Chci se zapojit do činnosti v rámci
LOS v SM kraji, Nový Jičín. Kde se
mám přihlásit. Hrachy
Chci se zapojit do činnosti v rámci
LOS v SM kraji, Nový Jičín. Kde se
mám přihlásit. Hrachy
LOS neni strelecky klub, do ktereho by se dalo prihlasit a pak tam chodit. LOS je system streleckych zavodu. Zapojis se pokazde, kdyz dorazis na nejaky LOS zavod. A jestli budes chodit jen na ty co se budou konat v bezprostrednim okoli, nebo (tu a tam) vyrazis i na nejaky vzdalenejsi je uz na tobe.
Pokud Tě baví střílet z poloprázdných zásobníků a pořád jak magor přebíjet, běhat s dědkama v teplákách, určitě si tu zábavu užiješ. Bohužel to nevyužívá potenciálu zbraní co nosíme, výcviku, který absolvujeme, je to prostě jen light verze sportovního IPSC.
Přihlaš se na soutěž, to je to jediné co musíš zde: Kalendář závodů
Ahoj Hrachy, jak píšou kolegové, zapojíš se tím, že se přihlásíš na závody na Kalendář závodů
Pokud chceš i vypomáhat, je dobré se domluvit přímo s pořadatelem konkrétního závodu.
S tím, co píše Sobiho zde: Začátek mojí činnosti v LOS v severomoravském kraji - #3 od Sobiho si ale dovolím silně nesouhlasit ![]()
LOS já beru jako opravdu fajn variantu “závodu” pro každýho, šel bych až tak daleko, že bych to každýmu kdo má Éčko předepsal jednou ročně, něco jako hodnocený střelby.
Kdo to chce honit a jet na rychlost, může, zároveň je ale mnohem víc penalizováno když máš Charlie nebo Delty (oproti IPSC).
Přebití ve většině situací, pokud nejsi v divizi Malá Pistole/revolver, prakticky nepotkáš, když není součástí procedury situace. Pokud střílíš kompakta, a střílíš mimo, no tak ti těch 15 co je předepsaných pro divizi stačit nebude, stejně jako třeba v IPSC ![]()
Závodím IPSC, LOS i třeba BMC, a každé má rozhodně co člověku dát.
V LOSu je často procedura stage právě to, na co člověk musí myslet a zkombinovat to s rychlostí a zásahy, zatímco u IPSC je to spíše so sportu a rychlosti. BMC je v tom dodržování předepsané procedury a myšlení i na jiné věci s LOSem velmi podobné. I proto nejspíše B-RDY v Lišově pořádá moc pěkný LOS pohár.
Doporučuji vyzkoušet vše a nezatracovat nic ![]()
Jednou jsem absolvoval LOSík. A jednou jsem absolvoval závod LOS. LOSík mě nezklamal. Tam jsem přesně věděl co se bude odehrávat. Naproti tomu pohárový závod LOS byl velké zklamání. Nemám teď v dosahu střelecký deník abych se podíval na přesný počet výstřelů, ale bylo to kolem 40 výstřelů za osm hodin. Ale co mě zklamalo nejvíce, bylo chování rozhodčích. U lidí, u kterých se předpokládal dobrý výsledek se procedury nedávali a ostatní byli za stejné prohřešky penalizováni. Já jsem dostal jednu proceduru za celý závod. Na jednom stanovišti byl opravdu nepříjemný rozhodčí. V mé skupině dal třikrát diskvalifikaci. Když už neměl co vytknout, tak mi alespoň pohanil pouzdro. Toto je můj poslední zážitek s LOS.
Na LOS má každý nějaký názor a jinou zkušenost, zkusme se ale prosím soustředit na to, na co se tazatel psal - jak začít a kde se přihlásit.
