Sdílení zkušeností ze zkoušky odborné způsobilosti

Toto místo slouží k vylíčení vašich zážitků ze zkoušky odborné způsobilosti. Cílem je, aby si budoucí uchazeči o zbrojní oprávnění mohli udělat představu o tom, jak zkoušky probíhají.

Nejedná se o diskuzi, příspěvky s jiným obsahem budou smazány. Případné dotazy k průběhu zkoušky patří do příslušného tématu.

Pokud možno se snažte psát příspěvky následující formou:

Datum konání zkoušky: ...
Střelnice: ...
Jméno komisaře: ...
Počet uchazečů: ...
Počet úspěšných: ...
Můj výsledek: úspěch/neúspěch

[samotný text příspěvku]

Nez se to tu zaplni soucasnymi prispevky, trocha historie.

18.05.2016,
Střelnice Magnum
další informace se nedochovaly

Druhy pokus o praktickou (poprve jsem u selhace nepockal stanoveny cas). Delal jsem A-C-E coz obnaselo i manipulaci i strelbu s kratkou, dlouhou i brokovnici.
Komisar klidny, vstricny a napomocny. Dal jsem manipulaci s puskou i pistoli a na radu prislo rozebran i brokovnice. Nebyl sem moc dobre pripraven, dost jsem s tim zapasil. Nakonec se mi brokovnice v ruce v podstate rozpadla, mel jsem co delat abych vsechno udrzel a nic nespadlo na zem. Komisar to okomentoval lakonicky - jako myslivec rikam, ze to bylo na par facek, ale jako komisar kostatuji, ze hlavne jste udrzel bezpecnym smerem a nikoho neohrozil. Pokracujte.
Pak prisla „ostra“. K te jsem se bohuzel behem pripravy nejak nedostal. Jen jsem mel neco nastrileno se vzduchovkou z detskych taboru. Takze kdyz doslo u zkousky na malorazku, chystal jsme se strilet bez opory. Komisar mi to rozmluval, ja oponoval, ze s oporou jsem v zivote nestrilel a neumim se k tomu postavit. Sebral mi malorazku, ze prej to neni zadna veda, at se koukam. A na miste mi to predvedl. Pricemz slovni komentar „je treba se dobre srovnat do stabilni polohy“ doprovodil vyraznym zakroucenim zadkem. Udelal to schvalne. Jestli jsme do te doby byl nervozni, po takove komicke vlozce je tezke nervozitu udrzet. Takze jsme to vzal jak mi ukazal a nastrilel ty ctyri z peti, co byly treba. A bylo uspesne hotovo.

Od te doby jsem zkousku absolvoval jeste jednou, kdyz jsem rozsiroval o chybejici B-D a i tam se komisar opravdu snazil maximalne napomoci tomu, aby klidny prubeh zkousky omezoval riziko „chyb z nervozity“. A dopustil jsme se pri manipulaci hranicni chyby co se pozice prstu a spouste tyce - mohl, ale nemusel me vyhodit. V prvnim pripade bych nemohl rict ani popel. Po upozorneni, ze se to uz nesmi opakovat si vybral tu druhou moznost. Takze me nepotopil ale podrzel.

Z trech zkousek a tri ruznych komisaru jsem trikrat natrefil na komisare, ktery se opravdu snazil aby vsichni meli co nejvetsi sanci projit. O zadnem z nich nemuzu rict kriveho slova. Dokonce ani o tom co me vyhodil - tomu jsem nedal sanci. Dneska spravcuju na strelnici a potkavam desitky lidi se zbrojnim prukazem - a jejich zkusenost s komisari u zkousky je vesmes dost podobna te moji. Tak snad porad plati, ze zkouska je souboj uchazece s vlastni pripravenosti - a nikoliv s komisarem. Ten je, kdyz mu date prilezitost, vetsinou na vasi strane.

5 Líbí se

Datum konání zkoušky: 12. listopadu 2025
Střelnice: CS Solutions Brno
Jméno komisaře: Ing. Jindřich Vláčil, MBE
Počet uchazečů: 18 + 2
Počet úspěšných: 8
Můj výsledek: úspěch

Zbraň zejména na obranu jsem měl v plánu si pořídit už někdy v roce 2015, ale mělo to pro mě nízkou prioritu (naštěstí žijeme v bezpečné zemi) a vždy, když jsem se začal odhodlávat ke zkoušce odborné způsobilosti, mi do toho něco jiného vlezlo. Takže jsem to roky odkládal.

