Mno, mě to připadá jako rebrandovaná karabina Proarms PDW 9. Páč ji mám a když ji porovnám s touto, tak až na velmi mírně jiné předpažbí je lower a upper, včetně absolutně všech detailů, naprosto totožný.
Možná má Haken ještě jinou hlaveň (PDW 9 ji nemá kanelovanou) a pár drobností jako napínací páka, bižuterie (pažbička, pažba, komp…) ap. Ale upper a lower vypadají totožně s PDW 9.
Je do šroubku stejná - alespoň tedy co mohu posoudit z fotek a rozkresů Hakena. Nebylo by od věci zjistit, jestli ji prostě Haken nevyráběl dřív pro Proarms a nyní se jen rozhodl prodávat ji pod vlastní značkou. Nic bych nedal za to, že to nějak tak bude.
Viděl jsem ji a je pěkná, ale je mi moc líto, že šli cestou prosté kopie něčeho, co tu už je v mnoha iteracích, protože i když by to bylo velmi dobře provedené, zapadne to v té záplavě a nikdo neocení tu kvalitu provedení a bude je to tlačit cenově dolů.
Plus tedy řešení lučíku jako pevného úplně nepreferuji.
Zase je to jednoduchá konstrukce a není na ní moc co zkazit a naopak je to LEGO pro dospělé, takže se do dá pojmout jako slušný základ.
Mno, ProArms PDW9 má několik much. První sérii praskaly úderníky, ale to už snad vychytali. Horší je poměrně blbě konstrukčně řešená střelecká pohotovost, která při tlaku na zásobník (tzn. když se zbraň o zásobník při střelbě opře, a to ať vertikálně či horizontálně), občas vystaví střeleckou pohotovost i u ne zcela vystříleného zásobníku. Osobně jsem si to vyřešil výrobou jiné součástky co tlakem podavače zásobníku zvedá páčku střelecké pohotovosti, aby to nedělalo. Ale já jsem bývalý puškař, takže to pro mě není takový problém.
Sériová spouť má snad 4 kila. Vyřešil jsem montáží stavitelné spouště Trigertech AR9.
Asi poslední nedostatek je ne úplně stoprocentně podepřená komora, což vede k mírnému nafukování prdelek nábojnic":
Moc se mi to nelíbí, ale vzhledem k tomu, že ještě žádná nábojnice u dna nepraskla (a to tu karabinu krmím občas fakt děsnou směskou nábojnic všech výrobců, nepočítaněkrát přebitých) a vzhledem k tomu, že zatím jsem z cca 2000 ran neměl ani jednu zádržku či selhač, bude asi jen můj osobní blbej pocit.
Tak po mailové komunikaci s ProArms je situace jasnější. Haken prostě bere stejné díly jako oni (lower upper, bolt) od stejného výrobce, akorát tam dá jinou hlaveň a bižuterii a dá na to svoje nápisy. Proto je upper i lower u PDW9 a AR9X naprosto totožný, včetně vnitřní konstrukce všech prvků.
A nedělají to jen ProArms a Haken, tyhle skládačky nabízí kde kdo, porovnejte např. maďarskou BTS-9:
opět naprosto totožný lower a upper jako u Hakena a ProArms.
Tudíž nedejte na nějaké marketingové kydy kdy se u Hakena ohání větami jako (cituji z mailu): “AR9X je naším vlastním, pečlivě vyvinutým produktem“.
Kecají - nakoupí lower, upper a bolt u výrobce, který to dodává i spoustě dalším “výrobcům“ a maximálně dají svoji hlaveň a bižuterii (pažba, pažbička, předpažbí, natahovací páka ap.) a je to skládačka.
Hakena jsem nedávno viděl taky, přišel mi obyčejný. Teď už vím, proč.
Moje představa o takové zbraní je hmotnost do 2kg, jemná a krátká spoušť, šachta kolmo na osu hlavně, brždění závěru a natahovací páky vpředu i vzadu. Haken se tomu neblíží ani trochu.
Neodporuji, jen k tomu - téměř všechno vcelku splňuje Stribog. Ono natahovací páka vepředu na ARku je vždy na dvě věci, protože tam dochází k fyzikální páce a nefunguje to dobře (vyzkoušeno). Smysl na ARku má třeba na boku vlevo, ale ta není vepředu a navíc jezdí spolu se závěrem. Natahovací páka vzadu je za mě velká blbost ARka a to, že se s ní pořád pracuje pramení z obliby AR-15 a toho, že americká armáda (asi největší co je používá) je z části negramotná (nemluvící anglicky a díky tomu, že služba a armádě je jednou z cest k zelené kartě, tak i s vzděláním to není top) a učit je nový systém by bylo náročné a drahé.
Brždění závěru na ARku je taky komplikované, takže se to řeší přes různé Kynshoty - jde to, pomáhá to hodně (mám ho v jedné zbrani), ale má omezenou životnost a není to to samé jako MP5.
Zásobník kolměji na osu hlavně - to musí být nějaký jiný než Glockácký zásobník a bohužel ty Stribogové jsou “prý” už vychytané, ale dřívější generace byly problematické - Pokud už to vychytali, tak super. Velmi kvalitní EVO zásobníky bohužel používá jen Bark (to fakt ne-e) a nebo DDčko, ale to je také dynamika, takže kynshot.
Bohužel se CMMG jsem měl neustálý potíže, vždycky když jsem je vyřešil, tak se po pár stovkách ran objevilo něco dalšího, už mě to štvalo.
Vyměnil jsem za Siga MPX. Neskutečná mašina, komfort při střelbě byl fakt něco, ale sehnat u nás díly byl mor, z ciziny jsi zas mohl dovézt jen nedůležitý části. navíc prostě 16” sportovní speciál já neustřílím, po pár stovkách ran jsem ho poslal dál.
Tohle mi po pravdě přijde cena/výkon super právě pro můj účel, občas si střelit LOS PDW, mít na tom tlumič a nemuset prakticky řešit žádný problémy s kompatibilitama a tak. Pod 2 kg toho myslím moc není Tedy aspoň aby to mělo větší než 5” hlaveň, což rozhodně není nutnost, ale ne každej chce ultrakraťase.
Musel bych si to zkusit, ale trochu se obavam, ze to bude trochu komplikovat manipulaci se zbrani jednoruc po zraneni. Odstranovani zavad skoro urcite.
Bavíme se o AR-9, kde bych to asi úplně neprožíval, ona představa, že budu “v kontaktu” na krátkou vzdálenost, řešit to hekticky jednoruč, tak to vypadá dobře a hlasitě na videích, ale stejně je potřeba to nějak zapřít a pak už to umístění (ve smyslu vzadu, vlevo na boku, vpředu vlevo, třeba) nehraje takovou roli jako schopnosti uživatele a mozek… Ze srandy jsem to zkoušel, je potřeba to trochu jinak natočit, ale to je za mě jediný rozdíl.
Ale samozřejmě ano, pro někoho tohle určitě může být důležitý argument