Muž přepadený u bankomatu na Náchodsku se bránil střelbou. Oba lupiče trefil

No, ony teď v poslední novele trestního zákoníku se nějak liberálně demokraticky pokroutily některé paragrafy …

A není to poprve ani naposled. A taky, je rozumné se podívat, kam to vede, pokud je k dispozici nějaký případ, kde to zavedli před námi a jsou vidět výsledky. Proto o tom píšu.

Ona i ta slepice je schopna pochopit, že liška je nebezpečná, když uvidí, že chytila jinou slepici. Ty slepice, které tvrdí, že to je jen fantazírování, většinou špatně skončily. Pokud jen ony, tak je to ještě dobré, většinou tyhle kusy ale s sebou stáhnou to průseru i ty normálně inteligentní.

Zrovna Anglie, zeme s jinym pravnim systemem, je jako zdroj predpovedi budoucnosti pro nase uzemi jedna z tech mene stastnych. Tvuj pristup ma znaky “vybral jsem si demona, nyni vyhledavam priznaky, ze prichazi”. Kdybys vybral jineho, nasla aby se jina zeme, ktera by byla vyuzita jako memento.
Tim nechci tvrdit, ze vyvoj, ktery predpokladas je nemozny. Chci rict jen to, ze korelace neni kauzalita. A kdyz informace filtruju tak, aby mi zustavaly jen ty, ktere potvrzuji zvolenou hypotezu, pak mi patrne vyjde, ze je spravna at je jakakoliv.
I ty slepice jsou priklad selektivne vybrane “korelace”. To nasi bejci prisli na to, ze ty divny opice (my) jsou na svete proto, aby jim nosili tvrdy pecivo az do tlamy. A okamzite pribehnou. Jenze opice ma obcas misto peciva pusku a jednoho z nich to pak stoji zivot. Ridit se korelacemi bez chapani kauzality muze byt smrtelne nebezpecny omyl.

Kdyby mě někdo napadl a já bych se bránil a on řekl, že mě nenapadl, ale já ho zbil, protože má černou kůži a jsem rasista, tak budu chtít aby policie prošetřila i jeho verzi a budu chtít aby jí vyvrátila co nejdříve. Za mě prostě normální postup. O to tady v té kauze šlo. Ale vy tu za tím prostě hned vidíte kroky vedoucí k tomu co popisujete. A na téhle věci se tu neshodneme a je to stále dokola. :slight_smile:

Není trochu podivné, že sám chceš být vyšetřený na rasismus?
Zkus napsat, jak by takové šetření mělo vypadat, jak by ti rasismus dokazovali nebo ty dokazoval nerasismus (i důkazní břemeno je u nás občas obráceně). A co by mělo násleovat, kdyby tě rasistou shledali.
I třeba co by mělo následovat v případě, že by zjistili, že on tě sice napadl, ale ty jsi rasista.

A třeba jiný scénář - osoba tě okrade, ty to nahlásíš, poskytneš popis a policie začne přednostně zjišťovat, jestli nejsi rasista. Tobě řeknou, že to dělají standardně, že chtějí vyloučit rasovou motivaci. U tebe.

V té zemi, se kterou nic nesouvisí, takhle odhalovali právě ty, kteří zločin nahlašovali a vyšetřování nezahajovali, aby sami nečelili tomu nařčení. A ten, kdo na to veřejně upozornil, byl souzený za nenávistné projevy.
To už známe i od nás… není rozhodující, zda říkáš pravdu nebo ověřitelný fakt, zásadní pro posouzení viny je to, zda tvůj výrok někdo shledal nenávistným, nebo by u někoho nenávist vyvolat mohl.
Toto už není jen Británie.

1 Líbí se

Podezreni, kdyz se objevi, je (pro tebe) lepsi prosetrovat hned. Dokud je sance, ze se najdou svedkove, dokud nejsou smazane kamerove zaznamy. A ano, pokud se obavas, ze se takove podezreni objevi az pozdeji, prave proto, ze pak uz dukazni material, ktery by svedcil proti nebude dostupny, muze byt lepsi s tim prijit sam.

Ale to jsou same ”kdyby”. Ano, kdyz situaci vymyslis tak, ze je obvineni z rasismu absurdni a zneuzite - a to je to co tu delas - no tak je obvineni z rasismu absurdni a zneuzite. Proti tomu nelze nic namitnout. Musel bych zkonstruovat jinou situaci, kde by to tak nebylo - ale o te ty slyset nechces. ty se chces bavit jen o svete, ktery se chova tak jak chces ty.

Takze bych to uzavrel tim, ze s tebou souhlasim - pokud se veci vyvinou tak jak ty rikas, pak se vyvinou tak, jak ty rikas.

1 Líbí se

Mohl bys ještě vysvětlit, jak se takové vyšetřování na rasismus dělá a na základě čeho se rozhodne?
A když tak o tom mluvíme, je rasismus trestný? Vždycky nebo jen když se to hodí?

1 Líbí se

Vysetrovani se dela podle pravidel stanovenych v zakonech a odvozenych pravnich predpisech.
A co se druhe vety tyce - cin je trestny pokud jsou naplneny formalni i materialni znaky nektereho z trestnych cinu vyjmenovanych v zakone kdyz soucasne nejsou splneny prominky vylucujici protipravnost.

