Vysílačky a podobné komunikační zařízení

Přátelé, takže jako koncesovaný radioamatér se státní zkouškou a vysílací koncesí (s přidělenou volací značkou OK2FJ) bych se dovolil k tématu vyjádřit.

Jako občan bez jakéhokoliv oprávnění, můžete vlastnit (opravdu vlastnit, bez oprávnění byste správně neměli ani vlastnit vysílací zařízení, ke kterému je třeba oprávnění) pouze zařízení, které může vysílat na frekvencích, stanovených “Všeobecným oprávněním”, které najdete na stránkách Českého telekomunikačního úřadu”. V podstatě jde o CB (27MHz), kde lze u nás vysílat na 80-ti kanálech s modulací FM a (dnes už i) SSB. Dále na 16-ti kanálech PMR (446MHz). Nebudu tady rozebírat tzv. Sdílené frekvence, na kterých nic moc nenajdete. Ovšem je třeba upozornit na to, že na PMR můžete legálně vysílat jen na zařízeních, která neumožňují vyšší vyzářený!!! výkon, než 0,5W, a která mají pevnou a neoddělitelnou anténu.

Výše uvedené znamená, že všechny ty čínské radiostanice, jako například Baofeng, Woxun, a další, NESMÍTE na pásmu PMR použít, protože nesplňují ani jednu z těchto podmínek. (mimochodem Baofeng je snad to nejhorší, s čím jsem se jako radioamatér ve své praxi setkal). A představa, že to nikdo nezjistí, je zcela zcestná. Česká republika má v rámci Evropy nejdokonalejší monitorovací sytém- ASMKS, nebo-li Automatický Systém Monitorování Kmitočtového Spektra. Jde o to, že tento systém se skládá z věží opatřených extrémně citlivými přijímačí od Fy. R&S, které při výskytu neautorizovaného vysílání na konkrétní placené frekvenci zapojí další věže, které triangulační metodou zaměří “piráta”. Na jeho vyhledání se pak podílí zaměřovací vozy. Samozřejmě tyto technologie se používají hlavně na ochranu uživatelů placených frekvencí. Pokud bude někdo “pirátit” na PMR frekvencích, sám úřad se s vlastní iniciativy moc snažit nebude, protože na těchto “volných” frekvencích zákonná ochrana není stanovena.

Ale důrazně varuji každého před vysíláním na jakýhkoliv jiných frekvencích, než na PMR, či CB. A také apeluji na dodržování povoleného výkonu, protože většina těch čínských stanic je od výrobce nastavena na šířku pásma 25kHz, jenže u nás je povolena šířka 12.5kHz. Jenže to naprostá většina uživatelů neví, a prostě si koupí stanici a vysílá. A to je obrovský problém. Nejen, že vysílá daleko vyšším výkonem, než je povoleno, ale i s šířkou pásma 25kHz, což způsobí, že zaruší polovinu PMR pásma. a znemožní ostatním uživatelům toto pásmo používat. Já vím, že úcta k pravidlům je v této zemi na nulové úrovni, všichni mají plnou hubu práv, ale že mají také nějaké zákonné povinnosti je už nezajímá.

Takže Ideální je, koupit si nějaký set originálních PMR stanic a nemusíte se zabývat výkonem. šířkou pásma, modulací,….. Prostě navolíte jeden ze 16-ti kanálů a komunikujete. A neustále přemýlaný dosah těchto stanic v legálním provedení? Je to dost diskutabilní. Může to být pár set metrů, ale i pár set kilometrů. Já se kdysi dovolal z Brna z Vídeňské na Sněžku (cca 160km) legální PMR snaničkou.

P.S. Ještě jsem zapomněl- Nevím, jaké částky jsou to dnes, ale před ještě 10-ti lety byla pokuta za “pirátění” 50.000,-Kč plus 30.000,-Kč poplatek za zaměření. Dnes to asi bude už více, ale i tak to není to, co by člověk zrovna vítal…..

3 Líbí se

Moc děkuju za přínosný příspěvek.

Uvítal bych tip na nějaký ten PMR set, který jestli to chápu správně, splňuje vše co od toho chci, bez licence a jednoduše na pár set metrů až jednotky kilometrů v lepším případě.

