týdně a vystřílím během tréningu cca 300 ran (Glock 45, což je civilní verze 19X).

Já napíšu znovu to co píšu asi všude, kde se řeší první zbraň. :slight_smile: Za mě koupit to co se ti hlavně líbí a ať se z toho nějak rozumně dá střálet. Jenom tak tě bude bavit se v tom rozvíjet a chodit na střelnici. Ten G19 mě přijde na naučení fajn. A pokud chceš nosit v kabelce, tak to taky nějak půjde. Jen bych určitě dneska už kupoval variantu s možností umístit kolimátor.

1 Líbí se

Na tohle univerzalni odpoved neexistuje. Problem ma prilis mnoho parametry a vysledek zalezi na osobnich preferencich. Zalezi jak dalece clovek trva na utajenem noseni a nakolik se spokoji “jen” s nosenim skrytym. Zalezi jak dalece je ochoten prizpusobit styl sveho oblekani. A ohledne kolimatoru je to podobne. Take zalezi na tom co clovek uprednostnuje.
Rika se, ze rozhodnuti novopeceneho strelce “mam se naucit i klasicky miridla” je podobne rozhodnuti novopeceneho ridice, ktery vaha, jestli se naucit jezdit v aute s manualnim razenim, nebo se rovnou orientovat na auta s automatickou prevodovkou.

V me socialni bubline je to celkem jasny - nejprve miridla a auto se spojkou, pak pripadne kolimator a automat. Protoze kdo umi radit a strilet s mechanickymi miridky, ten, bude-li treba, automat a kolimator zvladne pomerne snadno. Obracene to zdaleka tak snadne neni.

Ale je to tak trochu generacni zalezitost. Me jeste v aute ucili radit s meziplynem. Protoze kdo umi radit s meziplynem, auto se synchronama zvladne hlacce, zatimco obracene to neplati. A dneska, kdybych tvrdil, ze je dobry aby se novacek ucil radit s meziplynem, budou se ti okolo shovivave usmivat. Mozna, ze za par let bude rada “je dobry umet strilet s mechanickejma miridlama” pusobit podobne anachronicky.

Mám vybranou MOS verzi, nevím jestli kolimátor budu chtít nebo ne, ale chci mít možnost ho případně namontovat :slightly_smiling_face:

2 Líbí se

To srovnání s autem s manuální a automatickou převodovkou zní hodně rozumně. Já jsem po většinu svého života s ŘP jezdila s manuálem a teď mám dva roky automat. Ale dokážu řídit prakticky cokoliv, dokonce i s tím meziplynem, i když takové auto bych osobně nechtěla :slightly_smiling_face: Takže když to dobře dopadne, pořídím Glock 19 MOS, budu se učit střílet přes mířidla a časem se uvidí, jestli kolimátor ano nebo ne. Snad jen ještě se rozhodnout, jestli ty tritiová mířidla nebo ne. Ale asi si pro začátek nechám tovární a opět se uvidí a pro začátek radši dám ušetřené peníze do nábojů :slightly_smiling_face:

Mockrát děkuji všem za rady :+1:t2: