Každý střelec si asi pamatuje na svou první zbraň. Pro mě to byla klasika – full-size CZ 75. Dlouho jsem na ni šetřil a ten den, kdy jsem si pro ni jel (stylově vypůjčeným Favoritem!), si pamatuju dodnes. Byl to splněný sen.
Měl jsem v plánu si ji nechat jako památku, ale jak šel čas, mé preference se měnily. Postupně ji vytlačily modernější konstrukce a hlavně moje nová vášeň – revolvery. Než jsme se rozloučili, potrápila mě ještě zasekáváním nábojnic ve výhozním okénku. Byla to ale dobrá škola, protože jsem se díky tomu naučil, jak si poradit s takovým drobným servisem, a sám si ji dal do pořádku. Pak už našla nového majitele.
Jaká byla vaše první zbraň? Máte k ní nějaký zajímavý příběh nebo na ni s nostalgií vzpomínáte?
Glock 19, první pistole i první zbraň se kterou jsem závodil. Šílenej makáč, do dneška ho tahám na Brdy závody Jednou mě na střelnici vybouchla vratná pružina, naštěstí ještě cestou domu jsem se stavil v bearece pro novou a jelo se dál
Co to je za kolimátor? Taky bych měl jít s dobou a nějaké sklíčko pořídit. Mám jen optiku na revolveru, ale co se kolímátorů týče, tak mne to zatím minulo. Ani to není moc kam navěsit, max asi na P365, ale to nevím jestli si chci zhoršit printing
musí bejt super když v domácnosti střílí víc lidí, jen to asi leze víc do peněz
I jsem začal kvuli tomu přebíjet, první kolimec byl microRDS od mepro. Vyhrál jsem ho v soutěži na brownells, ale už je pryč, teď tam mám Holosun EPS a jsem mega spokojen
Když pominu perkusní zbraně (revolvery) prakticky hned po revoluci jak se to “smělo”, tak první “zbrojáková” byla v devadesátých letech ČZ 75 Compact (celoocelová). A nevzpomínám na ni rád, protože nevystřílela nikdy více jak dva zásobníky bez zádržky. Zkoušelo se s ní úplně vše, ale prostě se ji nikdy nepodařilo dostat do stavu, aby střílela spolehlivě. Tak šla do světa. Tím skončila má důvěra v CZ produkty a vyjma krátkého románku s CZ 97 jsem už nikdy žádnou další “čízu” nevlastnil.
Poté následovalo divoké období různých revolverů (chvíli jsem se tahal dokonce i s Anacondou v 44 Mag.) až jsem zakotvil u 1911 v 45 ACP. To mi vydrželo do doby, než jsem hrál první Half Life - a tam mě zaujala neuvěřitelně hnusná pistole, jejíž hranatost jsem přisuzoval nedokonalosti tehdejší herní grafiky a jednoduchosti 3D modelů. No a tím jsem objevil Glock. A od té doby až dodnes už co se týče pistolí vlastním jen Glocky (a z nostalgie a pro masáže 1911SR v 10mm Auto).
Už sice nemám mokrej zbroják, ale pořád ještě vlhkej
Takže moje první byla (byl) před necelými třemi lety relativně nový Walther PDP kompakt. Láska na první pohled už v časopise (už nevím v jakém, jsem si jistý, že oblíbený Čtyřlístek ani neoblíbený Bravíčko to nebyly ). A láska i na první dotek v Top-guns. Takže vzhledem k jeho mládí je stále v aktivní službě i když již na střídačku spolu s druhým miláškem od Steyeru.
Samozřejmě nevím co bude za rok nebo deset, ale chci si ho nechat i kdyby měl ležet v trezoru. Byl(a) první
Moje první střelná zbraň (nepočítám-li luk) byla strakonická vzduchovka vzor 47. Skvělá zbraň a ještě i dnes jde pořídit bez zbrojáku.
První velkorážná palná pistole byla asi v 7mi letech ČZ 82 v 9M.
