Posudek o zdravotní způsobilosti ke zbrojnímu oprávnění (nový zákon od roku 2026)

Aktuální zákon č. 90/2024 Sb., o zbraních a střelivu, nabývající účinnosti dne 1. ledna 2026, přináší několik zásadních změn, týkajících se prokazování zdravotní způsobilosti jak stávajícího držitele zbrojního oprávnění (respektive zbrojního průkazu), tak žadatele o zbrojní oprávnění nové.

Nový vzor posudku o zdravotní způsobilosti

Lékaři budou muset vydávat posudky o zdravotní způsobilosti dle nového vzoru, vycházejícím z nařízení vlády č. 351/2025 Sb. Všichni lékaři na tuto změnu nebudou připraveni, proto vám nabízíme zdarma ke stažení náš vlastní vzor posudku o zdravotní způsobilosti.

Jak na posudek o zdravotní způsobilosti

Posudek o zdravotní způsobilosti není oprávněn vystavit každý lékař, budete muset navštívit jen a pouze svého registrujícího praktického lékaře (tzv. „obvoďáka“). Za vydání posudku si zdravotnické zařízení účtuje obvykle 500–1000 Kč.

Nejprve ale musíte vyplnit a lékaři odevzdat prohlášení posuzované osoby, což je dokument, na základě kterého vám lékař může vydat posudek o zdravotní způsobilosti. Takto vypadá jeho typické vyplnění:

U samotného posudku si jednoznačně doporučujeme ohlídat jeho veškeré náležitosti předepsané vyhláškou č. 444/2024 Sb., o zdravotnické dokumentaci. Z naší zkušenosti víme, že policie posudek nemusí uznat i z důvodu nedodržení naprostých formalit, například chybějícího čísla posudku.

Donedávna byla OSZBM akceptována nevyplněná kolonka „platnost posudku“, případně šalamounská formulace „dle zákona“. Vzhledem k nejasnostem ohledně zavádění nového zákona do praxe doporučujeme do této kolonky uvádět buď konkrétní datum, nebo formulaci, že platnost posudku je 5 let.

Mějte na paměti, že posudek o zdravotní způsobilosti pro držení zbrojního oprávnění nesmí být v době jeho předložení starší než 3 měsíce.

Posudek je možné předat libovolnému útvaru policie (vizte naši mapu OSZBM) jedním z těchto způsobů:

• lékař posudek vydá v listinné podobě (tj. na papíře) a vy ho OSZBM doručíte poštou nebo osobně;
  • posudek v listinné podobě vezmete a na kontaktním místě veřejné správy Czech POINT provedete autorizovanou konverzi z listinné do elektronické podoby – výsledný soubor poté zašlete na OSZBM prostřednictvím datové schránky nebo e-mailem;
  • lékař vám posudek vystaví v digitální podobě (ideálně podepsaný zaručeným elektronickým podpisem) a rovnou ho zašle na OSZBM, nebo vám soubor dá k dispozici a vy ho poté přepošlete na policii sami prostřednictvím datové schránky nebo e-mailem.

Další možnosti, jako prosté naskenování listinné podoby posudku a následné zaslání datovou schránkou nebo e-mailem, někteří pracovníci OSZBM sice akceptují, ale nemají zákonnou povinnost tak činit.

Zkrácení doby platnosti stávajících posudků o zdravotní způsobilosti

V roce 2026 zároveň dochází ke zkrácení doby zdravotní způsobilosti. Původně to bylo až 10 roků, nově to bude nanejvýše 5 roků. Držitelé, kterým uplyne platnost posudku, si budou muset nechat vystavit nový a poskytnout ho OSZBM, jinak u nich dojde k pozastavení zbrojního oprávnění.

Termín, kdy uplyne doba platnosti posudku, zjistíte v části B zbrojního listu:

Naštěstí je pryč doba, kdy pozdní odevzdání posudku o zdravotní způsobilosti vedlo k odnětí zbrojního průkazu bez možnosti nápravy. Důsledkem pozastavení zbrojního oprávnění však bývá zadržení zbraně a střeliva vlastněné jeho držitelem.

Upozornění na skončení doby platnosti posudku

Po prvním skončení platnosti posudku o zdravotním oprávnění vás policie vyzve, další si budete muset hlídat sami. Můžete k tomu využít službu upozornění na konec platnosti dokladů v Portálu občana.

Po přihlášení (prostřednictvím datové schránky nebo identity občana) do Portálu občana vyberte v menu položku Nastavení:

Poté zaškrtněte v sekci Upozornění Portálu občana příslušná políčka v řádku Konec platnosti dokladů:

Od té doby vám bude chodit upozornění o skončení platnosti dokladů, včetně platnosti zbrojního oprávnění, která je odvislá od doby platnosti posudku o zdravotní způsobilosti.

1 Líbí se

Jeden detail mi není jasný. Já budu muset doložit zdravotní způsobilost do 21. 1. U lékaře budu například 10. 1. Jaký datum tam bude psát, 10. 1. 2031 nebo 21. 1. 2031? Aby mi pár dní z těch 5 let neubylo.

V § 15 odst. 2 ZoZ se píše:

Lékařský posudek se vydává s dobou platnosti 5 let, nejsou-li s ohledem na výhled aktuálně zjištěného zdravotního stavu dány podmínky pro vydání lékařského posudku s dobou platnosti kratší.

Já to chápu tak, že je to od data vydání posudku, tedy lékař by tam napsal 10. 1. 2031.

Já bych předpokládal, že to bude stejné, jak to je dneska. Posudek bude platit od datumu, kdy pujdu k lékaři, ale nebude mít omezenou platnost. Takže po odevzdání na policii, se zbrojní oprávnění posune o 5 let od datumu, kdo kdy jsem měl posudek předložit.

