Doporučené střelivo ráže 9x19 Luger

Ahoj lidi, doufám, že sem můj současný dotaz taky patří, kdyžtak se omlouvám a prosím o přesunutí do správného tématu. Dneska jsem odeslala žádost o nákupní povolení a o výjimky a chtěla bych se zeptat, jakou značku a konkrétní model byste doporučili na 9 mm luger, Glock 19 5. gen? Klasika S&B nebo může být i levnější STV Arms? Cenový rozdíl na krabičce není velký, ale při pár stovkách nábojů to už něco udělá :slightly_smiling_face:

A střelivo na obranu, s řízenou deformací, stejný dotaz?

Děkuji :slightly_smiling_face:

nevím jak STV ty jsem asi nikdy nestřílel, S&B je klasika. Z levnějších - průmyslové přebíjenky Alsa, za mne dobrá zkušenost. Jako řada jiných i oni měli méně povedé série.

Na nošení třeba XRG omrknout? Doporučuju po výběru nábojů na nošení pár krabiček prohnat pistolí, prodraží se to ale člověk má jistotu že jeho zbraň spolehlivě žere třeba hollow pointy atp.

Za mě, na nošení drahý náboje s dobrými testovanými vlastnostmi, na trénink to absolutně nejlevnější co seženeš, ať můžeš střílet co nejvíc :slight_smile: (samozřejmě ne něco co nefunguje, ale i třeba přebíjenky od Alsa Pro jsou ddobrý náboje za v pohodě peníze)

Edit-blbě jsem to pochopil jako dotaz na výběr zbraně
Já nemám zkušenosti abych dobře poradil zbraň - já si dokonce myslím, že to moc nejde, pokud nevíme nač má být a taky jaké máš ruce.
Rozhodně bych moc doporučil si zbraně napřed osahat, stačí nasuho, ležící na stole instinktinvě chytit a zamířit. Pak kandidáty provětrat na střelnici. Tím si uděláš představu, co ti sedí v ruce. A pak ten účel, předpokládám nošení .. takže asi prcek. Zvážit taky ten kontext - hadry, styl, jak to budeš nosit.

Většina lidí má stejně víc kousků, tak si první asi kup to, co se ti nejvíc libilo a sedělo ti. Ta druhá může být až ta pečlivě a racionálně vybraná.

Náboje na střelnici asi nejlevnější co ale spolehlivě fungují.

Já mám zbraň už vybranou - Glock 19 a ptám se na střelivo. A střelivo tedy asi ty S&B, ty jsou prý hodně spolehlivé a ne úplně nejdražší.

SB nebo Aguilla jsou nejlevnejsi prvovyroba, co jsem zatim sehnal. A oboji bez problemu.
A urcite nebrat GetLoady, leda by ses chtela ucit reseni zavad v praxi. V prumeru jeden selhac na zasobnik proste nechces. ALSA neznam, ale po zkusenosti s getloady bych do nich sel opatrneji. Getloadu jsem vzal 1.000 a minimalne 990x jsem dusevne trpel pri kazdem pokrceni ukazovacku.

Děkuji, závady na ostro se učit nemusím, stačila mi reálná zádržka při školení na zkoušky :slightly_smiling_face: A k přebíjenkám mám instinktivní nedůvěru, jestli oprávněnou nebo neoprávněnou nevím. Ale radši tu prvovýrobu. Takže se budu držet S&B, na střelnici je používají také a tam by asi nepoužívali něco nespolehlivého.

A co na tu obranu, taky S&B je dobrá volba? Nebo něco jiného?

edit: jaký konkrétní rozdíl je v hmotnosti 124 vs 115 gr? Koukám teď na nabídku na Armed a jsou tam tyto dvě hmotnosti a není tam popsáno, v čem je kromě hmotnosti rozdíl. Děkuji.

do pistole lepší těžší střela, teoreticky by měl být o malinko menší recoil.
A zrovna Alsa pro přebíjenky jsou opravdu dobrý vystřílel jsem jich X tisíc, a neměl jsem nikdy problém, stejně tak spousta závodníku kolem mě.
Pokud jde o 500 nábojů, je to samozřejmě jedno a ber Sbčka nebo cokoli, pokud jsou to ale 10k+ tak už se to dost vyplatí :slight_smile:

Chápu, díky moc. Nebudu kupovat 10k nábojů, fakt spíš tak těch 500 max najednou :slightly_smiling_face:

Měl by být rozdíl ve zpětném rázu, ale na začátku to moc nerozlišíš.
Určitě poznáš vyladěné přebité střelivo, ale to se zase moc neprodává.

Prostě tovární střelivo musí fungovat s každou zbraní a tak má větší sílu, ale kupované přebíjenky zase nebudou laděné. Do nové zbraně raději tovární, ze začátku určitě. Možná i NONTOX, méně špiní zbraň.

Moc děkuji, přemýšlela jsem, co znamená to NONTOX, pak mi to došlo a google mi to potvrdil :slightly_smiling_face: Je v tom špinění velký rozdíl?

Jestli mas vyrizenou vyjimku na A-I, tak zkus na noseni XRG od SB.

