Mas nejaky odhad vahy?
Na vodu jsem si kdysi vyrobil integralku z laminatove motorkove Casidy a kusu plastoveho kajaku. Vazila 3 kg. A leta jsem s tim jezdil divokou vodu.
Ted nestiham ani spat kolik bych potreboval, takze tohle ted nenajdu. Rozumim ale spravne, ze jsi v ty helme byl nekolik dnu az tydnu od rana do vecera ?
Parkrat jsme byli na cca tyden nekde za hranicemi - Bosna, Slovinsko, Rakousko, Chorvatsko, …
Kazdy den nekolik hodin, rekneme 5. Ale nemel jsem pocit, ze se toho potrebuju ihned zbavit, jak to pujde. A nikdy jsem nebyl namakana gorila, coz u profi vojaku, kteri by takove vybaveni meli nosit, tak trochu predpokladam.
Jenže si vem, že ten voják na sobě klidně může mít dalších 20-30 kilo výstroje podle úkolu co bude plnit ( a to se držím možná ještě hodně při zemi a je to daleko víc). Potom je potřeba počítat s tím, že na helmu si bude potřeba dát například optiku nebo sluchátka, což je další váha. Jako pokud by samotná helma měla vážit třeba 5 kilo, aby to vydržela, to by podle mě reálně nikdo nosit nechtěl. Taková váha bude pak pro vojáka nejspíš větším rizikem k vůli zhoršené mobilitě než to, že by ho puškou někdo zasáhl do hlavy.
A to stejně pochybuju, že by to člověk zvládl ustát takovou ránu hdo hlavy, i kdyby to přilba vydržela.
Nerozporuju. Asi to je hranicni, ale mohly by byt situace, kde by to vyznam melo. Na kratke vypady, vysadky, utoky do budov.
Taky by mohla byt vic vyztuzena jen predni cast, odkud se ocekava utok, dvojvrstva plnena heliem, … ![]()
Ve finale spinavou praci stejne nejspis prevezmou drony a ty prilby nenosi.
Jenze kdo pri ty vaze co uz tahaji potahne vedle lehky helmy na hlave jeste tezkou v batohu pro pripad, ze by byla nahodou “specialni prilezitost” …
A s tema dronama bych to tak zhave nevidel. Jestli Cinanum bude chodit ten mikrovlnej sestrelovac co predvedli, tak zlata era dronu naopak dost mozna konci.
A co pridavny panel, ktery lipnes na celo suchacem?
Tak budou drony na opticky kabel.
Optika nepomůže, když dron je elektrický, řídí ho počítač a dostane elektromagnetickou pecku. Vždycky se v něm na něčem naindukuje příliš vysoké napětí, to způsobí tok proudu a tam to shoří.
Helmy proti pušce by šly dát na závěs, který se namontuje na exoskeleton.
Presne. Odpovedi na radiove navigovane drony bylo ruseni radioveho pasma. Na to vyvoj dronu zareagoval prechodem na navadeni tenounkym optickym vlaknem.Reakci na to je vyvoj mikrovlne zbrane. Proste stara dobra “mikrovlnka”, jen misto toho aby bylo vlneni zavreny v bedynce a ohrivalo caj, bude smerovano ven a tam palit obvody.
Mam maly dron za par kil z temu. Je cely zavreny v plastove klicce.
Proc by nemohl byt dron cely v tenoucke klicce z pletiva? Faraday….
Vcetne motoru s vrtuli ? Technicky to asi mozne je.
Nemuze to byt zas az tak tenke (a tedy tak lehke), jinak ti nejprve shori ta Faradayova klec - a o chvilku pozdeji ten zbytek. Dal si nejsem uplne jisty jestli se nebudes muset vyporadat s faktem, ze klec ma optimalni ucinnost kdyz se velikost ok blizi pulce vlnove delky, v opacnem pripade cast energie dovnitr stejne pronikne (zatimco utocnik muze mit mikrovlnky dve, kazdou pracujici na jine vlnove delce). Aa musis nejak vyresit, ze to sice mas cele v kleci, ale presto asi chces aby to bylo schopno shazovat ruzne vybusne predmety.
Ale asi je zbytecny se to pokouset tady vymyslet laicky. Jestli je proti mikrovlnkam nejaka obrana, nebude to trvat dlouho a bude pro drony k dispozici.
Jo, vcetne vseho.
Smerem dolu z toho nechas vouhat klesticky nebo hacek na odhazovani cehokoliv.
A klec udelas z titanoveho pletiva?
Jestli má klec chránit, tak musí být hustá. Podle výkonu, který může schytat, potřebuje dostatečně silné vodiče. Tudíž nebude kudy profukovat vzduch vrtulemi. Navíc ta hmotnost bude likvidační už sama o sobě. Nakonec, každý vodič se ohřeje, klec se zbortí a dron nepoletí. Tohle asi není cesta.
Klec mě napadla hned, když jsem psal předchozí příspěvek, ale rovnou jsem si to vyvrátil, tak jsem to ani nepsal…
Titan má fakt bídnou vodivost.
Titam necim povleceny?
Treba carbon vodi dobre a taky neni nejtezsi…
Ja bych se zbrojnimu prumyslu radit nesnazil. Pokud to pouzitelne reseni ma, tak se o nem v novinach docteme driv, nez to tu dodiskutujeme. ![]()
Myslis, ze uz si to tu precetli? ![]()
O te “zehlicce”, kterou se predehriva deravy asfalt pred zaplatovanim, jsem nekolikrat hlasite uvazoval, kdyz jsem videl, jak se porad dokola na dalnici opravuji ty stejne diry. A o nejakych 10 let pozdeji si to nejaci cesi patentovali…
Je to vsechno jen nahoda?
![]()
zkoušeli jsme před lety na modelářském letišti, když se začala rozšiřovat frekvence 2,4 GHz, jestli to mikrovlnka zaruší. Mikrovlnku jsme kuchli tak, aby zářila ven dvířkama. Nezarušila. Takže na to bude muset být podstatně vyšší výkon, který uvaří všechno co bude stát ve směru. Taky dobrá zbraň…
Ono by to asi chtělo k té mikrovlnce směrovou anténu schopnou ten výkon vyzářit.
Věčné hledání kompromisu mezi balistickou ochranou a zachováním hbitosti a pohyblivosti bojovníka.
K té ochraně hlavy… jestli si vybavíte takovou tu německou helmu s růžkama, tak ty tam nebyly na okrasu, za ty se zachytával ocelový plát, který měl chránit čelo před zásahy. Samozřejmě s tím skopčák neběhal na zteč, používal to když se chtěl kouknout přes hranu zákopu, co dělají partneři na druhé straně.
Ale mám dojem, že se to moc nepoužívalo a pak to zrušili.
Ale pokud bych v té situaci byl, asi bych si ten plát nasadil. V zákopu to moc místa nezabere a na těch pár minut 3kg na hlavě udržím. A třeba to pomůže, že to nebudou minuty poslední.