Já v to doufám, že na OSZBM budou shovívaví a umožní navázat na staré pořádky. Je možné, že řešíme neproblém, ale dokud nemáme informace z praxe, neodvážím se doporučovat něco jiného než striktní výklad zákona.

1 Líbí se

Na základě návrhu od @DVII jsem kolonku s platností posudku ve vzoru formuláře upravil.

To si nemyslim. Ja ocekavam, ze posudek bude platny do data, ktere je na nem uvedene. Tedy, typicky, pet let od vystaveni. Kdy ho das Policii nebo dokdy platil predchozi posudek nebude hrat roli. Aby platil dele nez rekl doktor vidim jako nemozne, aby platil kratsi dobu nez rekl (pokud dodrzi petilete maximum) neni duvod.

Dneska taky doktor vydá zdravotní posudek, ale platnost “do” nevyplní, takže nemá posudek omezení v čase. Ale ZP udělají na 10 let a za 10 let předkládáš nový.

Pokud bych šel k doktorovi 1.1. 2026 a on mě tam napíše 5 let. Bude platné do 1.1. 2031. Ale co když ZO bude od 1.3. (posudek si jistě bude každý vyřizovat s předstihem), tak poslední 2 měsíce budeš mít ZO bez platného zdravotního posudku? To těžko půjde.

Dneska ale plati jiny zakon. Stale na to koukas optikou stareho. ZO nema platnost pet let, ma platnost neomezenou. Nic takoveho jako „posledni dva mesice budes mit ZO bez zdravotniho potvrzeni“ nemuze nastat, protoze ZO zadne „posledni“ mesice nema.

Já chápu, že ZO nemá konec platnosti. Vezmu si teda můj případ. Po překlopení na ZO budu mít platnost do 8.2. 2031. Jenže nemám možnost si 8.2. jít k lékaři pro nový posudek a současně ten stejný den ho předložit na policii. Takže si půjdu k lékaři třeba 8.1., ten ho vydá na 5 let od 8.1.. Takže tím si ZO o měsíc “zkrátím”? Chápu to správně?

Ano, chápeš to správně. Zdravotní způsobilost ti bude platit 5 let od data jejího vydání. Tečka. :wink:

1 Líbí se

No právě. Mě by se tak příští termín přesunul do vánočních svátků. Takže další termín ještě blíž. Moc se mi to nelíbí, ale co naplat.

To je stejný jako STK a nevšiml jsem si, že by to byl nějaký problém

Ne, nechapes to spravne. Nelze „zkratit“ neco, co nema konec.
OK, beru zpet, zjevne uz to spravne chapes, ale mluvis o tom stale tak, jako bys to nechapal. :wink:

Abychom se do toho zbytecne nezamotali, strucny a pritom presny popis toho jak to s platnosti posudku bude zni:
Zdravotni posudek ma platnost do doby, ktera je na nem napsana.
Ani o den vice, ani o den mene.

1 Líbí se

Jo, už to chápu. Prostě ZO bude mít platnost zdravotního posudku. Díky, za trpělivost. :slight_smile:

1 Líbí se

Presne.
I kdyz pravni hnidopich by te opravil v tom smyslu, ze ZO bude mit ucinnost pouze v dobe platnosti zdravotniho posudku. V dobe, kdy posudek mit nebudes, ZO nezanikne, pouze budou pozastaveny jeho ucinky. Rozdil je v tom, ze kdyz (pozdeji) ten posudek dodas, ZO (ktery je stale platny) se znovu stane ucinnym. Kdezto „neplatny“ takhle snadno do zivota vratit nejde.
Ale to uz jsou opravdu detaily, ktery v klidu ignoruj.

Dobrý den, myslím že by posudek měl obsahovat údaje vymezené v NV 351/2025 Sb. kde v § 3 jsou náležitosti lékařského posudku. Tedy měl by dle mého názoru obsahovat účel vydání LP a to podle tohoto nařízení: Posouzení zdravotní způsobilosti posuzované osoby k bezpečnému nakládání se zbraní nebo střelivem.

Dále by z posudku mělo být patrné prohlášení posuzujícího lékaře, že nahlédl do

a) lékového záznamu posuzované osoby, nevyslovila-li posuzovaná osoba nesouhlas s možností nahlížet na údaje zobrazující se prostřednictvím jejího lékového záznamu, a

b) emergentního záznamu posuzované osoby.

Dále nařízení upravuje, že se Lékařský posudek vydá po předložení prohlášení posuzované osoby o jejím zdravotním stavu, kdy k tomuto prohlášení lékař přihlíží. Vzor prohlášení je přílohou č. 2 výše uvedeného nařízení vlády.

Další náležitosti jsou jak jste psal dle přílohy č. 1 vyhlášky č. 444/2024 Sb.

Jinak super že má někdo snahu pomoci ostatním s posudky. Zvažte případnou úpravu vzoru posudku. Děkuji

1 Líbí se

Díky za zpětnou vazbu, odkazovanou legislativu si projdu a ještě to vylepším.

2 Líbí se

Vzor posudku jsem náležitě doplnil a ještě přiložil vzorové vyplnění formuláře Prohlášení posuzované osoby. Tak snad už to bude všechno.

Super, dnes jsem v práci doladil vzor posudku v souladu s právními normami které s novým posudkem souvisí

Kdyby byl zájem využít….bude dobré pro všechny strany když se bude co nejdříve k lékařům šířit. Bohužel jako nový člen nemůžu soubor nahrát…lze to nějakým způsobem?