Měl jsem jakési povědomí o tom, že se chystá nový zákon o zbraních, ale až teprve v září 2025 jsem se dozvěděl, co to pro uchazeče bude znamenat. Vyšší náklady, nezažitý postup u zkoušek, méně zdrojů k přípravě atd. Rozhodl jsem se tedy stihnout získat zbrojní průkaz skupiny E dle starého zákona do konce roku, aby se z něj stalo rozšířené zbrojní oprávnění.

Příprava mi zabrala necelé dva měsíce. Byl jsem s kamarádem třikrát na střelnici, kde jsem se učil správný postoj, úchop a spouštění. Absolvoval jsem měsíc před a týden před konáním zkoušky přípravné kurzy a den před konáním ostré zkoušky také zkoušku nanečisto, vše na střelnici CS Solutions. Hodně mi pomohlo si zbraně, které budou na zkoušce, osahat a natrénovat si manipulaci. Z YouTube videí toho člověk sice hodně pochopí, ale nic si nenacvičí. Kromě toho jsem si pořídil airsoftovou repliku pistole Colt 1911 na trénink nasucho.

Učení na teoretickou část jsem začal čtením legislativy (nejen zákon o zbraních, ale i zkušební řád), pročtením všech otázek a následným drilem v mobilní aplikaci. Dobrý nápad je označit si otázky, které člověku přijdou nejasné, a na ty pak pořád dokola odpovídat. Došel jsem do bodu, kdy jsem u některých otázek viděl samotné odpovědi (respektive jenom zahlédl klíčové slovo v nich) a hned jsem věděl, která z nich je ta správná.

V den D jsem nemohl dospat, vzbudil jsem se ve 4 ráno a ještě si opakoval nejzáludnější otázky. Na zkoušku jsme se měli dostavit v 7:30, proběhla prezence a zaplacení poplatku komisaři a střelnici. Poté se kolem osmé dostavil pan policista v uniformě a s ním i paní policistka v civilu. Když konečně zkušební komisař vlezl do místnosti, polilo mě horko. Hned jsem ho poznal. Byl to pan Vláčil, který se na svých webových stránkách prezentuje slovy: „Jsem chápán jako nejpřísnější zkušební komisař v Brně. ‚Projdete-li‘ přese mě, uspějete u jakéhokoli jiného zkušebního komisaře.“

Můj názor na něj se ale záhy změnil na základě jeho chování. Měl korektní vystupování, občas nadhodil něco vtipného a spíše měl snahu nás uklidnit, než aby na nás pouštěl hrůzu.

Teoretický test jsem odevzdával jako první po nějakých šesti minutách, kontrola nebyla potřeba. Po vyhodnocení se s námi čtyři žadatelé rozloučili, protože skončili těsně pod požadovanou hranicí. Pak tuším dva nebo tři měli nějaké chyby, ale ostatní (včetně mě) to měli za plný počet. Kromě jedné paní, která si zapsala skupinu C, si všichni zapsali skupinu E (a případně si ostatní skupiny na místě škrtli z důvodu nadbytečnosti, když se bude stejně v lednu přecházet na rozšířené zbrojní oprávnění). Zároveň se k nám připojili dva uchazeči opakující praktickou část zkoušky. Ti šli na řadu jako první, jinak nám nechal pan komisař v pořadí volnost.

Před samotným zkoušením nám dal přesné instrukce. Manipulace u žadatele o skupinu E probíhala pouze s pistolí a brokovnicí. (To mě potěšilo, u malorážky jsem při tréninku dělal nejvíce chyb.) Mířenou ránu jistoty chtěl vidět povinně při funkční kontrole zbraně, tj. po rozborce. Jinak jsme mohli odkládat zbraň ve stavu střelecké pohotovosti (tedy se závěrem vzadu), případně spouštět kohout. Vysloveně upozorňoval na povinné vybití mechanismu zbraně před rozborkou a také na čekání u selhače s nataženýma rukama. Měl jsem na něj několik dotazů ohledně manipulace, které mi uspokojivě zodpověděl.

Na řadu šli nejprve repetenti, další pořadí jsme si mohli určit sami. Praktickou část zkoušky úspěšně absolvovala polovina z těch, co zvládli teoretickou část. Dva uchazeči (včetně jednoho repetenta) nenastříleli, dva nepočkali dostatečně dlouho u selhače, jeden odložil zbraň bez provedení kontroly a se zbývajícími jsem neměl možnost se o jejich chybách pobavit.

