Diskuze k levelům důvěry

Tak ani tady se nam manyry socialnich siti tak uplne nevyhnou.
Bude “boj o lajky”. Chudak pes … :wink:

To by nejakej prispevek musel byt perla abych mel pocit, ze je na miste muj nazor na nej vnucovat i zbytku sveta.
Cimz nijak nerozporuju tvoje pravo si pravidla udelat jakkoli uznas za vhodne.

Nemyslím si, že jde o nějaké manýry. Jsme v roce 2025 a některé věci jsou prostě už součástí reality – nemá moc smysl snažit se postavit novou diskuzi na základech typu phpBB.

Ty možná vnímáš stupně důvěry jako sociální prvek, ale je dobré si uvědomit, že ten systém plní i čistě praktickou funkci – autonomní regulaci fóra.

Například nově příchozí nemají automaticky stejná oprávnění jako dlouhodobě aktivní členové. To pomáhá filtrovat spam, trolling a jednorázové útoky, aniž by to musel někdo ručně řešit.

Navíc – když je příspěvek nahlášen více uživateli jako nevhodný, systém ho sám skryje a pošle ke schválení. Neřeší to moderátor ve tři ráno, řeší to algoritmus. A to je jen jedna z řady funkcí, které tenhle systém přináší.

Takže zatímco pro někoho to může vypadat jako „boj o lajky“, pro mě a tým je to hlavně méně ruční práce a víc nástrojů k udržení rozumné a hodnotné diskuze.

1 Líbí se

Jen napíšu vlastní zkušenost se správou diskusního fora před 20 roky. Lidi se začali napadat. Nepíšu hádat, protože to byl smysl fora - vyjasňovat si a nikdo se neurážel jak dnes. Jenže se našlo pár lidí, co jiný názor nesnesli napsaný. Nestačilo to okomentovat, vyvrátit, napsat vlastní. Vyždadovali, aby ten názor zmizel a autor nesměl psát.
A jelikož jsme tam měli už tehdy hodnocení komentářů a výslovně i napsané, že se nehodnotí souhlas, ale jen a pouze to, jestli dotyčný férově vysvětluje svůj postoj, tak stejně oni kromě útoků přikročili k bodování nulou, což měla být pojistka, protože když dotyčnému klesl průměr pod jedničku, tak nemohl nakonec ani psát.
Nevěřili byste, jak rychle se někteří lidé dostanou do modu cenzora až svatého bojovníka a systematicky jedou jako v manufaktuře zpětně po komentářích lidí na ošklivci.
Nakonec se diskusní server po pár letech zavřel. Vzpomínám na ty rané doby s nostalgií, protože mi ta otevřenost lidí v předcenzurním období umožnila pochopit spoustu věcí.

Dnes je doba infantilní, tak máme místo čísel srdíčka a palečky. Ale zůstává v platnosti to, že ve výsledku vždycky závisí jak na lidech ve skupině, tak na adminovi, jestli ten půjde cestou Koniáše sám, nebo to umožní skupině, anebo bude hájit neutralitu a svobodu slova.
Samozřejmě se nebavíme o úmyslném vandalismu, který je potřeba potírat vždy.

Viděl jsem fora kolem aut, kde proběhla Noc dlouhých nožů proti těm, kdo měl jiný pohled na dění někde ve světě. Přece není možné, aby na forum mohl psát člověk, co veřejně neodsuzuje X a neadoruje Y. Nebo naopak.

Někde proto zakážou hovory o čemkoliv, co by mohlo skončit hádkou, někde preventivně vyhazují za témata, ale málokdy člověk potká nestrannost a neutralitu.

Chtěl jsem tím říct, že i ten skupinový automatismus se rád zvrhne, stejně jako fanatický moderátor.
Byly na to téma ostatně i různé pokusy (film Vlna a tzv. vězeňský experiment). Člověk by měl vědět dopředu, co ho může potkat a když je v roli správce, tak mít nějakou představu, kam by zašel on a kam by to nechal zajít v prostředí, kdy neziskovky přes státní správu a trestní orgány honí lidi za papriku na chlebíčku nebo výrok, že pohlaví jsou jen dvě.

A hlavně, přitvrzuje se a když v roce 2025 napíšete, že tráva je zelená, v roce 2030 už to může být posouzeno jako trestný čin. Třeba podpora terorismu nebo trávofobie.
Někdo toto řeší umazáváním - ale kdo chce, bude si archivovat a čekat na svůj čas.
Server pak může nějaký aktivní poskytovatel nebo hostitel prostě sejmout, protože je v rozporu s pravidly komunity, což je taková tautologická smyčka. A to je ta lepší možnost, protože to může jít i cestou trestního práva.

To, co dělají banky podnikatelům v oblasti zbraní se může klidně rozšířit na vztah poskytovatel-forum. Kdo by chtěl zažívat teror jen proto, že má v hostingu zbraňové forum? Tím se mu dostane hodnocení DSG pod mez, za kterou se na něj sesypou neziskovky a bude předmětem sankcí.

