@Sedmej Tys psal, že je podle tebe v pořádku, že to Policie prošetřuje, já ti odpověděl, že to podle mne vůbec v pořádku není, měli to smést ze stolu a řešit jiné věci. Prostě na to máme každý jiný názor.
Bohužel v tomhle fóru, když dám odpovědět na příspěvěk, tak pak v něm není vidět, na co odpovídám, a když ho ocituju, tak mi to fórum smaže. Takže to nemuselo být jasné, na co reaguji.
@CrocodilusCZ šlo by něco udělat s tím, aby, když dám odpovědět na konkrétní příspěvěk, bylo z mé odpovědi jasné, na jaký příspěvek odpovídám.
Je to videt na koho odpovidas. Je to vpravo nahore nad prispevkem. Teda na mobilu. Jak to konkretne vypada na pc ted nezjistim. Ale videt to jde a jde se na ten puvodni prispevek pres to prokliknout
Ale je fakt, ze to rusi, kdyz si musim odclicknout, abych zjistil, na co je odpoved. Ted na to poukam na PC a je to totez. Ani on mouse over neukaze blizsi identifikaci konkretniho prispevku.
Tak funguje platforma, s tim tezko neco udelam. Prokliknes se na prispevek na ktery bylo reagovano a pak lze kliknutim na pocet prispevku rozkliknout celou vetev diskuze. Pokud vite o nejakem vylepseni nebo nastaveni discourse ktere to muze udelat pohodlnejsi tak klidne navrhnete, ale prosim pojdme to pripadne resit do vhodnejsiho tematu. A.
Pokud je někdo podezřelý, respektive obviněný z nějakého trestného činu, zde třeba loupeže, tak se může bránit libovolným způsobem. Na otázku vyšetřovatele, proč tedy podle Vás ten pán po Vás střílel, bude logická odpověď, protože se mu nelíbila naše barva kůže - a navíc nám pro tu barvu nadával, ještě než vytáhl pistoli. V tu chvíli to musí policie vyšetřit už jen proto, aby to mohla vyvrátit. Protože, kdyby to nevyvrátila, dost by proceseně oslabila v dalších fázích.
Zatímco obránce asi netvrdil, že po něm chtěli peníze, aby se vyplatil z jiné barvy kůže, tak není na místě vyšetřovat, jestli loupež byla rasově motivovaná.
To sis ale dost změnil, co se tady diskutovalo na začátku - rasově motivovaná střelba v sebeobraně. Tys z toho udělal rasově motivovaný útok obránce na útočníky, kteří se bránili tím, že ho chtěli oloupit?
Abych ale zůstal v tématu - pokud se řeší sebeobrana a střelba v rámci ní, tak tam žádná rasová motivace nemá co dělat. Základní pravidlo sebeobrany je, že sebeobranou situaci si obránce nemůže vybrat, tudíž všechny následky musí nést útočník. Ten se rozhodl, že zaútočí / ohrozí obránce, nikoliv naopak.
Z tohoto dále plyne, že cokoliv obránce udělá, by mělo být posuzováno pouze takto. Jinými slovy, Policie by měla vyšetřit (a soudce posoudit), jestli šlo o oprávněnou sebeobranu a pokud ano, je to, co si obránce u toho myslel, nebo říkal, irelevantní - protože ho do té pozice, mentálního rozpoložení, nebo nálady, přivedl hrozící útok, resp. útočník. A rasa v tomhle úsudku nehraje žádnou roli. Pokud by hrála a měl k tomu někdo (Policie, soudce) přihlížet, tak by defakto přiznali, že nějaká rasa je v sebeobraně privilegovaná, ergo rasismus.
Naopak to @Jarda napsal celkem jasně a srozumitelně. Ty prostě vycházíš z toho, že od první chvíle je jasné kdo je obránce, kdo útočník a co se stalo. Ale i to se přece musí vyšetřit. Nikde se nepíše, že policie šetří nějakou rasově motivovanou sebeobranu. Ale policie šetřila a vyloučila, že ta střelba byla rasově motivovaná.
Logika věci říká prošetřit zda se skutečně jednalo o sebeobranu a v případě, že se ukáže že nikolivěk přehodnotit případ a zkoumat pohnutky střelce ke střelbě.
