1911 a její "klony"

Sice jako EDC nosím především Glocka (a v hojné míře dnes i Smith & Wesson Bodyguard 2.0), ale 1911 je prostě moje guilty pleasure a sedí mi svojí ergonomií v ruce ze všech existujících pistolí asi nejlépe.

Ano, je těžká, má malou kapacitu (v původní ráži .45 ACP) ale má IMHO naprosto dokonalý design a jak už jsem psal výše, pro mě i ergonomii.

Svoji pouť územím 1911 jsem zahájil kdysi hodně dávno a obdobně, jako mnoho jiných - čínským Norinco. To má tu výhodu, že je to prakticky stoprocentní kopie originální válečné 1911 A1 z roku 1926. Tím pádem do ní pasují všechny aftermarket střeva obrovského portfolia amerických výrobců. Nikdy jsem ji (až na pár měsíců prvotního nadšení) neměl jako plnohodnotné EDC, spíš jen na blbnutí na střelnici. 45 ACP má totiž svoje nepopiratelné kouzlo. Těžká a výrazně podzvuková střela, a zpětný ráz, který díky váze zbraně přes kilo zvládne i děcko.

V průběhu času jsem včak norka prodal a měl pak povětšinou jen Glocky. Pro zablbnutí na střelnici mi sloužily (a dodnes slouží) pak především revolvery, od 357 po 44 Magnum.

Před pár lety jsem ale opět zatoužil po nějaké 1911 a měl jsem dilema, zda zvolit „klasiku“ (tedy .45 ACP) nebo něco výživnějšího v 10 mm Auto. Nakonec, jakožto příznivce pořádné rány jsem se rozhodl jít do 10 mm a to do modelu 1911 SR od Rugeru. Má bull hlaveň a už v základu mikrometrické hledí, což je na mířenku na střelnici a na plinking ideální kombinace. Tento model od Rugeru navíc NEMÁ blokaci zápalníku a tudíž se dá spoušť naladit na naprosto libový a kraťounký máslový chod!

Samozřejmě, protože 1911 je (stejně jako AR15) v podstatě Lego pro velké kluky, nezůstala pistole v továrním setupu, ale vyměnil jsem na ní (opět) komplet střeva a ovládací prvky. Výhoda je, že na 10 mm Auto sedí všechny díly jako na standardní ráži 45 ACP.

Soupis použitých dílů:

• HEAVY DUTY SLIDE STOP EGW .45 ACP, SS, .200"
  • MODULAR HANDGUN GRIPS PEARCE GRIP 1911 AUTO GRIP PANELS
  • EXTREME SERVICE TRIGGER HARRISON DESIGN & CONSULTING SHORT 1911 TRIGGER, SILVER
  • 1911 HEAVY DUTY SAFETY EGW HD THUMB SAFETY, STAINLESS
  • 1911 ED BROWN BROWN SEAR JIG
  • COMPETITION EGW 1911 AUTO SEAR
  • 1911 OVERSIZED EGW O/S FIRING PIN STOP S70 45 SS
  • 1911 AUTO HD-120 IGNITION COMPONENTS HARRISON DESIGN & CONSULTING EXTREME SERVICE HAMMER
  • 1911 MAINSPRING HOUSING ED BROWN SS/AR FITS GC - GROOVED
  • HAMMER SPRING WOLFF 25 LB., HEAVY, 1911 AUTO
  • MEMORY GROOVE SAFETY ED BROWN 1911 MACHINED BEAVERTAIL GRIP SAFETY, S/S
  • TYPE C EXTRA POWER SPRINGS FOR HARDBALL & HEAVIER LOADS WOLFF 22 LB. RECOIL SPRING
  • 1911 GRIPS HARRISON DESIGN & CONSULTING CARRY GROOVE GRIPS, GOVT, SLIM
  • MUŠKA HIVIZ

Mno, tím cena zbraně stoupla na takřka dvojnásobek pořizovací, ale co už, že… :wink: MMCH, tu krátkou spoušť jsem zvolil protože mám krátké prsty a tak mě ten styl původní armádní spouště sedí daleko více jak ty různé sportovní prodloužené spouště… Stejně tak mi ergonomicky více sedí původní „arched“ domeček bicí pružiny, oproti „moderním“ plochým domečkům. Taktéž jsem upravil pojistku minimalizací ovládacího výstupku a úpravou geometrie zajišťovací drážky tak, aby šla lehce odjistit, ale velmi těžce zajistit. U originálu se mi totiž občas stávalo, že jsem si pistoli při jejím nemalém zpětném kopanci omylem palcem zajistil při návratu do záměrné. Obdobnou úpravu jsem měl i na tom norkovi. Tolik jen pro případné dotazy.

