Vysílačky a podobné komunikační zařízení

V tématu Evakuacni zavazadlo - mate? Tipy a triky na obsah - Obecné - Střelecké fórum jsme trochu nakousli vysílačky a potřebu mít i FM přijímač v případě nějakého problému. Nemusí jít nutně hned o zombie apokalypsu, ale v současné době čím dál tím reálněji hrozí i blackouty a podobné události.

Sám už nějakou dobu přemýšlím nad nějakým párem low budget vysílaček. Nepředstavuji si, že bych s tím hned komunikoval s někým v sousedním státě. Považuji to primárně za hračku pro sebe a děti. Mám k tomu pár otázek, pokud by tu byl někdo fundovaný budu moc rád, když mi je pomůže rozklíčkovat.

Budu se konkrétně dotazovat na různé čínské a jiné low budget vysílačky, typicky Baofeng atd.

1.) Potřebuji na provozování těchto základních stanic nějaké oprávnění nebo sety prodávané u nás, resp pro náš trh jsou upravené tak, aby v základu vyhovovaly naší legislativě a provozováním těchto zařízení se nemůžu dostat do konfliktu se zákonem?

2.) Jaký je reálný dosah v praxi? Jaké vzdálenosti je možné dosáhnout se setovou výbavou, co očekávat třeba při použití v lese? V zastavěné oblasti?

3.) Zastane vysílačka i funkci FM přijímače, tedy umí přehrávat klasické rádio?

Pokud máte i případě tip na konkrétní model budu určitě rád když doplníte.

Já mám doma Baofeng BF-H6, docela bych byl rád, kdyby mě jí někdo se znalostmi zhodnotil. Příjem FM má. S níkým běžně komunikovat v plánu nemám. Mám jí doma spíš jako přenosný přijímač FM s funkcí vysílačky jako bonus. Dost velkou nevýhodu vidím v dobíjení, protože nemá nějaké univerzální USB-C, ale dobíjí se v kolébce.

1 Líbí se

A máte koncesi pro pásma VHF/UHF? V pásmu PMR (0.5W) jsou k ničemu, nebo jí budeš používat jen na třech sdílených frekvencích? A k čemu Ti bude? Kam se dovoláš s dosahem pár km, a jen tak Baofeng je strašný šunt (zejména citlivost a šum). Pokud chceš používat RDST doporučuji koncesi a staniční stanice např. YAESU. Osobně mám ruční FT-70 což A/D přehledový monitor s možností vysílání a příjmu v pásmech. Staniční mám YAESU FTM-150E ASP

Jak jsem psal, primarni je hra s deckama. Muzu jim koupit hrackovej set nebo za velmi podobne penize co aspon nejak muze fungovat. Nemam ambice mluvit s nikym na dalku, staci mi nizsi jednotky km.

Plus pokud to zastane treba fci komunikatoru mezi dvema autama pri ceste na dovolenou, nebo prijem fm radia v pripade potreby,… za petikilo imho za mne dobra vec

Souhlas s tím, že čínský dual je na PMR k prdu. Nebo jinak - na plkání je lepší vzít jen ty čistě na PMR a bude to umět ovládat každý.
Je ale potřeba si říct, že dosah je fakt jen na viditelnost na pár km a velká šance na rušení. Ty tzv. subkanály nejsou žádné frekvenční změny, ale jen přimíchaný tón. Takže všichni žvaní na jedné frekvenci.
Z druhé strany, doporučil bych to, protože je to autonomní a nenáročné, je rozdíl, jestli se domluvíte s kamarádem co uvízl na střeše nebo ne…

Na tom dualu se dá komunikovat na sdílených frekvencích legálně (dělají to tak i letci, kteří nemají imatrikulaci a povinnost komunikovat na AM) a na těch vyhrazených poslouchat, nebo vysílat ilegálně. Bude záležet na tom, kam si postavíte laťku krajní nouze.
Ale asi je základem zručnost v používání. Myslet si, že to zprovozníte až budete na tom stromě, to asi neklapne.

Sobiho - ty frekvence pro záchranáře a policii se skutečně využívají těmi složkami nebo jste přešli na jinou komunikaci? Já když jsem si to kdysi hodil na náslech ze zvědavosti, tak tam bylo v podstatě jen ticho.

Já bych si klidně něco nechal poradit, ale prioritu bych měl, nabíjení přes USB-C a příjem FM rádia. Ideáln ěi jednoduché používání. Jestli něco takového existuje. :smiley:

Uvažuju, že tu co mám vyměním za Baofeng BF-UV-13. V podstatě hlavně k vůli tomu USB konektoru.

1 Líbí se

V tomto budou stačit PMR s CTCSS např. Motorola TLKR T82 Extreme, pokud chceš univerzální CB s CTCSS mohu doporučit President Randy III. Tohle má legální volná pásma. U radiostanic VHF/UHF už je potřeba koncese, bez ní jsou volná pouze 3 pásma a tam je bordel.

K FM radiím se nyní dělají tzv. nouzová outdoor radia, která mají solár a mohou mít i DAB+ např. Rocam DAB/DAB+/FM výběr velký :slight_smile:

1 Líbí se

“1.) Potřebuji na provozování těchto základních stanic nějaké oprávnění nebo sety prodávané u nás, resp pro náš trh jsou upravené tak, aby v základu vyhovovaly naší legislativě a provozováním těchto zařízení se nemůžu dostat do konfliktu se zákonem?“

I když to asi plyne z odpovědí, radši to napišme výrazně:
Do půl wattu na PMR je to legální a vysílá to na frekvenci 446MHz. (pásmo UHF) Je tam 8 nebo 16 kanálů (tj. různých frekvencí, na kterých se dá komunikovat bez vzájemného rušení) a k tomu ty tzv. subkanály, což je jen tón přimíchaný - takže neslyšíš vysílání na tomtéž kanále, ale jen to, co má stejný přimíchaný tón.
Dosah pár km při přímé viditelnosti. Ty čínské stanice často nedodržují max. výkon, tak třeba i víc.
Tohle se dá používat hned a bez omezení.