Já jsem na to odpověděl, že střelba v rámci sebeobrany nemůže být rasově motivovaná. Pokud uvažuješ střelbu mimo sebeobranu, což tady vykonstruoval @Jarda, tak je to úplně jiná situace.
Jak se ta situace vyvrbila ve skutečnosti nevím. Takže pokud “obránce” zaútočitl na “útočníky” (jak tady naznačoval @Jarda), tak je v pořádku, aby Policie vyšetřovala motiv. Pokud byla střelba důsledkem sebeobrany, tak k tomu jsem se tady vyjádřil už snad dostatečně jasně.
EDIT: Pro vysvětlení ještě dodám, že v prvé řadě se mělo vyšetřit, jestli to byla sebeobranná situace. Pokud ano, měli rasové motivace smést ze stolu. Pokud ne, měli je řešit.
To se musím ohradit, nic takového jsem nekonstruoval. Jen jsem vyložil, jak mohlo nejjednoduššeji dojít k tomu, že by policie vyšetřovala například rasový nebo jakýkoliv jiný motiv pro střelbu - aby ho mohla vyvrátit, protože bez vyšetření to vyvrátit nejde. Přitom obhajoba na tom může být klidně postavena, takže policie to vyvracet musí.
Tedy nikoliv z důvodu, že by střelce podezřívala z něčeho takového. To vůbec nekonstruuji. A už vůbec z ničeho, co jsem psal, neplyne, že bych konstruoval střelbu mimo obranu, jak je mi tu vkládáno do úst, proti čemuž se ohrazuji a žádám omluvu a satisfakci.
Taky ovšem je možné, že si to nějaký novinář vymyslel a policie se žádným způsobem rasovému motivu nijak nevěnovala. Prostě snaha o atraktivnější článek.
Pokud ano, motivem střelby je sebeobrana a co komu přitom střelec říkal, nebo si myslel je irelevantní, stejně tak je irelevantní, co si o střelbě myslí postřelený.
Pokud ne, Policie může dál vyšetřovat, proč střílel a může zkoumat výpovědi obou.
Zároveň tvrdím, že posloupnost vyšetřování musí následovat body, tak jak jsem je napsal a ty dvě možnosti na konci se vylučují, buď nastane jedna, nebo druhá. Tys vykonstruoval něco, kde platí oboje, případně posloupnost vyšetřování může být jiná. Další vysvětlování nebo diskuse z mé strany nemá smysl. Pojďme to tady ukončit.
V souvislosti s šířením různých verzí události na sociálních sítích bychom chtěli upřesnit, že dosavadní šetření nenasvědčuje tomu, že by byl čin jakkoliv rasisticky motivovaný. Dále upozorňujeme, že žádná ze zúčastněných osob není cizí státní příslušnosti. Všechny tři osoby jsou občany České republiky. Tyto skutečnosti byly ověřeny v rámci probíhajícího prověřování, které nadále vede odbor obecné kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.
Takže ti, co si stěžovali na rasismus dotyčného jen chtěli okrást, bez rasové nenávisti. To je jistě dobře.
A ten, koho z rasismu obvinili, se zdá být policii rasismu prostý. Mohl by se bránit nařčení a požadovat satisfakci za křivé obvinění?
Takže - jsou to osoby zvyklé krást a ohánět se rasismem kdykoliv se setkají s oporem a zároveň se nejedná o cizince.
To mi připomnělo pohádku o Mikešovi, jak ho sbalili do pytle.
Milé děti, ti lidé byli…
Ještě žes to připomněl. Musí se zakázat všechny pohádky, které si nenasypou dost popela na hlavy a náležitě nepůjdou do sebe, aby se včas přepsaly, a mohly pak od hodnotících komisí dostat lepší bodování v ESG.
Původní verze spálit. Běda těm, kteří je ze svých knihoven nevydají!
Jejich autory pro jistotu zakázat učit ve školách. Zbytek už zařídí správně orientované velké jazykové modely.
Svět bude zase krásnější. Jako už mnohokrát v historii.
Kdy už konečně přijmeme svou roli gadžů se vším všudy? Gadžo je přece v té správné kultuře od toho, aby peníze rovnou odevzdal, a ne aby kolem sebe střílel.
Teď jsem zvědav, jestli dostanu ban a jak přesně bude zdůvodněn.