Koupě zbraně od soukromého prodejce plně elektronicky

Nový zákon č. 90/2024 Sb., o zbraních a střelivu, umožňuje provést nákup zbraně kategorie R1, R2, R3, R4 a PO od soukromého prodejce (který nemá přístup do registru zbraní) bez nutnosti vyplňovat jediný papír. Předpokladem je alespoň základní uživatelská zdatnost v oblasti informačních technologií obou stran transakce.

Postup je následující:

1. Obě strany si nechají vyhotovit částečný zbrojní list v elektronické podobě.
    • Prodávajícímu stačí ve výpisu uvést informace o prodávané zbrani.
    • Kupující musí pomocí zbrojního listu prokázat veškerá oprávnění, tedy zapsanou autorizaci/zbrojní oprávnění/zbrojní licenci, případně nespotřebovanou výjimku (pro zbraně kategorie R1 nebo R2) nebo nespotřebované povolení (pro zbraně kategorie R3).
  2. Strany si své zbrojní listy navzájem vymění online, a to například zasláním PDF souboru e-mailem, instantní komunikací (WhatsApp, Signal, Messenger…) či jakýmkoliv jiným způsobem.
  3. Následně musí obě strany ověřit nejen obsah (tj. potřebná oprávnění) zbrojního listu protistrany, ale i jeho pravost. Je důležité, aby poskytnutý PDF dokument byl podepsán kvalifikovaným elektronickým podpisem oprávněnou institucí. Čím čerstvější (z hlediska data vydání) dokument to je, tím lépe.
  4. Pokud je vše v pořádku, mohou se obě strany sejít a prokázat si vzájemně totožnost, a to buď fyzickým dokladem totožnosti, nebo aplikací eDoklady. Pozor, u eDokladů nestačí ukázat otevřenou aplikaci na obrazovce zařízení, je nutné použít funkci Prokázat se a zjistit, že doklad totožnosti souhlasí s údaji zapsanými ve zbrojním listu.
  5. Až teprve poté může dojít k předání peněz (buď v hotovosti, nebo zasláním bankovním převodem na účet prodávajícího přes okamžitou platbu) a zbraně.
  6. Dokument s kupní smlouvu není nutné sepisovat, smlouva o prodeji zbraně totiž může být uzavřena ústně.
  7. Prodejce má povinnost ohlásit převod zbraně a kupující má povinnost ohlásit nabytí zbraně, oboje do deseti pracovních dnů. K tomu slouží formulář Ohlášení nabytí/převodu zbraně z Podacího portálu Ministerstva vnitra. Tento formulář lze vyplnit a odeslat online, stačí k tomu přihlásit se přes Identitu občana.
  8. V případě nabytí zbraně kategorie R1, R2, R3 nebo R4 musí kupující také do deseti pracovních dnů navštívit libovolnou pobočku OSZBM (vizte naši mapu poboček) a zbraň předložit ke kontrole.

Očekává se, že se časem celá procedura ještě zjednoduší, protože bude možné prokázat svá oprávnění prostřednictvím elektronického přístupu se zaručenou identitou. Tato možnost však zatím není implementována.

Zatím to tedy není jednodušší. A to jsem poměrně technicky a počítačově zdatná, ale tohle mi přijde hrozně složité. Proto jsem taky svou novou hračku radši koupila u firmy z komisního prodeje než od soukromého prodejce… Tak snad se to zjednoduší, optimálně na úroveň žádosti o nákupní povolení nebo výjimku a registraci u policajtů, to je příjemně jednoduché.

vzdit je to podovne tomu co bylo. jen prodavajici uz nemusi na policii. Ale v podstate vsechny ty ukony byli i pred tim.

Jako značnou výhodu vidím, že si můžu zkontrolovat oprávnění protistrany dopředu, z tepla domova. Vyhnu se situaci „zapomněl jsem si zbroják doma, věřte mi“. A že mi po transakci zůstane nějaký dokument, kterým se v případě nějakého průšvihu mohu bránit.

1 Líbí se

Podobné ano, ale s tím ověřením je to obtížné, zvláště když se nedá ke zbrojnímu listu dostat z aplikace v mobilu, to půjde až v březnu…

a pres web v mobilu je to problem ? uz brezen, stale se rikalo unor

Nevím jak Android, ale na iPhonu mě to háže do aplikace, takže to problém je. A plná velikost stránky zlobí a je hodně nepřehledná. A o tom březnu píšou přímo na webu.

Na Androidu mi to z webového prohlížeče funguje, i když mám nainstalovanou mobilní aplikaci Portál občana.

Dva rozdílné systémy, každý funguje trochu jinak.

Ze zvědavosti jsem nainstaloval na iOS aplikaci Portál občana a přihlásil se do ní. Otevřel jsem prohlížeč, přihlásil se na portál občana a do žádné aplikace mě to nehodilo, zůstal jsem v prohlížeči a výpis ze zbrojního listu můžu vygenerovat.

1. ledna to bylo tak, jak jsem psala, zřejmě udělali opravu.

Tak zitra prodavam zbran. ZL jsem si poslali na overeni. Jestli kupec vezme rovnou na strelnci podam zadost o prevod.

1 Líbí se