To je kdyz ji beres na sebe. Ja ale myslim, ze dotaz spis smeroval k reseni krizove situace. Bezi na tebe chlapik s nozem (nebo doslo proste k nejake jine udalosti, ktera smeruje k pouziti zbrane na obranu). Ty si stihnes uvedomit jestli mas aktualne zrovna natazeno a podle toho upravis svoji reakci ?
S věděním jestli mám nebo nemám jsem nikdy problém neměl, a když, tak pro jistotu přetáhnout, no a co se stane? Ze 17 bude 16. Podle toho kam beru, buď mám nebo nemám, takže není problém si to uvědomit, mám k tomu své důvody a rituály. Na druhou stranu anonymní útok nožem, a okamžité tasení se střelbou je sice možný, ale spíše bych očekával útok jiný, tedy než v situaci baf-lek-bum, nejsem boss mafie. A na základě v jakém pouzdře a jakou zbraň mám, tak to je ten rituál kdy je a kdy není v komoře a to není si problém uvědomit. A vždy dělám rutinu a press check.
To me napadlo, ale pak uz zase ztraci smysl mit naboj v komore. Protoze o ten proste stejne prijdu. A v krizi nechci pouzit postup “cvak, tap, rack, skutecny vystrel”.
Celkove smeruju k tomu, ze ja vim, ze ja si nemuzu dovolit mit dva ruzne postupy, ze kterych si budu muset spravne vybrat. Protoze proces vyberu me zdrzi sam o sobe, ale hlavne me zdrzi, kdyz si vyberu spatne a budu muset opravovat.
Netroufam si soudit jak jsi na tom ty, to musis odhadnout sam. Ale ja uz byl, a to i na treninku, v tak vycerpanem stavu, ze jedinny co jsem zvladal uhlidat byla bezpecnost. Jinak kopanec na kopanec. Opakovane jsem nebyl schopnej nabit spravnej pocet naboju, protoze nez jsem dosel tech 20m ke stolku, tak jsme nevedel, kolik mi prave rekli Ja se nemuzu spolehnout, ze se pri nejake nahle udalosti v hlave okamzite a spravne urodi, jestli mam plno nebo prazdno. Cimz opravdu nechci rict, ze kdyz to nejde me, nedokaze to ani nikdo jiny, ale pro me tahle cesta neni. Pro me bylo nakonec jednodussi se se zbrani naucit zachazet s takovou jistotou, ze si muzu dovolit mit naboj v komore kdykoliv.
Jasně, vím není to ideální, ale mám to ze svých daných důvodů. A podle “druhu” nošení to mám pravidlem. Samozřejmě obecně jsem zastáncem nošení v komoře, ale někdy prostě mi to nepřipadne vhodné, třeba když lezu hory, sice na mě může zaútočit medvěd
, ale víc mi hrozí pád, nebo zranění a v ten moment, když se mi bude snažit někdo pomoc abude třeba bezvědomí, zbraň vypadne, tak neznalý (když nebudu např. vědomí), tak si odmázne. Prostě tam, kde mi hrozí více jiné riziko v komoře nemám.
Já vím, je to obecně špatně, ale já to tak mám. Na druhou stranu jednou mi nepříjemnou situaci na nádraží v noci mezi fetkama, pomohlo přesunutí push packu dopředu, povytažení a natažení do komory. Ano, byla to situace, kdy už jsem se cítil ohrožen, útok byl přímo hrozící, včetně výhružek a já byl připraven zbraň použít.
Můžeme takhle vymyslet spousty situací a nosit v komoře je správně, ale já mám své ale
![]()
Ale musím poděkovat za pěknou diskuzi! ![]()
Taky znám případ, kdy natažení závěru odradilo útočníka.
Na druhou stranu znám případ, kdy obránce se bránil už tak pozdě a v takovém zdravotním stavu a poloze, že i když měl v komoře, byl zázrak že přežil. Nemít v komoře, byla by jistota, že by nepřežil.
Obojí skutečné případy, které se staly v mém blízkém okolí, žádné fiktivní hypotézy. I když uznávám, vymyslet lze teoreticky leccos, jak okolnosti, za kterých by bylo lepší v komoře nemít, tak takové, ve kterých by bylo lepší nemít ani zbraň.
Možná je chyba připravovat se na to, co se už stalo, ale pořád je lepší mít vždy jen jeden funkční postup a ten co nejjednodušší.
K tomu je třeba se stále držet vědomí, že když člověk sáhne na zbraň, jde do vězení. A že vězení je lepší než hřbitov. Pokud to dopadne jakkoliv jinak, je to bonus navíc.
Ze skutecnyho zivota to neznam, tam jsme zareagoval vcas, ale pri treninkovych modelovkach jsme uz nekolikrat umrel vlastni zbrani. A to utocnik puvodne zadnou nemel (a bylo by pro me lepsi, kdybych zadnou nemel ani ja). Prave tehdy, kdyz ma konflikt “pomaly nastup” a clovek by mel mit nejvic casu se pripravit dochazi snadno k tomu, ze obrance blizici se “bod zlomu” prosvihne. Jo, a pak uz ho ani naboj v komore nezachrani. Spis naopak.
Jenze nemuzu tasit vzdycky, kdyz se na me nekdo divnej podiva. To bych v praci zbran nezandal.
Je to tezky … ![]()
Nosím ve všech pěti komorách co mám k dispozici… ano já vím, že to tu není o revolverech … pardon ![]()