Dovolil jsem si vytáhnout myslím hodnotnou diskuzi z chatu:
Docela mne zaujala tato situace Nezletilý kluk, který chtěl vystřílet třídu, bude v ústavu. Rodina ho hájí - iDNES.cz
Jsem zvědavý co na to Ústavní soud a jak se to budou snažit využít hoplofobové
Tak je z podivem, že děda stále kvéry má. ![]()
Pak matka (skoro) vždy hájí a chrání to své dítě, ne každý udělá, že ho "odvrhne a zapomene".
Patrně problém v rodině, nebo opravdu peklo ve škole - dnes se na to se… e. ![]()
Jo. V podobném nedávném případu policie preventivně zbraně zabavovala (není jisté na základě čeho): Fotbalový dorostenec hrozil střelbou na tréninku. Policie zajistila zbraně - Seznam Zprávy
Mozna je to o tom jake zabezpeceni objektivne ten ktery dorostenec musel prekonat.
Ale taky mne to prekvapilo
Tam bylo velké štěstí, že děda učil kluka s revolverem a on si pak do školy vzal pistoli s kterou neuměl. Mimochodem mám pocit, že v tomhle případě i skvěle reagovala učitelka.
Kdyz takove veci ctu, tak si rikam, ze zbrane jsou stejne jen pro ty, kteri si ze zakonu nic nedelaji. Kdo zakony dodrzuje, je sesnerovany. Chapu, ze ne vsichni by ocenili, kdybychom se tu strileli jen ve westernech od Boba Hurikana, ale kdyz si de facto netroufneme zbran pouzit na sebeobranu, na kterou jsme si ji porizovali, kdyz si pak clovek musi nechat plivat na hlavu, a nemuze zareagovat, aby to nevypadalo, ze prijal rvacku (i kdyz se jen branil), … A ted staci, aby nekdo, s kym sdilis domacnost neco provedl a o zbrane muzes prijit i Ty. To je jak s exekutory.
Tak on to přece nebyl tak úplně podobný případ. V jednom šlo o vyhrožování a pokud otec neměl zbraně adekvátně zajištěné a hrozilo, že je syn může v budoucnu použit dle svých výhružek, tak je policie podle mě logicky zabavila. V druhém kluk jednu zbraň ukradl dědovi, chtěl jí použít, byl zadržen a protože k dědovi domů se už nepodíval, tak asi nebyl důvod mu zbytek zbrani zabavovat.
Nevíme a fabulujeme. Pokud přišli na základě incidentu do domu (domovni prohlídka, zásah, … zase nevím) a tatík měl 7 kousků ve starý skříni na malej Tokoz visáč, co používal za mlada na skřínku ve škole, tak asi důvod k zabavení byl, protože nesplnil zákonné požadavky uskladnění.
Pak na se na to nabaluje hromada dalších neznámých.
Úplně bych z toho tedy nedělal závěry, že někdo v rodiné néco udělá = přijdeš o kvéry.
Uskladni jak máš, svědomitě vychovávej a vzdělávej děti, buď psychickou podporou a člověkem za kterým dítě může přijít, když se cokoliv stane a věřím, že se ti to (zabavení zbraní) nestane.
No jo, bez znalosti detailů těžko soudit.
Ja taky psal jen o dojmu, jak to ma mne smutne pusobi.
Zakony uz z principu omezuji tvoji svobodu rozhodovat co a jak budes nebo nebudes delat. To neni nejaka drobna a odstranitelna vada, ale zakladni vlastnost systemu, ba dokonce smysl existence zakonu. Maji omezovat - od toho existuji. System pamatuje i na ty, kteri se pravidly dobrovolne omezit nechaji.
Hadam, ze zruseni zakonu a pravniho systemu jako celku nenavrhujes. I kdyz to neni system bez vady, pozitiva vyrazne prevazuji.
Já si ani nemyslím, že u nás to je tak špatné s možností se dle zákona bránit, jak se často nejen tady říká. Nebo znáte nějaké případy, kde to byla jasná sebeobrana nebo použití zbraně dle NO/KN, ale soud rozhodl jinak?
Na každý pád se pořád obecně nevyplatí zasahovat "jinde", jen bránit sebe, blízké, případně (velmi) vysoké hodnoty. ![]()
Jo, soudy první instance jsou naprosto marné, například u nutné obrany často požadují po obránci podmínky, které zákon nestanovil (mírnější obranu než „zcela zjevně nepřiměřenou“), pak to putuje k vyšším instancím, které to musí napravovat. Přečti si Gawrona, má o tom moc pěknou publikaci Nutná obrana v právní praxi a sérii článků na Zbrojnici.
Případně před deseti lety Střelecká revue vydala speciál Braňte se, to bylo taky plné případů, nad kterými zůstával rozum stát.