NONTOX pouze neobsahuje rtuť v zápalce. A má nějakou zábranu proti expanzi do okolí. Nevšiml jsem si, že by méně nebo více špinilo. Jó, takový starý dobrý REX 22LR, to je jak ruská letadlová loď.

Zatím nemám, dnes jsem požádala. Vždyť dneska jsem si teprve byla vyzvednout zbroják :slightly_smiling_face:Ono to všechno hrozně dlouho trvá, ale žádosti jsem posílala datovkou, tak to snad bude rychlejší. A děkuji, podívám se na ně.

Hard Task před pár lety natočil video, ve kterém prováděli balistické testy různého pistolového střeliva s řízenou deformací. Je tam docela dost užitečných informací, ale neplyne z něj jednoznačný závěr.

48 minut, docela dlouhé na můj vkus, ale shlédnu si to, děkuji.

1 Líbí se

Jak už zde bylo řečeno, na tréning to nejlevnější, co spolehlivě funguje. Já osobně si třeba 9mm Luger přebíjím, ale ta úspora oproti továrním přebíjenkám už není tak velká, jak tomu bylo v minulosti (díky cenám komponent a prachu). Ale pořád tam nějaká malá je a když za rok vystřílím na trénincích 12 000 kusů 9mm Luger, tak se to nasčítá… :wink:

Na nošení (EDC) jedině kvalitní JHP. Velmi dobře, co se týče fungování v cíli, vychází z desítek srovnávacích videí na YT S&B XRG, které osobně nosím v Glocku i v Bodyguardu, i když ostatní střelivo od S&B spíš rád nemám, pro jeho podmotorovanost. Ty XRG jsou světlá vyjímka (aby taky, vzhledem k ceně za kus, tomu tak nebylo!). Také spolehlivě fungují snad v každé zbrani. Samozřejmě to chce vyjímku na střelivo, ale to je snad pro každého, kdo to s nošením zbraně myslí vážně, naprostá samozřejmost.

Taky nosim XRG, taky trenuju s tim nejlacinejsim (ale tovarnim). Ale obcas je dobrt vystrelit i to strelivo, ktere nosim. Na zacatku proto, abych zjistil, ze s nim zbran funguje a jak se mi chova. Napriklad mam doma tri krabicky tureckych Sterlingu, ktere (ac 9x19) se nevejdou do komory (pro 9x19). Coz je hloupe zjistit teprve az kdyz zbran opravdu potrebuju. A jednou za cas, rekneme dva roky, je dobre ty EDC naboje vystrilet a poridit nove. Dobre uskladnene naboje vydrzi skoro nekonecne dlouho, ale v ty pistoli, obzvlast, kdyz se kvuli treninku vyvijeji a nabijeji, mohou mit casem problem.

Mockrát děkuju všem :heart: Teď už jenom aby mi cinkla datovka, že to mám vyřízené :slightly_smiling_face:

Ohledně opotřebování náboje při nabíjení - ano XRG jsou na to citlivé a dokáží se omačkat i zkrátit. Proti tomu jevu používám dvě pravidla.

Pokud zbraň nabíjím pro EDC, první náboj nenabíjím ze zásobníku stažením závěru, ale hodím ho manuálně do komory a spustím opatrně závěr (ne prudce, ale dostatečně na to, aby vytahovač spolehlivě přeskočil přes rantl nábojnice. Pak zasunu zásobník, provedu press-check a mám nabito na EDC. Tímto způsobem se sice nepoškodí střela ani nezkracuje náboj, ale zase trpí trochu okraj nábojnice. (Pověry o tom, jak trpí vytahovač jsou liché, je spousta zbraní (především samonabíjecích pušek) kde vytahovač přeskakuje rantl nábojnice u KAŽDÉ rány a vytahovače ani jejich pružiny nijak napraskají). Samozřejmě, že tento způsob nabíjení se nehodí pro začátečníky, ale já to takto praktikuji už dlouhá léta.

Pravidlo dvě - rotace nábojů. Každé cca tři měsíce provedu rotaci nábojů v zásobníku - tj. vypáskuji je, aktuální komorový jde první (tj úplně “dolů“) a po něm zpět ostatní v původním pořadí. Pokud vezmu v potaz 16 ran, tak celková rotace à 3 měsíce bude trvat cca 4 roky. Poté vystřílet a nahradit zcela novými.

A bonusové pravidlo č.3, které ale není úplně pro každého - kromě G45 na EDC mám prakticky stejnou zbraň (G19X s hlavní se závitem na tlumič) na tréningy. Obě mám osazené naprosto shodnými komponenty (Hiviz mířidla, GPT + jiný jazýček spouště aj.) a jsou to de facto shodné zbraně. Takže u EDC zbraně neřeším stálé nabíjení/vybíjení nábojů, ale na tréningy používám její dvojče. :wink:

Extra bonusové pravidlo č.4 - dostatek zásobníků na tréning! Čas na střelnici je drahý a je zbytečné ho plýtvat páskováním zásobníků. Příprava na páskování na tréning pak může vypadat třeba takto :wink: :

2 Líbí se