Já tady nechci nikoho strašit nebo vzbuzovat paniku, ale holt situace je dnes taková a nevypadá to zrovna na uvolňování, spíš naopak.

1 Líbí se

Docela dobře jsi to popsal. Včetně zkušenosti se správou fóra. I tím určením epochy - “doba infantilní” :+1:

Jen v krátkosti - chápu, že většina z nás přichází z diskuzních platforem které byly provozované na phpbb a některé funkcionality tak můžou být nezvyklé a nebo může být i částečně nechuť k novým věcem, to je přirozené.

Co se týče různých věcí jako jsou lajky srdíčka a další, tak to jsou výchozí prvky Discourse. Pokud se mezi námi najde někdo šikovný, nějaký nadaný grafik může připravit tlačítka tak aby nám vyhovovaly - od praku, přes perkusák až k AR-15 nebo já nevim. Nebo jestli někdo chce, může do toho vložit vlastní prostředky a zaplatit grafika a já to rád nasadím.

Opravdu nejde o žádné algoritmy které by některým uživatelům dávaly v diskuzi větší váhu na základě nasbíraných bodů. Již jsem to popisoval ale ještě jednou - umožní nám to mít třeba uzavřené kategorie jen pro lidi, které už známe, nějakou dobu tady s námi fungují a nebo pokud je nějaký příspěvek opakovaně nahlášen jako závadný tak jej systém automaticky skryje a pak tento skrytý příspěvek který již nikoho neobtěžuje čeká na zásah a posouzení moderátorem.

Nemá cenu se vysilovat na zbytečnostech jako jsou ikony. Nějak je to vymyšlené, když budou lidé rozumní, tak to bude fungovat, když zblbnou, tak to obrázky nezachrání.

Já vždycky říkám, že se má likvidovat zjevný úmyslný vandalismus a tupý spam včetně uživatelů.
Zbytek spíš tolerovat a hlavně měřit všem stejným metrem bez ohledu na souhlas nebo nesouhlas.
Jen to holt v dnešní době může taky znamenat být cílem zdivočelých lepšolidí nebo i OČTŘ. A v zítřejší době třeba i za věci, které nás dnes vůbec nenapadnou.

Mám podobnou zkušenost s celosvětovým fórem jednoho výrobce aktivních síťových prvků, mnoho let jsem tam globálním moderátorem, tak vím, jaké to je. Taky přešli zrovna na Discourse, tak uvidíme, jestli to bude k lepšímu nebo ne.

Dost mě mrzelo, když zrušili hodnocení kvality příspěvků, protože to mohlo některé přispěvatele motivovat a minimálně v horních příčkách žebříčku to věrně reprezentovalo odbornost a nasazení pro komunitu.

Snad se něco takového rozvine i tady.

1 Líbí se

@CrocodilusCZ To jsem to asi napsal hodne spatne, kdyz vidim, jak jsi to pochopil. Stupne duvery jsou naproto v poradku, jen se tomu driv rikalo proste “opravneni”. Lidi lip snesou, ze nedostali nejake opravneni, nez to, ze k nim nemas dostatecnou duveru. O tom jsem ale nemluvil. Jakoz ani prakticky o nicem jinem na co mi odpovidas. Ja se oprel vyhradne do konceptu “duvera za lajky”.

Diskusni forum je o vymene nazoru. To nejsou volby, kde se vysledek urcuje hlasovanim. Pokud chci reagovat na neci argument, mel bych reagovat argumentem. Jestli zadny nemam, tak nemam k tematu co rict a mel bych mlcet. Vubec nejde o grafickou podobu. Hlasovani bez argumentace (a lajky nejsou nic jineho, nez hlasovani) je primitivni nalepkovani, ktere diskusi neobohacuje. Ale OK, je to modni, kdo nema nic lepsiho cim by k tematu prispel, at si lajkovani uzije.

Znovu zduraznuji, ja nebrojil proti lajkum. Do teto roviny do posunula az tvoje odpoved. Moje poznamka se tykala ciste jen toho, zes lajky povazujes za tak dulezite, ze od nich odvozujes duveru. To je tve nezpochybnitelne pravo. Me jen zaujalo, ze tam vidis korelaci.

Nepovazuji lajky nijak za zásadní. Jsou součástí této platformy a nic jsem na tom neměnil. Nicméně když se pozorně podíváš na první příspěvek tak uvidíš, že stupně důvěry, byť možná nešťastně pojmenované se odvíjejí od daleko více věcí než jsou jen lajky.

Například abys získal 2 musíš:

Úroveň důvěry 2 – Aktivní člen (TL2)

Tuto úroveň získají uživatelé, kteří fórum pravidelně navštěvují a aktivně se zapojují do diskuzí.

