Já jsem to zkoušel na cca 10m, ale střílel jsem „skoro“ jednou dírou 8-mičky na 14.00. A to samý se mě děje teď na 25m, čili chce to kliknout doleva. Výšku bych už neřešil. Je to rukama a chce to cvik. Jrd
Čím větší vzdálenost, tím větší rozptyl, jednak z vlastní střelby a druhak i z nábojů. Ten cedník na 25 m, kdyby byl na 10 m, tak by byl 2/5 ový, ale pořád by ukazoval odchylku stejně (ne stejně daleko, ale stejně úhlově).
Ideál by samozřejmě byl, střílet na takovou vzdálenost, kde to jde jednou dírou.
Když už se to tady řeší, tak na jakou vzdálenost nastrelujete AR15?? Váhám mezi 25 a 50m a tak nějak se klonim spíš k těm 50.
Nejdelší střelnice v dosahu má 100m a přijde mi to takový univerzálnější.. Jezdit někam dál se zatím nechystám.
Za názory předem díky
Ja to mam na 33m prvni nulu, pokdu si to pamatuju spravne, tak druha mi vychazi na 100m a v nejvyssim bodu drahy jsem tusim 7cm nad zamernou. Takze do zhruba 120m jsme stale ve vitalni zone i kdyz korekci na vzdalenost vubec neprovedu.
Pri nastrelu na 25 mi krivka vychazi v nejvyssim bodu zbytecne vysoko, mimo vitalku, pri nastrelu na 50m je uz zase moc plocha a brzo se propadne.
Ale zalezi co od toho chces …
ja pouzivam 50/200 ( mam vyzkouseno ze to sedi) kdyz mas tecku tak je to podle pouziti, ale kdzy mas nejakou osnovu tka podle ni bych mel. je to plosi na 100m to lita kousek nad (cca 5cm). Ale pro kombat pouziti je asi lepsi 33 jak ma dan, ( kdyz miris na stred tak mas 0-300m vsechno ve vitalce)
nemas to vzdaleny spis cca 250?
Já dotaz rozšířím na PCC s 8"hlavní. U něj nepředpokládám střelbu na super vzdálenosti. Na kolik to je optimální nastřelit?
tam bych volil co stím strilis, pokud LOS/IPSC tak bych volil 25m stím se da v pohode pracovat. (na 100 mas propad cca 10-15cm) na 50 ti to leti jeste nad.
A ptáš se na kolim, nebo optiku? Optiku bych nastřelil na to, co střílíš pravidelně, a pak to podle osnovy přenášel (a nebo si to rovnou nastřelil znovu na jinou dálku).
Jinak, pokud budeš mít na kolimu tečku 1 MOA, tak ta bude mít na 300 m skoro 10 cm, takže nějaké korekce v řádu centimetrů jsou iluzorní.
Pokud máš pocit, že nepůjdeš hned do války, ale max. bude těch 50 (resp. 100), tak bych to nastřelil na těch 50, resp. 100, resp. max. Tak budeš mít plochou dráhu a jedinou korekci v rozsahu 0-50/100 budeš dělat na výšku kolimu (nad hlavní) a s tím se dá už pracovat relativně jednoduše (je to trojčlenka) a tečku v kolimu můžeš použít pro hrubý odhad.
Tohle všechno má smysl, pokud ti jde o nějakou formu mířenky (tedy střelby na terč). Pokud ti jde o to zasáhnout popr, nebo vitální zónu, tak to dej na 100, miř na vršek a vždycky to tam padne.
Zatím mířenku, seznamuju se. Dám to tedy na zeď, ta je 25, a pak uvidím. Dík
Mám kolim a 12,5 hlaveň. Teda zatím mám jen ten kolim,hlaveň se zbytkem snad ve čtvrtek ![]()
![]()
Do války se nechystám a v podstatě si nemyslím, že tu pušku budu nějak výrazně větrat,ale něco bych trefovat chtěl. Mám na těch 100m možnost jak terče, tak gongy,takže dám nulu na 50 a fertig.
No a kdybych se někdy dostal na nějakou větší dálku, tak halt přibližnou rychlost někde nějak najdu,dám údaje do Streloka a děj se vůle boží.. Největší chybou stejně budou šmatlavý ruce a pidlooký oči ![]()
![]()
Mám-li na kolimu obrazec, který můžu ve svislé ose využít k míření pod různými úhly, snažím se ho využít k co největšímu dálkovému rozsahu nulových bodů. Chce to změřit střelivo, které bych na dálku používal, dopočítat balistiku, proložit záměrné přímky, vhodně zvolit výšku kolimu nad osou hlavně a dopočítat vlivy jednotlivých kombinací. Výhoda je, že pak budu vědět, jak snadno střílet na větší vzdálenosti.
… pokud mas dostatecne kvalitni (alespon ve smyslu stability vyrobnich parametru) a tobe zname strelivo.
Dodavam jen pro jistotu, aby timhle prilis neztracel cas nekdo, kdo „bere cokoliv“.
Jasně. Každé slovo lze rozvinout do samostatné kapitoly a napsat na to diplomku na pokračování. Akorát, že na mobilu to není pohodlné, tak jsem zvolil nejhustší možnou podobu.
Proto mas me ![]()
Ahoj! Tak poslední pokus a už se do toho nebudu hrabat, jeden cvak doleva a jeden cvak dolů. 25m, Canik SubElite TP9, Alza přebíjená. Teď už jen trénovat a těšit se na výsledky. Mějte se a krásné prázdniny! Jrd
ten terc je pred korenci, doleva bych dal vic ( jevim co mas za kolim) ale kdyz beru jeden klik 1 moa tak na 25m to je 7,3mm, takze jeden klik je strane malo to neni posun ani o jeden kruh.
pri moa bych dal 2
pri 1,5moa 1
Mám OLIGHT Osight SE 2 MOA, jeden klik je jeden MOA. Vím, že to je jen 7mm na 25m. Možná to ještě tedy zkusím
. Díky!