To že ti los jako soutěž nedává smysl, chápu. Ale jako, že tam je vše na prd, si nemyslím, to že mám jine priority přeci neznamená že vše ostatní je k ničemu. High ready je určitě super ale na kolika civilních střelnicích to můžeš legálně udělat? V prací to mám automaticky, ale nemám Problém v civilu dodržel pravidla a miřit před sebe nebo low ready. Další věc přebíjení za pohybu nebo ve skrytu i když mam ještě náboje, tohle je podle situace, pokud očekávám ještě tango, automaticky doplním do fullu než řešit že došli náboje během fightu. Sám jsem na losu parkrát byl a lepší než sedět doma nebo střílet z lajny mířenku na 25m do zblbnutí a to si myslím že jsem zkusil pracovně střelecko-taktickou soutěž co nezkusí 90% držitelů ZP a nevidím to tak černobíle jako ty.
Velký přínos LOSu je v tom, že řešíme situace, které nám někdo připravil a nutí nás střílet něco co by nás bez toho závodu ani nenapadlo. Takže ano, jsou tam věci, co se za války a v opravdické obranné střelbě budou dělat jinak, ale to tak prostě je.
Rozhodně je to dobrý trénink a je spousta prostoru, jak se zlepšovat.
Jen to chce mít to štěstí, že je v okolí někdo, kdo ty LOSy pravidelně organizuje.
Ano. Napriklad delas veci “na cas” a nikoliv tak abys maximalizoval pravdepodobnost preziti. A co udela hlava ve stresu opravdove sebeobranne situace ? To co dela nejcasteji. A pokud casteji zavodis nez trenujes boj o zivot, pak zareaguje “zavodne”. A to te mozna zabije. Nebo tve blizke.
To mi pripada jako riziko, ktere si zaslouzi hlubsi uvahu nez “tak to proste je”.
Urcite nesouhlasim se @anon62281521 postojem, ze LOS je peklo vyvrele na zem. Ale nemam rad ani opacny extrem - poradit zacatecnikovi v sebeobranne strelbe “chod’ na zavody, to je pro tebe dobry”. Bez vysvetleni, ze chodit na zavody trenovat je neco uplne jineho nez tam chodit zavodit - a to druhe ma vazna rizika. Zdaleka ne kazdy chlap dokaze jit na zavod trenovat, ale nezavodit. Jsme tak nastaveny.
Ale ano, jsme bezpecna zeme, do skutecne sebeobranne situace se dostane jen malokdo z nas - a tak ti, co si nemoudre vyzavodili navyky co je maji potencial zabit nikdy nezjisti, ze se to stalo.
No @dan to vystihl více diplomaticky
Ale je to tak, je to sport a je to prostě jinak. Právě jsem vnímal ten dotaz jako “začínajícího střelce”, který se chce rozvíjet a naučit se obrannou střelbu a tohle byl nápad jak se posunout. No právě v tom je ten problém, že tam se střílí jinak, správné návyky si musíš odvyknout a naučit se to co jinak nevhodné, takže přínos v obranné střelbě? No, je to sport podle pravidel a k tomu se má tak přistupovat, stejný přínos pro obrannou střelbu s puškou má biatlon.
Proto říkám, ať si to každý kdo střílí užije, je to zajímavý sport, ale tím to končí. A ty situace jsou fajn, ale zase řešeny sportovně (Píp-bum-bum-vyhodit zásobník-bum-bum a kolik mám čas?).
My si děláme sestavy sami na place a to jak v jednom, tak v patrole, všelijak jinak a kdo nestřílí dělá “dozorčího střeleb”
A vše podle taktické a dynamické střelby, kdy vycházíme z HT. Jezdíme i tréninky a pak si to stavíme (občas schválně nečekaně i neterč za terč, aby člověk si zvykal kontrolovat prostor za cílem). Ano, tohle asi jde málokde a najít někoho s kým si takhle zastřílet je problém, ale teď už to máme. Jinak měříme si i čas a zásahy (jako na soutěži) ale nesoutěžíme mezi s sebou, spíš je to pro tebe aby si věděl jakou máš evoluci! ![]()
No tím jsem mysle, že pokud chceš trénovat obrannou střelbu a posouvat se, tak to chce něco jiného a sport LOS/IPSC je pouhý doplněk jen na něco, ale člověk se musí přenastavit do jiného modu, což u začínajícího střelce je celkem problém a zažití sportovních návyků často kontraproduktivní. Ale chápu, že je problém najít něco vhodného či vhodnějšího.
