Tento prispevek v chatu me inspiroval k zalozeni tematu o evakuacnim zavazadle
Mate neco pripraveno? Co obsahuje? V cem to mate? Je tam i jidlo?
Tento prispevek v chatu me inspiroval k zalozeni tematu o evakuacnim zavazadle
Mate neco pripraveno? Co obsahuje? V cem to mate? Je tam i jidlo?
Jako vymýšlím ho asi co měsíc, ale ještě jsem ho nedotáhl… Stydím se
Já mám takové ty doporučované věci pro případy nouze pohromadě v jedné skříňce a tak bych asi byl schopen je hodit do tašky a bylo by. Podobné je to i se zbraněmi, tak nějak docela na svém místě a v dosahu…
Jenže (!!) kam s tím jít, spíše bych se snažil udržet doma a vyčkat jak a co se bude dít, protože doma vím a mám, ale někde venku budu tápat a bude toho dost chybět…
Já evakuační zavazadlo jako takové nemám. Ale vím, kde mám věci, které bych si v případě potřeby celkem hodně rychle zabalil (jednou jsme si to celé doma i vyzkoušeli). Co nemám úplně rozmyšlené je, kolik bych si sebou bral nábojů.
Chápu, že mít to zabalené předem je jistě lepší. Ale v mém nastavení to není úplně praktické, protože bych si sebou vždycky bral malinko jiné věci s ohledem na počasí nebo důvod a způsob evakuace.
Evakuační nemám, ale mám přizpůsobený RD pro chod bez vnějšího zdroje el. a vody. Takže se evakuovat snad nebudu potřebovat. Jinak pokaždé bych s ohledem na situaci bral něco jiného.
Také by mě docela zajímal názor na to, zda máte spíš věci na baterky a brali byste si pár náhradních nebo dobíjecí a spoléháte se na powebanku + třeba nějaký solární panel?
Osobně mám druhou variantu, ale je to v podstatě primárně k vůli telefonům, protože to z baterek nedobiju.
Až bude radioaktivní spad a kouř nenabiješ nic
Hele postapo nemá cenu řešit, chápu, že od dob Netflixu je toto populární ještě víc, ale spíš doporučuji (už několik let) připravit se na blackout (nedávné události mi daly za pravdu) a mimořádné události delšího času (povodně, povětrnost, havárie) doma. A vím o čem mluvím neboť v této oblasti se pohybuji. Takže než řešit pitchoviny evakuačního postapo zavazadla a postapo kuše a postapo nože na zombíky, tak bych řešil něco výrazně reálnějšího než zombie a nukleární katastrofu. Tzn. zajištění zdrojů energie a to výrazně diverzifikované, elektřina, fosilní paliva a plyn, tedy elektrocentrála, hořák na plyn, kamna bez čerpadla, zdroj vody, tedy vlastní studnu a když ne, tak čištění vody z veřejných zdrojů a jídlo lehce uvařitelné na nějakou rozumnou dobu. Dezinfekce, lékárna atd. tedy soběstačnost min na 14dní, to je můj parametr. A střelivo!
Hafo a doma je i hafo palných zbraní…
A evakuační zavazadlo v případě potřeby, dle aktuální asituace z tohoto rychle postavíš.
Jsi ve vlákně o evakuačním zavazadle, tak se tu řeší evakuační zavazadlo.
To, že tu nikdo nepíše o tom, zda je připraveny na to, že bude muset přečkat třeba 14 dní doma bez vnějších zdrojů neznamená, že není.
A o nějakém radioaktivním spadu a zombie nožích tu nikdo nepíše. ![]()
Před čím se budeš evakuovat a kam, jaký je rozsah události? Kdo Tě bude evakuovat? Do lesní zemlianky sám, nebo HZS/JPO do opěrných míst, nebo AČR či ZÚ do improvizovaných míst. Předpokládaná doba návratu? Odpověz na tyto otázky a dám Ti přesnou odpověď.
Hlavní je být připraven doma a evakuační zavazadlo si z toho postavíš během pár minut na základě výše uvedených odpovědí. Je to provázané a o tom to je. Nevíš co a kam, ale hledáš jasnou odpověď.
