OK. A co navrhujes misto toho ?
Tak zrovna HTčkáři mají super video (od času 50:20), jak pro ARku, tak pro kosu, kde si může každý dle preferencí vybrat z 25-50-100 metrů. Konec konců, tak grafika hore ukazuje ± to stejné.
Hodně taky záleží mimo účelu na samotné optice, resp. jeho obrazci. 99% lidí, když tam nebude mít prostě „sadu bodů“, tak netrefí s jistotou nic.
Ano, ale otazka, pokud jsem ji spravne pochopil, byla jak si vybrat jestli 25m, 50m, 100m nebo jeste neco uplne jineho.
Bral bych 50 m, ale jen osobní pohled. ![]()
to ci pise @dan je z pohledu zamir nekde ho prostred hrudniku uplne nejlpsí pac se trefis 0-300m (asi lehce vic). ja pouzivam 50 pac mam v prisme osnovu ktera koleruje se zvdalenostma 50/200 300 400 500 takze u me jasne. Pokud mas treba LVPO kde je taky nejak osnova tak treba 100. Za me nejuniverzalnejsi je tech 33m drhuve v poradi 50m
Otázka je, kdo se dokáže trefit na půl kilometru. Pokud to tedy není https://www.youtube.com/@9HoleReviews ![]()
taky me uz to prijde moc, ael 375 jsem strilel.
Rozumim, to je o tom jak si vybrat na kolik to nastrelit, kdyz se pri strelbe chystas provadet vyskovou korekci na vzdalenost. To uz mi ale zavani odstrelovacskym remeslem. Ja mam AR15 v hlave v supliku „utocka puska“. A tou potrebuju trefit rychle a to i ve stresu. A ve stresu prestavaji fungovat spousty slozitejsich navyku.
A z toho vychazi moje preference - nastreleno tak, abych v co nejvetsim rozsahu vzdalenosti ucinne trefil i kdyz korekci na vzdalenost neudelam. Protoze na to nemam cas nebo myslenkovou kapacitu. Ano, je to takovy „zeleny“ pristup „aby to dokazal pouzit i kazdej idiot“. Uz jsem si vyzkousel, jak velkej idiot se ze me stane, kdyz se sejdou okolnosti a vim, ze veci potrebuju mit udelane tak, aby ve vysledku fungovaly i kdyz ja uz moc nefunguju.
Pokud ale uvazime pouze scenare ve kterych vyskovou korekci na vzdalenost provadis (a vubec nepredpokladas situace, ve ktere to neudelas) pak je pomerne jedno na kolik to nastrelis. Jen tu korekci pak musis provadet podle toho, jake cislo sis zvolil.
Já to plně chápu a respektuji. Taky to mají Amíci hodně rozšířené jako nástřel pro SHFT (možná mám zkratku blbě
) jako 36 yard.
Otázka taky je, na jak velkou vzdálenost reálně vidíš (bacha,máš-li brýle,tak ber případ,že je nemáš) a poznáš bojovníka od civila. Kropit všechno není omluvitelné vždycky a pak taky faktor svědomí, že. ![]()
Když budeš hodně dobrej, tak poznáš Karla od Petra na max 100 metrů. Samo že bez kukátka a za dobrých světelných podmínek. Poznáš ovšem zda a co má v ruce?
Myslím, že uvádět jako nastřelovací vzdálenost to, kam si postavím terč je jednodušší. Všechno ostatní (kde je ta „druhá“ nula, ať už první, nebo druhá), případně o kolik to letí nad nebo pod a kde, jinými slovy balistická křivka, závisí na tolika faktorech (úsťová rychlost, balistický koeficient, a v neposlední řadě i výška montáže), takže to stejně nejde brát doslova.
Jinými slovy, pokud si to nastřelím třeba na 100 m, tak kde mám druhou nulu zjistím jedině tak, že si tam dám druhý terč (a pro jistotu si to spočtu v bal. kalkulátoru).
„Pokud si to nastrelim na 100m“ ovsem neni odpoved na otazku jak si vybrat na jakou vzdalenost si to nastrelit mam/chci.
