Náboje 6.35/7.65 a 9 mm Browning

Ahoj, střílíte někdo něco z této trojice nábojů?

Sám mám zkušenost s klasikou, dříve populární 7.65 mm Browning. Tj. krmivo do CZ50/70 a CZ 83, dále do Sa vz. 61 a Walthera PP(k),…

Máte někdo, aktivně používáte nebo držíte pouze z nostalgie a kalibr 7.65 či 9 mm Browning je pro vás “nedostatečný”?

Uvítám i reakce majitelů 6.35 mm Browning. Tito prcci - pistolky mě nějak minuly. :smiling_face:

EDC Kevin 9x17
Nosim, strilim.

Zálohové non-EDC S&W Bodyguard 2.0, 380 Auto (tzn. 9 mm Browning). Nosím vždy, když si nemůžu z nějakého důvodu vzít G45 na OWB.

A vidíte tam výrazné slabiny vůči 9x19 mm Luger? Nebo prostě malá pistole, menší/slabší ráže jde tzv. v ruku v ruce?

Ono se stejně nepředpokládá, že tím člověk bude střílet dál než 25 metrů, i to je extrém.

Porovnej si namerene rychlosti a prepocitane energie ruznych razi.
Naboje oznacene JJ jsou Jardovy zavodni domaci cajicky na LOS, zbytek je standardni tovarni vyroba.

Na strankach SB jsou u kazdeho naboje energie a rychlosti prepocitane na konkretnio vzdalenosti.

Jen pozor na delku hlavne, ze ktere to meri. Prepocitej si to. Ja meril cca metr od hlavne hradly.

A co JHP v Kevinovi, roztáhne se, resp. rozevře se? Nebo je malá rychlost?

Ona ta rychlost je problém, pak taky náraz na materiál co ucpe dutinku, pak se to chová jako FMJ.

Nosim nejake hornady, co maji dutinku ucpanou plastovou spicnou.
Dute dutinky v Kevonovi pouzit nejdou, zachytavaji se v zasobniku o zarez pro zachyt zasobniku. Zkusil jsem XRG a nejake dvoje dalsi a vsechny se kousaly. Jde to overit i nasucho rukou - napaskovat a pak naboje zatlacit do zasobniku, povolit, zatlacit, … Ono se to projevi.

No a asi se nerozplacnou, hadam. Vzhledem k rychlosti a energii (viz tabulku).

XRG fungují (tj. expandují) relativně slušně i z krátkých hlavní:

Ale některé minipistolky (espc. Kevin) nemají rády hollow point střelivo. V Bodyguardovi mě XRG naštěstí fungují bez problémů, tak je tam nosím…

Kevin ma kratsi hlaven a jeste porty na brzdeni zaveru. Klidne muze mit polovicni energii, nez LCP MAX nebo Bodyguard, hadam. Jestli mas z Bodyguarda zmereno, porovnej.
Ty stranky SB pocitaji s hlavni na moje pomery jako pro odstrelovace (9 cm) a bez ubytku tlaku. Kevinovy porty hned za komorou budou fungovat podobne jako cylinder gap u revolveru. A tam se pocita, co jsem tak cetl, se ztratou cca 10 % tlaku.

No a asi se nerozplacnou, hadam. Vzhledem k rychlosti a energii

Proto jsem kdysi Kevina poridil v Makarovu. Strela ma typicky o polovinu vyssi energii. Ale nikdo Makarovy s rizenou deformaci nedela, takze je to nakonec jedno.

To je zajímavé, jak takovou pistoli ovlivní rozdíl cca 250 J (Browning tovární S&B) vs cca 290 J (Makarov tovární S&B), samozřejmě nutno získat data pro Kevina (data jsou pro hlavně 90 a 115 mm). Holt balistika není lineární.

Myslim, ze kdyz vezmes moje zmerene hodnoty pro Kevina a udaje od SB a prozenes je trojclenkou, ze bude vysledek hodne blizko skutecnemu stavu.
Tedy jestli je pro makarov hlaven 115, tak jeste jednou predtim pro hlavne, co uz asi nebude tak presne.
Kazdopadne jsem s obema verzemi strilel v rozmezi par dnu a nemam pocit, ze by se od sebe prilis lisily v projevu.