Zajimalo by me co by na takovy zasah do “oblicejoveho stitu” puskovou, plnotucnou razi rekla krcni pater. Asi lepsi nez mit evakuovanou mozkovou dutinu, ale zrejme ne o moc.
Já myslím, že kdyby to šlo kolmo na plát směrem kolmo na páteř, tak by to mohla být konečná.
Já jsem si to představoval spíš jako doplněk, když zpoza zákopu čumí jen dvě oči a nad nimi plát se sklonem, od kterého by se střela spíš odrazila/sjela…
Ale nevím, jak to reálně používali. Prostě podle mě přilba co by zachránila před přímým zásahem kulometu a nosila se při útoku, je nereálná. Ale jak jsem psal, dovedu si představit nějaky odnímatelný štít pro speciální případy,
Policiste v takovych specialnich situacich pouzivaji stit. Samozrejme, pokud jednotka takove vybaveni ma …
Jen si dovolím lehké rozšíření - u helmy předpokládám, že nositelná ochrana hlavy před kulometem není.
Jak je to s ochranou těla? Vím, že existují pláty z oceli, prostředky z kevlaru, ale nevím, jestli to člověka ochrání před plnotučnou puškovou ráží (míněno 7.62). Předpokládám, že pokud něco je, tak jen od krku po rozkrok.
Jak vypadá nositelná ochrana proti pušce?
Zacni kouknutim napriklad sem:
Trida IV zahrnuje i 7,62 x 39 AP (AP – Armor Piercing / Průbojná)
Zda se ale, ze malinko bloudis v pojmech. „Co tim (ne)projde“ je jeden parametr. „Jak je to velke/co vsechno to kryje“ je jiny, samostatny parametr. Jsou i dalsi parametry, ale ted to nekomplikujme.
Muzes byt medvidek - predni, zadni plat, bocni platy, limec, ochrana rozkroku, ale taky muzes mit jen jeden maly plat zpredu kryjici vitalni zonu. A oboji muze byt trida IV a oboji je to nositelna ochrana tridy IV.. Vaha bude, podle toho co vsechno bude kryto a z jakeho materialu ochrana bude nekde od dvou do patnacti kilo.
Muzu bejt mimo ale ono taky imho to ze to neprojde neznamena ze to nevyradi.
A pokud se vratime k helmam - vyradit te to muze i kdyz vubec nic neprileti. Prilis tezkou helmu krcni pater dlouhodobe proste neda.