Děkuju
Link na přihlášky jsem postnul… ![]()
To AT.50 a DPS
Já jsem se byl podívat, ale nesoutěžil jsem. Omlouvám se, ale ten výraz který použiji, je u mne termínus technikus, takže tenhle LOS apod. vede k tzv. “střeleckému kreténismu”. A vysvětlím proč na mne a kolegovi: Já má G19X a nosím 19+21, kolega P320 a nosí 21+23, další to mají různě… Stavíme si situace všelijak a různě a zásahy do gongů na dva nebo tři, nebo pět cinknutí, nikoliv výstřelů. Po dokončení “stanoviště” nedobíjíme, jdeš na další situaci podobně. Nikdy nevíš kdy Ti to dojde a kdy budeš přebíjet, popř. řešit závadu. Prostě řešíš jak to přijde. U těchto soutěží počítáš do pěti či deseti a vyhazuješ zásobník do předem připraveného a promyšleného přebití. Realita, jednou se k nám přidal soused co střílí LOS a řekli jsme mu jak to děláme… inu po 10 ranách vyhodil půlplný zásobník a přebíjel. Pak po dokončení jsem se ptal co měl za závadu… neměl, ale byl tak zvyklý a nemohl pak bez dobíjení (za vyhozený funkční zásobník) dál, na připravované dobití byl vždy připraven a neočekávané nečekal. A o tomhle tohle je, to jsou ty, podle mne strašně špatný náviky počítat a přebíjet pořád jak XY, a pak to vede k té neschopnosti adekvátně řešit situaci, tedy zbavit se výhody kontinuální střelby a přijít o střelivo. A jak píše AT.50 jednou to fakt bylo neskutečný peklo a i golf byl akčnější než to utrpení na LOSu, podle mne to snad pořádali rybáři! ![]()
Proto říkám, je to pouze sport, a s obrannou střelbou to nemá nic společného a naopak Tě to učí navyknout si nesmysly. Je fajn, když to někoho baví, je to super, ale prostě je to pouze a jenom sport.
To Hrachy: Přihlaš se a posuď sám.
A pokud Tě to baví, užij si to! ![]()
Ideální by bylo, kdyby tady odpovídali Ti co LOS střílí nebo pořádají nějaké závody, ne Ti co ho nestřílí a ani střílet nechtějí.
Důležitý server je https://www.loslex.cz/contest tam jsou pravidla a hlavně kalendář závodů.
Určitě budeš potřebovat pouzdro na zbraň a alespoň na jeden zásobník. Zásobníky 2 až 3, podle zbraně. Začínat s revolverem nebo malou pistolí není ideální.
Základní bezpečnostní návyky a dodržováni bezpečného úhlu je nutnost, míření do nebe a prst na spoušti vede k vyloučení ze závodu.
Jsou i závody pro začátečníky, zpravidla LOSík, nebo i některý LOS.
Pokud to budeš brát jako trénink, tak se někam přihlas a jeď a hlas, že začínáš.
Dotaz: …míření do nebe… “High ready” se nesmí?
Smí, ale jen jednou, pak se zabalíš a jedeš domů ![]()
Na naprosté většině střelnic se nemíří do stropu, světel a u venkovních do oblohy. Obzvláště, když je zbraň nabitá!!!
To, že třeba vojáci míří spíše nahoru než před sebe, na civilní střelnice nepatří.
A když ten LOS nestřílíš a ani nechceš střílet, tak s ním ani neraď.
No tak to je přesně to o čem mluvím… “střelecký k****” vychovávaný LOSem. High Ready je podle mne velmi bezpečná pozice zbraně (kontrola a monitoring), když se dobře zvolí, osobně jí mám v 50%, zbytek je prakticky jen SUL, absolutní minimum LOW Ready. Přesně tohle je ten dědkovský pravěk, co s reálnou obrannou střelbou a bezpečností nemá vůbec nic společného a naopak to vede k vysloveně špatným bezpečnostním návykům a vysloveně špatné taktice použití palné zbraně. Jsem rád, že to mám potvrzeno.
Děkuji za toto potvrzení! ![]()
“Zacatek moji cinnosti v LOS”.
Zkusme prosim udrzet prispevky k tematu, vim, ze existuji urcite treci plochy puvodem ze starych for, ale zkusme to neprenaset sem. Pokud mate co napsat k prispevku zvazte jestli to ma skutecne pro tazatele prinos nebo aspon obsahuje pozitivni informaci. Pokud se nevenujete te ktere discipline, nestrilite konkretni znacku zbrane, nepouzivate ty ktere naboje, zvazte jestli je nutne prispivat do konkretniho tematu.
Nechci znit ezo, sam to nemam rad, ale zkusme to tu udrzet v nejakem kdyz ne pozitivnim, tak aspon neutralnim duchu a naladeni.
Diky za pochopeni.