Je mimochodem celkem zajímavé, že i s tou Wolf 22 lbs vratnou pružinou (origo Ruger má v 10 mm Auto 18 lbs, v 45 ACP jen 16 lbs a historické armádní originály dokonce jen 14 lbs!), určenou pro ty nejandupanější plnotučné 10 mm Auto laborace, je pistole plně funkční a zcela spolehlivá i s čajíčky od S&B a i s mými plinkacími přebíjenkami. Viz: Přebíjení 10 mm Auto

No a tady ještě jak teď, po všech těch modifikacích, vypadá:

Tak co, je tu nějaký další podobný blázen do 1911? :wink:

5 Líbí se

Mně se vždy 1911 líbila a líbí. Když jí vezmeš do ruky tak tam sedí jako prodloužená ruka tady aspoň mně. Ale nikdy nedošlo na realizaci a nákup. Tak aspoň koukám na tu tvojí a přeju ti jí :grinning_face:

Bul 1911 Trophy v 9mm. :slightly_smiling_face:

1 Líbí se

Zrovna koukám, jaké 1911 se dají pořídit, něco za rozumnou cenu, na seznámení. Zaujal me Tisas ZIG M 1911 Match, .45ACP / 5" .45ACP, 1911 - prodej-zbrani.cz

Tisas tu ma i kratoucke vlakno, tak pridavam odkaz spis pro poradek

Ano, četl jsem, i jsem tu pistoli viděl v akci na závodech.

Na seznámení bych se vůbec nebál ani norka z bazaru. Je to za pár kaček a pokud tě bude 1911 bavit a sedne ti, tak to pak případně prodáš beze ztráty a poté můžeš uvažovat už i o něčem „lepším“, za výrazně vyšší cenu. Já pořád uvažuji o nějakém sbírkovém Coltu, ale ty ceny jsou masakr…

3 Líbí se

+1 za Norinco na vyzkoušení. Jsou vidět okolo 7k v bazaru, pokud by člověk zdvojnásobil rozpočet tak už občas narazí na komisní ruger a další známější značky.

Sám jsem začínal s Norincem a až na kvalitu zpracování tomu nešlo moc vytknout. Samozřejmě to byly doby kdy jsem měl max na levnou pistoli a tak nepřipadalo moc v úvahu, že z levné pistole vystřílím kamion střeliva. Takže hodnotit Norinco po vystřílení větších objemů si netroufám, ale na vyzkoušení proč ne.

Já Norka už prodal a před pár lety si koupil Colt Competition v .45 ACP. Přiznám se, že střílet z toho neumím, asi jsem se mu něvěnoval dostatečně kolik by si ta pistole zasloužila. Ale je to pěkná zbraň a jsem rád, že ji mám.

4 Líbí se

Ty jo, je to vláknu mokrých snů :smiley:

Až jednou budu mít peníze na zbyt tak plánuju Springfield Armory Garrison v .45, hezky modřenou s hnědými střenkami. Jem „škoda“ tý nerez hlavně a spouště.

Dřív jsem pokukoval po Rugeru R1, ale značka „Sprinfield“ má pro mě speciální nádech.

1 Líbí se

Ahoj! Můj „mokrej sen“ je zase Ronin v těchto barvách. Je skvělý…

Sny jsou od toho, aby se plnily. Mě od dalších už limituje jen velikost trezoru… :wink:

2 Líbí se

Já vám nevím, mně ty jednořadé zásobníky vyloženě odpuzují. Malá kapacita je zoufalá a úzká pažba se mi špatně drží. Ale nedávno jsem na netu koukal na dvouřadé 1911ky od Rock Island Armory s kapacitou 16 ran v 10 Auto nebo 14 ran v 45 ACP a stály tak 25-30 tisíc nové. Velmi lákavé.

Jenže zase ten čas na to mít… když už se dostanu k vlastnímu střílení, střílím lugery ze Suba, jiné zbraně si vezmu výjimečně.

Na 1911 existuje nepřeberné množství aftermarket pažbiček, včetně FAT variant. :wink: Pokud máš ruce jako lopaty, není to vůbec neřešitelný problém.

Bohužel, není to jediný problém.

Ona ta pažbička ve finále vůbec užíš být nemusí. Dáš tam silnější střenky a máš to pomalu stejně široké, jak třeba P10. A ty jednořadé zásob mají malou kapacitu vzhledem k velikosti zbraně. To bez debat. Ale tak do války bychom si dneska asi vybrali jinou pistoli.

Já právě 1911 miluji pro jeji relativně úzkou pažbičku (a to si tam ještě dávám slim střenky :wink: ). A protože to nemám na EDC, nízká kapacita mě netrápí. Stejně jak u revolverů, je to prostě na fun střílení na střelnici.

1 Líbí se

Já mám 1911 na kochání, 1911 považuji za jednu z legendárních, krásných zbraní s nepřekonatelným vzhledem a nehynoucí klasiku.

Ale! Taky se mi z ní nestřílí příliš dobře, stejně jako někteří z vás mi vadí tenká pažbička a ohyb mi vychází tak divně do prstů že mám pocit, že bych si je musel ještě v jedné linii zlomit aby se mi zbraň dobře držela.

A ano, vím o tom, že existují cesty jak tohle zlepšit, plánuji vyměnit mainspring housing a i střenky by šly určitě koupit tlustší. Jen jsem k tomu nějak nedostal.

Jj 1911 je super. Škoda ze už se mevozí Dan Wesson, mel jsem postupne jich nekolik, a vzdy slo o nadherně vyrobene 1911. Lituji prodeje jediné, Pointmana 9.