Haken AR9X - Česká 9mm karabina

Na kratkou vzdalenost to samozrejme resit nebudu, od toho je prechod na zalozni zbran. Ale az budu mit vhodnou chvilku, tak by to rad zprovoznil a nerad bych aby to trvalo zbytecne dlouho. Umim to s pistoli i puskou, kazdou jednou rukou, a kdyz uz jsme si dal tu praci se to naucit, tak moznost tuto dovednost pouzit je jeden z parametru zbrane, ktery beru v uvahu.

Ale v ruce jsme to zatim opravdu nemel, takze to byla jen takova nahlas vyslovena uvaha na co bych se musel podivat, kdybych se pro neco takovehleho rozhodoval. Nesnazil jsme se to nejak pomluvit. Sam nevim jestli by mi to nakonec jako problem pripadalo, nebo ne …

Jeden ze smyslů, proč mám jako devítkovou karabinu AR9 (ProArms PDW, tedy to stejné jak Haken), je právě to, že ovládáním je naprosto shodná s AR15. Takže natahovací páka, vypouštění závěru (střelecká pohotovost), pojistka - vše úplně stejné jak u AR15.

Tudíž nepotřebuji nějak měnit návyky a svalovou paměť, ať už v rukou mám karabinu, nebo plnohodnotnou pušku. Neřeším, jestli je “hnusná” s trčícím zásobníkem, neřeším, že kope více jak modely s bržděním (právě naopak - kope to zhruba stejně jak 223) mám ji prostě jako levnější tréningovou náhradu pušky. Toť vše, není za tím třeba hledat nějakou větší vědu.

1 Líbí se

V plné míře souhlasím, zároveň tím doufám ušetřím nějaký koruny na manželčině střílení :smiley:

Dynamicka 9mm i s nejlepsim kompikem bez nejakych dalsich udelatek ve smyslu hydraulickeho bufferu kope vic jak ar15.

9mm “nekope”, více jak 223, to by byl fyzikální nesmysl (zákon akce a reakce ap.). Když to HODNĚ zjednoduším, u 223 se musí umořit více jak dvojnásobek (1286 J vs 524 J) energie zpětného rázu jak u 9mm. Důležitý je ale PRŮBĚH a doba působení síly vzniklé zpětným rázem a z čeho tato síla pochází.

(Pozn. - pro výpočty bráno 9mm Luger 125 grs à 360 ms/s a pro 223 je to 55 grs à 850 m/s.)

U 223 je to téměř výhradně ze zpětného rázu z pohybové reakce pušky na energii udělené střele, což je u pušky o váze 3 kg rychlost zpětného pohybu zbraně cca 29,2 m/s.

U 9mm a zbraně stejné hmotnosti by to bylo 18,7 m/s, takže o více jak o třetinu menší rychlost zpětného rázu zbraně.

JENŽE… Zatímco u 223 je zpětný ráz generován prakticky “okamžitě“ přes uzamčený závorník na celou sestavu závorník-závěr-zbraň, u 9mm s dynamickým závěrem je zpětný ráz generován po velmi dlouhou dobu (stlačování pružiny závěru) a “zakončen” nárazem závěru přes buffer do zbraně (a předání zbylé energie) a je průběhově tedy diametrálně odlišný.

U 9mm je tedy o působení sice menší energie, ale na mnohonásobně delším časovém úseku. Proto se může POCITOVĚ zdát, že 9mm karabina kope více jak 223, ale není tomu tak. (Laicky řečeno, 223 kopne tvrdě a krátce, 9mm sice slaběji, ale oproti 223 dloooooouze…)

Pozn2 - ve skutečnosti je celý problém daleko složitější, energie zbraně je ve skutečnosti o něco menší než ideálně vypočtená, neboť zde působí třecí síla (odpor) střely v hlavni, energie udělená na rotaci střely ap., je to komplexní problém vnitřní a přechodové balistiky. Ale pro zjednodušení a pochopení principu to snad stačí.

2 Líbí se