No a pak už to šlo rychle. Přibyly revolvery, kulovnice, brokovnice…
První pistole, kterou jsem si koupil na svůj zbroják, byla tehdy novinka ČZ 75 D Compact PČR v úplně prvním provedení pro policii se zabranou korunou hlavně. Dlouho byla fajn, byť jsem ji brzy začal střídat s Kevinem, ten se mnohem líp nosil.
Dnes už se zub času a opotřebení projevuje na obou. Dávno střílím s jinými zbraněmi, ale dodnes jsem v ruce neměl pro mě úchopem ergonomicky lepší pistoli než je zmíněná číza.
Kevin. Strasna to vec. Po asi tretim osmihodinovem treninku byl trvale nahrazen. Ale nechavam si ho z nostalgickych duvodu. Je to zbran, ze ktere jsem vystrelil doopravdy, abych si udrzel od tela chlapka s nozem.
Ja ke Kevinovi naopak dospel jako ke ctvrtemu kousku a momentalne je to moje EDC.
8hod. trenink bych si s nim neuzil. Dokonce ani 30minutovy ne. Max krabicka a pryc od nej, pali mi kuzi na hrbete ruky a tlaci do kloubu.
PDP FS 4" pak ležela chvilku v trezoru, protože přišel náhradník. Dostala Fenixe GL19R a Holosun 507COMP a je občas zase venku k Fullgearu na boku v Safar
G19 gen. 4, tehdy se mě ta pistole vážně líbila. Měl jsem od Glocka i svítilnu i ten jejich nůž a skládací lopatku. Po letech jediné co mám je ta lopatka, ta mě přijde fajn. Ostatního jsem se už dávno zbavil.
První byl Hellcat. A měl všechny vlastnosti první zbraně. Pečlivě jsem si ho vybral na internetu, pak pečlivě vyzkoušel v TopGuns a nadšený koupil.
Postupně se ukázalo, že všechny ty věci, co se mi líbily na internetu sice pořád má, ale zábavu ze střelby to nezlepšuje tak, jak jsem původně myslel, a hlavně, že úchop nováčka, co poprvé drží v ruce pistoli, má vypovídací hodnotu zmuchlané hadry.
Nicméně, mám ho pořád, postupně jsem ho “vytunil” a už je to docela příjemná pistol. Na střelnici si ale beru jinou.
Nemusis investovat, to ti snadno povim. Nosim zbran opravdu vzdycky, kdyz mam na sobe kalhoty. Takze je obcas od hnoje, pracuju se zviratama. Taky jsou v nem piliny, kdyz se vracim z lesa. A kdyz jsme opravovali turbinu, byl zacakanej cementem a maltou. Ze se s nim na treninku valim v pisku ani nepocitam. Cistim ho typicky dvakrat rocne, koncem listopadu a ledna, mezitim ho vetsinou jen otru, pripadne protahnu horkou sprchou kdyz lezu do vany sam, a pak ho lehce maznu. Ze se k nemu neni nutny chovat takhle ? To neni. Ale je prijemne vedet, ze i v tehle podminkach spolehlive funguje. Nepotrebuju aby to bylo krasny, vymazlenou spoust nebo dokonalej soustrel na sto metrech. Potrebuju aby to strilelo kdyz budeme oba ve srackach, a to nikoli obrazne, ale doslova. A abych na to sehnal nahradni diky i v pripade, ze se stanou veci, ktere si nikdo z nas nepreje.
V zadnem pripade nesmeruju k tvrzeni, ze tohle by jina zbran nezvladla. To si u tech svych vyhodnotte sami.
Chci rict, ze ne vsichni od sve zbrane ocekavame totez. Takze kdyz nevim, kvuli cemu ty zbran nosis, nemuzu ti s cistym svedomim, na rozdil od @Sedmyho, poradit co mas a co nemas zkusit. Ale jestli ti to co mas vyhovuje, neni duvod hledat zmenu.