A pokud chceš univerzální odpověď je to na jeden klik:
Díky za tip na evakuační zavazadlo. Určitě to někomu pomůže. ![]()
Tohle je teorie, vždy to musíš přizpůsobit situaci. Podle mne je hodně důležité mít rádio FM na baterie a baterie k tomu. BTS vypadnou v rámci hodin, pak jsi bez informací a zbytek se dozvíš právě z radia, či od JPO/obce. Víc než to evakuační zavazadlo bych řešil tu soběstatčnost, protože pak si to evakuační z toho uděláš. Po povodních v Jeseníku, kde jsem osobně zasahoval (a to jsem zasahoval u spousty událostí velkého rozsahu jako velitel a technik) můžu říct, že takový průser neschopnosti HZS jsem ještě neviděl. Evakuační zavazadlo by Ti tam bylo k prdu, Ti připravení na soběstatčnost měli kua velkou výhodu. Hlavní je mít kam hrábnout a ne zatuchlý kufr plný nesmyslů. Věř mi, ochraně obyvatelstva se věnuji dlouho. Osobně můj dům a vše vydrží minimálně 21dní uplně samostatně soběstačně v pohodě i v zimě… Akdyž bude potřeba evakuační zavazadlo je aktuálně připraveno v rámci minut.
Můžete někdo doporučit konkrétní low budget bateriové rádio? Co vysílačky? Jaké potraviny, jasně, může si člověk uložit MRE, ale třeba existují nějaké life hacky, ořechové směsi, proteinové tyčinky?
Nikdo tu nepíše nic o tom mít nějaký zatuchlý kufr … naopak tu zatím všichni psali, že to nemají pevně poskládané, ale právě jsou připraveni si to poskládat rychle dle situace.
Rada mít doma přenosné zařízení s příjmem FM je určitě super. Já osobně mám doma vysílačku Baofeng BF-H6. U ní vydím jako nevýhodu to případné dobíjení.
Ten baofeng umí přijímat i rádio klasické? Takže jak jsem psal, set baofeng vysílaček by zastal obě role jak příjem FM tak případně komunikace když odejdou BTS?
Na ty baofengy založím asi samostatné vlákno, budu rád když se zapojíte.
Proč všichni doporučujete radio s příjímačem na frekvenční modulaci? To se AM na SV/DV už úplně přestalo vysílat? Kdysi se doporučovalo právět toto, protože AM modulace je odolnější k určitému typu zarušování a dosah SV/DV je řádově lepší než VKV, kde FM rádia fungují.
Tzv, krystalka se dala vyrobit doslova na koleně.
Rádio většina z nás má, jen si to neuvědomuje, protože je v autě ![]()
Třeba u opravdického blackoutu je dobré mít místo, kde to jde i bez elektřiny, což zpravidla není byt v hustě osídlené lokalitě, třeba v bytovém domě.
Střelivo do evakuačního zavazadla při opravdické evakuaci asi nepatří, protože se zbraněmi asi nemůžeš do hromadných ubytoven. A navíc je velmi těžké.
Jak tu někdo psal, je dobré vědět, kam zmizet a tam mít něco už nachystané. Jídlo na měsíc nikdo neunese a střelivo na měsíc už vůbec ne.
Jenže autorádio si se sebou nevezmu domů, nebo do bytu nebo kamkoliv jinam. Navíc pokud nebudu mít palivo/nabitou baterku v autě, tak mi je taky k ničemu.
Řada mobilních telefonů mívala integrovaný FM přijímač. Jako anténa fungovala sluchátka. Ale jestli jsou teď 3.5 jacky minulostí a lidi si svítí do hlavy BT, tak asi ani ten přijímač tam nebude.
Na to, abych u blackoutu zjistil co se děje, to rádio v autě stačilo.
A pokud čekáš, že při výpadku 2 až 3 dny bude ještě něco vysílat a vydrží Ti baterie, tak se toho drž. Já vyklidím město a pojedu na chalupu. A tam už si nějak poradíme.
Takže zavazadlo mám, na chalupě je toho spousta ![]()
Mám dnes dojem, že v rádiu by buď hlásili, že to s níčím nesouvisí, nebo že za blackout může Tasmánie. Anebo že nejsou informace o tom, že by blackout byl, že to je desinformace.
Takže bude asi lepší ho ani nezapínat a baterky šetřit na lepší využití.