Nastrelit si to na Xm je skutecne tak jednoduche jak rikas. Takze o tom lze tezko vest nejakou debatu delsi peti vet …
pro me je zase dulezitejsi ze v rozmezi 0-200 mam tu gupu bliz u sebe e nemusis tolik premyslet. (kdyz otocis zbran o 90° tak nemusim tolik korigovat), Ale chapu tvoje rozhodnuti pri dosazeni nejvetsi efektivity pro vzdalensoti 0-350 je tech 33m nelepsi, a jak rikas „vojenske rozhodnuti“
Premyslet o cem (se ptam, ze ja mam premejsleni zakazany od vsech svych treneru - streleckejch, i tech na sebeobranu) ?
kdyz strilim na popr 10cm na treba 70-100m nebo resis Alfa, charlie delta tak to resit proste musis. protoze kdyz strilis na maly cil muzes to uz prestrelit nebo ,mit spatny zasah. ale to je zavodni strileni (no kdybys striell na hlavu tak uz taky), kdyz resis trefit postavu tak premyslet nemusis. Kluci co jezdi na IPSC puskove zavody tak na 100m treba strili terc kde couha 30-40% a pod je baba, a tam proste musis vedet a premyslet kam ti to chodi a jak budes korigovat.
No ano. Kdyz chces korekci na vzdalenost udelat, tak musis udelat korekci na vzdalenost. Jinak mi tady ale jinymi slovy popisujes Optimalni Nastrelnou Vzdalenost - chces bez nutnosti odhadovat vzdalenost a bez korekce (ty pouzivas termin „nemusis premyslet“) trefit alfu, ktera ma nejaky rozmer. Myslivci chteji 4cm, ja mam 7cm, tys zminil 10cm.
Oba mluvime o tomtez. Vyber nastrelne vzdalenosti je primarne o rozhodnuti jake chces mit zasahy kdyz korekci NEprovedes („tolik nepremyslis“). Kdyz korekci provadis, je to jedno, ta ke stejne slozita at to mas nastreleny na kolik chces, jen musis vedet jak to mas.
Ok, ok. Jen jeden těm myslivcům. Kolik jich asi trefí první dobrou a optimálně? Není to tak dávno, co jsem vyslechl naprosto klidný rozhovor, jak se většinou nedaří a dohledává se skrze barvu „přes půl lesa“. ![]()
No a v obraně. Když postřelíš lumpa asi OK, i když humánnost by měla (jen měla) fungovat i ve válce.
Pořád jsme nevyřešili, na jak velkou vzdálenost průměrný člověk dobře vidí a jen nehadá na co střílí.
Na toto by se primárně měl vázat nástřel všeho, resp. kolimu i optiky.
stat se to muze, obcas zvire muzes mit odchylku a je jinak narostle, pak poriv vetru pohyb zvere atd. ale vetsinou udela par metru nez zhasne.
To mas vidis zavisi na terenu. (Kdyz vezmu airsoft tak lidi vidis na 100m v pohode a roznas co maji za zbrane (aspon tvarem). Si vem ze v 2sv se vetsina boju odehravala do 180m, vietnam nekdy do 30 nekdy dale, ale zase limit do 200. zase v A se bojovalo 200 +
A to nástřel a vítr. Koukal jsem na orientační snos ve větru pro 223 rem 53gr.
Pro vítr cca 16 km/h to dělá cca 100 mm (4") na cca 182 m a cca 200 mm (8") na cca 250 m.
Tedy ± deset čísel (>3MOA) ještě zásah asi bude, ale od těch 250 metrů výše to bude ostřelování s nízkou úspěšností (>6MOA). Třeba to někoho osvítí při „taktice“ na 200-300m+.![]()
Prostě výškovou korekci člověk ještě odrbe, ale jak bude foukat, tak je v pytli. Proto je dobré mít obrazec/osnovu s korekčními body.
Jeste pak mit v boji cas podle tech bodu korigovat…