Tak jsem se stal hrdým majitelem této minipistolky. Pořád jsem pokukoval po něčem opravdu kapesním v ráži 380 Auto, protože Glock 26 (který mimochodem můžete najít v inzerci) ač je to “subcompact“ opravdu není kapesní pistole. Na výběr připadal Glock 42, kde to ale výrobce zazdil kapacitou 6+1, nebo Kevin, který je sice opravdu kapesní, ale střelba z něj opravdu není příjemná a opět je to jen 6+1.
V roce 2024 se však objevil S&W Bodyguard 2.0 a recenzenti na YT nešetřili chválou. Dostal jsem na něj zálusk, ale trvalo více jak rok, než se podařilo dovézt první pistole do ČR.
Za ten rok se již objevilo ale i několik negativ a slabých míst, co tato minipistolka má. Takže si je postupně rozebereme:
- Dvojitá rampa náběhu do komory. Ano, toto může být problém pro některé flat-nose střelivo a zbraň s ním může závadit. S tím se pojí i to, že rampa v rámu (která je součástí bloku který ovládá pokles hlavně, obdobně jako u Glocku), mívá občas nahoře “grot“ a celkově je dost hrubá. Takže úplně první, co jsem se zbraní provedl bylo přeleštění rampy jak na hlavni, tak v rámu dremelkou (viz foto níže).
- Střílí doleva. Když jsem si na netu četl desítky stížností na to, že zbraň nese doleva, tak jsem se jen pousmál. Díky tomu jak je Bodyguard 2.0 lehký a drobný je velmi lehké ho strhnout. Takže jsem si myslel, že je to klasická strhávací chyba střelců. Mno - mýlil jsem se. Myslím si, že mám slušně natrénováno s pistolemi i revolvery všech druhů a velikostí (od monstrozit typu DE až po mikropistole) a za ty statisíce ran, co mi prošly rukama, už střílet umím. Nicméně on ten Bodyguard skutečně střílí doleva. A to tak, že dost - na 10m šlo vše zhruba 8 cm vlevo. Naštěstí jak hledí, tak muška jsou v drážkách a dají se poštelovat.
- Vypadá jako hračka. Ano, je to malá pistolka. Tak malá a vzhledově “drobná“, že přemýšlet nad nějakým účinkem “hrozby zbraní“ je zbytečné. Nikdo se jí nelekne. NIKDO! Dokonce bych řekl, že devadesát procent dětských hraček vypadá více jako reálná zbraň, než Bodyguard 2. Na živo je to opravdu prostě miniaturní “hračka“.
- Stává se, že občas je závěr po prvním nabití “out of battery“ - tedy nedojede úplně dopředu. Toto se často stává v případě úplně nové neochozené zbraně a při brždění závěru při zasouvání náboje do komory. Bodyguard bohužel POTŘEBUJE zaběhnout. Většina pracovních ploch je neupravená a celkem hrubá a při úplně nové zbrani při pohybu závěrem vše skřípe a vrže jak panty stoletých dveří. Takže celou zbraň pořádně promazat a notnou chvíli šmrdlat závěrem (stačí úvodních 10-15 mm z přední pozice dozadu). Po pár stech cyklech celou zbraň kompletně vyčistit (šmíru z otěrů bylo překvapivě hodně!), znovu namazat a zase si s ní chvíli hrát místo hraní si s něčím jiným při čumění na porhnub
Po dalších pár stech manuálních cyklů se ale chod závěru výrazně zlepší a vrzání skoro zmizí. A nebo jít na střelnici a prohnat hlavní pár set ran.
To je druhá možnost. Ale Bodyguard 2 prostě záběh (break-in) potřebuje, po něm je to pocitově chodem závěru i úderníku/zápalníku úplně jiná zbraň. Také se po záběhu o něco lépe natahuje (viz bod 7.) než když je úplně syrový rovnou z krabice. - Nemá odpružený vytahovač a nelze nabít stylem vložení náboje do komory a spuštění závěru - závěr se v takovém případě zastaví o vytahovač, co se zezadu opře o nábojnici náboje. Ano, to je pravda pravdoucí. Zbraň má PEVNÝ vytahovač, co se nikam nehne ani o desetinu milimetru, takže do stavu 10+1 ji musíte přivést nabitím náboje do komory ZE ZÁSOBNÍKU, pak zásobník vyndat, doplnit ten jeden náboj a vložit jej zpět do zbraně. Toto může být pro někoho no-go vlastnost, nicméně pro normální nošení a střelbu to asi není nějak výrazně limitující omezení.