Já praktickou část absolvoval jako jeden z posledních a měl jsem při manipulaci zpětně vzato paranoidní pocit, že se mě bude snažit komisař něčím nachytat. Takže jsem to tak trochu přeháněl. Při kontrole pistole jsem závěr přetahoval třikrát, do šachty a do komory jsem se díval extra zblízka, před simulací střelby jsem ověřoval stav pojistky, neustále jsem se díval skrze svazek hlavní u brokovnice a trval jsem na tom, že z hlediska bezpečnosti je nutné před rozborkou mířenou ránou jistoty vybít natažený bicí mechanismus brokovnice. Každý pohyb jsem si několikrát rozmýšlel.

U řešení závady typu „slabá rána“ u dvojky brokovnice jsem se zasekl na tom, že otevřít závěr, vytáhnout náboje, podívat se do svazku hlavní a odložit ji je podezřele jednoduchý postup. :sweat_smile: Začal jsem nesmyslně řešit, jak poznat, který náboj je ten vadný. Vypadá to, že jsem od zbrojíře předtím dostal špatnou informaci o tom, která spoušť ovládá který lauf a to se panu komisaři moc nelíbilo. Naštěstí předtím deklaroval, že mu záleží na tom, jak se zbraní zacházíme a ne na tom, co říkáme, takže to asi ani nemělo žádný vliv na výsledek. Každopádně jsem manipulaci zvládl.

Před střelbou jsem byl dotázán, zdali chci nástřelné rány, na což jsem odvětil, že je rád využiju, když to jsou tři náboje zdarma. Tím jsem rozesmál nejen komisaře, ale i přísedící policisty.

Zásahy po cvičné střelbě byly rozeseté po celém terči a komisař mě upozornil, že můžu v klidu zvolnit a před každým výstřelem si odpočinout. Jenže já už to chtěl mít rychle za sebou, takže jsem tam těch pět nábojů nasázel v rychlém sledu a nějakou chvíli vůbec netušil, jestli jsem prošel. Nedíval jsem se při střelbě na terč, jen se snažil správně držet pistoli a spouštět. Byly z toho čtyři úspěšné zásahy (ten pátý lízl papír), takže jen následovala gratulace, formality a rovnou i návštěva OSZBM, kde jsem si hned požádal o zbrojní průkaz.

Přístup pana Vláčila hodnotím jako shovívavý (a stejný názor bych nejspíše měl, i kdybych neprošel). Byl sice přísný, ale spravedlivý. A měl snahu nám vyjít vstříc, dokonce mě i varoval před špatnou manipulací. Když jsem totiž dostřílel své tři nástřelné rány, automaticky jsem chtěl vyhodit zásobník a provést kontrolu zbraně, tak jak jsem to měl nadrilováno. Jenže k tomu jsem v tu chvíli nedostal pokyn, protože jsem neoznámil konec střelby. Díky včasnému upozornění jsem tu chybu neudělal, pouze jsem se zlehka dotkl tlačítka vypouštění zásobníku. Takže hlásím úspěch.

4 Líbí se

Datum konání zkoušky: 23. říjen 2025, opakování praktické 20. listopad 2025
Střelnice: Lero v Praze
Jméno komisaře: Nepamatuji se
Počet uchazečů: 18
Počet úspěšných: nevím, z teorie vypadli čtyři
Můj výsledek: napůl, opakovala jsem praktickou část, teorie na 79 bodů, opakování praktické zkoušky bylo úspěšné

Teorie je jasná, udělala jsem na 79 bodů. Při praktické zkoušce mě komisař vyhodil, že jsem při sborce po druhé závadě (slabá rána) měla prst na spoušti. Takže jsem si praktickou zopakovala cca za měsíc a při zkoušce jsem si nahlas předříkávala, co vlastně dělám. Manipulace byla jen s Glockem 19, střelba následně s Glockem 44. Tedy dostala jsem pokyn “Převezměte si zbraň” a já jsem řekla “Beru zbraň do ruky, prst mám mimo spoušť, strkám palec levé ruky do komory pro zásobník a ověřuji, že zásobník ve zbrani není, mířím do bezpečného prostoru a provádím bezpečnou manipulaci, natahuji závěr poprvé, podruhé, potřetí, stále mám prst mimo spoušť, při čtvrtém natažení závěru se dívám do šachty pro zásobník a do nábojové komory, jestli tam někde není schovaný náboj…” a tak dále, komentovala jsem naprosto všechno a každou chvíli jsem opakovala, že mám prst mimo spoušť. Komisař byl příjemný a vypadalo to, že ho to i baví, každopádně mě na konci pochválil, že je vidět, jak jsem si to natrénovala a že přesně vím v každém okamžiku, co mám dělat.

Byly tam samozřejmě dvě závady, selhač a slabá rána. Při selhači jsem výslovně řekla, že čekám třicet sekund a začala jsem odpočítávat a když jsem se dostala k číslu dvě, řekl mi, že 30 sekund uplynulo a že mám pokračovat. Takže vyřešení selhače a popsala jsem obě možnosti. U slabé rány jsem opět všechno komentovala a při sborce jsem výslovně uváděla (protože nasazuji závěr na rám pravou rukou a rám držím v levé, tedy následně zbraň přehazuji do pravé ruky), že ukazováček levé ruky je mimo spoušť, přendavám zbraň do pravé ruky a hlídám si pravý ukazováček, aby byl mimo spoušť, v ten moment jsem zahlédla, jak komisaři zacukaly koutky :slightly_smiling_face:

Pak byla střelba, zeptal se mě, jestli chci ty tři záměrné rány, které jsem odmítla, podle pokynů jsem nabila (střílelo se Glockem 44 ráže .22 LR), nastřílela jsem 5/5 (mimochodem po třetí ráně jsem měla na ostro zádržku, aby to nebylo tak jednoduché :joy: ), on mi pogratuloval, přítomní policisté taky a já jsem si rovnou na střelnici požádala o vystavení ZP (měla jsem “full service”, takže zařizovali úplně všechno oni). Následující týden, ve čtvrtek 27. listopadu, mi volali z Příbrami, že mám připravený ZP, takže v pondělí 1. prosince jsem si pro něj zajela a paní na přepážce mi zaškrtala ve formulářích na nákupní povolení a výjimky, co bylo potřeba a vytečkovala, co mám vyplnit já a já to hned odpoledne po příjezdu domů datovkou odeslala. 2. prosince mi v 8:01 cinkla datovka, že povolení a výjimky jsou vyřízené, takže jsem si zajela koupit Glocka 19 na Lero (za úspěšně složenou zkoušku dávají voucher na 500 czk) a 3. prosince jsem jela do Kolína Glocka zaregistrovat. Tam to trvalo cca 15 minut, dostala jsem průkaz zbraně a bylo hotovo. Takže vlastně dneska je to přesně týden, co můžu nosit :slightly_smiling_face:

Jinak musím říct, že všichni byli hrozně milí, jak komisař a policejní dozor, tak i na obou odděleních, ochotní, vstřícní, všude mi pogratulovali a popřáli mi, abych to nemusela nikdy použít a ať mazlík dělá jen radost. A o střelnici nemluvě, tam jsou milí, vstřícní a příjemní úplně všichni :slightly_smiling_face:

A dělala jsem skupinu E.

5 Líbí se

Tak se taky přidám :slight_smile:
Datum konání zkoušky: Někdy v roce 2022
Střelnice: Květnice
Jméno komisaře: Nepamatuji
Počet uchazečů: 15 cca
Počet úspěšných: 8-10 , 3 šli na testu a manipulace taky někoho sežrala
Můj výsledek: úspěch

Nejprve jsem se na místě ještě domlouval s komisařem, jestli mi přidá Ačko k tomu B a E které jsem měl nahlášené, řekl ať si to připíšu a šlo se na test.
V testu jsem nějakou chybu měl, ale stačilo to, beztak to bylo něco o licencích a vývozu, to mě hrozně nebavilo :slight_smile:

Na praktickou jsem čekal fakt dlouho, šel jsem jako poslední a nervy pracovaly, ale týdny před zkouškou jsem měl od kamaráda maketu CZ s komplet rozborkou takže jsem to měl opravdu hodně najetý. Tak jsem se snažilsi věřit.

Manipulaci jsem nakonec dělal jen s pistolí, hned jsem dostal slabou ránu, za neustálýho komentáře jsem fakt rychle a na automat rozebral, ověřil hlaveň, znovu složil a prohlásil zbraň za připravenou.

Komisař řekl něco ve stylu „vy jste robot?“. A následně se rozhodl že není třeba dále zkoušet, trvalo to fakt chviličku. Byl jsem za to mega rád, protože malorajdu a brokovnici jsem v té době neměl rozhodně tolik najetý jako pistoli.

Střelba byla v pohodě, záměrný rány jsem nechtěl, abych se nějak nerozhodil a ještě ten samý den jsem frčel na Florenc si zažádat o vydání ZP.
Za týden byl ready a rovnou jsem dostal nákupní povolení se kterým jsem frčel k Sullymu pro první pistoli, Glocka 19. Ještě ten samý den odpoledne jsem si byl zase na Florenci zbraň zaregistrovat a na počkání jsem dostal průkaz zbraně :slight_smile:
Měl jsem fakt radost. Ještě jsem přeběhl do Avimu pro balíček nábojů. A tak to pro mě všechno začalo :slight_smile:

1 Líbí se