Jen napíšu vlastní zkušenost se správou diskusního fora před 20 roky. Lidi se začali napadat. Nepíšu hádat, protože to byl smysl fora - vyjasňovat si a nikdo se neurážel jak dnes. Jenže se našlo pár lidí, co jiný názor nesnesli napsaný. Nestačilo to okomentovat, vyvrátit, napsat vlastní. Vyždadovali, aby ten názor zmizel a autor nesměl psát.
A jelikož jsme tam měli už tehdy hodnocení komentářů a výslovně i napsané, že se nehodnotí souhlas, ale jen a pouze to, jestli dotyčný férově vysvětluje svůj postoj, tak stejně oni kromě útoků přikročili k bodování nulou, což měla být pojistka, protože když dotyčnému klesl průměr pod jedničku, tak nemohl nakonec ani psát.
Nevěřili byste, jak rychle se někteří lidé dostanou do modu cenzora až svatého bojovníka a systematicky jedou jako v manufaktuře zpětně po komentářích lidí na ošklivci.
Nakonec se diskusní server po pár letech zavřel. Vzpomínám na ty rané doby s nostalgií, protože mi ta otevřenost lidí v předcenzurním období umožnila pochopit spoustu věcí.
Dnes je doba infantilní, tak máme místo čísel srdíčka a palečky. Ale zůstává v platnosti to, že ve výsledku vždycky závisí jak na lidech ve skupině, tak na adminovi, jestli ten půjde cestou Koniáše sám, nebo to umožní skupině, anebo bude hájit neutralitu a svobodu slova.
Samozřejmě se nebavíme o úmyslném vandalismu, který je potřeba potírat vždy.
Viděl jsem fora kolem aut, kde proběhla Noc dlouhých nožů proti těm, kdo měl jiný pohled na dění někde ve světě. Přece není možné, aby na forum mohl psát člověk, co veřejně neodsuzuje X a neadoruje Y. Nebo naopak.
Někde proto zakážou hovory o čemkoliv, co by mohlo skončit hádkou, někde preventivně vyhazují za témata, ale málokdy člověk potká nestrannost a neutralitu.
Chtěl jsem tím říct, že i ten skupinový automatismus se rád zvrhne, stejně jako fanatický moderátor.
Byly na to téma ostatně i různé pokusy (film Vlna a tzv. vězeňský experiment). Člověk by měl vědět dopředu, co ho může potkat a když je v roli správce, tak mít nějakou představu, kam by zašel on a kam by to nechal zajít v prostředí, kdy neziskovky přes státní správu a trestní orgány honí lidi za papriku na chlebíčku nebo výrok, že pohlaví jsou jen dvě.
A hlavně, přitvrzuje se a když v roce 2025 napíšete, že tráva je zelená, v roce 2030 už to může být posouzeno jako trestný čin. Třeba podpora terorismu nebo trávofobie.
Někdo toto řeší umazáváním - ale kdo chce, bude si archivovat a čekat na svůj čas.
Server pak může nějaký aktivní poskytovatel nebo hostitel prostě sejmout, protože je v rozporu s pravidly komunity, což je taková tautologická smyčka. A to je ta lepší možnost, protože to může jít i cestou trestního práva.
To, co dělají banky podnikatelům v oblasti zbraní se může klidně rozšířit na vztah poskytovatel-forum. Kdo by chtěl zažívat teror jen proto, že má v hostingu zbraňové forum? Tím se mu dostane hodnocení DSG pod mez, za kterou se na něj sesypou neziskovky a bude předmětem sankcí.
Já tady nechci nikoho strašit nebo vzbuzovat paniku, ale holt situace je dnes taková a nevypadá to zrovna na uvolňování, spíš naopak.