Požadavky pro dosažení:

• Navštívit fórum alespoň 15 dní (nemusí být v kuse)
  • Zhlédnout alespoň 20 různých témat
  • Přečíst alespoň 100 příspěvků
  • Odpovědět alespoň ve 3 různých tématech
  • Udělit alespoň 1 “To se mi líbí”
  • Obdržet alespoň 1 “To se mi líbí”
  • Strávit čtením příspěvků celkem alespoň 60 minut

Nové oprávnění:

• Možnost pozvat ostatní uživatele na fórum.

Podle mě ani není potřeba se o to snažit, jen se zapojit a přijde to samo.

Skoro mi pripada, jako bys naznacoval, ze staci splnit kteroukoliv z podminek. Ja to stale ctu tak, ze splnit musis vsechny. Takze to chapu spatne ? Pokud musim splnit vsechny, pak duveru urovne aktivniho clena neziskam nikdy.

Cimz v zadnem pripade nechci rict, ze by to byla pro komunitu nejaka zasadni ztrata, kdyz nebudu mit duveru. Nebo ze bych z toho ja mel neklidne spani.

Dane, jestli je pro Tebe takovy problem naklikat na prispevky ktery se ti libi dvacet lajku tak az budes mit pocit, ze te lvl 2 v necem omezuje napis mi a posunu to rucne. :beer_mug:

Dane, kdyz das za tohle krokodylovi palec nahoru, zbyde Ti uz jen 19. :sunglasses:

Jsem na více komunitních/odborných fórech, které používají discourse. Na jednom mám moderátorská oprávnění. Ze všech možných variant diskusních platforem mi přijde, že tahle je docela vychytaná, a když se dobře nastaví a/nebo přiohne, i dost efektivní.

Trochu mě mate diskusní kanál “General”, který jsme na žádném fóru neviděl, a není mi jasné, jaké by měl mít využití. Prohrabovat se historií nahodilých útržků se mi fakt nechce, a pokud bych chtěl někoho vyvolat adresně (nebo on mě) tak mu pošlu SZ. To lze i pro skupinu, takže lze diskutovat soukromě v menší skupině, poměrně jednoduše.

@dan Pokud chodíš na fórum kvůli lajkům, nebo nějakému levelu, tak něco děláš špatně :wink: Ta struktura, kterou tady @CrocodilusCZ představil je docela běžná, a normálně se děje jakoby mimoděk. Na každém fóru se najdou lidi, kteří potřebují ke všemu něco napsat, nebo zakládají nová vlákna na trolení, ale to funguje i bez levelů a “stupňů důvěry” a bude záležet na moderátorech, jak se s tím poperou. K čemuž jim držím palce.

General je default nazev vychozi chatovaci mistnosti. Protoze jsme ten chat stejne chteli pouzit na odlehceni diskuze a aby se to nepletlo, prejmenoval jsem to na Hospodu u generála.

@risa2000 Prave ze nikam kvuli lajkum nechodim. Proto me zaujalo, ze to tady provozovatel povazuje lajky za natolik zasadni vec, ze na tom zalozil posuzovani me duveryhodnosti.
“Libi se mi” je natolik nedefinovana vlastnost, ze nekdo tak oznacuje prispevky, s jejichz obsahem souhlasi, jiny takove, ktere mu prinesly zajimave informace a dalsi protoze chce vyjadrit sympatie pisateli a na obsahu zpravy mu moc nezalezi. Ja nevim jakou informaci cizi lajk u nejake zpravy nese a nikdo dalsi nebude vedet co znamena muj lajk u nejake zpravy. A koncept povinneho rozdavani lajku aby clovek “ziskal duveru” je mi jeste mene jasny.
Ja se vam ale svuj nazor vnutit nesnazim. Jen jsme prezentoval svuj nazor a zkusil vysvetlit, proc mam prave takovy. To je smysl diskuse - ne to, aby na jejim konci meli vsichni nazor stejny.
Asi jsem mel mlcet, protoze se zda, ze moje neochota “zapadnout do stada a proste to nekomu naklikat” nektere znacne znepokojuje :wink:
Je to nepodstatny detail. A pro vas obzvlast. Pojdme od toho.

3 Líbí se

No vidíš a máš další palec, protože si myslím totéž. Jsme ze stejného stáda :grinning_face:

Máš stoprocentní pravdu - aby bylo napojeno něco na nějakou akci (dát lajk), tak musí být jasně řečeno, co ta akce má znamenat.
Když to bude sympatie s osobou, tak máme seznamku, když souhlas s napsaným, tak máme pseudonáboženskou sektu, když to je za nové informace, tak máme výzkumnou skupinu, když za poctivé vysvětlení a objasnění, tak máme diskusni klub.

Řekl bych, že až to poslední je to, co chceme.

Ale k tomu nam lajky nepomohou. Jakoz ani k cemukoliv jinemu co chceme.
Pro jistotu opakuju, ze nenavrhuju jejich zruseni, me jen prekvapila jejich zasadni role pri posuzovani neci duveryhodnosti.

ty levely důvěry jsou podle mě trochu přehnanej název, je to prostě nějakej “achievement tracker” na fóru, něco jako ve videohrách. Fungovat se dá uplně normálně, nehledě na úroveň řekl bych.