S nábojem v komoře nebo bez? Jak nosíte? Proč?

To je kdyz ji beres na sebe. Ja ale myslim, ze dotaz spis smeroval k reseni krizove situace. Bezi na tebe chlapik s nozem (nebo doslo proste k nejake jine udalosti, ktera smeruje k pouziti zbrane na obranu). Ty si stihnes uvedomit jestli mas aktualne zrovna natazeno a podle toho upravis svoji reakci ?

S věděním jestli mám nebo nemám jsem nikdy problém neměl, a když, tak pro jistotu přetáhnout, no a co se stane? Ze 17 bude 16. Podle toho kam beru, buď mám nebo nemám, takže není problém si to uvědomit, mám k tomu své důvody a rituály. Na druhou stranu anonymní útok nožem, a okamžité tasení se střelbou je sice možný, ale spíše bych očekával útok jiný, tedy než v situaci baf-lek-bum, nejsem boss mafie. A na základě v jakém pouzdře a jakou zbraň mám, tak to je ten rituál kdy je a kdy není v komoře a to není si problém uvědomit. A vždy dělám rutinu a press check.

To me napadlo, ale pak uz zase ztraci smysl mit naboj v komore. Protoze o ten proste stejne prijdu. A v krizi nechci pouzit postup “cvak, tap, rack, skutecny vystrel”.
Celkove smeruju k tomu, ze ja vim, ze ja si nemuzu dovolit mit dva ruzne postupy, ze kterych si budu muset spravne vybrat. Protoze proces vyberu me zdrzi sam o sobe, ale hlavne me zdrzi, kdyz si vyberu spatne a budu muset opravovat.
Netroufam si soudit jak jsi na tom ty, to musis odhadnout sam. Ale ja uz byl, a to i na treninku, v tak vycerpanem stavu, ze jedinny co jsem zvladal uhlidat byla bezpecnost. Jinak kopanec na kopanec. Opakovane jsem nebyl schopnej nabit spravnej pocet naboju, protoze nez jsem dosel tech 20m ke stolku, tak jsme nevedel, kolik mi prave rekli Ja se nemuzu spolehnout, ze se pri nejake nahle udalosti v hlave okamzite a spravne urodi, jestli mam plno nebo prazdno. Cimz opravdu nechci rict, ze kdyz to nejde me, nedokaze to ani nikdo jiny, ale pro me tahle cesta neni. Pro me bylo nakonec jednodussi se se zbrani naucit zachazet s takovou jistotou, ze si muzu dovolit mit naboj v komore kdykoliv.

Jasně, vím není to ideální, ale mám to ze svých daných důvodů. A podle “druhu” nošení to mám pravidlem. Samozřejmě obecně jsem zastáncem nošení v komoře, ale někdy prostě mi to nepřipadne vhodné, třeba když lezu hory, sice na mě může zaútočit medvěd :wink: :smiley: , ale víc mi hrozí pád, nebo zranění a v ten moment, když se mi bude snažit někdo pomoc abude třeba bezvědomí, zbraň vypadne, tak neznalý (když nebudu např. vědomí), tak si odmázne. Prostě tam, kde mi hrozí více jiné riziko v komoře nemám.
Já vím, je to obecně špatně, ale já to tak mám. Na druhou stranu jednou mi nepříjemnou situaci na nádraží v noci mezi fetkama, pomohlo přesunutí push packu dopředu, povytažení a natažení do komory. Ano, byla to situace, kdy už jsem se cítil ohrožen, útok byl přímo hrozící, včetně výhružek a já byl připraven zbraň použít.
Můžeme takhle vymyslet spousty situací a nosit v komoře je správně, ale já mám své ale :wink: :slight_smile:
Ale musím poděkovat za pěknou diskuzi! :slight_smile:

Taky znám případ, kdy natažení závěru odradilo útočníka.

Na druhou stranu znám případ, kdy obránce se bránil už tak pozdě a v takovém zdravotním stavu a poloze, že i když měl v komoře, byl zázrak že přežil. Nemít v komoře, byla by jistota, že by nepřežil.

Obojí skutečné případy, které se staly v mém blízkém okolí, žádné fiktivní hypotézy. I když uznávám, vymyslet lze teoreticky leccos, jak okolnosti, za kterých by bylo lepší v komoře nemít, tak takové, ve kterých by bylo lepší nemít ani zbraň.

Možná je chyba připravovat se na to, co se už stalo, ale pořád je lepší mít vždy jen jeden funkční postup a ten co nejjednodušší.

K tomu je třeba se stále držet vědomí, že když člověk sáhne na zbraň, jde do vězení. A že vězení je lepší než hřbitov. Pokud to dopadne jakkoliv jinak, je to bonus navíc.

