Taktická a střelecká obuv + outdoor

Ahoj, co používáte za oblíbené boty na kurzy či outdoor aktivity? Jste věrní specializovaným značkám, tj. třeba Brabos, Lowa, Bennon či VM Footwear, nebo dávate šanci i levnějším značkám?

Jestli něco dokáže extra potrápit, tak boty. Tlačí,provlhnou nebo si člověk nohu vyvrátí a je po akci. :wink:

No, já celé mládí odvandroval v kanadách. Klasických šestašedesátkách. Když byly dobře rozšlápnutý, tak jsem byl schopný v nich udělat desítky km denně. A namazané ovčím lanolínem byly i slušně nepromokavé a přitom relativně prodyšné.

Dnes už máme jiné možnosti i pohodlnější obuv, takže jsem rozmazlen třebas kanadama Bundeswehr 2000/2007 ap. Ale doma mám dobře uložené (a dobře namazané) i několik těch šestašedesátek a jejich gumáckejch variant (hnědé, z dvojí kůže a letním vzorkem). Jen tak co kdyby. Mimochodem, zrovna s gumáckejma kanadama jsem prošel před cca dvaceti lety podstatnout část středozápadu USA na mém tripu přes Utah, Nevadu, Arizonu a Kalifornii…

Jinak na opravdu seriozně pojatou outdoor/tacticool/shtf aktivitu prostě musí být pevná nadkotníková obuv, zvrtnutý kotník není nic pěkného a člověka to dlouhodobě imobilizuje…

1 Líbí se

Díky za reakci. Jo, legendární Kanady, ty nic nepřekoná. :grinning_face: Měl jsem i takovou parodii od firmy Král (dnes asi CXS), tedy pracovní obuv a nechaly si líbit hodně. Jen pravidelně krémovat a po použití nechat vyschnout. Jedny se nakonec po několika letech zátěže rozlepily a druhé chytly od vlhka plíseň, takže letěly do popelnice. Za ty prachy, tuším pár 5-7 set boží.

Jinak co mě přimělo k dotazu. Bot mám hodně, ale zatím žádné více taktické a proti, tak koukám kde co lítá. Myslím, že je to jedna z věcí, na které by bohužel v krizi pohořelo nejvíce lidí hned na začátku. Trochu se stydím, že tam také jsem. :blush:

Mimochodem, zkušenost s nějakým kvalitním a dostupným střelecko-outdoor oblečením nemáš/nemáte? Zkusím na to udělat téma a bude komplet. :slightly_smiling_face:

Jak už podotkl @dan v jiném příspěvku (Střelecké a outdoor oblečení - #2 od dan), trénuji především s tím, co předpokládám, že budu při případné sebeobraně mít při sobě a na sobě. Takže pistole a civilní oděv včetně civilní obuvi - tedy většinou nějaké tenisky/polobotky apod., protože v kanadách běžná populace (snad kromě zastydlejch skinheadů :wink: ) normálně nechodí…

Pokud trénuji přípravu na válku, na postapo SHTF či zombie apokalypsu, samozřejmě že budu pravidelně trénovat (mmj) i ve full gearu a s botama tomu odpovídajícíma.

Ne, že bych druhou variantu tréningu nikdy nedělal, ale beru to spíše jako zpestření a abych to alespoň trochu uměl použít v opravdu specifické situaci, která ale (snad) z 99,999% nikdy nenastane, nikoliv jako “základ“.

Ok, beru a dává to smysl. Jsem-li dědek z holí a nic jiného nemám, tak se naučím používat hůl i alternativně.

Takže pokud budu na koupališti, tak davá smysl umět utíkat i žabkách či Crocsech. :joy:

Ne teďka přeháním, ale fakt má smysl umět s věcmi a výbavou co mám po většinu času. :+1:

Jinak boty a hadry “lepší” zamýšlím stejně pořešit, jelikož bych(nejen já) asi pohořel jak papír. Přijít BO či nějaký jiný bug. To by mi byla i ta radiostanice naprd.:blush:

Keen sandaly mam jako trisezonni edc. V zime neco uzavreneho podle vysky snehove pokryvky. vyjimkou je Olesko, kde kvuli pisku beru pohory i v lete.

Keeny jsou ty, ve kterych se trekuje po Himalaich.

Jo, taky znám takové dobrodruhy. :grinning_face:Např. Adršpach v sandálech, to byl TOP. :rofl: Ale žabky by byly krutější.

Chtěl bych vidět borce na Olešku, nakráčet tam v žabkách. Ideálně i s textilní Dastou/podpažákem a CZ50/70/75 či 83. Takový Turkish style ala OH ve střelbě.:rofl:

Jestli myslis na lezeni po skalach, tak to neprovozuji. Ale na veskerou turistiku, vcetne Madeiry, Azoru a letnich Krkonos jsou dostacujici.

Textilni Dasta je otazka bezpecnosti, a bezpecnost ma pred pravidlem „trenuj jak chodis“ prednost. A ze stejneho duvodu mi na Olesku nedovoli trenovat bos, ackoliv byly doby, kdy jsem od kvetna do zari boty nenosil.

Ale neodbocujme od tematu. Stejne jako u vyberu pistole, ani u vyberu dalsiho vybaveni zadne obecne „nejlepsi“ neexistuje. Zalezi nejen na konkretni aktivite, ale i na osobnich preferencich konkretni osoby. Ja treba mam, a nedam na ne dopustit, kozeny boty. Pouze 3mm kuze a uvnitr podsivka, zadne membrany. Vodotesnost zajistuje to, ze jsou site z jednoho kusu kuze, takze na cele bote je jen jeden sev. Ale kazda ta bota vazi 1,2kg a v dnesnich cenach by ten par vysel tak na 15000Kc. Ledaskdo by tak tezky boty nenosil a tolik za to nedal. Asi proto uz je nevyrabi …