Fakta: cesta /forum/ vrací odpověď HTTP 403 Forbidden, zbytek webových stránek normálně funguje. Vzhled chybové stránky a kód 403 poukazuje na to, že se jedná o konfiguraci webserveru. Ten je teď nastaven tak, aby zamezil přístup k diskuznímu fóru.
Jestli tohle nastavení je způsobeno vědomě, nebo se jedná pouze o nějakou chybu, se můžeme jen dohadovat. Jisté je však to, že za provoz serveru je zodpovědný jeho majitel (tj. MarK) a nic nepoukazuje na to, že by v tom měl prsty někdo jiný. Zásah vyšší moci by se projevoval úplně jinak.
Do úvahy o příčinách bychom měli zahrnout i to, že ZK běží již od roku 2004 a v posledních cca 10 letech se webu věnoval MarK čím dál tím méně. Údržba byla dlouhodobě zanedbaná, například už déle než půlrok nefunguje zasílání systémových e-mailů. Prakticky se tak na fórum nebylo možné zaregistrovat.
Dokážu mít pochopení pro jeho situaci, sám jsem se do ní kdysi dostal také.
(Následuje dlouhá osobní historka.)
Při studiích jsem ve volném čase vytvářel fanouškovské webové stránky a k nim provozoval diskuzní fórum. Na začátku jsem byl plný nadšení a tvorbě obsahu se věnoval naplno. Za několik let usilovné práce se mi podařilo vybudovat aktivní komunitu, měl jednotky tisíc zobrazení webu denně.
Jenže pak mi studentská léta skončila a najednou jsem musel chodit na plný úvazek do práce a přidaly se k tomu další povinnosti. Abych mohl pokračovat ve tvorbě, musel jsem si brát dovolenou. Zvládal jsem to dva roky. Potom jsem nastoupil do časově náročného zaměstnání, kdy jsem většinu dnů strávil na pracovních cestách v zahraničí. Pokud něco náhodně přestalo fungovat, opravoval jsem to po nocích po celodenní šichtě.
Poslední kapkou byl útok čínského botnetu, který přes bezpečnostní chybu v CMS kompromitoval obsah webu. Pokračování provozu by pro mě znamenalo obnovu dat, aktualizaci CMS, posílení zabezpečení serveru a odstranění nahromaděného technického dluhu. Investice řádově desítek hodin času, které jsem v té době neměl k dispozici. Navíc na neplaceném projektu, jehož tvorba mě přestala bavit a za ty roky se z něj stala spíše koule na noze. Takže jsem web zavřel, návštěvníkům se namísto obsahu zobrazovala chybová zpráva spolu s lakonickým dodatkem, že v provozu dále nebudu pokračovat.
Samozřejmě mě tehdy napadlo předat web někomu dalšímu, ale to s sebou nese několik úskalí. Zaprvé musíte sehnat člověka, který by byl schopný a ochotný to podstoupit. Zároveň to musí být někdo důvěryhodný, kdo obsah nevytěží ve svůj osobní prospěch. Samotné předání není žádná banalita, je potřeba tomu dát čas a vysvětlit, co jak funguje, zajistit přesun na jiný server, dělat několik týdnů až měsíců technickou podporu atd.
Nejhorší však je psychický blok. Pokud do něčeho roky emocionálně investujete, není snadné se toho zbavit. A jestliže, stejně jako já, trpíte chronickým perfekcionismem, je to dvojnásob těžké. V takovém případě je jednodušší projekt úplně zaříznout, než ho předávat někomu jinému a trnout, jakým způsobem se bude dále vyvíjet.