Ze skutecnyho zivota to neznam, tam jsme zareagoval vcas, ale pri treninkovych modelovkach jsme uz nekolikrat umrel vlastni zbrani. A to utocnik puvodne zadnou nemel (a bylo by pro me lepsi, kdybych zadnou nemel ani ja). Prave tehdy, kdyz ma konflikt “pomaly nastup” a clovek by mel mit nejvic casu se pripravit dochazi snadno k tomu, ze obrance blizici se “bod zlomu” prosvihne. Jo, a pak uz ho ani naboj v komore nezachrani. Spis naopak.
Jenze nemuzu tasit vzdycky, kdyz se na me nekdo divnej podiva. To bych v praci zbran nezandal.
Je to tezky … :wink:

Nosím ve všech pěti komorách co mám k dispozici… ano já vím, že to tu není o revolverech … pardon :slight_smile:

5 Líbí se

Konečně kolega revolverář!

2 Líbí se

Nosím vždy s nábojem uvnitř. Jeden prostý důvod, útok kterému se budu bránit může probíhat na velmi blízkou vzdálenost, útočníků může být víc nebo už můžu ležet na zemi, a prostě nemít volnou levou ruku. Nabíjení o opasek je krásná věc, když si to člověk trénuje v klidu na střelnici, ale při extrémním stresu je velmi pravděpodobné, že se to nepodaří. Považuji se za tolik zdatného a svou zbraň za tolik konstrukčně spolehlivou, že nepovažuji za reálnou možnost výstřel omylem. Střídat to podle situace za mě taky bulls**t, opět faktor stresu při útoku, zapomenu v jakém stavu ji vlastně mám, to musí být plně automatizované. Když přijdu domů, tak ale vždy vybíjím a před odchodem zas nabíjím. Možnost že by se k mé zbrani dostal někdo jiný a omylem vystřelil, protože nebude vědět, že je skutečná a zároveň nabitá taky nepovažuji za reálnou. Zbraň zásadně nikde neodkladam, ani na „malou chvilku“ a když se jdu třeba koupat, do sauny nebo k doktorovi, tak ji prostě a jednoduše nechávám doma.

Nosím výjimečně, vlastně skoro vůbec.
Ale nedává mi smysl nemít v komoře. Asi jako když máte v garáži auto s prázdnou nádrží a kanystr benzínu v kufru.
Na dvou kurzech, co jsem si dopřál instruktoři doporučili - noste v komoře. Pokud nastane ta hodně nepravděpodobná situace, že musíte tasit, jde o každou vteřinu a hlavně, nemusíte mít k dispozici slabou ruku. Pak je vám železo celkem k prdu.

Vzdy v komore. Tak me to kdysi naucili, kvuli rychlosti reakce, plus situace s imobilni silnou rukou apod.
Na kurzech jsem si vyzkousel rozdil, je znacny.
Z pouzdra bezne zbran nevyndavam. Nosim jak snub nose revolver, tak striker, tak predepnute bici kladivo s pojistkou.

1 Líbí se

Ano, imobilní dominantní ruka je nepochybně možnost, na kterou je třeba myslet, díky za tento point. Pravidelně právě cvičím i tasení a palbu levou. Musím teda říct, že už se celkem spolehlivě trefím do terče na 20 metrů i levou, jasně, při skutečné sebeobraně sice zapracuje stres, ale zároveň taky nejspíš bude výrazně nižší vzdálenost od útočníka.

No ale co mi stále zoufale nejde je právě rychle tasit z pouzdra na opačné straně a zároveň u toho neupustit zbraň na zem, v tomto ohledu mě čeká ještě hodně tréninku.

Znam tri zpusoby jak tasit slabou rukou. Pres pouzdro, pres hrudnik a pres kolena. A mozna existuji jeste i dalsi zpusoby, o kterych jsem nikdy neslysel. Nevim, ktery ze zpusobu ses rozhodl pouzit ty, ale pokud to nejde, je mozna dobry napad zkusit jiny.

K tomu mam pristup odlisny. Nebudu cely den beze zbrane jen proto, ze v poledne jdu na pul hodiny k lekari. Takze ji s sebou mam, uplne normalne, jako ostatne vzdycky, kdyz mam na sobe kalhoty. U lekare vybiju, kdyz to stihnu, tak jeste v cekarne, kdyz ne tak az v ordinaci a strcim ji do batohu, ktery mam v ordinaci s sebou. Predstava, ze se doktor pokusi se zbrane zmocnit mi pripada naprosto absurdni.

Zatím jsem zkoušel jen přes pouzdro, moc díky za tipy, zkusím jeden z těch dalších. ZP mám už nějaký pátek, ale vlastní zbraň (CZ P-10 S) jsem si pořídil teprve před rokem, a až poslední asi 2 měsíce jsem začal pomýšlet právě na trénink i pro ty mezní situace.
A jinak máš pravdu, k tomu doktorovi to byl asi špatně zvolený příklad, tam ji fakt stačí dát do batohu, který mám stále pod dohledem v téže místnosti, na tu chvilku, kdy sundávám oblečení. Šlo mi hlavně o ty situace, kdy právě nechávám oblečení i osobní zavazadlo bez přímého dohledu, i kdyby třeba ve skříňce, takže zejména místa jako bazén. Tam by mi fakt přišlo hodně nezodpovědné zbraň nechávat, jeden nikdy neví. Znám bohužel i „experta“, který nosí ve vnitřní kapse bundy a tu je schopný si sundat a odložit, to mi taky přijde padlé na hlavu.