- Při sborce dostat sestavu vratné pružiny na své místo je peklo - ano, potvrzuji. Chce ji to různě pootáčet a kývat s ní, než zaskočí čelo vedení pružiny do otvoru v čele závěru a pružina jde “zacvaknout“. Chce to grif a vrglat s tím. Poprvé jsem si dokonce myslel, že jsem na zbrani něco posral, protože jsem tam tu pružinu nemohl zaboha dostat zpět. Ale chce to, jak píši, grif, a ono to nakonec jde. Sice oproti třeba Glocku dost blbě, ale jde. Je to i tím, že vratná pružina je hodně silná a s tím souvisí i další bod:
- Velmi tězce se natahuje. Protože závěr je dost subtilní, má tato pistole opravdu velmi silnou vratnou pružinu a obtáhnout závěr až dozadu vyžaduje skutečně značné úsilí. Troufnu si tvrdit, že spousta žen by tuto zbraň ani nenatáhla. Což je trochu paradox, protože velikostí padne Bodyguard do malé ženské ruky moc pěkně, nicméně natáhnout jej je “práce pro chlapa“.
- Nedají se nabít poslední náboje do zásobníků. Tzn. desátý do desetiranného a dvanáctý do dvanáctiranného. No, to je také pravda a nemít Uplulu, tak prsty tam ty poslední náboje prostě dostat nejdou. Zásobníky se ale časem trochu “ochodí” a pak už to bude snad lepší. Nicméně toto není zbraň, se kterou budu trénovat každý týden, bude to jako nouzovka, kotníkovka či kapsovka do míst, kam si nemůžu vzít plnohodnoutnou bambitku.
- Nedá se jednoduše vyjmout sestava zápalníku s pružinami. Tady toto je velké mínus, například oproti Glocku, kde s “Glock tool“ (tedy tyčkou) rozeberete závěr za pár sekund do mrtě. U Bodyguarda, abyste dostali ven zápalník s pružinami (třeba pro čištění) musíte vyklepnout zadní hledí z drážky a až poté jde demontovat zadní čelo závěru a sestava zápalníku. Toto je asi IMHO největší konstrukční neduh zbraně. Nicméně na druhou stranu jsou na YT uživatelé, kteří mají ze zbraně vystříleny tisíce ran jen se základní rozborkou a velmi občasným čištěním.
- Na CZ trhu pro něj neexistují pouzdra. Vzhledem k tomu, že první kousky se do ČR dovezly teprve minulý týden, tak se to dá celkem pochopit. Ale zatím žádná firma co vyrábí ať už z kydexu či z kůže nemá pouzdra na Bodyguard 2.0 v nabídce. A dokonce nejsou ani žádná (např. USA) pouzdra k mání u prodejců této zbraně. Takže se musí holt počkat, než se najde nějaký dobrák, co to nemá daleko k některému z výrobců a podaří se udělat kopyto.
Teď už ale jak se s toho střílí a jak je to spolehlivé - zatím jsem vystřílel pouhých 200 FMJ (klasika S&B 92 gr) a 50 ks S&B 77 gr XRG (což při ceně 23,- Kč za náboj u těch XRG celkem zabolelo, ale chci tam ty XRG nosit, neboť, dle recenzí na YT, jako jedny z mála hollowpoint střel opravdu fungují i z takto krátkých hlavní - takže v rámci testu spolehlivosti tam těch 50 XRG prostě prolétnout muselo…). Vše naprosto bez jakýchkoliv problémů - zbraň hezky razantně a spolehlivě vyhazuje a celkově byla střelba celkem příjemná. Naprosto nesrovnatelné např s Kevinem, kde bych asi nedal více jak 100 ran na jeden zátah. Zbraň sedí v mé nestandardní opičí ruce jak prdel na hrnec a i pudové míření je překvapivě dobré, což jsem se divil, neboť poslední roky trénuji takřka výhradně s Glocky.
Ač to dle výše vypsaných bodů vypadá, že pistole má spoustu negativ, v reálu, pokud člověk akceptuje její vlastnosti (relativně obtížné natahování a plnění posledních nábojů do zásobníku), je to šikovná, spolehlivá a velmi nositelná zbraň. Pokud umíte anglicky, zde je pěkné video kde se negativa této zbraně popisují a vysvětlují “jak na ně“: https://www.youtube.com/watch?v=XcBXtS1lUKM
Mno, to by asi pro začátek bylo vše, kdyžtak se ptejte a rád zodpovím případné dotazy.
A ještě foto (i když fotek je plný net, ale tenhle “osobní strážce“ je můj
)
A tady poleštěné rampy: