Jak už je celkem jasné z mých předchozích přebíjecích elanborátů, jsem příznivec pořádné rány. A i když v tomto prostě vždy budou mít navrch revolvery, zatoužil jsem kdysi i po pistoli s trochu vetším „fun factor“ než je Glock v devítce.
Vyřadil jsem z výběru různé obskurní a ne příliš spolehlivé zbraně (DE, Wildey, ap.) a jako ideální náboj mi vyšel 10 mm Auto, pro který je v současné době k dispozici velké portfolium zbraní - a to především různé varianty 1911, což je můj velmi oblíbený model.
Bohužel, obdobně jako u 357 Magnum, prošel náboj 10 mm Auto od svého vzniku určitou „dietou“ a v současné době nabízené tovární produkce zdaleka nedosahují jeho původních konstrukčních výkonů a rovnají se spíš něčemu jako .40 S&W +P. Nicméně protože si kromě 22LR
přebíjím všechny svoje ráže, tak toto jsem neviděl jako problém a tovární náboje slouží pouze jako zdroj nábojnic. ![]()
Dobře to ilustruje opět fabrické střelivo S&B, kdy náboj s 180 gr střelou má z pětipalcové hlavně pouhých 338 m/s.
Takže jako obvykle sem bez dalších zbytečných keců prdnu tabulku s finálními výsledky, kde mám vybrané dvě laborace, jednu plinkací a druhou plnotučnou:
A tady ještě moje pistole, ze které to střílím. Je to Ruger 1911 SR, vratnou pružinu jsem nahradil místo tovární 18 lbs za Wolf 22 lbs - přesto i stou 22 lbs to funguje i s těmi čajíčky od S&B nebo těmi mými plinkacími navážkami. Zbraň je poměrně dost modifikovaná, a má spoustu custom dílů. Pro zájemce, co by se chtěli dozvědět, co vše je na ní vyměněno, mrkněte do vlákna 1911 a její “klony”.