Nejsmutnější jsou ale případy dlouhodobého domácího násilí, kdy to útočník přežene, oběť už to nevydrží a rozhodne se bránit a zabije/vážně zraní útočníka. To české soudy nepovažují za nutnou obranu. ![]()
A víte někdo o nějakém případu, třeba za posledních 15 let, kde byl obránce odsouzený, i když šlo o nutnou obranu?
To ani ja tak uplne ne. Nutnou obrana by mela byt nutna. Neco probiha dlouhodobe aniz by dotycny mel potrebu se nejak branit. A on se najednou rozhodne, ze tentokrat je obrana nutna, ackoliv se nedeje nic principialne jineho, nez driv kdy nutna nebyla. To nutne vybizi k uvaze o primerenost. Soud se ale musi ridit zakonem, nikoliv mymi pocity. Nutnou obranu muze odmitnout proto, ze neuzna, ze bylo ohrozeno zdravi/zivot nebo obranu povazuje za zcela zjevne neprimerenou.
Institut NO je nesmirne silny, protoze dokaze opardonovat v podstate jakekoliv jednani. Nevidel bych uplne rad, kdyby se tim dala snadno prikrejt pomsta. I kdyby pochopitelna. Od toho je v trestnim zakoniku Ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky (§ 146a)
Pravni nejistota je dalsi zakladni vlastnost toho systemu. Pravo je nepresnou aproximaci spravedlnosti. Muzes od nej chtit spravedlnost nebo jistotu, ale ne oboji. Spravedlnost se v pravu projevuje prostrednictvim usudku lidi, kteri pravni otazky rozhoduji. Ale protoze to jsou lidi, je nejiste, jak tu-kterou vec posoudi. Pravo by mohlo byt algoritmicke. Posoudit cin by dokazal kazdy dosazenim parametru do vzorecku. Nebyla by nejistota, ale system by dokazal byt i velice nespravedlivy …
Nedávno jsem slyšel rozhovor s nějakým právníkem, asi v autě, jinde neposlouchám. Z jeho pohledu stejná věc (byl zainteresovaný v obou případech) jiný soud, protichůdný výsledek. Bylo to tedy civilní právo, ne trestní.
Bruna nám při přednáškách vždycky říkal, že u soudu se spravedlnost nehledá
Odsouzený jako že si šel sednout do vězení, nebo odsouzený že to projel v prvním stupni?
Co říkáš Dane třeba na tenhle případ? Monitoring nutné obrany #9 – Jeneč u Prahy, 2019 [bodnutí útočícího manžela na pozadí dlouhodobého vzájemného domácího násilí] | zbrojnice.com
Oba, jak trestni tak obcansky, zakonik znaji nutnou obranu i krajni nouzi, ale nemaji je nadefinovane uplne shodne. Coz je potreba rozlisovat pri zkoumani ruznych pripadu.
Nemluvil jsem o krajní nouzi, mluvil jsem o právní nejistotě, kdy "stejnou věc" dva různé soudy rozhodnou protichůdně. Oba v prvním stupni. To že odvolací rozhodne opačně je věc jiná, o ní nemluvím.
Zadne dve ruzne udalosti nejsou nikdy uplne stejne. Jak uz jsme napsal, lidsky prvek v pravu je nutny, pokud na zustat alespon trochu lidske (lidske vnimani a pojeti spravedlnosti). Ano, a ruzni lide mohou veci posoudit ruzne. I kdyz se ridi stejnym zakonem. Proto existuji odvolani - kazde rozhodnuti, ktere se nektere strane nezda musi posoudit jeste nekdo dalsi.
Rozhodne bych pravnimu systemu nevycital lidsky prvek. Predstava, ze o vine a trestu rozhoduje pocitac mi vubec nepripada lakava. Z meho pohledu je problem spis v celkove delce rizeni.
A co se ty Jence tyce - k tomu je tezky se vyjadrit. Ja znam jen vybrane vyroky, z nichz navic nektere dotycnemu poradil pravnik. Nemam dojem, ze z toho textu vim dost, abych ziskal pocit, ze "takhle to je spravedlive", at uz by to "takhle" bylo jakekoliv. S Gawronem ale rozhodne souhlasim v tom, ze v jeji prospech nejvic hraly ty vypovedi, ktere jeji pravnik jeste neovlivnoval. Takze mit dobreho pravnika je klicove. To jsme ale u rozdilu mezi spravedlnosti a pravem. Zadny pravnik nemuze zmenit jaky trest (nebo netrest) by pro ni byl spravedlivy. Ma ale zcela zasadni vliv na to, jaky trest (nebo netrest) dostane podle prava.
"Zadne dve ruzne udalosti nejsou nikdy uplne stejne"
Jestliže o obou věcech hovořil zainteresovaný právník s poukazem na protichůdný pohled soudu, potom asi věděl co říká.
