Zabezpeceni zbrani a streliva ve vozidle

Poridil jsem do auta

Ted mne za jizdy v aute napadlo, ze plechovka, byt bytelna, s CISELNYM zamkem asi nevyhovuje pro ulozeni ve vozidle, ze?

kufr nebo schránku nesmí být možné otevřít nebo oddělit od karoserie bez použití dílenského nářadí.

Kdyz je cas, tak ciselny zamek poberta otevre pouze za pomoci prstu. A nasledne i oddeli, kdyz uvnitr lanko neni prisroubovane.

Takze jsem asi koupil spatne… :frowning:
A vevor na kod a otisk tim padem taky nevyhovi.

Jak to vidite?

Jak by napsal @dan, výklad zákona přísluší pouze soudům.

Pokud bychom se ale pustili do absurdního doslovného výkladu, tak klíč od schránky také není dílenské nářadí a žádná schránka by tomu požadavku tak nemohla vyhovět.

S touhle schránkou budeš mít zbraň lépe zabezpečenou než ji měla doposud většina držitelů zbraní. Neřešil bych to.

1 Líbí se

Klic ale nema poberta bezne k dispozici. A kdyz ma, je to chyba majitele schranky.

Cislo pobertovi predat nemusis, muze ho uhodnout / otestovat.

Udelal jsem dnes rychlou upravu, za mne hotovo.

3 Líbí se

MImochodem, kdyby nekdo kupoval tyhle schranky, muze byt prekvapen. Mam dve z jedne zasilky a kazda ma jinak zamek - tedy jedna vzhuru nohama… :sunglasses:

2 Líbí se

Super řešení, a k čemu v autě přiděláš to lanko?

V kufru mam oka na upevneni nakladu.
Dalsi moznost je kolem neceho na sedackach, pripadne, kdo ma, tak uprostred zadnich operadel ze strany kufru uchyt na sedacku.

1 Líbí se

Ve fabii je takové poutko - nevíte někdo, jestli splňuje podmínky? Když k tomu přicvaknu řetízkem uzamykatelnou schránku?

Klíčová část nařízení 187/2025:

„musí být zabezpečení provedeno uzamčením zbraně nebo střeliva v uzamykatelném plastovém nebo kovovém kufru nebo obdobné schránce, které nejsou při pohledu z vnějšku vozidla ani částečně viditelné a které jsou upevněny ke karoserii vozidla; kufr nebo schránku nesmí být možné otevřít nebo oddělit od karoserie bez použití dílenského nářadí.“

Předpokládám, že poutko ani sedačka nejdou jednoduše oddělit. Pak záleží na výkladu slova „upevněny“. Jeslti „upevněny“ znamená, že se schránka nesmí vůbec samovolně hnout, tak řetízek nestačí. Jestli „upevněny“ znamená, že se schránka nedá z auta vyndat, ale má nějakou volnost pohybu, tak řetízek (který nejde odepnout bez dílenského nářadí) stačí.

Osobně si to vykládám tak, že řetízek stačí. Ale můj výklad není nijak směrodatný.

Takový poutko má snad každý auto a je homologovaný a nepředstavuje zásah do konstrukce vozidla, což by mohl být problém. Taky to na nem mám chycený…

@Juker paní Bačkovská na školení říkala, že lanko stačí, tedy i řetěz, který nerozebereš bez dílenského nářadí.

1 Líbí se

Jen se zeptám, i když odpověď asi znám:

Když bych provlíknul skrz zásobníkovou šachtu s nataženým závěrem lanko, který bych přikurtoval k tomu oku a zbraň by nebyla vidět z venku (zatažená roletka kufru), tak je to z pohledu zákona stále nedostatecně zabezpečná zbraň?

Jakmile tu samou zbraň dám do kufru a přidělám stejným lankem, je to ok.

Hod pres to „krabicku na svacinu“, udelej do ni dve diry na provleceni visaciho zamku a splnis i literu zakona.
Na dlouhe mam kufry, u kterych jsem radsi udelal malou dirku, kterou po zamceni kouka lanko, ktere taky zamknu ke kastli.

Tak to zkuste zamaskovat jako lékárnu.

Jinak pevně spojeno je od pevné spojení, tudíž lanko a řetěz pevné spojení - vazba není. Ale jen technický pohled, proto rozdíl od toho úřednického. :wink:

Uredne je to spojeni, ktere neprekonas bez naradi. A basta.
Maskovani jako lekarna je dobry napad, ale porad to kvuli zakonu musi byt zamcene a pripevnene.

Jaké máte aktuální zkušenosti se schránkou? Případně tip na solidní schránku do auta na krátkou zbraň velikostí Glock 17, shadow.

Já mám tohle https://allegro.cz/produkt/sejf-na-bron-przenosny-282x180-1x50mm-odcisk-palca-klucz-lub-haso-sejf-6a7fd354-6693-44ac-971b-1bcb9180782d

Tak jsem našel reakci od Přemka, že má vyjádření z MV, že „tenké“ lanko a řetízek bylo jako vhodné zamítnuto, není pevné spojení. :wink: Zdroj jeho kanál na YouTube.

Tak věřte jednomu co na školení říká OK a kancelář „vedle“ to zase zboří. :rofl:

Mimochodem, on s tím bojuje co vím i Charvát Safe, ale ten chtěl spíše pevné schránky a certifikovat spolu třeba s VW atd. Pro výrobce aut je to ale zatím spíše nezajímavé. :smiling_face_with_sunglasses:

Podmínka je, aby to nebylo demontovatelné bez dílenského nářadí a normálně s sebou nenosíš v kabelce pákové kleště…

Čím víc se budou lidi policajtů ptát a ubezpečovat se, tím dřív se dočkáme toho, že všechno budeme tahat u pumpy na hrbu, když půjdeme zaplatit nebo se vycvrknout. Už teď tahám PCCčko, bo tak velkou bednu si nehodlám pořizovat.

Nebo nařídí zástavbu bedny do auta s certifikací

Tak to nepochybně, s tím souhlasím. Na druhou stranu, mít tam od samého začátku formulku, co je to pevné spojení a mít už „normu“ či „ekvivalent“, jenž by schránku více definoval, tak to by bylo super. Bohužel zase se nikdo ani neobtěžoval třeba zeptat nějakého výrobce, jak by to řešil a co je reálné. Škoda no, zase stačilo jen kváknout a nebýt v pozici dokonalého myslitele. :wink:

Podle starýho zákona jsi si vystačil se zamčeným autem, když jsi se šel u pumpy vycvrknout, mnoha lidem to nestačilo a vyjadřovali pochybnosti jestli to skutečně stačí, tak máme bedny podle vlastního uvážení. No a už tu píšeš, že by bylo dobré, kdyby je více specifikovali…

Zeptat se výrobce jak to řešit? No přeci draze a certifikovaně. A napevno spojit s vozidlem bez homologace? Nemožné.

2 Líbí se