Jaké je vaše dnešní EDC a proč právě tohle? Hoďte sem fotku své výbavy podle toho, co vás dnes čeká a klidně pár řádků k tomu.
Prosím bez citlivých údajů na fotkách (doklady, adresy apod.).
Začnu svým v komentáři—těším se na vaše sety! ![]()
![]()
Jaké je vaše dnešní EDC a proč právě tohle? Hoďte sem fotku své výbavy podle toho, co vás dnes čeká a klidně pár řádků k tomu.
Prosím bez citlivých údajů na fotkách (doklady, adresy apod.).
Začnu svým v komentáři—těším se na vaše sety! ![]()
![]()
Moje dnešní výbava, v kanclu budu sedět jen půl dne, tak mi nevadí větší nástroj, a pak bych si rád večer zašel zastřílet tak aspoň nemusím tahat nic navíc ![]()
Ahoj! Tahám v tašce na břiše Walthera 6+1, malá pistole, tenká, lehká. Na krátkou vzdálenost myslím dostačující. Jrd
A proc ? S jinou ja nechodim a trenuj jak nosis. Coz ostatne plati i pro kalhoty. ![]()
Nekolik krabicek naboju mam ve strelckym batohu a ten je v aute neustale, takze s pripadnymi “necekanymi treninky” neni zadny problem. Skrtidlo proto, ze v nekterych pripadech pomoci bliznimu je skrtidlo uzitecnejsi nez zbran. Baterka je nejcasteji pouzivany kus vybaveni a krome sviceni se hodi i na sebeobranu. Zapalovac kvuli ohni, to da rozum. A proc k nemu kresadlo ? Pred cca 10 lety jsou ho jednou v kapse nemel a stalo me to 1000 kliku. Po ctyrech mesicich pekelnyho treninku jsme je dal za hodinu. Od te doby je v kapse neustale, protoze tohle uz opakovat nechci.
Celkove ty sortky vazi okolo 5kg.
Ten obušek nosím jen občas, zbytek je moje 100% EDC - občas vyměním G45 za G26, když nechci moc printovat. A samozřejmě +klíče od auta, když jedu autem (ale nenosím je furt) a podobné serepetičky.
@dan - S tím křesadlem jsem to asi nepochopil… ![]()
2 příspěvky byly odděleny do nového tématu: Zabezpeceni zamkem
A na kresadlo najdes odpoved tady
S odklonem tematu k povidani o otevirani zamku jsem vas vyhnal, ale abych to zkusil trochu rozproudit, rozvedu trochu odpoved na otazku “proc prave tohle”. Tedy, proc to vubec (dneska i nejen dneska) nosim.
Ja zacal trvale nosit ve chvili, kdy jsem si uvedomil, ze se muzu dostat do situace, kdy bych mohl nekomu pomoct. Nechtel bych az do smrti zit s vedomim, ze jsem mu nepomohl proto, ze mi to lezelo doma a tam to lezelo protoze mi bylo zatezko to nosit. Tak velky, tezky ani nepohodlny to proste neni.
A po case se pridal jeste druhy duvod. Zjistil jsem, ze me to uklidnuje. To, ze s timhle muzu chodit po ulici znamena, ze me stat respektuje jako svobodneho obcana. A ja muzu, navzdory vsem vyhradam co mam, respektovat stat.
A oba tyhle duvody mi staci k tomu abych se s tim tahal porad. Dneska nebo zitra, u sebe mam prakticky vzdycky totez.
P.S. Tim “rozproudenim” jsme nemyslel, ze mi zacnete rozebirat moje duvody proc nosim co nosim, ale ze uvedete ty svoje ![]()
Nosit jsem začal ihned po revoluci jak to šlo - a to pochopitelně BP perkusní revolver. Ve vnějším westernovém holstru. Viditelně. Nikomu to tenkrát nepřišlo divný a nikomu to tehdy nevadilo. Ani policajtům a to ani to, že jsme tenkrát v přírodě stříleli jak na divokém západě.
Vzhledem k tomu, že v rodině jsem byl zbraněmi vychován (oba dědové mě trénovali ze vzduchovky, strýc pak ve Svazarmu z dlouhé i krátké malorážky /účastnil jsem se jako děcko i závodů!/), tak udělání zbrojáku hned jak to šlo (jeden z první stovky v republice) byla jasná volba.
No a pak už to šlo samo. Hledání vhodné zbraně na nošení, nicméně měl jsem telecí léta, a tak jsem byl ochoten nosit skoro rok pětipalec Anacondu (.44 Magnum) v podpažáku, SAA 7,5 palec ve vnějším westerňáku a další zhůvěřilosti (CZ97 v zádovém pouzdu ap.). Nakonec jsem se ale zklidnil a zaparkoval u Glocku a už bych neměnil.
Nosím 24/7 už circa 35 let a nikdy jsem neměl (díky bohu, a to říkám jako militantní ateista
) potřebu ani nutnost zbrań použít.