Zcela ignorujete to, že naprostá většina lidí trénuje jen mířenou v klidu na 25 metrů, 10 ran za 15 minut. A nebo netrénuje vůbec.
Takže pokud někdo střílí LOS, IPSC nebo IDPA, furt bude střílet lépe, než ostatní držitelé ZP.
Je to jeden ze způsobů tréningu. Nikdy nebudeš mít natrénováno to, co tě v reálné situaci může potkat.
Ostatně, ta paní z Dave Western byla sportovní střelkyně. Zafungovala na 100%.
Prave naopak. S myslenkou na tyto strelce mam za nutne radu “jdi na zavody” vzdy doplnit obsahlejsim vysvetlenim za jakych okolnosti muze byt ucast na zavode treninkem sebeobrany a jaka jsou uskali tohoto druhu trenovani.
To neni nic proti zavodum. To je dobre minena rada zacatecnikovi. V nejhorsim zbytecna, pokud to uz vi.
Takze se nahonec hadame jen o tom, jestli je lepsi omezenou pouzitelnost zavodeni zacatecnikovi rict (s rizikem, ze pak nebude trenovat nijak) nebo mu ji zamlcet. Na to spravnou odpoved neznam. Intuitivne volim to prvni, at se rozhodne sam, ale je mozne, ze jsou strelci, kterym informace spise uskodi a takovym to asi je lepsi zamlcet.
To, že Ty žiješ v pravěké a omezené bublině, neznamená, že to mají ostatní stejně… Né každý cvičí pouze stacionární mířenku na 25m.
Jde o to říct, že závody a zejména LOS a IPSC s reálným výcvikem obranné a dynamické střelby mají jen pramálo společného a slouží k jinému účelu, tedy sportu. Výrok, že umějí střílet lépe než ostatní je minimálně diskutabilní, protože ono umět střílet není jen jako debil na písknutí vysypat 10, přebít a vysypat dalších 5, ale střílet dobře je o tom vědět kdy ne a kdy ano, řešit situaci ne systémem kam to nasypat, ale přemýšlet u toho, kdy ano, kdy ne, co je za a kdy to smysl má.
Prostě je to sport, jako malorážka na olympiádě, jako biatlon. O přínosu pro obranou střelbu lze sáhodlouze diskutovat. Jediným faktem je to, že je to o něčem jiném, postupy a taktika jsou jiné, pravidla jsou jiná. Podle mne LOS/IPSC učí špatné návyky a odnaučuje používat kognitivní funkce k rozhodování jak užít zbraň ve vztahu k obranné střelbě.
Jak říkám, koho to baví, ať si to užije. Kdo chce sportovat ať sportuje a je to fajn. Ale nelžeme si…
- už jednou tu bylo, že jsme v blbém vlákně.
- sponzor fóra …..
Ja uz to znova psat nebudu. Ano, jste v blbem vlakne. Novacek chtel radu jak zacit s losem. Jestli k tomu konkretne nic nemate tak uz prosim los nijak nekomentujte. Upozornuji vas na to podruhe, samotnemu mi prijde trapne to znova resit. Mam nastroje jak si to vynutit, ale nechci to pouzivat. Jestli chcete kerovat do losu, zalozte si na to vlakno.
To ze je nekdo sponzor fora nezarucuje zadne specialni zachazeni ze strany admina nebo modu. Pokud nekdo forum sponzoruje tak predpokladam, ze je spokojen s tim jak forum funguje. Nic vic, nic min.
Odted uz opravdu prosim k tematu nebo se mi splasi revolvery. Dik
Založ vlákno pro diskuzi o tomhle. Ty se v tolika věcech pleteš právě kvůli dogmatickýmu přístupu, že mě to fakt bude bavit ![]()