Jak získat výjimku pro nadlimitní zásobníky a střelivo kategorie S2 (od roku 2026)

Hned po získání zbrojního oprávnění je vhodné si požádat o nárokové výjimky pro nadlimitní zásobníky a střelivo S2. Na rozdíl od výjimky kategorie R1 a R2 či povolení kategorie R3 stačí o každou z obou výjimek požádat pouze jednou, nákupem nadlimitního zásobníku nebo střeliva se nespotřebují.

Nadlimitní zásobník je regulovaná součást zbraně s kapacitou nad 20 nábojů u krátké palné a nad 10 nábojů u dlouhé palné zbraně.

Do kategorie S2 patří:

• náboje pro krátké palné zbraně obsahující ve své sestavě střelu s řízenou deformací nebo fragmentací určenou k vyvolání zvýšeného ranivého účinku;
  • náboje se svítící střelou.

Jedná se tak prakticky o náboje, které jsou jiného typu než standardní FMJ. Nejčastěji to budou náboje typu JHP.

Bez příslušné výjimky nejste oprávněni s nadlimitními zásobníky a střelivem S2 nakládat a můžete tak spáchat přestupek. Nepovolené vložení nadlimitního zásobníku do zbraně kategorie R3 znamená okamžitou ztrátu povolení nakládat s touto zbraní.

Naštěstí je získání těchto výjimek jednoduché a bezplatné.

Podání žádosti o výjimku

Nejjednodušší způsob je přihlásit se do Podacího portálu Ministerstva vnitra pomocí Identity občana o rovnou vyplnit a podat příslušný online formulář.

Alternativně můžete formulář, nazvaný Žádost o vydání výjimky kategorie R2 nebo kategorie S2 nebo pro nadlimitní zásobník, stáhnout a vyplnit v PDF formátu, zaslat ho datovou schránkou nebo e-mailem doplněným uznávaným elektronickým podpisem na podatelnu libovolného krajského ředitelství policie, případně si tento formulář můžete vytisknout, vyplnit ručně a zanést na nejbližší pobočku OSZBM.

Každou žádost o výjimku doporučujeme podat samostatně, tj. vyplnit a odeslat formulář jednou s žádostí o udělení výjimky pro nadlimitní zásobníky a jednou s žádostí pro udělení výjimky kategorie S2.

Takto se vyplňuje první strana žádosti o výjimku pro nadlimitní zásobníky.

Obdobně se vyplňuje žádost o výjimku kategorie S2:

Zaškrtávacích políček v sekci Důvod žádosti je možné vybrat více, nejméně však jedno. Doporučujeme Ochranu života, zdraví nebo majetku v citlivých prostorách, protože tento důvod není nutné zdůvodňovat.

Druhou stranu poté vyplníme v obou případech stejně:

V kolonce Doručení odpovědi uvedeme způsob, jakým nám bude doručeno rozhodnutí o vydání výjimky. Můžete tam vyplnit poštovní adresu, identifikátor datové schránky či e-mailovou adresu.

OSZBM pak běží třicetidenní lhůta, ve které rozhoduje o udělení výjimky. V případě kladného vyřízení žádosti poté naleznete výjimky zapsané ve zbrojním listu, a to v částech I a J:

1 Líbí se

Tady mám doplnění - pokud u obou vyjímek ve formuláři zaškrtnu “sportovně-střelecká činnost”, tak se objeví:

Dal jsem tedy v obou případech pouze ochranu života.

Aha, díky za upozornění. V tom případě je lepší tu sportovně-střeleckou činnost vynechat a ušetřit si tak papírování.

jo, todle ta bylo od zacatku, je to pozadavek EU. tak u nas zacali psat na obranu a nic necheou proste ti to daji.

Návod jsem náležitě upravil.

2 Líbí se

Ahoj všem,

mohu se zeptat zda je ochrana zdraví v citlivých prostorách správný důvod? Udělal jsem zbroják v prosinci minulý rok (rozšiřený) a těmi citlivými prostory si nejsem jistý. Přeci jenom běžný rodinný dům se asi za citlivý prostor nepovažuje.. Není vhodnější uvést důvod výcvik a výuka? Plánuji chodit i na kurzy obranné střelby atd, kde bych zásobníky využil.

Děkuji všem za odpověd!

Rodinný dům lze považovat za citlivý prostor. Definice je uvedena v zákoně:

citlivými prostorami jsou prostory, jejichž nedotknutelnost je zaručena jiným právním předpisem, nebo místa, kde se zpravidla nacházejí snadno zranitelné cíle

Tím výcvikem a výukou se IMHO má na mysli to, že držitel bude vyučovat a cvičit jiné lidi. Obávám se, že to budou chtít doložit.

Děkuji za rychlou odpověď :slight_smile: . Právě, že co se týče výuka a výcviku jsem nikde nedohledal, že je myšleno, že by to mělo být pro instruktory či něco takového, ve vysvětlení to definované není, proto jsem myslel, že by to mohlo být bráno i tak, že s tím chci cvičit, účastnit se kurzů atd… Co se týče té definice citlivého prostoru, opravdu lze z toho vyvodit rodinný dům? Jedinné co v mém případě je snadno zranitelný cíl, tak mohu považovat, že mám doma dítě.

Jde mi o to, že si o výjimku chci zažádat, ale nerad bych uvedl důvod, který nedává smysl a zamítli mi to. Spadám pod Plzeňskou PČR, pokud s tím máte někdo zkušenosti?

Mockrát děkuji.

Ja si do nektere ze zadosti omylem zaskrtnul sport. Volali, ze bych to musel dolozit clenstvim v klubu. Tak jsme se domluvili, ze to skrtnou a jelo se dal.
Sice ne v Plzni, ale nejspis by to probehlo podobne.

1 Líbí se

Určitě Ti to nezamítnou pokud uvedeš pouze ochrana zdraví v citlivých prostorách.

Dám tedy na vás chlapy :smiley: Děkuji za rady a kdyby měl někdo osobní zkušenost z Plzeňské pčr, tak prosím o odpověd na předcházející dotaz by se hodila :slight_smile: . Asi to dnes/zítra podám datovkou a uvidíme.

1 Líbí se

Ano, podával jsem to na KŘP pro Plzeňský kraj. Sice před nabytím platnosti nového zákona, ale pro vydání výjimky z důvodu ochrany života, zdraví nebo majetku v citlivých prostorách se v novém zákoně oproti starému nic zásadního nezměnilo.

Viz odst. 1 čl. 12 Listiny základních práv a svobod:

Obydlí je nedotknutelné. Není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí.

Děkuji všem, hledal jsem si to a dává to smysl.:+1:

Včera zažádáno a dnes kladně vyřízeno. Všem co váhají, tak potvrzuji, že tento důvod jak se píše v návodu je zcela v pořádku s legislativou. Plzeň.

Všem díky za rychlé reakce. :+1:

2 Líbí se