Stejně tak, a dělal jsem podobné kraviny, jen ty kamery tehdá ještě nebyly
Jenom doplním. Ten „mindset“ není bezpředmětný - nedá ti právní výklad, ale dá ti směr, kterým se můžeš k tomu právnímu výkladu vydat a na konkrétní dotaz (viz původní post) dá konkrétní odpověď - byť třeba ne právně dokladovanou, ale smysluplnou a logicky konsistentní. A když situaci postavíš jinak, dá třeba jinou odpověď, ale zase smysluplnou.
To, co cituješ, a zmiňuje i @Petr_z_Braníka, že nejbezpěčnější je situaci deeskalovat, nebo se jí úplně vyhnout, je přesně důsledek použití takového mindsetu. Je to jinými slovy: vyhnout se roli útočníka.
To bych se prej mel naucit. Ze by mi schopnost projevit agresi pomohla v sebeobrane. Jenze k cemu je dobry nadavat v aute, ve kterem jsem sam a nikdo me neslysi ? To by me neuklidnilo. Nastesti se v aute odreagovavat nepotrebuju, me cizi chyby nestvou. Sam delam chyby taky.
Nebyl jsem nastvanej ani kdyz jsem musel strelit pod nohy blbeckovi s nozem. Ja celkem chapal proc dela to co dela, jen jsem potreboval aby to delat prestal. Oba jsme chteli to svy, to neni duvod k nastvani, ze on chce neco jinyho nez ja. To se preci deje neustale. Podstatny je, ze jsem dokazal prosadit co jsem potreboval.
Ale usilovne na agresi pracuju. Uz se mi poprve podarilo nekoho prastit, aniz jsem si predem vedome rozmyslel, ze to udelat chci. Jeste par (desitek?) let a prijdu na to. Treba pak zacnu i nadavat v aute.
Nicmene, zpet k puvodnimu dotazu. Petrovo rozhodnuti, ze to, pro co sel, zase tak nutne nepotrebuje, ne tolik, aby riskoval konflikt se psy, je moudre. Pro vetsinu lidi je snaha vyhnout se konfliktu zcela prirozena. takze me neprekvapilo, kdyz ses na to neptal. V Richardovo odpovedi jsem pak hledal odpoved na polozenou otazku, protoze mi nedoslo, ze on se venuje necemu uplne jinemu. Cimz doslo k nedorozumeni. Petr se neptal jestli tu branu mel prelezt, ptal se jestli by se uplatnil institut krajni nouze v pripade, ze by tu branu prelezl, byl napaden a musel na to reagovat. A v tom se odvolavam na svuj puvodni prispevek. A plne souhlasim s @risa2000, ze pro to co rika on to je to co rikam ja irelevantni. Vsak take kazdy mluvime o necem uplne jinem. On o tom na co ma clovek myslet nez tu branu preleze, ja o tom, co se muze stat pote co ji preleze. Nepotkavame se v tematu natolik, abychom mohli byt ve sporu.
Nějak nevěřím, že by dan neprojevil žádnou “agresi”. Bacha, jsou typy lidí, co si fakt nechají s… t na hlavu, ale jak je toho jednou moc, tak se začnou dít věci. Bohužel často neodpovídají poslední kapce - spouštěč. ![]()
Tos mi připomněl rozhovor s jedním psychologem, který se věnoval problémovým cholerikům. Říkal, že existují 2 typy - motorkáři a papiňáci.
Motorkář startuje na první našlápnutí.
Papiňáci nic, nic, nic a pak bouchnou.
Nerekl jsem, ze jsem neschopen nasili. Jen, ze ti jednu vrazim ne proto, ze bouchnu a kontrolu prevezme instinkt/agrese, ale proto, ze se rozhodnu, ze je to vhodne reseni dane situace a provedu ho. Jenze vedome rozhodovani je pomale. To bychom ale meli probirat v hospode a ne tady.