Toto téma slouží k dotazům uchazečů o zbrojní průkaz (zbrojní oprávnění), kteří se připravují na zkoušku odborné způsobilosti a potřebují se poradit nebo si něco ujasnit.
Tak já to rovnou vykopnu. Na včerejší přípravě ke zkoušce odborné způsobilosti mě zarazilo, že mi instruktor radil před rozebíráním brokovnice dvojky provést ránu jistoty. Po zavření lůžka se natáhne bicí mechanismus a podle instruktora není bezpečné rozebírat nataženou zbraň. Moc mi nelíbilo cvakat s brokovnicí naprázdno, ale podřídil jsem se.
Vrtalo mi to hlavou, nahlédl jsem tedy do zkušebního řádu, tam jsem však nenašel uspokojivou odpověď. Jediné, co jsem našel, bylo:
Rána jistoty, při níž se provádí zamíření zbraně do bezpečného směru s využitím mířidel zbraně, se provádí, pokud tak určí zkušební komisař, a to způsobem, který zkušební komisař určí.
Je na závadu neprovedení rány jistoty před rozborkou dvojky?
Nechme stranou, ze ultimativni pravo vykladu prislusi pouze soudu a zustanme u praktictejsiho - na zkousce pravidla vyklada komisar. V pripade nejasnosti nebo pochybnosti je tedy nejlesim resenim se ho proste optat.
Jestli te ale zajima muj nazor tak - pokud komisar rekl, ze mas ranu jistoty provest a ty neprovedes, je to chyba.
Neni to ale naproste dogma. Pokud komisar provedeni rany jistoty urcil, ale nastala nejaka zvlastni situace a se ty domnivas, ze v tomto pripade je rana jistoty nevhodna nebo nebezpecna, pak bych to komisari oznamil (se zduvodnenim proc ranu jistoty delat nechci) a optal bych se, zda on na ni trva.
V sekci 2.2 Postup při kontrole jednotlivých typů zbraní:
c) Zbraň se sklopnou hlavní nebo hlavňovým svazkem
Provede se sklopení hlavně nebo hlavňového svazku a vizuální kontrola nábojových komor.
Odložení zkontrolované zbraně se provede buď se sklopenými hlavněmi nebo se při uzamčení nenabité zkontrolované zbraně provede vypuštění bicího mechanismu prostřednictvím rány jistoty nebo manuálně, připouští-li bicí mechanismus předložené zbraně takový způsob vypuštění.
Sekce 4.1
- Částečné rozebrání a složení zbraně
4.1 Obecná pravidla
- Bezprostředně před částečným rozebráním zbraně se provede kontrola zbraně. Po složení zbraně se provede kontrola správného a úplného složení a kontrola funkce zbraně, a to zejména přezkoušením funkčního cyklu zbraně a ránou jistoty.
Z těchto dvou odstavců to chápu tak, že kontrola je dokončená při uzamčení nenabité zkontrolované zbraně pouze s vypuštěným bicím mechanismem. Pro rozborku je brokovnice uzamčená, takže abych dokončil celou kontrolu zbraně, musím provést ránu jistoty.
Ale jak psal Dan, co říká komisař platí, a v případě nejasnosti se radši zeptat než udělat chybu.
Děkuji vám oběma. Takže je to jasné, rána jistoty je povinná i u brokovnice (samozřejmě pokud komisař neřekne jinak). Musel jsem to předtím při čtení zkušebního řádu přehlédnout.
Ještě jednou věcí mě instruktor překvapil. V jinak skvělém videu předvádí v čase 14:45 @PremekQPQ funkční kontrolu zbraně po rozborce a tvrdí, že u zbraně s DA/SA je potřeba vyzkoušet oba režimy. Když jsem se na to instruktora ptal, tak mi na to řekl, že k tomu není důvod. Nerozebíral jsem přece spoušťové ústrojí, takže není důvod zkoušet jeho režimy. Hlavní je zjistit, jestli jsem nasadil správně hlaveň a vratnou pružinu do závěru a závěr na tělo.
Na druhou stranu se ve zkušebním řádu píšou tohle:
Po složení zbraně se provede kontrola správného a úplného složení a kontrola funkce zbraně, a to zejména přezkoušením funkčního cyklu zbraně a ránou jistoty.