No, jako radioamatér se o PMR moc nezajímám, takže už jsem ztratil přehled, Ale zkus kouknout třeba tady:

Ideálně koukat po těch, co mají “dlouhé” antény. Ty krátké “vajgly” jsou tzv. Helix antény, což jsou jen spirály, nebo-li induktivně prodloužené antény. Ty ale nemají moc velkou účinnost, Ideální jsou plnohodnotné 1/4 vlnné antény, což je cca 16cm dlouhé proutky. Ty vyzáří nejvíc energie, a tudíž mají nejvyšší dosah.

Takže já bych asi volil mezi prvními tyto:

ALINCO DJ-V446 W

Midland G10

Polmar Skuba

Midland G9 Pro

Ale i u dalších prodejců lze najít spoustu originálních PMR staniček. Dost dobré dělá třeba Motorola….

1 Líbí se

Moc děkuju, mrknu na to

Samozřejmě si můžeš vybrat i nějaký set se těmi kratšími anténami, a na mých stránkách najdeš návod, jak si udělat plnohodnotnou 1/4 vlnnou anténku na PMR. Ono to sice není tak úplně legální, protože oprávnění měnit tovární radiostanice má jen koncesovaný radioamatér, ale i při této změně se nedostaneš přes povolené hodnoty vyzářeného výkonu, ale můžeš tak i několikanásobně zvýšit účinnost a tím i dosah. Případně pokud si netroufáš, mohl bych ti to udělat. (ale to je jen čistě soukromá nabídka- nemám čas, ani kapacity, abych to dělal i jiným).

1 Líbí se

chci to jen pro kluka na hraní a nechce se mi kupovat úplně hračky co dosáhnou sotva do vedlejšího pokoje. I proto jsem trochu líný to studovat, nezajímá mě to (nic ve zlém proti těm co je to bere) a nechci se to učit. Vím, že tohle vždycky oboru znalí mají rádi, když přijde někdo kdo řekne, nechci se nic učit, všechno mi vyklopte, tak se omlouvám, že jsem stejný :smiley:

každopádně moc děkuji za nabídku

Neboj, žádná z těch, co jsem ti postnul, nebude z pokoje do pokoje. Ty rozdíly nejsou zas až tak drastický. Největší vliv na těchto frekvencích mají okolní podmínky, počasí, ionosféra, zástavba, atd, atd. Jednou se dovoláš 300m, a za půl hodiny třeba 100km. Tyhle frekvence už jsou jak s oblibou říkám “duchařina”. :rofl:

1 Líbí se

Já jsem na takové “blbnutí” se synem koupil Motorola TLKR T82 Extreme a jsou za mě fajn. jednoduché ovládání, moc hezky zpracování. Líbí se mě displej, který je “skrytý” tak tram nic zbytečně nesvítí, nehrozí, že by se nějak poškodil a je to i na sluníčku velice dobře čitelný. A musím potvrdit co psal @fr.sagitarius . Jednou nám to v zástavbě fungovalo na cca 700m, jindy už na 300 nebylo skoro rozumět. V přírodě jsme se nedostali na vzdálenost, aby to nefungovalo, tak tam to vyzkoušené nemám.

1 Líbí se

U těch PMR je dobré si uvědomit tři věci:

1. výkon půl wattu
  2. pásmi UHF
  3. hustota provozu

1+2 = dálková komunikace je možná v podstatě jen na přímou viditelnost. Nízký výkon, nesměrovost a vlny se neohýbají. Překážky typu hora nebo budovy, jsou limitující.

Pokud si vezmeme vysílačku třeba na rogalo a letíme nějaké 2 km vysoko, tak by se mohlo zdát, že máme vyhráno, ale je tu bod 3.

Ten zajistí, že uslyšíme takové množství vysílaček, že nebude kde uskutečnit hovor. Frekvenčně oddělených kanálů je jen 8/16.
Frekvenční modulace navíc zajistí, že to neuslyšíme jako součet dvou zvuků, ale něco jako když kvičí prase.

Za mě to ale má smysl pořídit do rodiny na hraní, aby děcka viděla, že existuje i svět mimo GSM/Gx a internet.
Nebo na dovolenou do země, kde nechceme nebo nemůžeme používat mobil.

Moudrý z toho nejsem, asi teda ještě vyčkám a něco si o tom přečtu, bez licence mi to zatím přijdou jako vyhozené prachy.

na PMR a CBS nepotřebuješ licenci.
Jak koupíš, tak zapneš a kecáš. Pokud nechceš řešit detaily, prostě si kup nějakou rebrandovanou Čínu, která vyhovuje předpisům. “Značky“ Samozřejmě, neexistuje vysílačka vyrobená v EU. Franta Střelec nějaké doporučil, v podstatě z mainstreamových shopů můžeš vzít cokoliv.