Jinak samozřejmě pokud neznáme vše, tak nemůžeme říci že dve věci jsou stejné. On vzhledem k tomu, že byl zainteresovaný to říci mohl.
Jinak o právu něco drobně vím
Ja nerozporuji, ze jemu dostatecne stejne pripadaly. I on je clovek a ma na vec nazor. A i s jeho nazorem se ne vzdy vsichni jini lide ztotozni.
Já si vybavuji případ domácího "agresora", který dlouhodobě všechny různě šikanoval, až v to jeden z členů nevydržel a střelil ho perkuskou. Jak to dopadlo už nemohu najít.
Předpokládám ale, že nějaký trest tam byl/je, jelikož domácí násilí, a nebo jen tzv. usurpování a zhazovaní je "malá věc", bohužel. ![]()
Pokud si to někdo vybavíte, tak doplňte. Bylo to v ČR, tak 3-5 let zpátky? ![]()
Jinak ve všem, i v právu hrají velkou roli prachy a známosti.
Nejednou se stalo, že i zabití bylo "přestupečkem". Záleží, kdo má jakého právníka.
Co 4 pravnici, to 7 nazoru.
Bud' kvalitniho pravnika znas (znamosti) nebo zaplatis (penize). Opravdu te na tom neco prekvapuje ? Pri shaneni automechanika preci plati stejny princip. A doktora. A instalatera, a …
Ze si sel obrance nakonec sednout.
Jj, a to ještě neřešíme další rovinu - "stejný čin", resp. následek, ale prostředek jiný.
Může to být od podmínky k doživotí pro brutalitu. ![]()
Těch naštěstí moc není. Vyšší instance soudů jsou poměrně rozumné, takže pokud to člověk nevzdá, zaplatí si pořádného právníka a odvolává se, má poměrně vysokou šanci, že ho nezavřou.
Blbé ale je, že samotný soudní proces člověka potrestá. Nejen, že to je finančně a duševně náročné to absolvovat, často to má i významné negativní sociální dopady. Ti lidé přicházejí o přátele, o práci, rozpadají se jim rodinné vztahy, zadlužují se apod.
Ono jenom stačí být na pár měsíců zavřený ve vazbě. Pro většinu lidí je to konečná. Málokdo má takové finanční rezervy, aby si to mohl dovolit podstoupit.
Hypotéka (nebo nájem) a další pravidelné platby se musí platit, i když člověk zrovna nechodí do práce.
Přijde mě, že tohle všechno se píše jak přes kopírák. A o nějakém případu třeba z těch posledních 10ti let, kdy teda někdo seděl měsíce zavřenej, přišel o práci, o rodinu o dům a podobně se ví? Já to celé chápu a nijak nezpochybňuju že se to stát může, jen mě opravdu zajímá, jestli se to v reálu někdy stalo a když, tak o co v daném případě šlo.
Možná jsem naivní, ale stále věřím, že bezúhonný a spolehlivý člověk, historicky nikdy netrestaný, bez historických zápisů v rejstříku přestupků s jasným sociálním a rodinným zázemím by byl (případně) stíhán na svobodě.
Druhý aspekt podivného rozhodování prvoinstančních soudů a délka soudního řízení je věc druhá. Tam ten dopad bude určitě.
Na kritérium „posledních 10 let“ bych si musel udělat rešerši. To teď nezvládnu.
Ale kdybychom to protáhli na „posledních 16 let“, tak mě z hlavy napadá například Pavel Pliska. Jeho případ je hodně známý, protože byl aktivním členem střelecké komunity. Psal, že ho cca rok ve vazbě finančně položil, i když se myslím nakonec soudil o odstupné.
Více informací třeba tady:
- Taxikář se zpovídá ze smrti konkurenčního kolegy - Novinky
- Taxikáře, který v sebeobraně probodl útočníka, osvobodil soud - Novinky
U něho byla ta vazba jasná, byl předtím trestaný. Přesto si myslím, že to mělo být odloženo hned na začátku, že se to ani nemělo dostat k soudu.
Na kurzech, ktere se problematiky KN/NO dotykaji. upozornujeme, ze kdo nekoho usmrti, mel by pocitat s vydaji v radu nekolika statisicu. Mluvim skutecne o vydajich "navic", prevazne na pravnika.
To ale preci neni jedine riziko, ktere na cloveka v zivote ciha. Muze vam na auto spadnout strom nebo vyhoret byt/dum. Reseni to ma stejne - nekdo doufa, ze na to nedojde, nekdo si pro takove veci vytvari rezervu sam, nekdo se pojisti externe.
Bylo by samozrejme krasne, kdyby nas techto rizik zbavil stat a my mohli v klidu a miru budovat nase lepsi zitrky. Ale pozor na prani, mohla by se splnit. Stat je tradicne ta nejdrazsi pojistovna s uplne nejhorsimi sluzbami. Ja tu dobu pamatuju …