Evakuacni zavazadlo - mate? Tipy a triky na obsah

Baterku jsem nechal úplně vybít, potom jsem 1 minutu točil kličkou a doba svícení byla 28 minut, no ještě svítí, ale už je to pro používání slabé světlo.
Příkon ledek nevím, nechce se mi to rozebírat a měřit…
Ale stačí otočit třeba 10x kličkou a zase svítí tak, že se dá použít…

1 Líbí se

Mam takovou na chate. 3 ledky a akumulator tak stary, ze se proste nenabije. Svitim, jen kdyz tocim. Jak stare vojenske. A kolem baraku to staci. Malokdy je uplna tma.

Tak to je mnohem funkčnější, než jsem čekal. Asi i použitelné, jestli ty ledky i reálně osvítí prostor.

Tady je fotka v úplné tmě, není to pochopitelně na svícení k nějaké práci, ale na základní orientaci to stačí, ony jsou ty tři ledky fokusovány do jednoho bodu, takže to světlo vytváří kruhové pole, když už dochází energie v akumulátorku, tak svítí jen ty dvě krajní ledky a prostřední ne. Tady na té fotce to světlo rozptyluje sprchový kout, takže to vypadá osvětlené více prostorově…

Mám přídavnou kapsu od tasmania tiger s molle vazbou, ve které mám uloženy takové ty věci, co bych narychlo asi doma nestihl posbírat.
Jsou tam: filtr na vodu, křesadlo a tuhé lihové kostky, svítilna, náhradní baterky, zavírací nůž a brousek, ruční řetězová pila, sada na pytlačení ryb. Na molle jsem upevnil 20 m parakordu.

Plus jsem koupil ještě jednu podobnou, kde bude IFAK, ale ten jsem ještě nevybavil.

1 Líbí se

Mám úplně stejnou kapsu, ale používám jí jako lékárničku v batohu.

1 Líbí se

Jestli se chceš něco naučit a vybavit si IFAK doporučuji krom nějakého kurzu první pomoci (ideálně od členů výjezdu ZZS, nikoliv spolků jako ČČK a pod.) tak si pak udělej např. i TECCv Lhenicích nebo přeneseně na HT.

NPP se věnuji dlouho a na výjezdu když nevelím, dělám zdravotníka, a dost kurzů jsem si už prošel i ze zvědavosti.

Na ty Lhenice TECC nebo FOS (Jarda Duchoň) je dobré už mít základy a pak Ti to dá neskutečně moc, jak rychle reagovat.

No a pak si ten IFAK postavíš, tak jak potřebuješ a hlavně s čím umíš. Já mám postavený klasicky TECC/TCCC a k tomu bonus malou desinfekci, pinzetu na klišťata a náplasti se zvířátky! :joy: Asi víš proč :smiley: IFAK nosím pořád v EDC protože nosím zbraň.

1 Líbí se

Já už měl x lékárniček a teď už mám konečně vybrano a definitivního vítěze a to je lekarnička IFAK od Combat System. U ní opravdu tvůrci přemýšleli.

A jak už jsem psal, naučit se pomoc, a vybavit si jí tím s čím umíš. :slight_smile:

1 Líbí se

Tak já mám v pohotovosti 80l Wisport plně vybavený. Rozdělil jsem si výbavu do kategorií- 1)Voda a jídlo, 2) oheň, 3) spaní a oblečení, 4) komunikace, 5) zdraví.

Na vodu mám dvě 3l rolovací velmi kvalitní láhve Cnoc a filtr Sawyer Squeeze s životností 2.000.000 l vody. Na jídlo (nejsem náročný) ešus a na pořízení jídla .44 magnum.

Na oheň mám velmi drahý plynotěsný a vodotěsný benzínový zapalovač, tak dokonale vyrobený, že i 5 let od naplnění po škrtnutí hoří !!! Dále survival zápalky, kvalitní a silné krbové zápalky, Dvě XXL křesadla (13mm x 13cm), pilku Silky Big-boy 360, Zavírací nůž a dvě dýky (Kyzliar supreme survivalist, a Coldsteel forget survivalist, a ndalší a další drobnosti.

Na spaní spacák Pinguin Blizzard, nafukovací karimatku a běřné spodní a svrchní oblečení (které ale i používám).

Na komunikaci mám staničky Yaesu FT-60 (má i příjem rozhlasového vysílání), a FT-70 (taky běžně používám. (a ano, mám je legálně- mám licenci OK2FJ) Dále odolný mobil Caterpillar, který vydrží v zapnutém stavu měsíc bez nabíjení, a dvě powerbanky 20.000 mAh.

Na zdraví lékárničku obsahující vše- obvazový materiál, náplasti, dezinfekce, práškový sprej s koloidním stříbrem, nástroje (skalpel, pean, jehelec), jehlu s 2/0 vláknem, jehlu s 3/0 vláknem, hrudní chlopeň se šesti ventily na pneumotorax, chemická světla, červenou signální pochoděň, červenou signální dýmovnici, běžní léky na bolest, střevní problémy, na otravy jídlem, na horečky,…. a spousty dalších drobností. Taky mám v lékárničce v dnešní době dost důležitý dozimetr UNI-T UT-334A, který je dost kvalitní a má spoustu možností.

