CZ Shadow 2 compact

Po dlouhém rozvažování a pročítání různých názorů a zkušeností sem se rozhodl pořídit tuto pistolku. Předesílám, že k produkci CZ jsem po svých zkušenostech hodně nedůvěřivý a musel sem se opravdu hooodně přesvědčovat, abych ty peníze za to dal.

V prodejně sem si ji nechal rozebrat a podrobně zkoumal zpracování i vůle. Musím konstatovat, že proti minulosti na vnitřku zbraně nejsou patrny žádné stopy po nástrojích, zpracování za ty peníze není v podstatě co vytknout. Vůle hlaveň x závěr žádná, vůle závěr x rám i bez hlavně, vratné pružiny a při polovičním nasunutí závěru na rám minimální. Při této rychlé kontrole byla jediná věc, ke které bych měl výhrady a to byla spoušť. Odpor je akceptovatelný, jen před vlastním odpalem spoušť najednou drhne, jako by součástky jely po šmirglu. Vzhledem k tomu, že si většina majitelů spoušť obecně chválí mě to překvapilo, ale od koupě neodradilo. Dám tomu tak 1 000 ran na záběh a pak uvidím, jestli to jednoduše řešit, nebo si to sedne.

Pistolku sem vyzkoušel i na střelnici. Nebylo moc času, tak jen 130 ran. 100 ran bylo origo SB 124 grs a 30 ran mé přebíjenky. Střelba proběhla bez jediné závady, jak s origo střelivem, tak s přebíjeným střelivem. Pistole z krabice v mých rukách nesla cca 10 cm nad záměrný bod na 25 m obojím střelivem. Opravdu mile mě překvapil soustřel. První seznámení a opsaná kružnice zásahů cca 12 cm při položkách po 10 ranách.

Jsem si vědom všech názorů na absenci blokace úderníku a tedy nevhodnost pistole k EDC. Přesto se ti, co ji mají kloní k relativně bezpečnému nošení a to je náboj v komoře a kohout na bezpečnostním ozubu. Já zatím nevím… budu to muset promyslet :slight_smile:

Musím říct, že zatím koupě nelituju. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál, při intenzivnějším používání :slight_smile:

4 Líbí se

Ta spoušť se časem ohladí a bude příjemná. Absence blokace to ještě vylepšuje. Na můj vkus má dlouhý tah a dlouhý reset. S palmswell střenkami mi jde držet dobře. Nízký a úzký prostor pro úchop závěru kohoutovkám stylu cz75 v mých očích obecně výrazně škodí. Ale ne každý střílí dynamiku a potřebuje přebíjet a natahovat závěr, když mu běží čas.

Pokud ti vyhovuje a ty peníze jsi za ni dal rád, není, co řešit. Kdybys ji nechtěl nosit, řekl bych, ať tam dáš SA spoušť s pojistkou.

Kdybych si měl CZ kupovat, byl by to S2T6.

O předělávce na SA zatím neuvažuju. Je to moje jediná SA/DA zbraň, tak ji nechám tak. A pojistku má :slight_smile: vypouštění kohotu má model SH 2 Carry

1 Líbí se

Tak to se omlouvám. Pistoli s pojistkou bych radši nenosil vůbec, je jen otázka času, kdy bude v té druhé poloze, než si myslím.

1 Líbí se

Kamarad ji ma. Povazuju to za dost slusnou pistoli pro sportovni strelbu. Ta spoust se ochodi. Kdyz mi ji nahodou pujci, jsem s ni presnejsi nez se svym Glockem, ze kteryho uz mam dost nastrileno, zatimco Shadowa drzim vzdycky jednou za dlouho jen na par ran. Ale nenapadlo me uvazovat o ni jako o zbrani na bezne noseni. Mam ozkouseno, jak moc dokaze unava, vypjata situace nebo dokonce jejich kombinace zahybat mymi schopnostmi. A tak cim mene ukonu jejichz opomenuti nebo chybne provedeni znamena problem tim pro me lepe. Coz zahrnuje i praci s pojistkou a kohoutem. Ale jinak je Shadow moc pekna pistole, kdyz ti bude vyhovovat, bude to spousta radosti. A pokud casem zjistis, ze sportovni special na obranu preci jen neni uplne ono, tak si ji nechas na zavody a na noseni poridis Glocka nebo jinou osklivku :wink:

Da práci s kohoutem úplně nevyžaduje stačí jen mačkat spoušť.

Když to neuděláš jako Dan, tak to možná uděláš jinak. Já třeba svůj sportovní speciál začal nosit. A od té doby jen opravdu velmi výjimečně nosím něco jiného.

Dane, nepíšeš náhodou o SH 2 v plné velikosti? Tohle je compakt - rám z lehké slitiny.

práci s kohoutem úplně nevyžaduje

Ty ukladas natazenou ?

Ja se k vaze ani k velikosti nevyjadroval. Pro me je duvodem k nenoseni pojistka a kohout. Ale tim nechci rict, ze kdo si ji vybere vybral blbe. To jen ja kladu duraz na co nejednodussi manipulaci.

Tak to mi nedošlo, že můžeš mít na mysli i něco jiného, než střílení. SA potřebuje napřed natáhnout kohout, DA stačí mačkat, to jsem považoval za rozdíl v práci. Pokud vypustit kohout je taky práce, no tak ano. Ale na střílení to potřeba není, jen na nošení. Konec konců, od toho mají BD a omega mechanismy vypouštěcí páku, aby si ani lama nestřelila pod nohy.

