Chybí mi třetí (a IMHO nejužitečnější) možnost - část fóra (určitá témata) viditelné i pro nepřihlášené, “citlivější” témata až po přihlášení. Takže nemůžu hlasovat pro žádnou ze současně uvedených dvou hraničních možností.
Jsou tu siroke moznosti nastaveni opravneni. Technicky neni problem udelat cast fora neverejnou. Ale musi to davat smysl strukturalne. Takhle z patra mne napada nechat informace nebo vlakna pro novacky verejne pristupnou. Ono takhle, z meho pohledu pokud bude chtit forum kdokoliv nejak vytezit, tak si proste udela registraci a podiva se sam. Takhle to je realne ale vsude.
Jasan, je to nejpracnější možnost, páč se, jak říkáš, musí dodržet nějaké logická štábní kultura co “schovat” a co ne. Já bych byl pro většinu fóra viditelného i bez přihlášení, jen pro opravdu citlivá témata (to je otázka na širší diskusi, která by to měla být) volit tu viditelnost až po přihlášení. Sice to není žádná zábrana pro někoho kdo bude chtít vidět “vše” (a regne se), ale lidi jsou z principu líný…
To neni problem. Prava se nastavuji na kategorie. Uzivatel to myslim udelat nemuze ale melo by stacit pozadat moderatora. Nebo vytvorime jen sekci “pro zacatecniky” kde muze byt popis ziskani zp 2025” vyber prvni zbrane a podobna temata a cely zbytek zamknout. Je to o domluve.
Za mě bych spíš preferoval opačný přístup - co nejvíce toho mít veřejného a skrýt jen striktně témata (kategorie) kde by se probíraly opravdu “citlivé věci” - nebo prostě věci co by “náhodný kolemjdoucí” nemusel hned vidět na první dobrou.
Například já si rád občas počtu na loveckeforum o lovu a věcech co s tím souvisí, i když sám nelovím a ani tam nejsem registrován, a jsem rád, že ho mají prakticky celé otevřené ke čtení.
Větší uzavřenost (nedejbože zcela uzavřené fórum “jen pro členy”) by naopak IMHO značně bránila přísunu nových členů do fóra a seznámení “náhodných kolemdoujcích” s fórem. Prakticky by to mohlo fórum zabít hned z počátku, nebo z něj udělat skomírající polozombie s pár kmenovými členy. Takže za mě nyní “ze startu” nechat celé fórum otevřené pro plné čtení bez registrace a teprve posléze diskutovat, jestli a která témata/kategorie neudělat skrytá…
Ještě bych chtěl podotknout, že to hlasování je samo o sobě zatíženo značnou chybou, která ho dělá ze statistického hlediska prakticky bezcenným (a kterou si člověk, který se statistikou nikdy nezabýval, nemusí ani uvědomit! ).
Ta chyba je to, že umožňuje hlasovat POUZE přihlášeným! Čímž se množina hlasujících omezuje pouze na již přihlášené členy, kteří ale už stejně “vidí vše”.
Správně by v takovémto hlasování měl možnost projevit svůj názor i “nepřihlášený čtenář” (ale udělat to tak, aby to bylo validní a vypovídající není vůbec snadné - vůbec, statistika je děsná potvora).
To jen tak na okraj, z dob kdy jsem se o statistiku zajímal.
tahle anketa není o sběru dat pro demografickou studii, ale o zjištění postoje aktivních uživatelů – tedy těch, co fórum opravdu používají.
Nepřihlášení návštěvníci samozřejmě existují, ale rozhodování o tom, jaké mají mít možnosti a co má být viditelné, musí logicky vzejít od těch, co se registrují, přispívají a tvoří obsah.
No, úplně nesouhlasím, protože může existovat (především samozřejmě u zaběhlého fóra) velká skupina tzv. “aktivních čtenářů”, a tato množina je zcela vyjmuta z možnosti hlasovat. Ale budiž.
Ale za druhé, i se současnými podmínkami je validita takovéhoto (a nejen takovéhoto) hlasování závislá především na celkovém počtu hlasů. Nezdá se mi takto (IMHO) důležité otázky řešit v případě, kdy do hlasování může (v současné době) přispět pouze pár jedinců, protože počet registrovaných uživatelů na tomto fóru je momentálně asi velmi nízký… Leda to nechat běžet dostatečně dlouho, až tam bude alespoň > 100 hlasů aby to mělo nějakou vypovídající hodnotu.
Otázka je, co by se mělo skrývat a proč? Pokud někoho střelectví nezajímá, tak sem nejspíš nepůjde vůbec. Pokud někdo bude hledat informace, tak se stejně zaregistruje. Něco mezi?
Logické by bylo část s informací o fórech a základních pravidlech viditelné, ale vlastní diskusi o zbraních až po registraci.
Zabrání to dolování témat, ale pak nepůjde vyhledávat ve veřejných vyhledávačích.
Co jsou úrovně důvěry a jak je možné je získávat, si můžete detailně přečíst zde.
V této souvislosti bych rád oznámil, že jsem všem aktuálně registrovaným členům ručně navýšil úroveň důvěry na Level 2 a udělil speciální badge „Founding 50“. Ten je vyhrazen pouze pro prvních 50 zakládajících členů a už nikdy nebude možné jej získat jiným způsobem.
Je to malé poděkování za to, že se s námi pouštíte do budování nového diskuzního prostoru.
Vídím to, že něco ano a něco ne. Třeba bych osobně umožnil LEXu a LOSíku mít zde viditelné vlákno (a třeba i něco dalšího), vlákno s informacemi jak forum funguje a zbytek pod registraci.
Osobně si myslím, že naopak valná většina témat by měla být čitelná i bez registrace, chceme si radit, probírat témata s různými názory a zkušenostmi. Pro příklad kdybych chtěl zjistit něco o konkrétní zbrani, nebudu se registrovat jen abych zjistil, jestli se to tu náhodou už neprobíralo. Registrací všude možně mají lidi dost.
Skryté by za mě měly být skutečně jen věci, které mohou být nějak “choulostivé”. ikdyž mě teď nic konkrétního, co by važadovalo skrytost nenapadá (neříkám že to neexistuje)
a už jdu zas pracovat, nějak moc tu píšu a málo makám
Většinou to bylo tak, že pokud jsem nalezl nějaké fórum, které po mně chtělo registraci bez toho, abych viděl obsah a mohl alespoň trochu posoudit zda je to pro mne přínosné, tak jsem dotyčné forum ignoroval, byť se mohlo vztahovat k předmětu mého zájmu. Takže určitě vidět co nejvíc bez registrace.
taky nemám rád fóra kde nelze číst nebo přispívat, teprve až tam člověk je nějaký čas se ty možnosti odemknou. Myslím, že tady je to nastaveno benevolentně.
Současně chápu potřebu některejch lidí, kteří mají potřebu diskrétnější diskuze.