@anon62281521 je starý dobrý hejtr LOSu. Přesto některé jeho argumenty mají svoji váhu. Losí pravidla skutečně přináší různá omezení, která spolu s dalšími aktivitami nutnými při řešení situace nutí střelce provádět složité mentální cvičení a někdy k tomu i lehce fyzické, aby to nebylo bezduché kropení, ale aspoň trochu “věrná” obranná situace. Tedy taková, jaká se může přihodit v realitě.
Tato sportovní disciplína si dala do vínku některé cíle a myšlenky, podle kterých jsme dělali závody ještě předtím, než si pravidla vzal pod patronát LEX. Mnozí je neznají, znát nepotřebují, nebo s nimi nesouzní. Není to nic špatného, ať si každý, kdo považuje LOS za zbytečný, střílí s nadšením cokoliv ho baví.
Není to IPSC a nemá to žádné konkurenční ambice.
Zvykem rozhodčích je spíš nováčkům nadržovat. Pokud to někde bylo obráceně, byl by to exces, který by stálo za to přesně popsat.
I já sám některé hodnocené prvky provádím na hraně pravidel a pak někdy trpím přísnějším výkladem rozhodčího. On to prostě vidí jinak a hodnotí to relativně k ostatním střelcům, kteří mu prošli situací.
Pokud jde o míření do nebes, pravidla to nezakazují. Pouze vyžadují, aby střelec mířil jen do bezpečného prostoru, což je podle místních podmínek střelnice takový prostor, do kterého je přípustné poslat střelu. Pokud je na některé střelnici dovoleno střílet do stropu nebo přes valy, není důvod, aby se to nemohlo i při závodě LOSu.
Pokud je někdo nejlepším střelcem na světě a nedokázal vyhrát závod dědků, protože dostal pár procek, je to určitě taky legitimní důvod být nadosmrti zapšklý proti LOSu.
Ano jsem
a nejen tohoto ![]()
Já nemám rád zpátečnická a zastaralá dogmata, která Tě učí zastaralým technikám a postupům, kdy si to právě hraje na to co Tě to má učit. Ve skutečnosti je to sport, podle specifických pravidel a že se to jmenuje lidová obranná střelba, tak to s obrannou střelbou má pramálo společného a naopak to učí ten “střelecký k***mus”, který se Ti pak reálně může vymstít. To je vše, je pak škoda, když si to někdo zadriluje a má tohle pod kůží. Jak říkám High Ready je podle mne nejčastější a nejbezpečnější poloha, zejména při kontrole zbraně a okolí a to neustálé přebíjení a počítání je taky nesmysl, pak si zadrilováním ve stresu nesmyslně vyhodíš.
Ať si to nazvou lidovou zábavnou střelbou, lidovou sportovní střelbou, ale ať to nevydávají za něco co to rozhodně není. A popravdě co jsem viděl, jsem byl celkem zděšen z pohledu obranné a dynamické střelby.
Jen pro info, dělal jsem si studii zákroků dle policie v USA (Police activity) výsledek byl cca, pro vyřazení útočníka byla potřeba v průměru 13 výstřelů a čas 7-15 vteřin, při “přesném míření”. V cca 25% bylo potřeba celý zásobník (17-19) a to z několika zbraní. Návyk na přebití po 10 je podle přímo ohrožující život. Střelec má být naučen řešit závadu když přijde, přebíjení když je potřeba a ne když si napočítá do deseti a připravuje se dopředu na to a to včetně manévru krytí, a závady či přebití se často moc dobře řeší v High Ready… tak a teď porovnejme přínos LOSu?
Co je zastaralé a co je moderní… hm. Možná slovo módní by to vystihlo lépe. A móda, jak víme, se každou chvíli vrací.
V některých případech může být na situaci přebití vynuceno legendou. Bývá to minimum situací. V ostatních případech je to odvislé od divize, přičemž jen malá pistole (zůstaneme-li u pistolí) má při startu v zásobníku méně nábojů, než může být na situaci potřeba. Kdo se umí trefit, v ostatních pistolových divizích přebíjet nepotřebuje. Kdo se trefit neumí, je fuk, jakou má zbraň a kolik nábojů u sebe.
Vzpomínám na situaci, kde, přestože jsem jednou minul, měl jsem za asi 11s vyřešenu situaci s malou pistolí. Potlesk, který se mi ozval za zády jsem pochopil až potom, co po mně stříleli velkopistoláři, kterým po 60s došly náboje, co měli u sebe (tři plné velké zásobníky kolem 20r každý). Dynamika začíná u toho umět se v klidu normálně trefit.