To jsou jen základy. samozřejmě nejsem schopen si teď vzpomenout na vše, a vybalovat se mi to nechce, ale je to takový nástin toho, co člověk může potřebovat. Samozřejmě i svítilny (používám velmi kvalitní německé Ledlenser se zárukpou 7 let- ruční a čelovku. Jsou sice drahé, ale špička.

Pak už záleží na dalších preferencích každého soudruha, že :laughing: , ale taky na věku. Před 40 lety jsem měl v lékárničce jen obvaz a náplast a prezervativy- no, nemládnem, a jak řekl klasik- frantík měkne a játra tvrdnou.

2 Líbí se

A není nepraktické mít takhle vyloženě velké zavazadlo někde trvale poskládané? Blokuje ti to pak batoh a věci v něm + tam to tam máš bez ohledu na roční období - počasí nebo i důvod evakuace.

Osobně to mám doma tak, že všechny ty věci o kterých píšeš vím, kde mám a právě podle počasí a hlavně důvodu evakuace bych je během několika málo minut pobalil.

A nemyslím to jako rýpání nebo kritiku, jen spíš dotaz a srovnání, jak nad tím přemýšlím já a jak někdo jiný.

Přemýšlím, co tak očekáváte, že by se mohlo stát. Ty povodně a vichřice nepřicházejí bez varování. A asi bych v takovém případě spíš evakuoval manželku a sám hlídal dům. Záleželo by na situaci.
Možná lidi z Prahy 6 to mají dané, protože ten obvod vyhlásil klmatickou nouzi. Ale že by se evakuovali, jsem zatím neslyšel.

Já teda evakuační batoh nemám. Spíš tahám “zbytečné“ věci v autě, protože tam mi přijde ten scénář nouze realističtější.
A v domě se snažím mít možnost řešit základní potřeby při výpadku služeb. Bohužel, řada věcí naráží na eurobolševické předpisy. Protože třeba by dávalo smysl mít v záloze starý kotel a 20 metráků uhlí. Což je dnes trestné.

Mit je muzes, kdyz je nebudes pouzivat.
A az prijde takova krize, ze je budes muset pouzit, je to typicka KN, ne?

Já mám dojem, že režim už kriminalizuje i pouhou instalaci. A dokonce za vlády Babiše sáhli na domovní svobodu právě pod záminku kontroly kotle - ještě ne existence, ale provozu.

Tak budes mit namontovano a odpojenou spojovaci trubku v delce par cm?

No podívej, já kdysi dělal práci, kde jsem vydělával prachy, o kterých se mi ani nesnilo. Takže jsem si koupil spoustu věcí dvakrát (ne, nezbláznil jsem se, já se jako blázen už narodil). Takže kromě oblečení (to bych doplnil během chvilky) mám opravdu toto zavazadélko trvale nabalené v úložném prostoru pod postelí.

A fakt nejsem paranoidní, ale prostě byly prachy, tak jsem si řekl, že…. co kdyby….

1 Líbí se

Tak to nejsi sám. Jakožto SHTF prepper mám dokonce sbalena dvě evakuační zavazadla.

Jedno - to “na lehko“ odpovídá tomu tvému 80l batohu. :wink:

V tom druhém je místo i pro plynovou masku a protiatomické filtry. (A v celku pro “atombordel”).

Mam trosku obavy, ze v pripade potreby toho tezsiho uz s nim nebude kam jit.

Já teda jsem měl vždycky tzv. holou řiť a nikdy jsem nevydělal prachy, o kterých se mi nesnilo, ale zase jsem nemohl sehnat sandále. A když jsem konečně našel ty, co mi seděly, tak jsem koupil rovnou dva páry. Doma se mnou manželka nemluvila, že jsem trapák, protože kdo si může koupit dva kusy téhož…. určitě to dávala k lepšímu všude kam chodila.
A od té doby už se mi něco podobného stalo víckrát. Manželka si zvykla.

Jako ze to nekdo dela jinak?
Kdyz najdu sedici jeansy, keeny, nebo tak neco, tak to automaticky beru 2x (pokud maji).

Spíš taková ta ženská logika. Já když už si musím koupit nové kalhoty, tak je to martyrium, aby seděly a když objevím, koupím klidně dvoje. A kdybychom seděli spolu v kanclu a tobě seděly taky, tak tam půjdeš a taky si koupíš dvoje. A budem oba spokojení, že máme na dva roky pokoj.

Tohle ženská nikdy nejen neudělá, ale ani nepochopí. Už jen mít stejné hadry jako jiná ženská! A mít dvoje stejné, to taky je proti všem mozkovým závitům,