Já to slovo zejména chápu tak, že zkušební komisař by teoreticky mohl vyžadovat i kontrolu nějakých funkcí navíc, třeba i ověření funkčnosti DA. Těžko říct, budu se snažit řídit pokyny komisaře.
Termin „zejmena“ se v pravnich predpisech pouziva zejmena tehdy, kdyz chces rict, ze neco k veci urcite patri, ale chces zabranit tomu, aby to nekdo interpretoval tak, ze vycet je uplny.
Zde je tedy jasne, ze prezkouset funkcni cyklus zbrane a dat ranu jistoty musis. Ale v zavislosti na typu a konstrukci zbrane mozna bude nutne zkusit jeste i neco dalsiho, aby clovek mohl rict, ze vyzkousel, ze zbran je spravne slozena a funkcni. Ja netusim co by to bylo - ale to, ze nemam dostatecnu fantazii neznamena, ze takova zbran neni. Tyhle instrukce musi byt pouzitelne pro vsechny v uvahu pripadajici zbrane.
Ale v kazdem pripade to „zejmena“ znamena, ze kdyz udelas neco navic (a nebude to ve vztahu ke kontrole slozeni a funkcnosti totalni pitomost), nemuze ti komisar nic vycitat. Coz by mohl, kdyby tam to slovo nebylo.
V době, kdy jsme video natáčeli to bylo ze strany řady zkušebních komisařů požadované. My jsme s tím video natočili a až potom nám z MVČR přislo stanovisko, že to není potřeba a postupně se to rozšířilo i mezi komisaře. Stejná situace je s koukáním se za sebe u brokovnice - nyní to už není vyžadováno, ale v době natáčení videa víme o jednom komisaři, kteří za to trestal i když už se vědělo, že to není potřeba.
Bohužel, není možné přetáčet videa zdarma při každé drobné změně a vývoji situace, takže tyto “updaty” vždy jednou za čas shrneme nebo je předáváme na kurzech.
Děkuji za vysvětlení. A taky za užitečná videa, bez nich by byla příprava na ZOZ mnohem složitější.
Ještě bych rád zdůraznil, že ono zejména znamená, že je to hlavní způsob řešení, ale rozhodně ne jediný. Bohužel, někteří komisaři mylně převzali to, že když je něco zejména, je to nějaké minimum toho, co se musí udělat a to není správně (ani tím, co chtěl zákonodárce říct, ani mluvnicky).
Je to dobrý návod na to jak to udělat a nikdo proti tomu nemůže nic namítat, ale rozhodně to nejde brát jako nějaké minimum ani jako nutnost.
Reálně proto doporučuji klientům se zeptat, zda u dlouhých je ta rána po složení vyžadována, protože nemusí. Já ji třeba nechci a lidem na zkoušce to říkám a mám ověřeno, že je to v souladu se zkušebním řádem.
To, že bezpečné udělání něčeho navíc není chybou je tak nějak protknuté celým zkušebním řádem (včetně například čekání u slabé rány a podobně)
Ahoj,
jaký je správný postup pro přihlášení na zkoušky? Přihlášku a zdravotko jsem poslal, z policie jsem dostal vyrozumění, že: “… jste byl zapsán do Centrálního registru zbraní, jakožto žadatel o vykonání zkoušky odborné způsobilosti. Současně Vám musíme sdělit, že prozatím žádné zkoušky neprobíhají.“
To mě trochu mate, na webech různých střelnic jsou termíny zkoušek vypsané, tak jak to, že neprobíhají?
Teď se musím přihlásit na termín na střelnici, nebo musím zase na policii? Na webu každé střelnice jsou protichůdné informace, někde jsem se dočetl, že musím podat přihlášku na příslušném útvaru policie, ale to je podle mně stará informace z loňska, ne?
Ahoj. Je nutné sám kontaktovat střelnici ze seznamu zkouškových střelnic a přihlásit se u nich na termín. V tématu Postup pro získání zbrojního oprávnění – nový zákon od roku 2026 je detailnější postup. Držím palce!
Díky. Ještě jsem se mezitím podíval na video od Šárky a Přemka, tam to taky říkají jasně. Střelnice neaktualizují texty na webu, leckde mají staré informace.