A jasně, každou pistoli nosím plnou, ne s poloprázdným zásobníkem. Jen kvůli Obranné střelbě jsem se naučil vyměnit zásobník, protože prostě musím. Je to další komplikace, která dělá malou pistoli náročnější. I proto si zaslouží vlastní divizi.
Zrovna policisté nebývají nejlepšími střelci. Statistiku ti rozporovat nebudu, na to bych si musel zfalšovat vlastní, ale policejní zákrok, zejména v USA, navíc nebývá úplně obranou střelbou.
Pokud jde o střílení do prázdného zásobníku, tak zrovna tohle mi moc chytré ani v realitě nepřijde. Když nevím, co bude, a mám u sebe čtyři plné zásobníky, tak budu měnit kdykoliv to bude možné, abych měl pořád plno, ne? Stejně tak v LOSu měním zásobník tehdy, kdy mi to dává smysl. A občas to musím udělat i jindy, než jsem si původně naplánoval.
Až budu řešit střelce v nákupním centru, umím si představit, že v některých situacích bude high ready lepší než švenkovat přes noušůty. A bude mi jedno, že to není bezpečný prostor, protože v nákupním centru žádný prostor není bezpečný. Ale tam to bude úplně jiná disciplína podle jiných pravidel, než podle kterých se hraje LOS nebo IPSC.
Takže tím argumentovat proti LOSu není úplně na místě.
Navíc, je tu poznámka, že jsme mimo téma a hádat se máme jinde.
Tedy k tématu. Kdo chce začít, ať si přečte pravidla a pak zajde na trénink, pokud ho někdo v okolí pořádá. Pokud ne, tak klubovku. Pak Losík. A když mu to přijde, že to chápe, tak hurá na pohárový závod. Mistrovství je v říjnu, to se ještě dá stihnout kvalifikace, pokud se vynechají losíky a klubovky.
Co se na závodu smí ovlivňují pravidla LOS, provozní řád střelnice a to, co dá do propozic závodu pořadatel.
Pokud střelnice nemá bezpečný úhel přímo nahoru, tak žádné High Ready nebude, ať si kdo chce co chce myslí. A to neplatí jen na závod, ale i na běžné chování na té střelnici.
Přínos čekání na prázdnou zbraň neexistuje, mít plno je rozhodně při akci lepší, a tedy i přebít když situaci vyřeším. Míření do nebe je dané pravidly a střelnicí. Střílím i taktiku, ale že bych zabedněně zatracoval sport? to bych si fakt nedovolil, hlavně když sportovci jsou z pravidla mega lepší střelci než taktikáři. To že LOS si zajde střelit i někdo, kdo sportovec není, je za mě uplně v pořádku, aspoň to drží v ruce a střílí i jinak než od stolu.
Vrátil bych se k tomu, že registrace je na www.loslex.cz a případnou kritiku LOSu klidně pojďte řešit do LOS - Lidově Obranná Střelba - vše o LOSu, termíny, zážitky, výsledky, společná doprava atp - #13 od DPS
tam to klidně i patří ![]()
To nedelam, a k LOSu nechovam takovou averzi jako @anon62281521, ale i ja obvykle citim potrebu zacinajiciho strelce upozornit, ze sebeobranna a sportovni strelba sice maji stycne body (napriklad strelbu), ale jsou to dve ruzne strelecke discipliny a zkusenosti a dovednosti z jedne mohou byt pro druhou nevhodne nebo dokonce zivot ohrozujici. Coz ale neni kritika LOSu, jen proste konstatovani faktu.
Vlastne ani nevim, proc jsem to tentokrat ve sve prvni odpovedi nezminil - dotaz naznacuje spise zacatecnika (jen proste konstatovani) a myslim, ze vubec neni spatne upozornit, ze pred “jak” by mela nejprve probehnout uvaha nad “zda prave ted”. Prestoze se na to neptal …
Just my $0.02
Souhlas, LOS a asi ani jiná soutěž by neměl být první, na co se člověk vrhne
Debatu jsme tu rozjeli, škoda že nevíme, co básník myslel ![]()
… ovsem, jen pokud si @Hrachy na sebeobrannou strelbu mysli. Pokud mu jde sportovni strelbu, pak zacit se otrkavat na soutezich spatny napad neni.