Mel jsem to porad tak nejak kdesi v podvedomi. A po FF mi prislo, ze by se mohla smycka utahovat. Zaroven jsem zacal planovat domek v osade za Prahou, kde by nebylo spatne mit neco na sebeobranu. A tak jsem tady…
Jo, tak “mohla smycka utahovat” me dovedlo k udelani zbrojaku a nakupu zbrane. Ja byl pomerne nekompromisni odpurce civilniho noseni, ale hrozba “co kdyby to pak uz neslo” me dovedla jak k ZP tak k nakupu zbrane. Puvodni plan ovsem byl nechat oboji lezet v supliku, protoze lidi by zbrane nosit nemeli. Jenze v zapeti mi doslo, ze kdyz uz to mam, neodpustil bych si to v pripade neci potreby nemit to u sebe - no a zbytek uz jsme napsal vyse. Uz deset let plati, ze pokud mam na sobe kalhoty, mam na sobe zbran. A uz si nemyslim, ze je to spatne. Trochu tomu pomohlo, ze uz jsem ji pri sebeobrane pouzil.
2 příspěvky byly odděleny do nového tématu: Realne pouziti zbrane pri sebeobrane
Puvodne jsem na chatu a vubec do lesa menil Kevina za Rugera KLCR s peti .357 ve valci a dalsimi peti ve speedstripu.
Nejak jsem zlenivel a ukladat kevina je prilis namahave, takze jsem zacal jen pridavat revolver. ![]()
Vyrazne tim vzrostla palebna sila, NewYork reload je rychlejsi, reseni zavady tim samym zpusobem, …
Na kolo na traily je ovsem Kevin meximalni rozumna velikost. A kolo se v pripade utoku zvirete da pouzit jako ucinny ochranny stit…
Příspěvky většinou čtu a píšu v tramvaji, takže tu nemůžu rozbalit svoji EDC výbavu, abych ji vyfotil, ale dnes, vzhledem k počasí a dennímu plánu, jsem dost nalehko. Baterka. Klíče s asi 50cm svařovaným řetězem s oky. Dva zavírací nože, každý v jiné kapse, ulamovací nůž, dvě nylonové vázací pásky. Několik sad gumových rukavic. A ještě canik tp9 sub elite se třinácti ve vnitřním pouzdře.
Proč? Protože mi to tak nějak zbylo po kapsách a taštičce.
@dps líbí se mi to pouzdro od Ondry, jak ti pěkně na železném rivalovi kryje kolim. Když ho budeš mít někde, až se potkáme, rád si ho prohlídnu a případně zkusím, jestli bych takhle nemohl nosit i Zeku… hihi.
No, já (nejen) kvůli kolu koupil toho Bodyguarda 2.0 ( Smith & Wesson Bodyguard 2.0 ). Předtím jsem na kole vozil Glocka 26, ale pořád to bylo dost hamatný. S tím smiťákem jsem maximálně spokojen a oproti kevinovi mám 10+1… ![]()
Ale na normální EDC mám G45 (viz výše). ![]()
Ahoj, zvažuji “alternativu” ke Glocku 19, jako EDC. Je nový rok, tak by to chtělo nějaký progres. ![]()
Otázkou je, zda nabojový “downgrade” z 15-ti + náhradní zásobník nebude zase příliš velká oběť ve vztahu ke komfortu, který mohu třeba se slim line či nějakým micro kompaktem, popřípadě rovnou kapesní pistolí získat. Šli byste obecně do nižší kapacity, kdyby to znamenalo častější nošení?
Pro „zvazovani alternativy“ mas patrne nejaky konkretni duvod. A od nej se bude odvijet odpoved.
Velikost, resp. váha, to je důvod č. 1. Každý gram dolů je dobrý, pokud se zmenší profil, tak se mi otevírají širší možnosti nošení - více variant skrytí. Možná ale stačí pohledat vhodnější řešení pro stávající, klasická pouzdra už mě nebaví. ![]()
No ale když počítám ty náboje, tak jestli třeba redukce na extrém typu 6+1/+6, (případně dalších 6) není oproti 15+1/+15 už moc.
No pak je varianta mezistupně, třeba 10+1/+10, to pravda zas takový “propad” není.
Stím Bodyguardem 2.0 (viz výše) můžeš mít 12+1 a pořád v relativně miniaturním balení. Já jsem s ním maximálně spokojen.
Dneska jsem střílel hodnocený střelby s Canikem MC9. Pistole Canik METE MC9, 9 mm Luger | DEFENDIA.CZ
Střelil jsem to za 11 vteřin, což beru za celkem rychlý a ta zbraň je malinká. fakt malinká, má mega dobrou spoušť a chová se fakt hezky.
Kapacita 12 nebo 15
a nestojí ledvinu. kdybych neměl vybaveno, tak bych ji koupil.