Pak jsou ty různé “dvoumetry“ a “dualy“ .. prostě vysílačky s FM modulacína frekvencích odpovídajících vlnové délce kolem dvou metrů. (VHF) Tam je mezinárodně upravený provoz, vysílání je ilegální (i když technicky možné a snadné). Pro nácvik jsou uvolněné některé frekvence, takže tam je zase husto.
Abys mohl tady vysílat legálně, potřebuješ mít přidělenou volací značku, udělat zkoušky atd.. prostě se certifikovat jako radioamatér.

Někdy v prostředí leteckém se ještě můžeš setkat s tzv. leteckými vysílačkami, ale to je už úplně mimo - ty vysílají na nízkých frekvencích a amplitudové modulaci. Použití v leteckém provozu. Zatímco u těch VHF si můžeš třeba říct, že si zaklíčueš a něco řekneš v krajní nouzi, u těch leteckých budeš narušovat provoz a jsou tam frekvence, kde i zaklčování se vyšetřuje.

Pak je celá oblast CB (cca 27MHz), kde se taky dá vysílat bez omezení tak, jak si koupíš zařízení. Často to mívají kamioňáci a Poláci. Takové ty pruty na střechách polských aut :slight_smile:
To by taky mohla být varianta, dělají se i ruční.
Na rozdíl od PMR mohou mít lepší anténu.

1 Líbí se

Dnes už se jede v digitálu, ale často se nyní znovu používa analog (velké mimořádné událost, kde digitál kolabuje) a to v pásmu 167-174 MHz, proto mám přehledový monitor, který skenuje vše. Ale já ho mám jak velitel jednotky legálně, jinak užívání respektive neoprávněné vysílání je trestné.

Poslech trestný snad není. Pamatuju, že mi to leželo na stole celý den a nic se tam nedělo. Tak jsem si říkal, že už to je řešeno jinak a tohle jen jako backup.

1 Líbí se

Ano, přesně tak, až vysílání :slight_smile: Ale něteré monitory umožňují vysílání proto mám FT-70 která může vysílat na skoro všech pásmech 5W.

Ty co aktuálně používáte (v digitálu) jedou na jaké frekvenci?

To je v DRDST přednastaveno do toho se nedostanu, je to zakodováno. Vidím jen kanály. Jinak DRS neodlovíš jako analog.

Mně šlo jen o to, jestli fungují na úplně jiných frekvencích než mají sbory přidělené v tom klasickém analogu.

Je to úplně jiná síť. Často přecházíme na analog, nebo dokonce na GSM telefon, tam kde to vypadává :smiley: My tu máme kopce a tam je ten digitál k prdu, v analogu slyšíš alespoň něco, ale tady to často padá a neslyšíš vůbec nic. O ručkách nemluvě…

Já jsem si na základě rady od @anon62281521 objednal dvojci vysílaček Motorola TLKR T82 Extreme. V podstatě na to co jsi popisoval. O víkendu je trochu vyzkouším.

Když to tak čtu, budu muset vyhrabat desítky let spící CBčko, místo 7/8, kterou jsem měl na 15ti metrech nad zemí v místě, kde široko daleko není vyšší bod, takže ji před lety úplně ulomil vítr, nahodit záložní 5/8 a zkusit, jestli to pořád žije. Míval jsem dobrá spojení na stovky kilometrů a bez topení. V Praze jsme to používali kdysi místo telefonu na asi 4km v zástavbě s vyzváněním selektivní volbou úplně spolehlivě.

Na čínské hračky se už léta dívám taky, z 5w došly na 8w, jedou digitálně v TDMA, šifrují, programují se po usb, a možná umí i ohřát oběd… před pár lety jsem koupil úplně levné fakt dětské hračky, které fungují překvapivě dobře. Děti jednu dali k sousedům, že si budou volat s jejich dětmi a od té doby nastal radiový klid. Naštěstí.

Takže co koupit dneska, aby to bylo co nejpoužitelnější, klidně bez ohledu na zákaz zaklíčovat, by mě taky zajímalo. Ne, že bych chtěl porušovat pravidla, to vůbec, ale až to bude potřeba, tak ty pravidla už beztak platit nebudou.

CB je dobrá aktuálně Randy III má to i CTCSS takže subkanály a to už je použitelné v tom vysílacím bordelu :smiley: Mám několik RDST a v CB je tohle asi TOPka :slight_smile: Bacha u té číny, sice parametricky super, ale citlivost děsivá a pozor na výkon v “těchto civilních pásmech” můžeš u nás jen 5W. Jestli chceš jen poslouchat doporučuji Yaesu FT-70 (je to A/D a umí i vysílat) a dát tam anténu podle hlavního pásma, já mám HC-100S od Diamond Japan pro pásmo 137-174 MHz, tahle kombinace je fakt super.

Přímý linka na Randy III:

Přímý link na FT-70D:

Přímý link na Motorola T82:

1 Líbí se

Trochu se to zakecalo. Vanoce se blizi a tak bych moc ocenil radu co koupit v paru aby to bylo dobre klidne jen na tech par km bez sloziteho ladeni. Nabijeni pres usb c vyhodou, stejne jako chytani fm.

Jo a idealne tak abych nepotreboval zadnou licenci a nesel za to sedet.

Diky