Posudek o zdravotní způsobilosti ke zbrojnímu oprávnění (nový zákon od roku 2026)

Co teď? Funguje to? Zvýšil jsem úroveň důvěry.

1 Líbí se

Posudek ZZ 2026.pdf (437.0 kB)

Ten pyroprůzkum je tam proč?

Možná by to chtělo doladit formu.

Ten tam je proto protože je uveden v NV 351/2025 Sb. A týká se muničního zákona který též souvisí s zákonem o zbraních. Respektive stejne NV upravuje posudek pro oba zákony.

Díky. Nešel by tam odstranit (nebo udělat dvě verze) ten bod b) (výkonu konkrétních činností při nakládání s municí)?

Dále by bylo vhodné nepsat standardní zbrojní oprávnění, nejsem si jist, zda zákon takový pojem zná (zná obecné nebo rozšířené). Je to trochu matoucí.

A to nestaci ten „municni“ bod proste nepouzit, kdyz je zaskrtavaci ?

Ale standardni zbrojni opravneni skutecne neexistuje. A nejsem si jisty, ze doktor nemusi vedet jestli se vyjadruje ke zbrojnimu opravneni obecnemu nebo rozsirenemu a tedy to neni treba rozlisovat …

Mám radši papír, kde doktor nedostane na výběr. Pak se v tom bude hrabat a bude to trvat dvakrát tak dlouho s rizikem chyby. Prostě mu podstrčím jenom to, co po něm chci. Štempl, podpis. Proti žádnýmu předpisu to není.

2 Líbí se

I tak tam ma na vyber. Nebo chces orezat i volbu posudkoveho zaveru ? Ja bych doktory nepodcenoval, na tohle jsou zvykli. Chodim si kazdej rok pro posudek pred nastupem do zamestnani a to je co se mnozstvi zaskrtavacich moznosti skoro jak test na ridicak. A doktor se nikdy ani nepozastavil. Umi cist a zaskrta.

I závěr. Mě to tak prošlo jak u doktora, tak u PČR. Pokud by s tím doktor nesouhlasil z důvodu omezení, pak bych vytvořil papír nový. Pokud nesouhlasí komplet, nemá smysl žádný papír tvořit.

Lekar by se nemel, ve chvili, kdy to nevyjde dobre, rozhodnout, ze radeji zadny posudek nevyda. Navic by o tve nezpusobilosti mel informovat Policii. S snazil bych se co nejmene odchylovat od toho, jak takove posudky obvykle vypadaji, protoze pak se je nekteri lekari obavaji pouzit. Nekdy nepomuze ani to, ze vypada jak je zvykly. Muj doktor mi nevyplni a nepodepise zadnej posudek, kterej si donesu sam. Vzdy pouzije svuj vlastni formular na posudky.

Asi je to případ od případu. Netvrdím, že to mám správně, jenom že mi to prošlo.

Předpokládám, že si obvoďák (Mediclinic) upgradne systém a příště už vystaví formulář svůj.

Nalezl jsem “vzor” formuláře u Fišera:

Co vy na to? Vypadá celkem použitelně. Souhlasím s tím, že formulář nesmí nic tzv. podsouvat a být manipulativní pro kladný výsledek, to musí rozhodnout a formulovat lékař. :wink:

Vypadá to lépe než jiné vzory, drží se striktně nařízení vlády a vyhlášky, což je dobře. Na můj vkus je to trochu nepřehledné.

Teď mi to došlo datovkou přímo z OSZBM, spolu s výzvou abych to dodal a předložil zbraně.

Jediný rozdíl oproti té verzi z webu je, že v mém formuláři chybí v titulu “a zbrojnímu oprávnění”, je tam tedy “LÉKAŘSKÝ POSUDEK O ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI K NAKLÁDÁNÍ SE ZBRANĚMI, STŘELIVEM NEBO MUNICÍ”.

Předpokládám, že ZO je pokryto tím “nakládáním se zbraněmi”.

To bude určitě ono. Abys mohl nakládat, musíš mít ZO. :wink: