XRG nechodi v kazde zbrani. Napr. v Kevinovi nefunguje zadne A-I, ktere nema plastovou ucpavku a manostry rantl dutinky.
varianta k mnozstvi zasobniku je jit ve dvou a stridat se ve strelbe a nabijeni.
XRG nechodi v kazde zbrani. Napr. v Kevinovi nefunguje zadne A-I, ktere nema plastovou ucpavku a manostry rantl dutinky.
varianta k mnozstvi zasobniku je jit ve dvou a stridat se ve strelbe a nabijeni.
Tak zbraně v 380 Auto je speciální kapitola sama o sobě, díky výrazně půlkulovitému tvaru čela originální střely. Ono ani v Bodyguardu 2.0 nefungují zdaleka všechny JHP, ale zrovna ty XRG kupodivu jsou bez problémů - vystřílel jsem jich z něj cca stovku a bez jediného zaškytnutí…
Nicméně @Sandra psala, že si vybrala Glock 19 a v Glockách v 9mm Luger ty XGR prostě fungují také bez jediné poskvrnky.
Také nosím XRG. Ale trochu si pohrávám s myšlenkou nahradit je subsoniky. Nejde ani tak o cenu, ač je jinde, ale spíše o to, že se obávám, až (jestli, když) dojde na obranný výstřel, nedej Bože uvnitř budovy, co mi to udělá se slechama!
Subsoniky by měly být přeci jen šetrnější a ranivost díky oploštěné střele je taky vyšší. Už jste někdo zkoušel bez sluchátek?
Už jsem si zastřílel stage bez sluchadel, je to nepříjemný, nikoli paralyzující když jsi ten, kdo tu spoušť mačká. Ten subsonik stejně vybouchne, myslím že ten rozdíl je dost zanedbatelný pro obranou situaci, pískat v uších ti bude stejně.
No právě. Byl bych raději kdyby byl výstřel více paralyzující pro útočníka! ![]()
Ale vždy když vidím ty Wick přesřelky ve filmech (seriálech) v budovách, bytech, chodbách,.. tak si tak říkám, co by se jim asi reálně dělo v hlavách a uchách?! ![]()
Až budeš muset v místnosti při obraně opravdu střílet, bude ti fuk, jestli to jsou subsoniky nebo supersoniky. Výstřely prakticky neuslyšíš. Alespoň tak praví jediná reálná zkušenost, se kterou jsem z důvěryhodného zdroje osobně přímo obeznámen. Tehdy padlo v malé místnosti deset ran supersonikem a samotné výstřely nebo jejich hluk střelci vůbec neutkvěly. Zabýval se úplně jinými věcmi než jak to bouchá.
Věřím, že je asi mozek soustředěný jinam. Ale taky věřím, že po několika ranách třeba v panelákový chodbě budou nějaký následky. Třeba i trvalý.
Asi už odbočujeme.
Poskozeni sluchu ma kumulativni charakter. Kazdy nadmerny hluk tak ma trvale nasledky. Ale jsou male - po jednorazove kratkodobe expozici budou nepozorovatelne. Rizik bych se obaval u nekoho, kdo je prepadan (a brani se strelbou) velmi casto. To je ale v prostredi Ceske Republiky malo pravdepodobne.
Jen na okraj - sonicky tresk muze slyset pouze pozorovatel, jehoz pozici prejde Machova linie. A ta za mistem vystrelu neprojde nikdy. Strelec tedy primo sonickym treskem zasazen neni. Muze ho slyset leda odrazem od sten.
Zajemcum o detaily doporucuji clanek zde ***Rázová vlna :: MEF.
To vysvětluje, proč jsem jako střelec vnímal rány z G36 podstatně míň, než jako čumil.
V prostoru, kde není vyloučen odraz od stěn či na jiných místech, uslyší sonický třesk i střelec. Byť s útlumem.
Já ho při střelbě na poli supersonikem s tlumičem slyšel odrazem od 300m vzdáleného vzrostlého lesa. Coby střelec jsem cítil jen v obličeji tlakovou vlnu a slyšel zvonit závěr. Jako pozorovatel 2m od střelce jsem jen slyšel zvonit závěr už bez tlakové vlny. Sonický třesk přišel odrazem od lesa až po chvilce a táhl se podél lesa v čase.