Já nosím Glocka taky s nábojem v komoře. Ale jinak většina strikerů má plně natažený úderník. A z toho mám takový divný pocit mít prostě v komoře. I když výrobce tvrdí, že to bezpečné je

Postup „pres pouzdro“ je jednoduchy, kdyz mas otevrene noseni, komplikovany pokud mas noseni skryte, zejmena v zime. Me vyhovuje postup „pres hrudnik“, ne kazdy se srovna s tim, ze si ke strelbe pripravenou pistoli vali po tele. I kdyz je to pri spravnem provedeni bezpecne i v pripade nahodneho vystrelu (vyzkouseno). Prendavani mezi koleny je relativne nejsnazsi, v zime i v lete, samozrejme, pokud clovek clovek nema pneumatiku nebo neohybna kolena, ale musis se pri tom ohnout, coz vyzaduje vetsi bezpecnou vzdalenost od utocnik nez predchozi dva zpusoby. Coz mi pripomina, ze jsem zapomel na prendavani pres zem (stejna nevyhoda jako u predchoziho zpusobu, navic nebezpeci, ze se do zbrane dostanou necistoty a zpusobi zavadu) nebo jinou podlozku (stul, skrinka, zidle a.p. - lze pouzit jen pokud na miste nejaka je).

Ohledne bazenu, saun a navstev Ministerstva vnitra - pokdu jedu z domova vyslovene tam a zpatky, pak ji vetsinou necham doma. Pokud to ale je soucast celodenniho programu, pak ji doma kvuli tomu cely den nenechavam, mam ji s sebou a po dobu teto udalosti zustava v aute.

Pokud je to koupani neplanovane, takze uz v aute nezustala a mam ji s sebou, pak stejne nemam plavky, coz implikuje koupani na neprilis zalidnenem miste. Napriklad kdyz se po behani rozhodnu, ze se chci ochladit v Braniku pod mostem Inteligence. Nebo kdyz mi ted na dovoleny a vylete bylo horko a vedle turisticky znacku tekl prihodny potok. Pak kalhoty i s pistoli v pouzdre zustavaji na brehu, vetsinou aspon trochu zastrceny nekam do krovi. A ja sice jsem ve vode, ale ne daleko. Ano, zrejme by bylo bezpecnejsi vybit. Ale ze se mi nekdo zacne hrabat v kalhotach kdyz na nej z nevelky vzdalenosti koukam mi asi nepripada dostatecne pravdepodobny …

V cem je vlastne pistole jina nez auto ? U obojiho jsem povinen zabranit aby je nepouzivala nezpusobila osoba. U obojiho muze pouziti nezpusobilou osobou privodit zraneni nebo smrt jemu nebo dalsi osobe. Nerikam, ze je to uplne totez, ale v zasade by se chovani k pistoli melo dost podobat chovani ke klickum od auta.

U toho koupani muzes byt jen oar metru ve vode a sledovat, jak Ti nekdo se svrsky zdrha…

Pod mostem inteligence bych to neriskoval.

s tou zranenou silniu a tasenim krizem mne znervoznujete. Ale nosit kvuli tomu kavina na kazde strane asi nezacnu.

I kdyz, NY reload a vsechny podobne vyhody… :slight_smile:

nosim i na MRI, jen na mne ceka venku v aute.

Nepochybne se muze stat co rikas. Vzdycky pujde vymyslet situace, kdy se zabezpeceni zbrane ukaze byt nedostecne. Realny zivot je o kompromisu. Nejlepe bude zbran zabezpecena, kdyz bude neustale doma, zamcena v trezoru. To ji pak ale nemusim mit.

Vetsinove se asi shodujeme, ze lepsi je nosit s nabojem v komore. Jsou ale lide, co se nosit s nabojem v komore boji. Pro ne lepsi noseni bez naboje v komore, protoze dalsi moznost je nechodit ozbrojen vubec.

Kazdy si musi najit svoji hranici kde rizika noseni prevysuje prinosy. Na to univerzalni odpoved neni. Uz jen proto, ze ruzni lide nosi z ruznych duvodu.

Ahoj! Nosím v tašce na břiše Walther PK380 s nábojem v komoře, kladivo vypuštěné a zajištěný mechanickou pojistkou. V případě ohrožení musím odjistit a promáčknout spoušť, která má sama docela odpor, takže by šlo i trvale odjistit. Doma zůstává nabitý a zajištěný, ale v trezoru. Canika se s nábojem v komoře nosit obávám. Jrd

PK380 taky nosim s nabojem v komore.
Je tam m.j. maly ozub tesne za tou zaverovou pojistkou tak, aby kladivo nelezelo na ni a ona pak jde lip aktuovat.
Jen poznamka, kdyby sis toho nevsiml.

Jo a ta pojistka se da snadno predelat na jednostrannou, kdyby ti prekazela ta protejsi packa.