Evakuacni zavazadlo - mate? Tipy a triky na obsah

Nechceš si tento typ odpovědí nechat jinam?

4 Líbí se

Jednak se můžeme mrknout, co o nedávném blackoutu na čtvrtině území státu v rádiu skutečně hlásili a taky, o komentář výš docházíš k podobné myšlence - že v zásadě není potřeba to rádio tolik řešit.

a ty máš koncesi? V pásmu PMR jsou k ničemu, nebo jí budeš používat jen na třech sdílených frekvencích? A k čemu Ti bude? Kam se dovoláš s dosahem pár km, a jen tak Baofeng je strašný šunt (zejména citlivost a šum). Pokud chceš používat RDST doporučuji koncesi a staniční stanice např. YAESU. Osobně mám ruční FT-70 což A/D přehledový monitor s možností vysílání a příjmu v pásmech. Staniční mám YAESU FTM-150E ASP

Edit: reakce dále ve vláknu o RDST, nevšiml jsem si přesunu.

Cokoliv levného na 9V baterii a AKU to je opravdu na dlouho. Pásmo FM/AM

Jako dobrá alternativa se mi jeví rádio na kličku, například na Temu se dá za cenu kolem 500,- Kč docela vybrat rádio, jehož součástí je i svítilna a výstup USB pro nabíjení mobilu a podobného. Je v tom akumulátor, takže stačí párkrát zatočit kličkou a na nějakou dobu je vystaráno. Má to i solární článek, takže se to dobíjí i sluníčkem, zdá se mi to pro případ krize dobré řešení…

1 Líbí se

To bych asi spíš volil napájení akumulátorem a měl k tomu nějaký přenosný solární panel s nabíječkou. Nechci z toho dělat postapo, ale člověk kličkou moc nenatočí a Slunko většinou svítí, aby se pár akumulátorků na příjem rozhlasu nabilo.

Kdybys chtěl fakt točit mechanicky, tak si uprav rotoped. Ale člověk dá fakt jen pár desítek wattů a ještě u toho funí, smrdí, potřebuje vodu a jídlo.

No to úplně tak není, mám několik baterek na kličku a stačí pár zatočení a svítí to několik minut, jsou v tom ledky, takže to moc nežere. To rádio také velký žrout nebude a někde ve tmě nebudou solární panely moc platné, klička je jistota.

Já s tím popravdě nemám osobní zkušenost, ale měl jsem k tomu vždycky apriorní nedůvěru založenou na tom, že nohama člověk našlape na kole nějaké desítky wattů dlouhodobě. Prsty rukou na malé kličce to budou maximálně jednotky wattů krátkodobě.
Podezíral jsem ty výrobce, že tu baterku pošlou nabitou a uživatel žije v bludu, že kličkou za pár minut namotal na hodinový provoz zařízení.

Provozovals to někdy tak, že to vybiješ do mrtva a pak kličkou natočíš do akumulátoru? To by mě fakt zajímalo, kolik tam dodáš. Aspoň zhruba změřit.

Ještě jsem si vzpomněl na nějaký případ, kdy udělali právě nějaký rotoped na dobíjení baterky a lidi měli jakože ekologicky dobíjet svoje telefony. Prakticky nikdo nebyl schopen si takhle nabít vlastní telefon.

V te svitilne dost mozna nebude ani baterka, mozna jen nejaky kondenzator (kapacitor? Nevim jak je spravne ceske slovo), ten nabijes asi jednoduseji.

Tak vždycky jde o to, jakého mechanického výkonu jsi trvale (míněno třeba po dobu 30minut) schopen - to vynásobíš tím časem a máš vyrobenou energii. Tu nějak dostaneš do kondenzátoru/akumulátrou. Něco se ztratí při přenosu tam, něco při uložení, něco při přenosu do spotřebiče.

Když vezmeme 2Ah Lion akumulátor - ten má 3,7V, takže nějakých 7,4Wh energie v sobě. Bude teda hodinu krmit sedmiwattové zařízení.

Tak je teď otázka, jestli budeš schopen tou kličkou dodávat hodinu nějakých 10W, abys to do hodiny nabil a mohl to po hodině vyměnit za nabitou nebo to zařízení udržoval v chodu nepřetržitě. Já mám u těch kliček prostě pochybnosti.

Zkus to někdy změřit.

Dobre, ale ja se bavim o nejake ledkove svitilne co bude mit odber nula nula prd. Ne o nabijeni mobilu klickou kdyz ten ma baterii v tisicich mah. To je asi treba rozlisovat co je realne a co je jen gadget z aliexpressu. Nicmene tez mne tyhle veci na kliku nechavaji chladnym. Tuzkovky kterejch se vzdycky bude vsude valet hromady jsou myslim neprekonatelne.

třeba tohle

Baterie: 800mAh / 3,6V NiMH
Doba svícení po 1 minutě točení kliky 1W LED: **20 minut
**
takže podle nich tou klikou točíš výkonem 20W. To mi přjde dost optimistické. Já si spíš myslím, že to nikdo nezkusí vybít do mrtva, natočit klikou a změřit dobu svitu. Aspoň takhle.

1 Líbí se

Tak jsem jednu tu baterku otevřel, je v tom, kromě převodovky do rychla, jako zdroj energie motorek na 6V, použitý jako dynamo, potom je tam můstkový usměrňovač (protože se kličkou dá otáčet oběma směry), dále je tam vypínač, trojice LED diod a pochopitelně akumulátorek Ni-MH 3,6V 80mAh. Při tomto zapojení musí akumulátorek i ledky dostávat trochu zabrat, ale drží se a jedou.
Pro to svícení ledek to stačí, ono tady ale nejde o to nabít vždy naplno a počítat watty, finta je v tom, že stačí v případě potřeby vždy jen trochu dobít a svítí se dále…
My jsme ty baterky koupili (asi 100 ks) cca před 20 roky jako firemní dárkové předměty (jedna stála asi 40,- Kč), asi dvacet mi jich zbylo a tak jsem podělil rodinu a různé známé, vím, že soused to používá celé roky jako svoji hlavní baterku a je s ní spokojený, my je nepoužíváme, je to záloha, a já je tak dvakrát za rok každou protočím (točím tak půl minuty) a baterky jsou celé ty roky kdykoli schopné posvítit. Vím, že v případě nouze nemusím řešit baterie.

Dal bych sem fotku, ale fotky se vložit nedají…

Proc by se sem nedaly vlozit fotky? Funguje to normalne. Pise ti to nejakou chybu? Nebo co znamena “nedaji se” sem vlozit fotky prosim?

1 Líbí se

Mohl bys to nechat vybit do mrtva a pak zjistit, jak dlouho to sviti kdyz natocis treba 2minuty? A prikon te ledky.

No marně jsem se snažil někde najít odkaz na vložení fotky u příspěvku, kde to je?

Aha, zajímavé, nezobrazovala se mi ta lišta s nástroji, až po zvětšení na celou stránku se to ukázalo a už to tam je. Tak takhle…
No a fotka vnitřku baterky:

2 Líbí se

Btw mel by fungovat i prosty drag and drop na rozepsany prispevek.

Aha, to mě nenapadlo, díky.