Sluchátka a ochrana sluchu

Špunty, pasivní s náušníky nebo aktivní.
Které preferujete v jaké situaci?

Koupil jsem si za 900 sluchátka Parkside v Lidlu. Na první dojem i v pasivním modu tlumí dobře, v aktivním snímají zvuky a reprodukují, takže se dá bavit, navíc umožňují přes BT poslech z telefonu. Nevím, jak mají vyřešeno, když budu do telefonu mluvit.

Nemám je jako střelecká, ale vlastně by klidně mohla být… máte s nimi zkušenost?

Už delší dobu používám takřka výhradně aktivní sluchátka MSA SORDIN Supreme Pro X s gelovými náušníky. Špunty jsem nepoužíval nikdy (vadí mě to v uchu) a před Sordinama jsem používal klasické pasivní Peltory. Ty občas ještě vytáhnu pokud beru na střelnici pušku (AR15, SA58 ap.), protože mají vyšší útlum jak ty Sordiny.

Sluchátka mi nijak nevadí ani na dynamiku, nicméně pokud je v létě opravdu horko, tak delší pobyt v nich není úplně příjemný - prostě se pod nimi ty uši dost potí, takže více jak dvě hodiny je poté utrpení a chce to občas uši “vyvětrat”.

Do nějakých “Lídlových” bych asi nešel, přece jen, sluch mám jen jeden a i jen drobné poškození sluchu je většinou nevratné ale hlavně akumulující se! Dělostřelci by mohli vyprávět… Takže raději něco s certifikací, že to opravdu má garantovaný útlum XY dB.

Já používám pasivní 3M Peltor X4A. Chodím střílet jen pistole a přijdou mě dostatečné. Pokud někdo hledá vyloženě pasivní, asi bych je klidně i doporučil. Ale v poslední době čím dál častěji uvažuju o jejich výměně za nějaké aktivní. Nutnost je nadzvedávat, když se chci pak s někým během střílení bavit není úplně ideální.

Na pistoli si beru Peltory a to podle střelnice. AVIM v Praze má obzvlášť silné rezonance, tak tam si beru ty největší X5A, jinak mi stačí X4A (venkovní, nebo větší podzemní).
Na pušku si beru špunty (3M 1100, útlum 37 dB), protože mi sluchátka vadí na pažbě.
Nepotřebuji se ale s nikým bavit, nebo někoho aktivně poslouchat. Ale i kurzy jsem takto zvládl.

Za sebe bych Lidl sluchátka nechal do dílny nebo pro sekačku. :smiling_face_with_sunglasses: Obecně se doporučují Peltory (jedno,jestli aktivní nebo pasivní), ty Sordin jsou asi taky good,hodně lidí o nich mluví.
Co říkáte na sluchátka Honeywell Howard? Nemá někdo (ať klasiku,nebo elektronické), skládací nebo pevné?
Sluchátka je třeba zkoušet,co hlava to originál. Jinak díky logaritmice zvuku je každý dB z hluku dolů k nezaplacení,jak dostanete tinitus,tak nejspíše zešílíte.

Úvaha: Pokud “sluchadla” vezmou ze 140-150 dB výstřelu dolů třeba 35dB, “kompík” třeba 5dB,tak máme v “110dB”,což je úroveň motorovky nebo kroviňáku (mimochodem taky nosím sluchátka pri sečení). Lokud pod budou ještě třeba laciné špunty,lze se,dostat i pod 100dB. Problém je,že není třeba omezit jen “zvuk”, ale i vibrace skrze kosti lebky.

Já nosím Peltor Sport Tac a holce jsem na venkovní střelnici a její střílení vzal

a popravdě mě překvapily, jsou tedy o trošku horší než Peltor, ale ne o moc a za tu cenu to fakt jde. Kolega je má jako primární a nestěžuje si.

Já teda jsem kdysi v nějakých pracovních potřebách koupil obyčejné pasivní přes uši a zjistil, že jsou v pohodě jak v kryté s 9mm Luger, tak i venku, když kousek ode mě střílí 308win a cuká mi to nohavicemi u kalhot.
Tím myslím to, že to BUM je takové hluboké, pocitově tam někde dál a není to nepříjemné.

Většinou se nepotřebuju bavit, tak jsem aktivní s příposlechem nepotřeboval. Ale věřím, že nativně střelecká sluchátka budou na střílení lepší.

Je kratka spetka teorie. Sluchatka tlumi - to je jasny, to se od nich chce. Zakopany pes je v tom co tlumi. Strelecka sluchatka se soustredi na utlum na tech frekvencich, ktere vznikaji pri strelbe, zatimco zahradni/dilensky sluchatka tlumi jinde. Kvalitu sluchatek nepoznate poslechem, sluch nedokaze dobre zavnimat, ze v nejake casti spektra je zvuk prilis hlasity a uz poskozuje kdyz celkove hlasity neni. A nepoznate to ani z “utlum v decibelech” na stitku protoze nemusi tlumit tam, kde je to potreba. Proto velky pozor na empiricka hodnoceni sluchatek podle toho, “jak to slysite” nebo na zaklade jedineho cisla na stitku.
Pokud jste svatecni strelci, jednou za rok krabicku, neni to tak kriticky. Pokud trenujete pravidelne, chce to kvalitni ochranu sluchu urcenou na ochranu pred timhle druhem hluku.

