Věčná debata s hromadou argumentů. Jaké jsou ty Vaše? Žádná odpověď nemusí být nutně špatná
Já tedy s nábojem v komoře nosím, jsem totiž línej vybíjet
Ahoj, odkládáš tedy nabitou zbraň? Zajímalo by mě to flow, přijdeš domů a odepínáš třeba z opasku pistoli i s pouzdrem, takže se samotnou zbraní nemanipuluješ nebo jak to děláš?
Dělám to obdobně jak @DPS. A když už potřebuji vybít a nabít, tak z důvodu aby mě nezalézaly střely prvního/prvních náboje/ů tak nabíjím do komory přes výhozí okno a citlivým shozením závěru a pak teprve zásobník. Pak press check, kontrola zásobníku a hotovo.
Někdo tvrdí, že tím trpí vytahovač, ale já si to nemyslím - je spousta systémů (puškové skoro všechny) kdy vytahovač “přeskakuje” přes rantl nábojnice a žádné vyštípané vytahovače se nekonají.
Zasadne s nabojem v komore. A proc ? Ted duvodu je vic, vic nebo mene zasadnich, ale to dulezite je, ze proti nim nestoji zadny podstatny argument pro to mit komorou prazdnou. A ano, taky nevybijim, protoze zustava v pouzdre na opasku kalhot. Ty doma sundavam, a nez nekam jdu tak si je i se zbrani zase obleknu.
jako asi vytahovač malinko dostane, ale nebál bych se nějakýho opotřebení nebo zlomení.
Náboj vždy v komoře. Po příchodu domů zbraň vždy vybiju a po čase opotřebovaný první náboj jednoduše při tréninku vystřelím.
Mít náboj v komoře nebo nemít náboj v komoře je stejné jako být nebo nebýt. Je to skutečně rozdíl mezi životem a smrtí.
Teorie, že nějak jde natáhnout vždycky, jsou jen teorie. V praxi to ne vždy je proveditelné.
Zbraň má vystřelit, když se zmáčkne spoušť. Pojistky a prázdné komory tomu akorát brání.
První náboj nezavádím ze zásobníku, ale vkládám do komory prsty, závěr dovedu dopředu a lehce doklepnu vytahovačem přes rantl nábojnice.
Jak tomu mám rozumět? Chápu to tak, že doklepneš závěr, a tím vytahovač přeskočí rantl do drážky na nábojnici. Tj. s vytahovačem neděláš přímo nic. Je tak?
Zasadne v komore.
Ale nosim tuhe DAO spouste (Kevin, KLCR) a vyjimecne SAO (NAA), takze mam lehce jinou uroven bezpecnosti i technicke reseni.
@Jarda: Nebudme zas az tak nesmiritelni. Ja uz parkrat stal pred volbou “bez naboje v komore nez vubec” (proste jsme nemohl mit pouzdro a s nabojem v komore pistoli bez manualnich pojistek do kapsy ke klicum nestrcim). Takze jsme byl bez naboje v komore a nemyslim, ze jsem si pri volbe mezi zivotem a smrti vybral to druhe.
Jj. Klepnu do závěru zezadu a vytahovač přeskočí. Přijde mi to nejjemnější možné řešení.
Nosím výjimečně a vždy bez náboje v komoře.
Přitom souhlasím s Jardou a ostatními, co tvrdí, že když nosit, tak s plnou komorou.
Vysvětlení je prosté - já si železo beru za opasek jen výjimečně a pouze a jen ze cvičných důvodů, abych si sem tam vyzkoušel nošení. Riziko, že bych použil je prakticky nula a nemám chuť mít obavy z nechtěného výstřelu. Jde mi čistě o praxi ve skrytém nošení, nic víc. Samozřejmě, zásobník je plný, už kvůli hmotnosti celé sestavy.
Kdybych někdy bral pistoli s vědomím, že bych ji mohl vytáhnout, tak by byla s nábojem v komoře.
Jasně, že “nikdy nevíme”, ale to bych pak musel tahat i dlouhou proti střelci na balkoně nebo broknu proti dronům.
Prostě já to mám zatím jako nácvik skrytého nošení pro případ, kdyby jednou přišlo nošení pro jistotu nebo nošení do rizikové situace, abych u toho nebyl vyjuchaný už jen z přítomnosti železa za pasem. A kdyby došlo na tu potřebu, nosil bych s nábojem v komoře.
@dan
Dane, když nemůžeš, tak nemůžeš. Do bazénu nebo sauny nejdeš se zbraní ani bez nábojů. A taky přežiješ. Většinou.
Ale když můžeš a máš možnost volby, je na místě jen jedna. Otázka zní právě takhle, proto i odpověď.
A jak píše Ampuja, když to nosí jen jako zátěž a s tím, že si třeba není zatím jistý bezpečností nošení a manipulace, tak ok, bez náboje. Ale nenosí to pro obranu ale pro nácvik. Až bude nosit pro obranu, bude mít taky komoru plnou.
To už je zase hlubší debata. Rezervu v autě taky máš nafouklou, ikdyž je to vlastně zbytečné protože nejspíš nepíchneš. A náhradní karburátor nevozíme nikdo, ikdyž odejít může.
Já beru nošení zbraně trochu i jako takový postoj. Můj postoj je, že když by se náhodou něco dělo, budu konat. V dnešní době to není samozřejmostí. Ve finále je lhostejnost to, co dovolí “zlu” aby se dělo.
Už jsem chytal zloděje, bránil napadené, nikdy jsem zbraň netahal, nebylo to nutné, ale kdybych ji potřeboval a neměl nataženo v případě skutečné nutnosti, asi bych si to špatně odpouštěl
Těch případů, kdy jsem měl v komoře, byly asi jen dva a bylo to v modu, kdy by šlo o mé nejbližší. Jinak jen ten nácvik.
Kdyby se něco semlelo, tak vůbec nevím, jak bych reagoval, asi velmi zdrženlivě, buď do situace nutné obrany sebe a blízkých nebo výjimečně i cizího člověka, ale to by muselo být úplně zjevné. Jelikož se s lidmi většinou bavím otevřeně, tak vím, že řada z nich má takové postoje, že by v tom případě svědčili proti mně. Takže tyto lidi bych nebránil. Musel bych já dojít k přesvědčení, že chápu sitauci a že ten, za koho se postavím, nepůjde proti mně.
Není to tak triviální, jak se to zdá, ani jeden z těch bodů.
Takže to mám půl na půl. Většinou bez, ale natažení nadrilování i imrovizované a vždy k tomu KORE opasek+kydex, zbraň ocelová mířidla. A když je to potencionálně nebezpečnější, třeba večerní doprvod kolem nádraží tak do komory. Někdy apendix, někdy brašna (turistika). Prostě dle okolností
A tasení s natažením pravidelně driluji
Jak zvladnes udrzet v hlave, jestli mas prave natazeno? Nebo proste preventivne natahnes vzdy?
Pokaždé když jí beru dělám presscheck, takže kontrola zbraně a víš, a tu kontrolu dělám pokaždé když zbraň beru.