No, přijde mi, že to PMR tu právě tak hejtíte, že to snad ani nemá smysl zkoušet :slight_smile:

Jde jen o to, abys neměl nereálná očekávání, hlavně lidi, co s tím nemají zkušenost a jsou zvyklí být na signálu s telefonem.

Spousta těch užitečných případů s nástupem mobilů a mobilním připojením k internetu se stala zbytečná. Koordinace více aut na delší cestě. Komunikace posádky balonu s pozemním teamem … zbývají leda lokality bez signálu nebo pro škudlily bez roamingu.

ale já bych PMR doporučil všem, co mají děti, aby si s tím zablbli. Dovolat se z chaty na kopec vysílačkou je větší vzrůšo, než si poslat selfie.

1 Líbí se

Přátelé, ono to zase není tak průserový. Ano, má to malý výkon, ale ne 0.5W, jak zde někdo psal, ale dááááleko nižší. Těch 0.5W je maximální povolený VYZÁŘENÝ výkon. Většina těch PMR používá jak jsem koukal koncový tranzistor s maximálním výkonem 0.3W, ale za maximálního povoleného napětí a proudu. Těch ty tranzistory nikdy nedosáhnou. Takže předpokládám že jedou tak na 0.1W. Další je že se při posuzování je nutné zabývat VYZÁŘENÝM výkonem. A vzhledem k tomu, že naprostá většina levných PMR používá HELIX antény (stočenej drát- vypadá jak vinutá pružina), které svojí induktivní reaktancí nahrazují fyzickou délku, mají tyto anténky ne ziska, ale slušnej útlum. Takže nakonec se dostáváme k tomu, že skutečný vyzářený výkon je 0.000nic. A o tom to je. Proto mám na stránkách návod, jak nahradit tu helix anténu klasickou plnohodnotnou 1/4 vlnnou anténou, která rapidně zvedne vyzářený a tím i užitečný výkon.

A nebojte, PMR nejsou fakt jen na ozdobu- experimentovali jsme s nima dost dlouho, a ií v té přírodě se dá dost efektivně využít. Ale pokud si netroufáte na úpravy, doporučuju vybírat podle antény (1/4 vlnná má v tomto pásmu cca 16cm), a podle napájecího napětí- pokud je to na dvě tužky, moc žrádla ten koncovej tranzistor nedostane.

A jak už tady někdo psal, ano, ideální je pro tohle pásmo přímá viditelnost- na tu mám s PMR rekord cca 170km.

1 Líbí se

Pro SHTF (a nejen to, už jsem je využil i jinde) mám jakési opravdu prehistorické PMR Motoroly na tři tužkovky (AA) s klasickou - zde popsanou - krátkou HELIX anténou. Fungují. Samozřejmě, že bych rád 1/4 anténu, ale prostě používám co mám….

A není tam podmínka legálnosti použití, že ta vysílačka musí mít neodnímatelnou anténu? Takže v momentě, kdy jí někdo nahradí jinou, tak by mohl mít problém?

O víkendu plánujeme výlet, tak zkusím dosah té motoroly (Motorola TLKR T82 Extreme) v lese, +/- rovinatý terén.

Ne, nebude mít problém, pokud ta vyměněná anténa bude opět napevno. tedy neodnímatelná.

Jinak vyzkoušej ten dosah v původní podobě, pak odpájej tu Helix anténu, a na zkoušku připájej místo ní drát dlouhej 16.5cm a vyzkoušej znovu. Budeš se divit.

A já myslel, že ta neodnímatelnost je tam pro to, že se holomoguje vysílačka +anténa jako celek. Takže, homologované zařízení nepřesáhne maximální vyzařovaný výkon. Jestli si správně pamatuju něco málo ze zkoušky z elektromagnetizmu když si při stejném vysílacím výkonu na výstupu vyměním helix za1/4vlnu, tak dostanu vyšší výkon vyzářený, ne?

Ano, dostaneš vyšší vyzářený výkon, ale ten nikdy nepřekročí, a ani nedosáhne maximálního povoleného vyzářeného výkonu, protože koncový tranzistor má daleko nižší výkon, a 1/4 vlnná anténa má zisk 0dB. Takže je to pořád v legální rovině.

Jo to je mi jasné, že se ani se 1/4 vlnou nedostanu nad legislativní limit, když má koncový stupeň malý výkon. Psal jsem reakci na Sedmého, že se homologuje vysílačka+anténa, proto je anténa neodnímatelná.