Navíc vypustit kohout snad každý umí, bez toho by nedostal zbroják. Alespoň to tak bývalo. Doufám, že dnes to není jinak.

Myslím, že dnes se vypouštění kohoutu nezkouší.

Na podzim ženě vypouštění dal

Bezpečné vypouštění kohoutu této zbraně je základní dovedností nutnou pro bezpečnou manipulaci s touto zbraní. :smiley::smiley::smiley: Vím o čem mluvím. Při vypouštění kohoutu u revolveru sem si střelil - bezpečným směrem a bez následků. Tedy až na následek na mé střelecké sebevědomí…:smirking_face::smiley:

To me ani nenapadlo zpochybnit. Ale je to (dalsi) manipulace, kterou musi clovek udelat. A tedy (dalsi) prostor pro chybu. Cemuz se mohu vyhnout vyberem zbrane, ktera tuto manipulaci nevyzaduje.

Co ja vim - mozna ukladam zbran pote, co jsem se s nekym pral, vystrelil a ted nutne a rychle potrebuju volne ruce kvuli zastave masivniho krvaceni. Umim kohout vypustit. I bez decockeru. Ale budu nesmirne vdecny za kazdy pohyb, kazdou manipulaci, kterou v te chvili nebudu muset udelat. Za kazdou vec na kterou nebudu muset myslet.

Uz jsem se v stresovych situacich zazil. Uz jsem se zbrani nakladal opravdu vycerpanej. Konec koncu, uz jsem v sebeobrane doopravdy vystrelil. To nejsou zkusenosti univerzalni, ale co se me osobne tyce, kdyz si muzu vybrat, tak ja ani kohout ani pojistku.

Chápu tvé rozhodnutí a plně ho respektují. Jen jsme už celkem daleko od Shadow 2 compakt. Výhody bezkohoutových zbraní bez pojistky pro EDC jsou mi jasné, jen se mi tahle klasika prostě líbí. I s přihlednutím k zastaralosti koncepce a přes všechny nevýhody, které to přináší.

Jsem se ti nepokousel zkazit radost z novy pistole. I me se Shadow libi. Ted uz jsem diskutoval spis s Jardou a snazil jsem se objasnit proc si pres vsechny vyhody ja Shadowa na EDC nevyberu. Ale to je ciste muj zebricek hodnot, pokud ma nekdo vahy nastavene jinak, ziska jiny vysledek. A neda se obecne rict, ze horsi. Jen jiny.

No rád se něco dozvím taky, ať zkušenost, technické zajímavosti a další. :wink:

Zatím alespoň doplním nějakou fotku a info​:grinning_face::

Výška zbraně: 138 mm

Šířka zbraně: 35 mm

Délka zbraně: 191 mm

Hmotnost zbraně: 0,870 kg

Kapacita zásobníku: 15

Spoušť: SA/DA

Rám: hliníková slitina

Velikost: compact

Střenky: duralové

Mířidla: světlovodná muška | Výškově stavitelné hledí

Délka hlavně: 102 mm

Ráže: 9mm Luger

Jo, Dane, já to chápu. Taky bych si S2 na edc nevybral. Pokud ale jde o jiné modely koncepce 75, například s mechanismy BD nebo Omega, jsou podle mě z pohledu konstrukce (nikoliv hmotnosti a velikosti) mnohem vhodnější a bezpečnější než strikery. Jak na prostou střelbu tak na manipulaci, právě proto, že mají kohout. Ale to je jako se přít jestli je lepší v autě spojka člověkem ovládaná přímo nebo automaticky, jestli je lepší volant s převodkou nebo serva ovládaná počítači volantem po USB, jestli jsou lepší brzdy hydraulické nebo elektrické, a tak dál… prostě jak pro koho.

Desítky let jsem strikerům odolával a sig p320 mi dal za pravdu. Pak jsem potřeboval závodní pistoli místo Kevina a nejlepší pro mě byl nakonec striker. Strašné zjištění. Přesvědčení to nezměnilo, kohout je lepší vždycky, striker je nevýhodná konstrukce, bohužel, ne v mých podmínkách (omezení rozměry).

V případě kompaktu není co řešit, tam se kohout vejde. Radši budu nosit DA kohoutovku s blokací a kohoutem na ozubu než SA / SFA strikera.

Ale S2 compact není pistole na nošení. Takže tady se oba rozohňujeme trochu mimo téma. Drží se dobře, střílí dopředu, pokud někomu vyhovuje ve všech ohledech, je to pro něj správná volba. Obecně určitě lepší než striker s plastovým rámem.

Tak je třeba trochu chápat, proč Shadow 2 Compact či Carry vůbec vznikla a na koho tedy cílí. :wink:

Jsou to lidé, kteří jsou stará škola, ale mají za cíl skloubit nošení se sportem. Další cílovka jsou sportovci, kteří chtějí nosit, ale hlavní sportovní speciál plné velikosti je moc velký ke skrytí. Nikoho dalšího přímo nehledejte. :grinning_face:

Eliminace neustálého střídání zbraní je tak žádoucí, jak nežádoucí. Tak, pak se v tom vyznejte, že? :joy:

To bych si asi rad poslechnul, protoze ja tam uprimne vidum prakticky jen nevyhody, ale to uz je na diskusi do jineho vlakna.

P.S. Prevodovka samozrejme manualni a volant, stejne jako brzdy, primo a mechanicky. Prilis vidim do toho, jak se tyhle veci programuji :wink:

1 Líbí se

Dotaz, pokud uvažuješ o nošení, proč jsi nezvolil verzi Carry? Kvůli spoušti?