Sice jako EDC nosím především Glocka (a v hojné míře dnes i Smith & Wesson Bodyguard 2.0), ale 1911 je prostě moje guilty pleasure a sedí mi svojí ergonomií v ruce ze všech existujících pistolí asi nejlépe.
Ano, je těžká, má malou kapacitu (v původní ráži .45 ACP) ale má IMHO naprosto dokonalý design a jak už jsem psal výše, pro mě i ergonomii.
Svoji pouť územím 1911 jsem zahájil kdysi hodně dávno a obdobně, jako mnoho jiných - čínským Norinco. To má tu výhodu, že je to prakticky stoprocentní kopie originální válečné 1911 A1 z roku 1926. Tím pádem do ní pasují všechny aftermarket střeva obrovského portfolia amerických výrobců. Nikdy jsem ji (až na pár měsíců prvotního nadšení) neměl jako plnohodnotné EDC, spíš jen na blbnutí na střelnici. 45 ACP má totiž svoje nepopiratelné kouzlo. Těžká a výrazně podzvuková střela, a zpětný ráz, který díky váze zbraně přes kilo zvládne i děcko.
V průběhu času jsem včak norka prodal a měl pak povětšinou jen Glocky. Pro zablbnutí na střelnici mi sloužily (a dodnes slouží) pak především revolvery, od 357 po 44 Magnum.
Před pár lety jsem ale opět zatoužil po nějaké 1911 a měl jsem dilema, zda zvolit „klasiku“ (tedy .45 ACP) nebo něco výživnějšího v 10 mm Auto. Nakonec, jakožto příznivce pořádné rány jsem se rozhodl jít do 10 mm a to do modelu 1911 SR od Rugeru. Má bull hlaveň a už v základu mikrometrické hledí, což je na mířenku na střelnici a na plinking ideální kombinace. Tento model od Rugeru navíc NEMÁ blokaci zápalníku a tudíž se dá spoušť naladit na naprosto libový a kraťounký máslový chod!
Samozřejmě, protože 1911 je (stejně jako AR15) v podstatě Lego pro velké kluky, nezůstala pistole v továrním setupu, ale vyměnil jsem na ní (opět) komplet střeva a ovládací prvky. Výhoda je, že na 10 mm Auto sedí všechny díly jako na standardní ráži 45 ACP.
Soupis použitých dílů:
- HEAVY DUTY SLIDE STOP EGW .45 ACP, SS, .200"
- MODULAR HANDGUN GRIPS PEARCE GRIP 1911 AUTO GRIP PANELS
- EXTREME SERVICE TRIGGER HARRISON DESIGN & CONSULTING SHORT 1911 TRIGGER, SILVER
- 1911 HEAVY DUTY SAFETY EGW HD THUMB SAFETY, STAINLESS
- 1911 ED BROWN BROWN SEAR JIG
- COMPETITION EGW 1911 AUTO SEAR
- 1911 OVERSIZED EGW O/S FIRING PIN STOP S70 45 SS
- 1911 AUTO HD-120 IGNITION COMPONENTS HARRISON DESIGN & CONSULTING EXTREME SERVICE HAMMER
- 1911 MAINSPRING HOUSING ED BROWN SS/AR FITS GC - GROOVED
- HAMMER SPRING WOLFF 25 LB., HEAVY, 1911 AUTO
- MEMORY GROOVE SAFETY ED BROWN 1911 MACHINED BEAVERTAIL GRIP SAFETY, S/S
- TYPE C EXTRA POWER SPRINGS FOR HARDBALL & HEAVIER LOADS WOLFF 22 LB. RECOIL SPRING
- 1911 GRIPS HARRISON DESIGN & CONSULTING CARRY GROOVE GRIPS, GOVT, SLIM
- MUŠKA HIVIZ
Mno, tím cena zbraně stoupla na takřka dvojnásobek pořizovací, ale co už, že…
MMCH, tu krátkou spoušť jsem zvolil protože mám krátké prsty a tak mě ten styl původní armádní spouště sedí daleko více jak ty různé sportovní prodloužené spouště… Stejně tak mi ergonomicky více sedí původní „arched“ domeček bicí pružiny, oproti „moderním“ plochým domečkům. Taktéž jsem upravil pojistku minimalizací ovládacího výstupku a úpravou geometrie zajišťovací drážky tak, aby šla lehce odjistit, ale velmi těžce zajistit. U originálu se mi totiž občas stávalo, že jsem si pistoli při jejím nemalém zpětném kopanci omylem palcem zajistil při návratu do záměrné. Obdobnou úpravu jsem měl i na tom norkovi. Tolik jen pro případné dotazy.
Je mimochodem celkem zajímavé, že i s tou Wolf 22 lbs vratnou pružinou (origo Ruger má v 10 mm Auto 18 lbs, v 45 ACP jen 16 lbs a historické armádní originály dokonce jen 14 lbs!), určenou pro ty nejandupanější plnotučné 10 mm Auto laborace, je pistole plně funkční a zcela spolehlivá i s čajíčky od S&B a i s mými plinkacími přebíjenkami. Viz: Přebíjení 10 mm Auto
No a tady ještě jak teď, po všech těch modifikacích, vypadá:
Tak co, je tu nějaký další podobný blázen do 1911? ![]()