Zbraňové formuláře

Formuláře pro podání žádostí

Pro podání žádosti na úseku zbraní a střeliva potřebujete formulář, který získáte na Podacím portálu Ministerstva vnitra.

V sekci návody naleznete vzorové vyplnění vybraných formulářů.

Formuláře jsou k dispozici pro vyplnění jak v elektronické (digitální) podobě, tak v listinné (papírové) podobě.

Po přihlášení do Podacího portálu pomocí Identity občana lze formulář rovnou vyplnit a podat online. Alternativně si můžete formulář vytisknout, vyplnit ručně a zanést na nejbližší pobočku OSZBM.

Vzorové formuláře

Dále se vám mohou hodit naše vzorové formuláře:

Právě jsem si podala online žádost o nákupní povolení, je to jednoduché, trvalo to sotva dvě minuty, ani ne a kromě čísla občanského průkazu bylo všechno předvyplněné. Takže v tomhle se digitalizace fakt povedla, hodně to zjednodušuje, že se nemusí nic tisknout a znova skenovat nebo mít nainstalovaný Adobe Reader (přes Náhled mi formulář vyplnit nešel, používám Mac). Takže v tomhle spokojenost.

Jo a ve zbrojním listě mám všechno správně a v plném znění, takže se převod do digitálního světa povedl.

3 Líbí se

Dotaz na formulář ke zdravotní způsobilosti.

V hlavičce máš “Pořadové číslo”. Je to k něčemu? Občas to někoho znervózní, protože tam neví, co napsat.

Porovnávám s formulářem “PROHLÁŠENÍ POSUZOVANÉ OSOBY O SVÉM ZDRAVOTNÍM STAVU” z NV 351/2025 Sb. v Příloze č. 2, kde taková informace není.

V odkazovaném vzoru prohlášení je číslo dokladu totožnosti. Máme ho i v ZL.

Bude stačit PČR platnost “pět let”, nebo budou chtít konkrétní datum?

Příští týden ve středu (7. 1.) jdu k obvoďačce, tak jestli mě nepošle k Chocholouškovi, hned to nesu na OSZBM, tak dám vědět, jak jsem dopadl.

Pořadové číslo posudku vyžadují policajti. A máš pravdu, že doktoři z této kolonky jsou rozpačití a vyplnění je lidová tvořivost

Viz Posudek o zdravotní způsobilosti ke zbrojnímu oprávnění (nový zákon od roku 2026)

U své obvodní lékařky jsem byl včera a v pondělí to ponesu na OSZBM. Vyplnili jsme formulář stažený odsud z fóra, tak potom poreferuji jak to prošlo. Byli jsme při vyplňování trochu zmatení, tak tam vidím tam několik věcí, co by asi šlo vyjasnit nebo změnit.

1. Datum vydání posudku / Podpis posuzujícího lékaře v jednom poli. Jméno a příjmení posuzujícího lékaře / Razítko poskytovatele ve druhém poli.
    Moc to nedává smysl. Typicky bývá v jednom poli datum a ve druhém poli razítko (kde je i jméno lékaře) plus podpis přes něj - tak to nakonec i vyplnila, tedy lehce v rozporu s tím co říkají daná pole, tak jsem zvědav, co na to OSZBM :smiley:
  2. Na základě výsledků vstupní* / periodické* / mimořádné* lékařské prohlídky je posuzovaná osoba
    Tohle by možná stálo za vysvětlení. Já to chápal tak, jestli je to moje vstupní prohlídka u dané lékařky (nebyla, chodím tam odjakživa a prostě jsem tam přišel mimořádně pro toto konkrétní potvrzení). Lékařka to chápala tak, že je to vstupní prohlídka k žádosti o ZP, což mi ale vlastně dává z pohledu OSZBM větší smysl (vstupní = nová žádost, periodická = periodická obnova, mimořádná = PČR si vyžádalo mimořádné potvrzení). Vyplnili jsme tedy nakonec vstupní, ale nevím nevím :smiley:
  3. Obecně ty nehodící se škrtněte varianty mi přijdou jako špatnej koncept a důvod, proč se budou lidé vracet pro nová potvrzení, protože místo přeškrtnutí všech nehodících se variant zatrhnou jenom jednu a podobně. Tu informaci u hvězdičky mají lidé často tendenci ignorovat. Asi bylo lepší tam mít prostě klasická zaškrtávací pole, jako u variant samotné způsobilosti.
1 Líbí se

Díky za zpětnou vazbu, formulář upravím.

2 Líbí se

Vyzvali tě nebo jdeš poprvý?

Poprvé, dělám novej ZP.

tak popsali jsi to zpravne, vstupni je pri nove zadosti.

Zákon nerozlišuje vstupní nebo periodickou. Rozlišují to někteří obvoďáci a to cenou. Podle mě to tam být uvedeno nemusí, rozsah posudku je totožný.

Jak jsi dopadl s formulářem? Já jdu k felčarovi ve středu.

Úspěšně podáno a policista to docela zkoumal, takže formulář bude asi ok. Nicméně potvrzení ještě nemám, to snad přijde datovkou později (jestli tam ještě nějaký problém neobjeví).

3 Líbí se

Tak zítra dám vědět i já.

1 Líbí se

Vyřízeno. Byl jsem pochválen, že jsem první, kdo má správný formulář (OSZBM Chomutov).

Formulář jsem poněkud upravil:

• Odstranil jsem “nehodící se škrtněte”. To se táhne z doby papírových univerzálních formulářů, tady je to zbytečně nepřehledné.
  • Odstranil jsem poučení. To bývá na formuláři dodávaném úřadem, aby mě poučil. Koho budeme poučovat teď?
  • Plus pár drobných úprav pro zpřehlednění.

Ke stažení (a případné kritice) zde: Posudek o zdravotní způsobilosti pro držení zbrojního oprávnění – Jirka Š. Svejkovský

4 Líbí se

To poučení tam žel chce vyhláška o zdravotnické dokumentaci, konkrétně bod 5 písm. d) přílohy č. 1:

Lékařský posudek obsahuje vždy […] poučení o možnosti podat návrh na přezkoumání a o možnosti vzdání se práva na přezkoumání

Nehodící se škrtněte je pro vyplňovatele/doktora návodné, rozhodne ne nepřehledné

Poučení jsem doplnil.

Formulář nevyplňoval doktor, ale já. On s tím pouze souhlasil.

Možná jsem přehlédl ale co znamená to “ Pořadové číslo…”?

To je pro evidenci, aby se daly zpětně dohledat informace o vydání posudku. Vyhláška to vyžaduje.