Ja kdysi koupil Peltor ComTac, uzasna akce “dvoje za cenu jednech” (i tak to stalo majlant) a tak uz deset let preferuju a pouzivam ty. Funguji i pote co jsem v jednech byl 5 minut pod hladinou. Vetsinou jako aktivni, ale kdyz dojde baterka, no tak jsou teda pasivni. Spunty jen vyjimecne, pod blembak.

1 Líbí se

to je určitě pravda, že různé zdroje hluku mají různé spektrum jak rozsahem frekvencí, tak i intenzity/tlaku.
Je to jak u všeho, někdy se musí navrhnout speciální model, protože případ je specifický, jindy se prostě nalepí speciální nálepka a cenovka zvedne 10x u docela standardního výrobku.

Tohle nedovedu posoudit a obecně, tyhle věci se i blbě měří. Tím myslím i profesionálně. Ve výsledku je důležitý přiměřený komfort při nošení v dané situaci, subjektivní pocit tlumení a samozřejmě i ten objektivní, kdy by třeba mohly pronikat škodlivé složky, které nám subjektivně tolik nevadí.

Používám aktivní sluchadla 3M Peltor Sport Tac, jsem s nima mega spokojenej a i na indoor střelnicích tlumí. Pokud jdu střílet větší množství pušky, beru si obyč špunty do uší, a přes ně aktivní sluchátka který dám hodně nahlas, tím pádem střelbu neslyším vůbec, mám fakt pohodlí, a rozhovory slyším perfektně, protože mě vlastně řvou do ucha :slight_smile:

Poslední dobou používám Peltor protac iii, ani na Avimu pod ně nepotřebuji špunty, což jsem míval pod peltor tactical 6s posledních asi pětadvacet let. Při ceně sto korun za gelové náušníky není důvod je nemít na čemkoliv. Ty protac mají fůru místa uvnitř, tak jsem si je ještě dovycpal. Na sekačku mi stačí vata.

Já chodím hodně pražský indoory, takže jsem si parnoidně pořídil Peltor Bulls Eye 3.

Co by měli mít odběr až 35. Jsou fakt masivní a až pořídím PCC, tak jsem zvědav, jak se k tomu budu skládat (raiser to jistí :slight_smile: ). Ale útlum skvělý. Ale i tak si pod ně beru špunty. Výléčil mě z toho jednou stav, kdy jsme měl jen lehký Peltor H61FA a někdo vedle střílel .357 a na levém uchu jsme měl týden akutrauma. Od té doby jsem u vnitřních připos*aný a teď zvažuji na ty Bulls eye gelový náušníky, pokud je najdu.

1 Líbí se

Pro higher level society teďka vyšly nová sluchadla Elektronická Sluchátka Supreme T2 SORDIN (kožený hlavový most) - CivilTactiX.cz
Jsou modulární pro různá použití, cena je ale vyšší. Kolem 15K

Já primárně používám peltor comtac xpi, jako druhé mám howard leight impact sport, třeba když vezmu někoho sebou na střelnici nebo když peltory nechám v práci, oboje s gel. náušníky a za mě jsou oboje v pohodě akorát v peltorech vydržím třeba 10-12 hod aniž bych o nich věděl, ty howardy max 2-3hod, ale zase za ten rozdíl v ceně to je pochopitelné.

Spousta důležitých věcí už tu zazněla - že sluchátka musí být alespoň trochu navržená na tlumení správných intenzit a frekvencí, že špunty neřeší vibrace přenášené kostí.

Osobně používám Sordin Supreme Pro-X, ale zvažuji, že se vrátím k Peltorům Sporttac co jsem měl předtím. V reálu ten rozdíl mezi utlumením mikrofonu (sordin) a vypnutím (peltor) úplně nepoznám a reprodukce zvuku mi přišla lepší u Peltorů. Na moji velkou hlavu jsou Sordiny až malé (když si vezmu čepici).

Co jsem zkoušel různé howard leight a podobně, tak ta elektronika nebyla tak kvalitní, takže byly nesmyslné šumy a rušení, plus odcházely (používali jsme je pro klienty, takže hodně často) - teď pro klienty máme Sporttacy a drží roky. Navíc ty ultralevné nikdy pořádně nesedly.

Moje doporučení teď je jako minimum Peltor (SportTac, pokud ale někdo nebude střílet dlouhou, tak jde i ProTac, nebo smaozřejmě vyšší modely) nebo potom ty Sordiny - nové mají zase trochu jinou elektroniku ohledně reprodukce zvuků a je to trochu jinde.

Gelovky jsou prakticky nutnost ke všem.

A na závěr - poškození sluchu je kumulativní a nevratné, takže tady přehnaně šetřit je něco, co se opravdu nevyplatí

1 Líbí se