1 Líbí se

Super, tak sem prosím napiš, jak je to s tím rasismem.
Jaký trestní čin to je, jaké formální a materiální znaky se zkoumají a zda je závěr přezkoumatelný. Ještě taky prosím uveď, kdo je u rasismu poškozeným a zda má PČR povinnost konat, když má na rasismus podzření.

1 Líbí se

Ty tvrdis, ze to je (nebo bude ?) stihatelny cin. Snad to nebylo jen takove placnuti do vody, a vis jaky. Ja jen prijal tvoje tvrzeni, ze neco takoveho existuje. Na polozenou otazku si budes muset odpovedet sam - a pokud nic takoveho neexistuje, pak mi unika, o cem jsi to tady celou dobu mluvil.

Vyšetřovali podezření z rasismu. Jak jsem na začátku psal, nevyšetřovali podezření na nechuť ke koprovce. Pro mě je to tak na podobné úrovni, ale z nějakého důvodu jedna věc hrozí kriminálem a druhá je bagatelní.

Chtěl jsem proto vědět, jak takové vyšetřování na rasismus probíhá, když tobě to přijde samozřejmé, logické a v pořádku.

Že je rasismus trestný čin, naznačuješ tím komentářem, o dva nahoru. Tak mě zajímalo, o jaký TČ se podle tebe jedná, když o TČ explicitně píšeš.

1 Líbí se

Nikoliv. Tys rekl, ze to vysetrovali. A vysetruje se (podezreni na) protipravni jednani. Ja jen veril, ze nekecas - a tudiz to protipravni je.
Takze, jestli to chapu spravne, ty nevis co vysetrovali, opiras se patrne o nejakou nepresnou novinarskou zkratku, ale zato mas jasno jak to vysetrovali, a ze to vysetrovali spatne. Tak k tomu ti nemam mnoho co rict. Moje odpoved popisovala, jak se vysetruji existujici prestupky a trestne ciny. K vysetrovani hypotetickych prestupku, ktere realny zakon nezna, nic rozumneho rict neumim.
Priznam se, ze jsme se ztratil v tom, kdy mluvis o Anglii, kdy o nasem pravu, kdy o overenych skutecnostech, kdy o novinovych spekulacich …

Policie podle zprávy vyloučlla podezření na rasismus u obránce.

Dělá se to vyšetřováním? Nebo jak se to dělá? Máš pravdu, že nejspíš používám některé výrazy v jejich seriálových zkresleních.

Jakými úkony tedy policie vylučuje podezření na rasismus?

takhle to bylo v komentáři:

"vydala v pondělí policie prohlášení, že dosavadní šetření nenasvědčuje, že by byl čin jakkoliv rasisticky motivovaný. "

tak by mě zajímalo, jak se ta rasistická motivace určuje a jakým procesem při tom policie postupuje

Kdyz chces vedet co nekdo myslel tim ci onim vyrokem, je nejlepsim resenim optat se jeho.
Je to lepsi, nez nad tim spekulovat, vytvorit si vlastni hypotezu co tim myslel, tu prohlasit za problem - a z nej nasledne byt vysoce znepokojen.

2 Líbí se

Ty vystupuješ způsobem, že znáš práci policie, tak napiš, jak policie zjišťuje rasismus, na základě čeho, proč, jaké metody, jestli je to reprodukovatelné a nezávisle ověřitelné. Jaký úkon to je v policejní terminologii, když to podle tebe není vyšetřování.

1 Líbí se

To, ze v obecne rovine znam zasady policejni prace neznamena, ze vim ktery z mnoha moznych postupu Policie zvolila v nejakem konkretnim pripade a na zaklade ceho zformulovala citovane tvrzeni. Protoze ja u toho nebyl.
Zda se, ze si Policii pletes s pocitacovym procesorem, ktery pracuje podle znameho algoritmu a pri stejnych vstupnich podminkach vzdy provede stejnou sekvenci kroku a dospeje ke stejnemu vysledku.
Moc ses shlednul v RoboCopovi. V realnem svete to takhle nefunguje.

Já myslím, že z hlediska procesního se dá popsat sled kroků, co dělají, se správnou terminologií, na které tak bazíruješ.

Třeba když napíšou, že vyloučili cizí zavinění, tak ten proces vedoucí k tomu, že vylučují, se dá nějak popsat. Jak formálně, tak i třeba co se musí zjistit.

Tak by mě zajímalo, jak to vypadá, když zjišťují ten rasismus.

Že tě to furt baví. :smiley: V článku bylo myslím uvedeno, že policie má k dispozici záznam z kamery, kde je zachycen celý incident včetně toho co tomu předcházelo. Tak se asi koukli na ten záznam, z kterého je jasně poznat, kdo útok vyvolal a jak proběhl. Takže když potom nědko obvinil chlápka z rasismu, policie to vyloučila. (tipuji)

Ne, ani pro vylouceni ciziho zavineni nelze sepsat sled ukonu, ktere budou provedeny. Budou provedeny takove ukony, ktere budou nutne aby se zjistil stav veci. A az ten, kdo to ma na starosti bude mit dojem, ze uz vi dost, vyslovi zaver.
Ty se opravdu ptas na algoritmus, ktery vyhodnoti lidske jednani ? To bych od pozemstana necekal …